Trochê pó¼no, ale chyba nie my¶licie, ¿e nic siê nie dzia³o w temacie tego projektu. Czas wiêc na dzisiejsze podsumowanie:
- postanowi³em zakoñczyæ kwestiê mechanizmu sterowania statecznikami poziomym i pionowym. Oto miejsce akcji:
Jako ¿e sklejeczka do mocowania serw by³a trochê w±t³a postanowi³em miejsca do wkrêcania wkrêcików wzmocniæ kawa³kami twardej balsy. Serwa po spasowaniu i po wklejeniu wk³adeczek - widziane od do³u:
A to ju¿ po docelowym zamontowaniu ca³o¶ci:
Silniczek znalaz³ siê równie¿ ju¿ na miejscu - oczywi¶cie pod ¶rubki doda³em podk³adki sprê¿ynowe. Same ¶rubki by³y równie¿ skrêcone na Nutlocka:
No i nadszed³ wreszcie czas na wziêcie siê za lutowanie. Skompletowany zosta³ ca³y zestaw kabelków i podzespo³ów elektronicznych na drodze od silnika do pakietu i nadajnika. Jak widaæ na fotce - to chyba przyzwyczajenie ze ¶mig³owców - zastosowa³em BEC zewnêtrzny, którego zadaniem jest zasilenie odbiornika w modelu sta³ym i niezmiennym napiêciem 6 V (tak zosta³ skonfigurowany). Z BEC-ami scalonymi z regulatorami (tzw. wewnêtrznymi) czasami ró¿nie bywa przy du¿ej ilo¶ci serw i du¿ym poborze pr±du:
Jak widaæ, dorobi³em ma³y przed³u¿acz do przewodów pr±dowych - co umo¿liwi mi swobodn± wymianê pakietu w modelu, jak równie¿ swobodne jego przesuwanie w poszukiwaniu w³a¶ciwego ¶rodka ciê¿ko¶ci. Pakieciki te¿ dotar³y i zosta³y im wymienione z³±cza na T-deans.
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci±g³ej budowie SZD 39 Cobra 17
No có¿, pogoda nie sprzyja³a do pohasania w powietrzu, to i czas na pchniêcie projektu do przodu od razu siê znalaz³ -
Oto przygotowany front robót:
S± to ¶rubki o ¶rednicy 2 mm, wraz z podk³adkami (sprê¿ynowa + p³aska) do zamocowania os³ony silnika do kad³uba. W kad³ubie zosta³y wklejone specjalne gniazda aluminiowe do wkrêcania tych ¶rubek.
Przymiarek by³o co nie miara - Ci co kiedykolwiek pasowali os³onê silnika do kad³uba i zarazem piasty wraz z ko³pakiem ¶mig³a wiedz± o czym mówiê.
Oto efekt po monta¿u os³ony:
A tak wygl±da os³ona wraz z za³o¿onym ko³pakiem i ¶mig³em:
Co¶ mi nie pasuje ten szary kolorek ¶mig³a, dlatego te¿ zamówi³em czarne ¶migie³ka. Zobaczymy jak Stuka bêdzie prezentowa³a siê z nimi:
¦migie³ka te jak widaæ maj± bardziej makietowy kszta³t i czarny kolor - my¶lê wiêc, ¿e Stuka bêdzie siê z nimi znacznie lepiej prezentowa³a.
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
W ferworze przygotowañ do ¦wi±t dzisiaj uda³o mi siê ze dwie godzinki po¶wiêciæ na ustawienia i regulacjê modelu.
No i wysz³a jeszcze jedna kwestia, której nie zauwa¿y³em wcze¶niej. Piasta do silnika, któr± wybra³em z kilku dostêpnych, okaza³o siê, ¿e po za³o¿eniu ko³paka powoduje tak znaczne jego bicie, ¿e trzeba by³o j± bezwzglêdnie wymieniæ. Przez to zwiêkszy³a siê trochê szczelina pomiêdzy ko³pakiem i kad³ubem (piasta za³o¿ona jest od innego producenta), ale jeszcze do przyjêcia. No có¿, czekamy na ¶migie³ka i podczas ¦wi±t mo¿e uda siê do koñca ustawiæ model -
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
No to projekt zakoñczony.
Jednak ¶migie³ko pozostawi³em "stalowe" - jak to zawyrokowa³ Najwy¿szy Domowy Komitet Doradczy - fakt te czarne tak jako¶ niezbyt pasowa³o.
Teraz tylko trochê wolnego czasu (a z tym bêdzie kiepsko, bo na gwa³t trzeba wymieniæ pasek w Hughesie - no bo wzi±³ i pêk³ podczas prób z piramidkami na HOD-2012 - ) i dobrej pogody do ulotnienia modelu -
Edytowane przez Andy dnia 10.04.2012 19:59
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Dzisiaj zasadzi³em siê na wieczorny oblot Stukasa - no ale niestety pomimo nawet sprzyjaj±cych warunków wiatrowych, warunki obiektywne niezbyt sprzyja³y - przelatuj±ce 5-10 m nad g³owami szybowce do l±dowania, samoloty co je wyci±ga³y, no i jeszcze na dodatek trenowali start i l±dowanie piloci awionetek. Tak¿e ruch nad naszym pasem by³ do¶æ spory i niestety nie odwa¿y³em siê na ulotnienie modelu.
Ale za to odby³y siê próbne jazdy po pasie, tak ¿eby zorientowaæ siê, czy model choæ prosto je¼dzi po trawie i czy daje sobie z ni± radê - ko³a os³oniête gondolami. W sumie testy wypad³y pomy¶lnie i start powinien odbyæ siê bezproblemowo. A oto kilka fotek z pierwszego wyprowadzenia Stukasa na pas modelarski:
Jest urlopik, to ja siê zasadzê na to ulotnienie niebawem -
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Oby ³ata³ równie dobrze jak wygl±da, bo czyta³em ró¿ne opinie . Z wiadomych powodów czekam z niecierpliwo¶ci± na oblot . Super wygl±da na trawce . Mój te¿ odwiedzi³ lotnisko, niech siê przyzwyczaja.
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Najwa¿niejsze jak dla mnie info z dnia dzisiejszego:
dzisiaj odby³ siê oblot "Stuki". Warunki w pewnym momencie zaczê³y sprzyjaæ do tego rodzaju lotów i pas ¶wie¿o wykoszony, wiêc czas by³o pos³aæ "Stukê" w powietrze. Oblot by³ udany.
Podczas startu nie by³o ¿adnych niespodzianek z przepadaniem.
Podczas pierwszego lotu - pomimo w³a¶ciwego wywa¿enia modelu (zgodnie z instrukcj±) - okaza³o siê, ¿e model zadziera mocno w górê. W czasie lotu dokona³em stosownej korekty trymerami (choæ by³o trochê walki) i model po oblocie wróci³ ca³y i zdrowy na ziemiê.
Model lata bardzo wdziêcznie i jak dla mnie lata siê nim bardziej przewidywalnie i ³atwiej ni¿ dwup³atem Samsonem. Tak mi siê spodoba³o, ¿e wykona³em w sumie ³±cznie 3 loty w dniu dzisiejszym.
Podej¶cie do l±dowania oczywi¶cie z klapami za ka¿dym razem skutkuje l±dowaniem na ma³ej prêdko¶ci i bardzo ³agodnie. Model w powietrzu prezentuje siê doskonale.
Moje w±tpliwo¶ci odno¶nie wydajno¶æ zastosowanych pakietów, w odniesieniu do wagi modelu i zastosowanego ¶mig³a nie sprawdzi³y siê.
Kolega robi³ fotki, ale dzisiaj imprezuje i chyba ich dzisiaj nie dostarczy na maila.
Edytowane przez Andy dnia 05.05.2012 21:08
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Gratulujê udanego oblotu .
Teraz czas na mojego, ale to dopiero gdzie¶ ko³o wakacji.
Jak± Ci wysz³a waga do lotu?
Edytowane przez robloz dnia 05.05.2012 22:50
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Waga do lotu wysz³a 2352 g.
O 252 g za du¿o ni¿ wskazywa³a instrukcja. A przyznam, ¿e ¿adnych "udoskonaleñ" podnosz±cych wagê nie zastosowa³em i st±d by³y trochê moje obawy z przekroczon± mas±.
Trzymam Robertino kciuki za ukoñczenie Twojego projektu
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Wreszcie w dniu dzisiejszym uda³o siê co¶ nakrêciæ z lotów Stukasa. Proszê nie wybrzydzaæ z roboty mojego osobistego operatora, bo i tak musia³em siê mocno natrudziæ, aby w tak± pogodê wyci±gn±æ go na t± patelniê na lotnisku -
YouTube Video
Edytowane przez Andy dnia 01.07.2012 11:45
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
No, tego w³a¶nie temu modelowi brakowa³o.
Szykuj siê na zawody F4H-P !!!!
S³awek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4