|
CAP 232 - relacja z budowy
|
| Andy |
Dodany dnia 29.12.2008 16:28
|

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08
|
Zawiasy oczywi軼ie zmieni貫m i ju� nawet dokona貫m ich monta簑 (wysz造 przez to troch� du瞠 szczeliny pomi璠zy poszczeg鏊nymi elementami usterzenia). Zamontowa貫m r闚nie� ster kierunku i wysoko軼i do kad逝ba modelu.
Mam jeszcze pytanie z dziedziny wyposa瞠nie elektryczne modelu - posiadam aparatur� DX6i wraz z odbiornikiem AR6200. Z tego co pisa� S豉wek o po陰czeniu poszczeg鏊nych element闚 wyposa瞠nia elektrycznego modelu wszystko rozumiem, ale chyba powinno by� jeszcze zasilanie samego odbiornika w modelu. Je瞠li tak to prosz� o wskazanie w豉軼iwego pakietu do zasilania odbiornika w modelu, przy uwzgl璠nieniu jego rodzaju i pojemno軼i - licz� na Wasz� pomoc.
Pozdrawiam
Mi貫j Wsp馧pracy
PS.
Melduj�, 瞠 nauka pilota簑 rozpocz皻a na Real Flight 4 - i nie jest 幢e - tak jak pisa� S豉wek, tego raczej nie zapomina si�, jak jazdy na rowerze.
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17 |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 30.12.2008 07:24
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Andy1212 napisa�/a:
... chyba powinno by� jeszcze zasilanie samego odbiornika w modelu. Je瞠li tak to prosz� o wskazanie w豉軼iwego pakietu do zasilania odbiornika w modelu, przy uwzgl璠nieniu jego rodzaju i pojemno軼i.
Odbiornik zasilany jest z "g堯wnego" pakietu przez uk豉d BEC regulatora (tym samym kablem co sterowanie przepustnic� - obrotami silnika). Innymi s這wy nie potrzeba dodatkowego pakietu do zasilania odbiornika.
Edytowane przez SlavikS dnia 30.12.2008 07:25
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 30.12.2008 10:25
|

modelarz

|
Dzi瘯uj� za odpowied�,
Uspokoi貫� moje my郵i.
Pozdrawiam
Mi貫j Wsp馧pracy
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 30.12.2008 10:40
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
Mo瞠 ten w徠ek te� powinno sie rozdzieli� bo zamiast ogl康a� post瘼y w budowie capa S豉wka czytamy porady dla Andy1212. Andy1212 za堯� nowy w徠ek na forum o budowie swojej maszynki i tam bedziemy 郵edzi� twoje wszytkie post瘼y w pracach i twoje zapytania. |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 30.12.2008 16:04
|

modelarz

|
Stawoj,
Masz w zupe軟o軼i racj�. Faktycznie moje przemy郵enia i zapytania kierowane do Was za鄉iecaj� w徠ek "CAP 232 - relacja z budowy" i dlatego te� za Wasz� porad� pozwol� sobie za這篡� nowy w徠ek
"Katana MD - budowa i wyposa瞠nie". Tam te� b璠� kierowa� swoje zapytania i przedstawia� post瘼y w budowie.
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 30.12.2008 18:11
|

modelarz

Post闚: 291
Data rejestracji: 19.05.08
|
S豉wku jaki zastosowa貫s profil w tym akrobaciku? Bo zaraz jak przyjdzie paczuszka to biore sie za budowe mojego akrobacika i nie wiem jaki profil wybrac nawet juz o tym pisa貫m u Wojtka w relacji z budowy... a chcia豚ym wybrac jak najlepszy profil zebym mog� latac w miare potrzeb szybko i wolno pozdrawiam
Edytowane przez Grabos dnia 30.12.2008 18:11
Bez ta鄉y i tak nie poleci... |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 30.12.2008 20:54
|

Administrator

|
grabos65 napisa�/a:
S豉wku jaki zastosowa貫s profil w tym akrobaciku? Bo zaraz jak przyjdzie paczuszka to biore sie za budowe mojego akrobacika i nie wiem jaki profil wybrac nawet juz o tym pisa貫m u Wojtka w relacji z budowy... a chcia豚ym wybrac jak najlepszy profil zebym mog� latac w miare potrzeb szybko i wolno pozdrawiam
Robert,
Profil jest symetryczny, ale symbolu nie znam - nie ma na planie.
Wrzuci貫m plany na ftp'a to sobie 軼i庵nij i obejrzyj. Tak przy okazji - mo瞠 warto wrzuca� sprawdzone plany do pobieralni ?
Link do pliku: http://www.ss.pet...CAP232.zip
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 30.12.2008 21:22
|

Administrator

|
Mo瞠 w ko鎍u wrzuc� co� w temacie 
Na dzie� dzisiejszy modelik w takim stanie - wst瘼na przymiarka do wygl康u plus wa瞠nie.
Model na wadze:

Na razie to co wida� na zdj璚iu wa篡 530g - no c騜 - cena solidnej konstrukcji 
Dojdzie jeszcze krycie bok闚 i troch� balsy na kad逝bie przy statecznikach - nie mog� dorobi� zanim ich nie przyklej�.
Widoczek usterzenia - serwa id� do wn皻rza kad逝ba i ci庵n� bowdeny:

Rozwi您anie sterowania statecznika poziomego - drut 2 mm z wklejon� d德igni� z laminatu :

Po zdj璚iu kabinki swobodny dost瘼 do pakietu i wyposa瞠nia - wida� ko鎍闚ki bowden闚 i otwory na serwa, a na sko郾ym elemencie kabinki magnesik neodymowy (chyba nie musz� t逝maczy� do czego)

Widok od spodu - mocowanie p豉ta na 2 鈔uby plastikowe 4 mm i bardzo solidne mocowanie podwozia.

A to ju� moja wczorajsza robota - kopyta na owiewk� i os這n� kabiny.

Kopyta wykonane ze styropianu i oklejone ta鄉� pakow�. Mo瞠 nie wygl康a to zbyt rewelacyjnie, ale to si� laminuje i finalnie rozpuszcza acetonem Musz� powiedzie� 瞠 szlifowanie styropianu nie jest rzecz� przyjemn� - do tej pory nie mog� dotrzepa� moich ciuch闚 roboczych - te drobiny si� do wszystkiego przylepiaj� Kopyto na owiewk� te� zalaminuj� - mo瞠 pos逝篡 jako forma do wykonania wi瘯szej ilo軼i takich owiewek metod� formowania pr騜niowego. Na razie planuj� obkurczy� na niej butelk� po Coli za pomoc� opalarki - ciekawe co z tego wyjdzie. Jak mi si� nie uda b璠� musia� pofatygowa� si� do Marcina i skorzysta� z jego "maszyny pr騜niowej" - oczywi軼ie jak si� zgodzi 
To tyle na dzisiaj w temacie
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:50
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 30.12.2008 22:23
|
modelarz

|
C騜 mog� ch這pie powiedzie�, modelik cudo, masz nadprzyrodzony dar 
Widz�, 瞠 podwozie jest ju� podzielone na dwie po堯wki tak jak finalna wersja w extrze , najwa積iejsze to wyci庵a� odpowiednie wnioski. Mam pytanko, czym wycinasz te wszystkie otworki odchudzaj帷e, masz jak捷 frezareczk� czy jedziesz pi貫czk� ?
Ja te� ju� jestem na etapie kabinki, wi璚 b璠� czeka� na twoje efekty. |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 31.12.2008 15:45
|

Administrator

|
Wojtek,
Chyba lekko przesadzi貫� 
Co do podwozia i wyci庵ania wniosk闚 - 鈍i皻a racja Zrobi貫m naprawd� solidnie - kanapka z balsy i sklejki. Podwozie w璕lowe. Planowa貫m za這篡� ostatnio kupione w HC, ale po przymiarce okaza這 si� troch� za wysokie. CAP wygl康a� jak Concorde musz� kupi� takie jak do Extry (ono jest fabrycznie z dw鏂h kawa趾闚). Mocowanie na 4 鈔uby plastikowe 4 mm.
Otwory wycinam frezem palcowym, a potem szlifuj�. Mam Dremela z gi皻kim wa趾iem i komplecik osprz皻u do wycinania, szlifowania, polerownia. Jest nawet ma豉 pi豉 tarczowa Oczywi軼ie nie wszystko da si� zrobi� maszynowo, wi璚 komplecik pilniczk闚, zestaw klock闚 i papier闚 軼iernych zawsze mam pod r瘯�.
P.S. Dzisiaj pobawi貫m si� w laminowanie os這ny silnika i kopyta owiewki. W豉郾ie sobie schn�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 12.01.2009 23:00
|

Administrator

|
Ma造 update prac 
To co wysz這 z laminatu:

Zacz掖em oklejanie - pierwsze efekty - chyba wysz這 ca趾iem nie幢e 

Tyle na dzisiaj.
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:51
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 12.01.2009 23:13
|

modelarz

Post闚: 291
|
Jejku co za profesionalizm ... jak zrobi貫s ta kratownice? czy na juz obklejone skrzyd這 nakleja貫s niebieskie kwadraciki? no i jak zrobi貫s na gornej powierzchni skrzyd豉 te 逝ki?
Edytowane przez Grabos dnia 12.01.2009 23:14
Bez ta鄉y i tak nie poleci... |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 13.01.2009 07:19
|

Administrator

|
grabos65 napisa�/a:
jak zrobi貫s ta kratownice? czy na juz obklejone skrzyd這 nakleja貫s niebieskie kwadraciki? no i jak zrobi貫s na gornej powierzchni skrzyd豉 te 逝ki?
Robert, a� takim masochist� to ja nie jestem - kratownica to gotowa folia - trzeba tylko r闚no naklei� 瞠by wz鏎 si� na obu po堯wkach i lotkach zgadza�, a 逝ki - najpierw wycinam szablon z kartonu, zgrubnie przymierzam, potem odrysowuj� na spodzie folii i tn� wykorzystuj帷 krzywiki kre郵arskie. To jest folia samoprzylepna "Oratrim". 疾by ustawi� wz鏎 na skrzydle najpierw foli� mocz� w wodzie z p造nem do naczy� i przyklejam na mokro - jak ustawi� wz鏎 dociskam mi瘯k� 軼iereczk� i gotowe. Potem tu i 闚dzie trzeba lekko przyprasowa� (ko鎍闚ki wzoru). Trzeba to robi� bez po酥iechu - na oklejenie tych skrzyde� i statecznik闚 po鈍i璚i貫m ca造 weekend
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 13.01.2009 19:06
|
modelarz

|
S豉wek mam pro軸�, mo瞠 by� opisa� z detalami jak robi貫� t� os這nk� silnika. Interesuje mnie przede wszystkim obr鏏ka ko鎍owa kt鏎a da豉 taki g豉dki efekt. No i czekam na kabink� bo ja narazie nie mam pomys逝.
Edytowane przez stawoj dnia 13.01.2009 19:06 |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 13.01.2009 21:00
|

Administrator

|
Opis budowy os這nki silnika:
1) Materia造:
- Tkanina szklana aeroglass 80 g/m2
- 砰wica epoksydowa L-285 z utwardzaczem L-286 (rozrobion� 篡wic� mo積a pracowa� oko這 2 godzin)
2) Kopyto - jak pisa貫m wcze郾iej zrobi貫m ze styropianu. Sklei貫m klejem monta穎wym 2 kawa趾i grubego styropianu 瞠by wyszed� poka幡y klocek i metod� ci璚ia i szlifowania nada貫m odpowiedni (jak mniemam) kszta速. Ca貫 kopyto oklei貫m foli� samoprzylepn� - tak� do pakowania przesy貫k. W moim przypadku by豉 bezbarwna, cho� nie ma to wi瘯szego znaczenia. W tym procesie trzeba stara� si� nie narobi� zbyt du穎 fa責 cho� tego si� nie uniknie. Mo積a fa責y po軼ina� skalpelem i ponakleja� na te miejsca mniejsze kawa趾i folii.
3) Laminowanie - smarujemy kopyto rozrobion� 篡wic� (oczywi軼ie p璠zlem) i na to nak豉damy tkanin�. Trzeba tkanin� poci望 na ma貫 kawa趾i tak aby podczas nak豉dania nie robi造 si� fa責y. Na這穎n� tkanin� przes帷zamy 篡wic�. Kawa趾i tkaniny mog� na siebie nachodzi�. Ja na這篡貫m w taki spos鏏 3 warstwy. Warto wyposa篡� si� w jednorazowe r瘯awice foliowe - wisz� na stacjach benzynowych Orlenu , kt鏎e uchroni� nasze 豉pki od szorowania 篡wicy - czasami trzeba tkanink� przyg豉dzi� palcem, wyr闚na�, itp... Ostatnia warstw� tkaniny trzeba dobrze przes帷zy� 瞠by nie by這 zna� splotu tkaniny i uzyska� w miar� g豉dk� powierzchni� - b璠zie mniej szlifowania
A jeszcze jedna uwaga - trzeba kopyto na czym� przymocowa� - nosem do g鏎y. Ja u篡貫m kawa趾a panela pod這gowego - potem jest do wyrzucenia bo ca造 jest oblepiony - i przylepi貫m do niego kopyto ta鄉� dwustronn�. Naddatek tkaniny wywija貫m na zewn徠rz kopyta i przylepia貫m 篡wic� do podstawy (tego panela). Mam nadziej�, 瞠 to jest jasne. Narz璠zia z 篡wicy czy軼i貫m Acetonem
4) Jak to wyschnie trzeba wzi望 brzeszczot i odci望 od podstawki - jak si� tnie tu� przy panelu to od razu wychodzi prosty brzeg os這nki. Papierem 軼iernym trzeba wyr闚na� zadry powsta貫 z 篡wicy i tkaniny i nier闚no軼i wyszpachlowa�. Ja u篡貫m szpachli samochodowej Novol dwusk豉dnikowej. Trzeba rozrabia� partiami bo bardzo szybko t篹eje - max 20 minut i jest nie do u篡tku. Mo積a te� kupi� podobnie dzia豉j帷� szpachl� modelarsk� - w豉郾ie do mnie dosz豉 - firmy Robbe - b璠zie na przysz這嗆 瞠by oszcz璠zi� par� gram. Jako narz璠zie do szpachlowania bardzo dobrze sprawdzaj� si� stare karty bankomatowe, kod闚 jednorazowych i temu podobne Jak szpachla st篹eje - szlifowanie, potem znowu szpachlowanie, szlifowanie itd. do uzyskania spodziewanego efektu. Ja ko鎍zy貫m papierem 240. No oczywi軼ie nie wolno nawali� tej szpachli nie wiadomo ile Szlifujemy prawie do pokazania si� laminatu - przecierki trzeba lekko doszpachlowa� i doszlifowa�. Jest to proces do嗆 czasoch這nny. Szpachlowanie i szlifowanie robimy dalej na kopycie!
5) Pozbywamy si� kopyta - rozpuszczamy styropian Acetonem, po czym resztki, kt鏎e zosta造 odklejamy od laminatu razem z foli� i mamy czy軼iutk� w 鈔odku os這nk�. I tu wyja郾i這 si� zapewne wielu dr璚z帷e pytanie - po co okleja� kopyto foli�? 
6) Wycinamy otwory na o� silnika i wloty powietrza + drobne szlifowanko wyci皻ych kraw璠zi, ewentualnie drobne poprawki szpachli.
7) Malowanie - Jak efekt szlifowania b璠zie zadowalaj帷y malujemy podk豉dem w spray'u - to co wida� na fotkach ju� jest pokryte podk豉dem - 3 warstwy. pierwsz� warstw� przetar貫m papierem 軼iernym 240 瞠by jeszcze wyg豉dzi� powierzchni�.
8) Jakby gdzie� wysz這 za cienko laminatu, albo si� przetar� w trakcie szlifowanie, co si� zdarza mo積a podklei� od 鈔odka tkanin� na klej cyjanoakrylowy albo Epoxy 5 czy 10 min - najszybsza metoda - nie trzeba czeka� na wyschni璚ie 篡wicy L-285. Do wype軟iania drobnych ubytk闚 sprawdza si� te� klej O鄉iorniczka 
9) Malowanie lakierem - czekam na oklejony kad逝b - wtedy dorobi� maski i prysn� lakierem tak 瞠by gra這 z wzorem kad逝ba - lakiery samochodowe w spray'u - dobra貫m kolory pod kolor folii.
No i to ca豉 tajemnica.
Co do owiewki to zrobi貫m kopyto z laminatu, wyszpachlowa貫m, wyszlifowa貫m - by這 super. Postanowi貫m spr鏏owa� co� na nim obkurczy� - pad這 na 3l butelk� po oleju ro郵innym. Jak przygrza貫m butelk� opalark� to tak 軼isn窸o kopyto, 瞠 si� zdeformowa這 i pop瘯a這 Nie my郵a貫m, 瞠 to b璠zie taka si豉. Teraz je naprawiam. Wywali貫m ze 鈔odka styropian i zala貫m form� gipsem. Teraz czeka mnie ponowne szpachlowanie i szlifowanie, ale kopyto ju� na pewno si� nie zdeformuje W ka盥ym razie pierwsza pr鏏a pokaza豉, 瞠 metoda obkurczania butelki PET ma szans� si� sprawdzi�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 14.01.2009 15:24
|

Moderator

Post闚: 2462
|
T� metod� co opisa貫� wykonywa貫m kad逝by do 這dzi , z t� r騜nic� 瞠 kopyto obk豉da貫m gipsem z ta鄉� (tak� do p造t gipsowych). Po usuni瘰iu stropianu form� lekko szlifowa貫m od 鈔odka i po posmarowaniu past� do but闚 zaczyna貫m laminowanie. Na pocz徠ek tkanina ok.30g/m, a p霩niej grubsza. R騜nica polega豉 na tym , 瞠 wyj皻y kad逝b nie wymaga� prawie szpachli i szlifowania co wi捫e si� z wag�. No i zawsze mo積a zrobi� drug� sztuk�.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 14.01.2009 16:14
|

Administrator

|
Robert,
Du穎 dawa貫� tego gipsu (jaki to musi by� gips) i tkaniny? Forma si� nie 豉ma豉?
Z kad逝bem do 這dzi jest prostsza sprawa bo mo積a go wyj望 z formy - w moim przypadku ca貫j os這nki raczej by nie wyj掖 - trzeba by form� zepsu�, ale mo積a by spr鏏owa� zrobi� form� na po堯wk� os這nki i potem j� z這篡� z dw鏂h cz窷ci - dzi瘯i za podpowied� - takiej metody w sieci nie znalaz貫m , a patent z past� do but闚 przedni. Czyta貫m o robieniu form z laminatu i pastowaniu past� do pod這gi jako rozdzielacz, ale gips i pasta do but闚 to dla mnie nowo嗆. O kolor pasty i firm� nie pytam
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 14.01.2009 20:15
|

Moderator

Post闚: 2462
|
T� metod� ostatnio robi貫m kad逝b do jachtu motorowego d逝go軼i 70cm.Forma mia豉 ok. 2cm grubo軼i, gips szpachlowy + ta鄉a do maskowania szczelin na 陰czeniach p造t gipsowych.Forma by豉 od 鈔odka pomalowana olejn�, a wrazie skomplikowanego kszta速u mo積a zrobi� dzielon� na dwie cz窷ci.T� sam� metod� zrobi貫m kiedy� form� do kad逝ba szybowca d�. 120cm, ale na tym si� sko鎍zy這 (kupi貫m gotowe na allegro). Patent jest m鎩 wi璚 w sieci go niema
Edytowane przez robloz dnia 14.01.2009 20:16
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 17.02.2009 21:37
|

Administrator

|
Ma造 update prac
Kad逝b sko鎍zony - do doko鎍zenia zosta豉 tylko kabinka i malowanie os這ny silnika

A to moja jednostka nap璠owa na swoim miejscu 

Tyle na dzisiaj.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 22.02.2009 15:09
|

Administrator

|
Zrobi貫m kabink� i pomalowa貫m os這n� silnika
Os這n� kabinki wyt這czy貫m metod� pr騜niow� z kawa趾a tworzywa PET grubo軼i 0,6 mm maszyn� Marcina (Aquariusa) - pi瘯na sprawa! Musz� sobie co� takiego zrobi� Tworzywo PET kupi貫m w sklepie "CHEMIA" na Kostrogaju (przy kompleksie Gaja).
Tak to wygl康a這 zaraz po t這czeniu:

Gotowa, zmontowana i oklejona kabinka na swoim miejscu:

Tyle na dzisiaj.
Bior� si� za montowanie wyposa瞠nia i podwozia. Chyba niebawem podsumowanie tematu
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|