Wilga z EPP - problem.
|
Arkozi |
Dodany dnia 08.08.2012 15:56
|
modelarz

Data rejestracji: 13.05.12
|
Witajcie.
Ostatnio zakupiłem Wilgę z pianki EPP od Wojtka, jednak pojawił się mały problem.
W aparaturze padł mi kanał odpowiedzialny za lotki (aparatura Lanyu 2,4GHz, 6 kanałów z czego 2 to przełączniki).
Próbowałem podłączać pod ten kanał inne potencjometry z aparatury ale niestety dzieje się ciągle to samo - w jedną stronę nie reaguje a w drugą serwo tylko lekko drga. Prawdopodobnie padło coś na płytce nadajnika lub odbiornika.
Przechodząc jednak do rzeczy.
Z tego co się doczytałem to model bez lotek musi mieć wznios aby był w miarę stateczny w locie.
Być może jest ktoś w stanie doradzić o ile stopni trzeba by podnieść skrzydła i ewentualnie podpowie jak można by to zrobić?
Pozdrawiam, Arek. |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 08.08.2012 16:35
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
Ustaw na 3 do 4 stopnie - przy tym skrzydełku będzie to po 5, 5 cm od podłoża na każdym ze skrzydle. Licząc od podłoża do dolnej krawędzi obrysu profilu.
W tak ustawione skrzydła wklejasz pręcik węglowy. W miejscu załamania lekko zgniatasz kombinerkami by pręcik się wygiął i nie sprężynował. Zalewasz CA
Edytowane przez stawoj dnia 08.08.2012 16:45 |
|
|
|
Arkozi |
Dodany dnia 08.08.2012 16:59
|
modelarz

|
Ok dzięki. Zastanawiam się czy nie zostawić sobie modelu aż nie naprawię lub nie kupię nowego sprzętu.
W każdym razie prędzej czy później wrzucę fotki z budowy i pewnie zawitam z nią na lotnisko 
|
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 09.08.2012 07:23
|

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08
|
Może tymczasowo podłącz lotki pod kanał steru kierunku i jak się uda podmień podłączenie potencjometru żeby drążek lotek był tak jak powinien.
Ja prędzej zrezygnowałbym z kierunku niż z lotek
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
Arkozi |
Dodany dnia 09.08.2012 10:50
|
modelarz

|
SlavikS napisał/a:
Może tymczasowo podłącz lotki pod kanał steru kierunku i jak się uda podmień podłączenie potencjometru żeby drążek lotek był tak jak powinien.
Ja prędzej zrezygnowałbym z kierunku niż z lotek 
W sumie to też nie głupi pomysł tym bardziej, że mam zamiar jeszcze w tym sezonie polatać jakimś esiakiem ; ) |
|
|
|
Piotr K |
Dodany dnia 11.08.2012 20:17
|

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10
|
Stawoj napisałW tak ustawione skrzydła wklejasz pręcik węglowy. W miejscu załamania lekko zgniatasz kombinerkami by pręcik się wygiął i nie sprężynował. Zalewasz CA
No właśnie odnośnie prętów węglowych, ja zamówiłem skrzydło do swojego szybowca TOTO-2 ze styropianu 1,6m.
Będę musiał skleić skrzydło z części i zrobić wznios, jaki zastosować najlepiej pręt tzn jakiej średnicy i jaki klej zastosować bo CA roztopi skrzydło
Edytowane przez Piotr K dnia 11.08.2012 20:22
Piotr Kubiak |
|
|
|
Arkozi |
Dodany dnia 12.08.2012 12:45
|
modelarz

|
Piotr K napisał/a:
Stawoj napisałW tak ustawione skrzydła wklejasz pręcik węglowy. W miejscu załamania lekko zgniatasz kombinerkami by pręcik się wygiął i nie sprężynował. Zalewasz CA
No właśnie odnośnie prętów węglowych, ja zamówiłem skrzydło do swojego szybowca TOTO-2 ze styropianu 1,6m.
Będę musiał skleić skrzydło z części i zrobić wznios, jaki zastosować najlepiej pręt tzn jakiej średnicy i jaki klej zastosować bo CA roztopi skrzydło
Co do średnicy nie jestem pewien bo to duże skrzydło, a pręt razem z długością staje się też elastyczniejszy. Może pomyśl lepiej o listewce np. coś w stylu sosny 3x5 ? Ale bardziej fachową pomoc raczej otrzymasz od bardziej obeznanych kolegów Co do kleju to można by wkleić np. bezbarwnym poxipolem, na klej polimerowy też powinno się
trzymać.
Pozdrawiam. |
|
|