Zobacz temat
RC P這ck :: Modele RC :: Relacje z budowy
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Edge 540
Jacoslaw
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 23.08.2012 15:09
Awatar

modelarz

Post闚: 61
Data rejestracji: 06.04.12

Witam po d逝giej przerwie,
Postaram si� na bie膨co opisywa� budow� nowego modelu: Edge 540 o rozpi皻o軼i 2,25.
Celem jest w pierwszym rz璠zie zbudowanie makiet poszczeg鏊nych element闚 modelu, nast瘼nie wykonanie form i gotowego modelu z kompozytu. Przewiduj� jakie� 2-3 egzemplarze, dlatego rozpoczynam w ten spos鏏.

Przewidywana waga samego modelu to oko這 6-6,5kg. Nad nap璠em ca造 czas si� zastanawiam. Dzi� by貫m w sklepie modelarskim na Bitwy Warszawskiej w Warszawie i mam ju� troch� rozeznanie Smile Po ich cenach (modelarnia.pl) Koszt nap璠u elektrycznego to oko這 2 tys (2 pakiety 5800mAh + Silnik ok 3kW), a koszt nap璠u spalinowego oko這 2,5tys (silnik oko這 1200 + uk豉d wydechowy ok. 800z� + Akcesoria). Domy郵am si�, 瞠 by這byto oko這 1/4 ceny mniej przy zamawianiu w HK.

Do wykonania makiety wykorzystuj� plany kr捫帷e po sieci. S� to praktycznie gotowe cz窷ci, kt鏎e pi瘯nie si� sk豉daj�. Ca這嗆 sprawdzi貫m w pierwszym rz璠zie modeluj帷 wszystko w 3d. Cz窷� rzeczy zmieni貫m tak, 瞠by model bardziej przypomina� orygina�. Skrzyd豉 zmodyfikowa貫m zmniejszaj帷 delikatnie lotk� i nadaj帷 jej zgrabniejszy obrys. Doda貫m te� odci捫enia rogowe na lotkach i sterze wysoko軼i co jednocze郾ie poprawia wygl康 i zmniejsza moment zawiasowy. Ster kierunku te� uleg� ma造m modyfikacjom ze wzgl璠闚 czysto estetycznych. Do wykonania gotowego modelu szkielet zostanie przeprojektowany.

Elementy podzieli貫m na formatki i zleci貫m do wyci璚ia firmie Airprint, o kt鏎ej ju� kiedy� pisa貫m. Zam闚i貫m i sprowadzi貫m sklejk� 2,5mm. Z transportem zap豉ci貫m 123z� za 18 formatek 0,4x0,7m + 軼inki z poci皻ych 2 p造t. Jak si� okaza這 sklejka 鈍ietnie si� tnie i za t� cen� ma niez陰 jako嗆. Tutaj kontakt: https://harwester...6_594_617. Wyci皻e cz窷ci odebra貫m po (chyba) 4 dniach roboczych, wszystko super zapakowane, do這穎no stara� by nie powypada造 z formatek. ㄠcznie wysz這 tego 12 formatek, za co zap豉ci貫m 350z�. Tylko kilka element闚 zosta這 nie do ko鎍a przeci皻ych, jestem bardzo zadowolony.

Zabra貫m si� za wykonanie makiet steru kierunku i skrzyd豉. Ster mam ju� zawoskowany i czekaj帷y na laminowanie, skrzyd這 jest w fazie szpachlowania i lakierowania na po造sk Smile Zostanie mi tylko kad逝b i po這wa statecznika poziomego. Kilka zdj耩:

lh3.googleusercontent.com/-6ftL4CB-RxM/UDYpWwXNk0I/AAAAAAAAAA0/wZ2AoFzTT2Q/s512/1.jpg

lh6.googleusercontent.com/-AzclFykUbuM/UDYpbuslkUI/AAAAAAAAABM/1TkhzYHjjoc/s512/5.jpg

lh5.googleusercontent.com/-2JtjHUc2wIo/UDYpZ79n9cI/AAAAAAAAABA/CBmEg5w5lRE/s512/2.jpg

lh3.googleusercontent.com/-U60l_4uGgdE/UDYpXNTgNVI/AAAAAAAAAAw/OwUfh3Cftgw/s720/3.jpg

lh4.googleusercontent.com/-nl07hNsKLaE/UDYpZRTIBNI/AAAAAAAAABE/1kHWsal_xVU/s512/4.jpg

lh5.googleusercontent.com/-9-7T_-Icv-E/UDYplN82-qI/AAAAAAAAABY/d-Vy5KVm6Mg/s700/7.jpg

lh4.googleusercontent.com/-_uCylnGeNqw/UDYpkouTRXI/AAAAAAAAABg/kPqKJF3den8/s800/6.jpg

Pozdrawiam, Jacek.

lopez 16
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 23.08.2012 16:44
modelarz

Post闚: 667
Data rejestracji: 04.09.08

OOOO to mi si� podoba .Masz ju� pierwszego sta貫go widza. Trzymam kciuki za uko鎍zenie projektu
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

SlavikS
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 23.08.2012 18:12
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

OK
Masz ju� dw鏂h Smile
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

Piotrek B
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 23.08.2012 18:53
Awatar

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09

trzechSmile
Nie bior� grawitacji na powa積ie.

AQUARIUS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 23.08.2012 20:49
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

A ja mam pytanie- w jakim formacie zapisywa貫� pliki do ci璚ia i jaki maxymalny wymiar formatki mog� po這篡� pod laser?
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg

Jacoslaw
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 23.08.2012 21:44
Awatar

modelarz

Format dxf lub dwg. Chcieli, 瞠by cz窷ci ustawi� w prostok帷ie 0,4x0,7m, a wymiary p造t mia貫m oko這 0,71 na 0,41.
Pozdrawiam, Jacek.

Jacoslaw
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 29.08.2012 00:23
Awatar

modelarz

Po 57h [SIC!] pracy wygl康a to nast瘼uj帷o:

Pozbywania si� faktury drewna ci庵 dalszy... Najpierw by� nitrocellon 瞠by balsa nie pi豉 (p騧niej okaza這 si� to b喚dem), nast瘼nie szpachla w sprayu i szpachl闚ka wyko鎍zeniowa nak豉dana r璚znie. Nitrocellon 幢e zachowuje si� pod szpachl�, bo przy (nawet delikatnym) szlifowaniu lubi si� zdziera� p豉tami.

lh3.googleusercontent.com/-GhDwsu-Rn78/UD1A1awYnvI/AAAAAAAAAB4/rtUd9hJ6agQ/s640/a1.jpg

G堯wne cz窷ci kad逝ba z這穎ne w ca這嗆:

lh4.googleusercontent.com/-86q6SDoYgco/UD1A4CAyLSI/AAAAAAAAACA/nANJxDgvzKQ/s640/a2.jpg

lh4.googleusercontent.com/-s_BM95WYURw/UD1A37wDmOI/AAAAAAAAACE/JMXx74d5yu8/s512/a3.jpg

Kad逝b po wklejeniu dolnych listew. Oryginalnie cz窷� z nich powinna by� listwami balsowymi, ale to akurat lata� nie b璠zie, a sosna ta雟za Smile

lh5.googleusercontent.com/-h8XBV0XGy14/UD1A5orBBPI/AAAAAAAAACQ/4CKqlJXGzjQ/s640/a4.jpg

Z這穎na lotka przed przer鏏k�:

lh4.googleusercontent.com/-TI0nRspFobQ/UD1A8kBEhwI/AAAAAAAAACY/1kWmdcMA-w4/s640/a6.jpg

Sklejone po堯wki statecznika i steru wysoko軼i:

lh3.googleusercontent.com/-zk82DnVkAvU/UD1A84H2AwI/AAAAAAAAACc/Lbw8T8JCw8c/s640/a7.jpg

Edytowane przez Jacoslaw dnia 29.08.2012 00:39
Pozdrawiam, Jacek.

Andy
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 29.08.2012 09:34
Awatar

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08

Nooooo, trzeba przyzna�, 瞠 b璠zie to "kawa貫k ciekawego projektu" Wink
Ciekawe, 瞠 zastanawiasz si� nad nap璠em elektrycznym tego "kolosa" - czy w wydaniu z nap璠em elektrycznym latanie nim nie b璠zie ma這 ekonomiczne - nie chc� nawet sprawdza� ile kosztuje jeden komplecik pakiecik闚 zaproponowanych przez Ciebie - Frown
Ja te� trzymam kciuki za powodzenie.
- czterech Smile
Edytowane przez Andy dnia 29.08.2012 09:43
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17

Jacoslaw
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 30.08.2012 02:25
Awatar

modelarz

Jeden pakiet 5800 mAh to oko這 450z�. Coraz bardziej sk豉niam si� ku spalinie Smile

Czy 35 stopni wychylenia lotek wystarczy dla takiego akrobata?
Pozdrawiam, Jacek.

Andy
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 30.08.2012 07:45
Awatar

modelarz

Coraz bardziej sk豉niam si� ku spalinie

- i tu masz racj� - dla mnie op豉calno嗆 modeli za nap璠em elektrycznym ko鎍zy si� na modelach o masie do 2,5 kg - potem to ju� trzeba pakowa� tak� "elektrowni�" na pok豉d, 瞠 znacznie wzrasta masa modelu i koszty pakiecik闚 s� zastraszaj帷e.
Edytowane przez Andy dnia 30.08.2012 08:12

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

Andy
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 30.08.2012 21:52
Awatar

modelarz

Ile stopni powinny wychyla� si� lotki w akrobacie?

Poprzednio ju� napisa貫m, ale nie chcia貫m si� zbytnio wychyla�.
Z這tego 鈔odka oczywi軼ie nie ma i ka盥y model nawet akrobacyjny mo瞠 mie� zalecane r騜ne warto軼i - jak si� zapewne domy郵asz na warto嗆 wychylenia lotek ma wp造w szereg uwarunkowa�.
Tak jak uprzednio napisa貫m - w odniesieniu do swoje Katany MD - to 35 stopni na lotkach spokojnie powinno wystarczy� do akrobacji F3A, natomiast do ostrego 3D zapewne b璠zie troch� brakowa這 wychyle�.
Oto zalecane warto軼i w mojej Katanie MD:
Ailerons: High 40-45degrees, 70% Expo / Low 15-20degrees, 30% Expo

Rudder: High 45deg. , 70% Expo / Low 25deg. , 35% Expo

Elevator: High 45deg. , 70% Expo / Low 15-20 deg. , 30% Expo

Jak wida� warto軼i wychyle� do latania akrobacji 3D maj� warto嗆 45 stopni.
Edytowane przez Andy dnia 30.08.2012 21:55

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

Jacoslaw
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 30.08.2012 23:13
Awatar

modelarz

Wielkie dzi瘯i Smile
Pozdrawiam, Jacek.

Jacoslaw
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 07.10.2012 20:42
Awatar

modelarz

Witam, prace id� do przodu bardzo powoli. Mas� czasu zaj窸o mi uzyskanie odpowiedniej powierzchni na skrzydle. Do tej pory 陰czny czas pracy to 92 godziny. Ca這嗆 wygl康a nast瘼uj帷o:

Przygotowanie p豉szczyzny do uzyskania linii podzia這wej steru kierunku:

Zawoskowany statecznik oklei貫m w p豉szczy幡ie symetrii ta鄉� bezbarwn�, ma to zabezpieczy� go przed ubrudzeniem szpachl�. W powlekanej p造cie wi鏎owej wycinam odpowiedni kszta速 i po zamocowaniu steru uzupe軟iam pozosta這軼i szybkoschn帷� szpachl�.

lh3.googleusercontent.com/-TKAmafkpO1Q/UHHEgWnwUPI/AAAAAAAAAC8/LgZkAhHFJe4/s700/s1.jpg

Dopracowanie powierzchni podzia這wej:

Po zaschni璚iu szpachli wyjmuj� delikatnie detal i szlifuj� szpachl� tak, 瞠by tworzy豉 razem z p造t� g豉dk� p豉szczyzn�. Usuwam delikatnie ta鄉� z detalu.

lh5.googleusercontent.com/-1g_WzJjol20/UHHEgipdHVI/AAAAAAAAAC4/MBzxc2fd0qg/s533/s2.jpg

lh4.googleusercontent.com/-2JYDGK3diDM/UHHEg2nH6aI/AAAAAAAAADA/3ALPyi1OXyU/s700/s3.jpg

Woskowanie skrzyd豉

Po dopracowaniu powierzchni, zawoskowa貫m skrzyd這 kilkukrotnie. Efekt na zdj璚iu. Nie jest to dopracowane w tym stopniu w jakim chcia貫m ale odegra豉 tu rol� wada u篡tej metody ;/ Miesi璚zna przerwa w pracach i zmiany temperatury spowodowa造, 瞠 kiedy zacz掖em ponownie malowa� skrzyd這, niekt鏎e po陰czenia balsy strzeli造 i powsta造 szczeliny. Da貫m wi璚 spok鎩, uzupe軟i貫m braki i dopracowa貫m drobnym papierem 軼iernym na ile pozwoli豉 mi pozosta豉 na drewnie warstwa. Efekt jest moim zdaniem niez造, ale mog這 by� du穎 lepiej. Planuj� przy robieniu formy da� wi璚ej 瞠lkotu i dopracowa� reszt� geometrii na samej formie: najpierw klockiem a p騧niej past� do polerowania form.

lh3.googleusercontent.com/-fDV6SOAEEsM/UHHEh3IKd4I/AAAAAAAAADM/MnXHbLSytCk/s800/s4.jpg

lh4.googleusercontent.com/-uCslLLy4DJA/UHHEioiQS0I/AAAAAAAAADY/N7n6N1Q5Wjg/s800/s5.jpg

Przygotowanie p豉szczyzny podzia這wej na form� skrzyd豉.

Taki sam spos鏏 post瘼owania, jak opisany powy瞠j. R騜nica b璠zie polega豉 tylko na tym, 瞠 forma b璠zie uwzgl璠nia豉 skrzyd這 i wychodz帷y z niego aliminiowy 陰cznik. B璠� od razu zamyka� rur� w 鈔odku podczas klejenia. B璠zie w豉軼iwie spozycjonowana i skrzyd豉 powsta貫 z formy b璠� charakteryzowa� si� 100% zamienno軼i�. Je郵i rozwal� jedno, nie b璠� musia� martwi� si�, 瞠 nast瘼ne mo瞠 troche inaczej pasowa�.

lh5.googleusercontent.com/--axnpV-yW7Y/UHHEjIdbAYI/AAAAAAAAADc/JlCLw2MzknU/s800/s6.jpg

lh6.googleusercontent.com/-NuzdkIiI0_8/UHHEjyfVypI/AAAAAAAAADk/BhD2S5E5Ad8/s800/s7.jpg

Gdyby軼ie znali inne sposoby na robienie p豉szczyzny podzia這wej, to ch皻nie pos逝cham, bo moja jest do嗆 pracoch這nna ;/ Nast瘼nym razem (przy makiecie kad逝ba/statecznika/lotki) b璠� chyba przed szpachlowaniem przes帷za� bals� 篡wic�. Popimo malowania nitrocellonem i tak pije fabr�/szpachl� w sprayu. Mam nadziej�, 瞠 dzi瘯i temu b璠zie wytrzymalsza i od razu lepsza do obr鏏ki. My郵icie, 瞠 nie pokrzywi si� kiedy pomaluj� tak np gotow� lotk�?
Edytowane przez Jacoslaw dnia 07.10.2012 20:42
Pozdrawiam, Jacek.

SlavikS
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 08.10.2012 07:31
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Jacoslaw napisa�/a:
Nast瘼nym razem (przy makiecie kad逝ba/statecznika/lotki) b璠� chyba przed szpachlowaniem przes帷za� bals� 篡wic�. Popimo malowania nitrocellonem i tak pije fabr�/szpachl� w sprayu.

Jacek,
Ja teraz przy budowie Motha przygotowuje powierzchni� do malowania przez naklejenie cienkiego papieru japo雟kiego na nitrocellon. Odpada masa szpachlowania, jest wzmocnienie i uzyskuj� g豉dk� powierzchni� pod farb�. Mo瞠 spr鏏uj t� metod�. Kiedy� te� szpachlowa貫m bals�, ale nigdy nie uda這 mi si� uzyska� takiego efektu jak teraz. No i nie ma niebezpiecze雟twa, 瞠 z czasem powstan� p瘯ni璚ia na powierzchni bo balsa si� rozejdzie.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

AQUARIUS
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 08.10.2012 08:49
Awatar

Moderator

Mam pytanie: dlaczego wyjmujesz deltal z formy po zrobieniu desku podzia這wej? I po co to szpachlowanie? Czy to jest jaki� szczeg鏊ny spos鏏? Na forum kombatowym robi� podzia� w ten spos鏏, 瞠 wycinaj� w miar� dok豉dnie w desce kszta速 detalu, umieszczaj� detal i powsta陰 mi璠zy nim, a desk� szczelin� wype軟iaj� plastelin�, kt鏎� wyr闚nuj� z powierzchni� deski. Detal ju� w niej zostaje. Potem na ca這嗆 瞠lkot, wi鏎y szklane, p堯tno i mata szklana itd.Po wyschni璚iu nast瘼uje usuni璚ie deski i 瞠lkot na drug� po這w�. Na koniec rozformowanie.
Gdzie� mam pdf-a niemieckiej firmy produkuj帷ej 篡wice - tam jest to opisane, jak znajd� to mog� podrzuci�.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 08.10.2012 08:50
C. Lindberg

Jacoslaw
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 08.10.2012 15:21
Awatar

modelarz

Je郵i mo瞠sz, to prosz�, podrzu�. Wszystko si� przyda Smile
Ju� t逝macz� dlaczego robi� tak, a nie inaczej (ale nie twierdz�, 瞠 to jest dobre Wink).
Nie wyjmuj� detalu z formy. Wyjmuj� z deski, 瞠by dopracowa� powierzchni�. Ustawiam model w desce za pomoc� r騜nych ma造ch podk豉dek i szpachluj�. Szpachli staram si� wciska� w szczelin� sporo, 瞠by model siedzia� sobie ciasno, jak wyjm� podk豉dki. P騧niej wyjmuj� detal, szlifuj� t� szpachl�, 瞠by by豉 idealnie p豉ska powierzchnia. My郵�, 瞠 opisany przez Ciebie spos鏏 z plastelin� te� zdaje egzamin doskonale, ale trzeba bardziej uwa瘸�, 瞠by detal nie si� nie porusza� przy laminowaniu. Je郵i, co� 幢e zrozumia貫m to popraw mnie prosz�.
Pozdrawiam, Jacek.

AQUARIUS
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 08.10.2012 15:50
Awatar

Moderator

Rozumiem, 瞠 wyjmujesz detal po to 瞠by 豉twiej obrobi� powierzchni� podzia逝 bez uszkadzania powierzchni detalu. A ta szpachl闚ka si� nie kruszy przy wyjmowaniu? Pytam bo to mo瞠 lepszy spos鏏 ni� ta nieszcz瘰na plastelina....
C. Lindberg

Jacoslaw
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 08.10.2012 17:18
Awatar

modelarz

Tak, w豉郾ie dlatego. Nie kruszy si�. Czasem przytrafi si�, 瞠 odskoczy jaki� fragment, np 2-3cm po obwodzie. Przytrafi這 mi si� to kilka razy ale chyba wynika這 to z mojej nieostro積o軼i. Oczywi軼ie detalu nie wyci庵am na si喚, trzeba zaczyna� od jednej strony, czasem jedn� r瘯� wypycha� ku g鏎ze, a sam� szpachl� delikatnie przytrzymywa� szpachelk� - wtedy ma sie pewno嗆, 瞠 nic nie odskoczy. My郵�, 瞠 je郵i napcha si� jej odpowiedni� ilo嗆 to nie ma szans - musi by� ok. U篡wam do tego szpachli Finish (blado-niebieska puszka).

Po takim szpachlowaniu detal trzyma si� ciasno, mo積a sobie je寮zi� wa趾iem i przes帷za� do woli.

S豉wku, dzi瘯i za pomys�! Zrobi� testy Twojego pomys逝 i swojego, opisz� jak posz這 Smile
Pozdrawiam, Jacek.

Jacoslaw
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 07.11.2012 22:04
Awatar

modelarz

Witam,
Aktualny stan prac: w sumie 110h. Przeszed貫m do wykonania form na podstawie dopracowanych element闚 (skrzyd豉 i steru kierunku).

Zakupy zwi您ane z wykonaniem poni窺zych element闚 (zywice.eu):
  1. 砰wica EP 53
  2. Utwardzacz Z1
  3. 疾lkot czarny
  4. Utwardzacz Butanox
  5. Mata odsaczajaca
  6. Folia dziurkowana
  7. Folia do vacuum
  8. Ta鄉a butylowa
  9. Aceton
  10. Tkanina 80g
  11. Tkanina 200g

Wykonanie formy steru kierunku:

Przygotowany wcze郾iej model z dopracowan� p豉szczyzn� podzia這w� zawoskowa貫m kilkukrotnie. Doci掖em 5 warstw tkaniny szklanej: 2x 80g, 2x 200g, 1x 300g. Dodatkowo mata ods帷zaj帷a, folia perforowana i folia do vacuum (to tylko w celach test闚 nowej pompy pr騜niowej - niepotrzebne na tym etapie). W pierwszej kolejno軼i pomalowa貫m model 瞠lkotem. Na這篡貫m 2 warstwy, 瞠by m鏂 dopracowa� form� past� do 瞠lkot闚 - nie wszystkie nier闚no軼i uda這 mi si� usun望 z drewnianego modelu.

lh6.googleusercontent.com/-iSKCIBdnQs0/UJq3z--MedI/AAAAAAAAAEw/HV60WExOAqI/s900/a1.jpg

Nast瘼nie przes帷zy貫m kolejno wszystkie warstwy tkaniny kiedy tylko 瞠lkot 'przesta� brudzi�'. Nigdy nie stosuj� 陰czenia 瞠lkotu z laminatem (dodatkowa warstwa cienkiej tkaniny) i nie mam z tym problem闚. Pi瘯nie si� trzyma. Stosowana mieszanka EP 53 + Z1 - bez rewelacji ale przyzwyczai貫m si� do tego, 瞠 trzeba si� napracowa� tym p璠zelkiem. Na koniec przetar貫m acetonem miejsce, gdzie mia豉 by� przyklejona ta鄉a uszczelniaj帷a, na這篡貫m foli� perforowan�, mat� ods帷zaj帷� i foli� do vacuum. Efekt poni瞠j:

lh3.googleusercontent.com/-bEQ8lT7LVpA/UJq33Qm_N3I/AAAAAAAAAFM/xa4XO2Wg8yw/s900/a2.jpg

Usztywnienie formy:

Przed odformowaniem przygotowa貫m drewnian� ram� w celu usztywnienia formy. 砰wic� zag窷ci貫m aerosilem i za jej pomoc� przyklei貫m ram� do formy. Ko軟ie� formy pozostanie teraz p豉szczyzn� i b璠zie sztywny.

lh6.googleusercontent.com/-Hy6tQoiUa18/UJq39tw5G4I/AAAAAAAAAGA/tnX_dp1zORk/s900/a8.jpg

砰wica prze這穎na do zwyk貫j foliowej reklam闚ki, smarowanie drewnianej ramy:

lh4.googleusercontent.com/-99kld_zJ1NM/UJq3-Jhhr9I/AAAAAAAAAF8/DOOwGFB-xeA/s900/a9.jpg

Druga cz窷� formy:

Nast瘼nego dnia nast徙i這 odformowanie. Po tym ponowne woskowanie i od nowa proces laminowania. Drugiej po這wy formy jeszcze nie usztywni貫m, st康 brak ramy na zdj璚iu.

lh5.googleusercontent.com/-s4nC0zXcyVc/UJq32dmpuEI/AAAAAAAAAFE/QIcnoeFQLoc/s900/a12.jpg

Przygotowanie formy skrzyd豉:

W taki sam spos鏏 przebieg這 wykonanie formy skrzyd豉. Tutaj mia豉 miejsce sytuacja kryzysowa bo zapomnia貫m zawoskowa� p豉szczyzny podzia這wej ;( Chocia� od p造ty i modelu laminat odszed� 豉dnie, szpachla zosta豉 na formie i musia貫m pozbywa� si� jej mechanicznie. Spowodowa這 to naci璚iem modelu po linii podzia這wej, ale nie powinno to mie� wp造wu na ko鎍owy efekt Wink no, mo瞠 model nie b璠zie nadawa� si� ju� do u篡cia Smile

lh6.googleusercontent.com/-uWUTaq-eU7E/UJq36Zn-WrI/AAAAAAAAAFg/DsdQs5APyck/s640/a4.jpg

lh6.googleusercontent.com/--XsoKGtYa4k/UJq36pllbiI/AAAAAAAAAFc/SXucq1eW1RY/s900/a5.jpg

Przygotowane tkaniny:

lh3.googleusercontent.com/-qoxlvWOfQZc/UJq33SrzX4I/AAAAAAAAAFI/QgqtUxxUcjY/s900/a3.jpg

Przes帷zanie kolejnych warstw:

lh6.googleusercontent.com/--zrUxVKHjiE/UJq37I2LnJI/AAAAAAAAAFo/nvATgYzHu4c/s900/a6.jpg

Gotowa, usztywniona forma:

lh5.googleusercontent.com/-QDHMusin9rk/UJq38eYlcDI/AAAAAAAAAFw/kZy3kF6mFkE/s900/a7.jpg

lh5.googleusercontent.com/-WPq7nuaD1kw/UJq3z0HDe2I/AAAAAAAAAE0/p5GtZ2yYRZo/s900/a11.jpg

Jestem otwarty na uwagi i wskaz闚ki Smile
Pozdrawiam, Jacek.

AQUARIUS
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 08.11.2012 08:32
Awatar

Moderator

Mam pytanie-jakiego 瞠lkotu u篡wasz, bo widz�, 瞠 inny jest na stateczniku (bia造) i inny na skrzydle (czarny). No i pytanie odno郾ie stosowania pr騜ni przy robieniu formy (statecznik) - dlaczego tak? Zazwyczaj na warstw� 瞠luj帷ego 瞠lkotu posypuje si� tak� siekank� szkaln� i na to kolejne warstwy takniny. A propos ile i jakie tkaniny da貫� na forme statecznka?
C. Lindberg

Przeskocz do forum: