|
Edge 540
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 23.08.2012 15:09
|

modelarz

Post闚: 61
Data rejestracji: 06.04.12
|
Witam po d逝giej przerwie,
Postaram si� na bie膨co opisywa� budow� nowego modelu: Edge 540 o rozpi皻o軼i 2,25.
Celem jest w pierwszym rz璠zie zbudowanie makiet poszczeg鏊nych element闚 modelu, nast瘼nie wykonanie form i gotowego modelu z kompozytu. Przewiduj� jakie� 2-3 egzemplarze, dlatego rozpoczynam w ten spos鏏.
Przewidywana waga samego modelu to oko這 6-6,5kg. Nad nap璠em ca造 czas si� zastanawiam. Dzi� by貫m w sklepie modelarskim na Bitwy Warszawskiej w Warszawie i mam ju� troch� rozeznanie Po ich cenach (modelarnia.pl) Koszt nap璠u elektrycznego to oko這 2 tys (2 pakiety 5800mAh + Silnik ok 3kW), a koszt nap璠u spalinowego oko這 2,5tys (silnik oko這 1200 + uk豉d wydechowy ok. 800z� + Akcesoria). Domy郵am si�, 瞠 by這byto oko這 1/4 ceny mniej przy zamawianiu w HK.
Do wykonania makiety wykorzystuj� plany kr捫帷e po sieci. S� to praktycznie gotowe cz窷ci, kt鏎e pi瘯nie si� sk豉daj�. Ca這嗆 sprawdzi貫m w pierwszym rz璠zie modeluj帷 wszystko w 3d. Cz窷� rzeczy zmieni貫m tak, 瞠by model bardziej przypomina� orygina�. Skrzyd豉 zmodyfikowa貫m zmniejszaj帷 delikatnie lotk� i nadaj帷 jej zgrabniejszy obrys. Doda貫m te� odci捫enia rogowe na lotkach i sterze wysoko軼i co jednocze郾ie poprawia wygl康 i zmniejsza moment zawiasowy. Ster kierunku te� uleg� ma造m modyfikacjom ze wzgl璠闚 czysto estetycznych. Do wykonania gotowego modelu szkielet zostanie przeprojektowany.
Elementy podzieli貫m na formatki i zleci貫m do wyci璚ia firmie Airprint, o kt鏎ej ju� kiedy� pisa貫m. Zam闚i貫m i sprowadzi貫m sklejk� 2,5mm. Z transportem zap豉ci貫m 123z� za 18 formatek 0,4x0,7m + 軼inki z poci皻ych 2 p造t. Jak si� okaza這 sklejka 鈍ietnie si� tnie i za t� cen� ma niez陰 jako嗆. Tutaj kontakt: https://harwester...6_594_617. Wyci皻e cz窷ci odebra貫m po (chyba) 4 dniach roboczych, wszystko super zapakowane, do這穎no stara� by nie powypada造 z formatek. ㄠcznie wysz這 tego 12 formatek, za co zap豉ci貫m 350z�. Tylko kilka element闚 zosta這 nie do ko鎍a przeci皻ych, jestem bardzo zadowolony.
Zabra貫m si� za wykonanie makiet steru kierunku i skrzyd豉. Ster mam ju� zawoskowany i czekaj帷y na laminowanie, skrzyd這 jest w fazie szpachlowania i lakierowania na po造sk Zostanie mi tylko kad逝b i po這wa statecznika poziomego. Kilka zdj耩:
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| lopez 16 |
Dodany dnia 23.08.2012 16:44
|
modelarz

Post闚: 667
Data rejestracji: 04.09.08
|
OOOO to mi si� podoba .Masz ju� pierwszego sta貫go widza. Trzymam kciuki za uko鎍zenie projektu
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 23.08.2012 18:12
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Masz ju� dw鏂h
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| Piotrek B |
Dodany dnia 23.08.2012 18:53
|

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09
|
trzech
Nie bior� grawitacji na powa積ie. |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 23.08.2012 20:49
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
A ja mam pytanie- w jakim formacie zapisywa貫� pliki do ci璚ia i jaki maxymalny wymiar formatki mog� po這篡� pod laser?
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 23.08.2012 21:44
|

modelarz

|
Format dxf lub dwg. Chcieli, 瞠by cz窷ci ustawi� w prostok帷ie 0,4x0,7m, a wymiary p造t mia貫m oko這 0,71 na 0,41.
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 29.08.2012 00:23
|

modelarz

|
Po 57h [SIC!] pracy wygl康a to nast瘼uj帷o:
Pozbywania si� faktury drewna ci庵 dalszy... Najpierw by� nitrocellon 瞠by balsa nie pi豉 (p騧niej okaza這 si� to b喚dem), nast瘼nie szpachla w sprayu i szpachl闚ka wyko鎍zeniowa nak豉dana r璚znie. Nitrocellon 幢e zachowuje si� pod szpachl�, bo przy (nawet delikatnym) szlifowaniu lubi si� zdziera� p豉tami.
G堯wne cz窷ci kad逝ba z這穎ne w ca這嗆:
Kad逝b po wklejeniu dolnych listew. Oryginalnie cz窷� z nich powinna by� listwami balsowymi, ale to akurat lata� nie b璠zie, a sosna ta雟za
Z這穎na lotka przed przer鏏k�:
Sklejone po堯wki statecznika i steru wysoko軼i:
Edytowane przez Jacoslaw dnia 29.08.2012 00:39
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 29.08.2012 09:34
|

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08
|
Nooooo, trzeba przyzna�, 瞠 b璠zie to "kawa貫k ciekawego projektu" 
Ciekawe, 瞠 zastanawiasz si� nad nap璠em elektrycznym tego "kolosa" - czy w wydaniu z nap璠em elektrycznym latanie nim nie b璠zie ma這 ekonomiczne - nie chc� nawet sprawdza� ile kosztuje jeden komplecik pakiecik闚 zaproponowanych przez Ciebie - 
Ja te� trzymam kciuki za powodzenie.
- czterech
Edytowane przez Andy dnia 29.08.2012 09:43
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17 |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 30.08.2012 02:25
|

modelarz

|
Jeden pakiet 5800 mAh to oko這 450z�. Coraz bardziej sk豉niam si� ku spalinie 
Czy 35 stopni wychylenia lotek wystarczy dla takiego akrobata?
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 30.08.2012 07:45
|

modelarz

|
Coraz bardziej sk豉niam si� ku spalinie
- i tu masz racj� - dla mnie op豉calno嗆 modeli za nap璠em elektrycznym ko鎍zy si� na modelach o masie do 2,5 kg - potem to ju� trzeba pakowa� tak� "elektrowni�" na pok豉d, 瞠 znacznie wzrasta masa modelu i koszty pakiecik闚 s� zastraszaj帷e.
Edytowane przez Andy dnia 30.08.2012 08:12
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 30.08.2012 21:52
|

modelarz

|
Ile stopni powinny wychyla� si� lotki w akrobacie?
Poprzednio ju� napisa貫m, ale nie chcia貫m si� zbytnio wychyla�.
Z這tego 鈔odka oczywi軼ie nie ma i ka盥y model nawet akrobacyjny mo瞠 mie� zalecane r騜ne warto軼i - jak si� zapewne domy郵asz na warto嗆 wychylenia lotek ma wp造w szereg uwarunkowa�.
Tak jak uprzednio napisa貫m - w odniesieniu do swoje Katany MD - to 35 stopni na lotkach spokojnie powinno wystarczy� do akrobacji F3A, natomiast do ostrego 3D zapewne b璠zie troch� brakowa這 wychyle�.
Oto zalecane warto軼i w mojej Katanie MD:
Ailerons: High 40-45degrees, 70% Expo / Low 15-20degrees, 30% Expo
Rudder: High 45deg. , 70% Expo / Low 25deg. , 35% Expo
Elevator: High 45deg. , 70% Expo / Low 15-20 deg. , 30% Expo
Jak wida� warto軼i wychyle� do latania akrobacji 3D maj� warto嗆 45 stopni.
Edytowane przez Andy dnia 30.08.2012 21:55
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 30.08.2012 23:13
|

modelarz

|
Wielkie dzi瘯i
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 07.10.2012 20:42
|

modelarz

|
Witam, prace id� do przodu bardzo powoli. Mas� czasu zaj窸o mi uzyskanie odpowiedniej powierzchni na skrzydle. Do tej pory 陰czny czas pracy to 92 godziny. Ca這嗆 wygl康a nast瘼uj帷o:
Przygotowanie p豉szczyzny do uzyskania linii podzia這wej steru kierunku:
Zawoskowany statecznik oklei貫m w p豉szczy幡ie symetrii ta鄉� bezbarwn�, ma to zabezpieczy� go przed ubrudzeniem szpachl�. W powlekanej p造cie wi鏎owej wycinam odpowiedni kszta速 i po zamocowaniu steru uzupe軟iam pozosta這軼i szybkoschn帷� szpachl�.
Dopracowanie powierzchni podzia這wej:
Po zaschni璚iu szpachli wyjmuj� delikatnie detal i szlifuj� szpachl� tak, 瞠by tworzy豉 razem z p造t� g豉dk� p豉szczyzn�. Usuwam delikatnie ta鄉� z detalu.
Woskowanie skrzyd豉
Po dopracowaniu powierzchni, zawoskowa貫m skrzyd這 kilkukrotnie. Efekt na zdj璚iu. Nie jest to dopracowane w tym stopniu w jakim chcia貫m ale odegra豉 tu rol� wada u篡tej metody ;/ Miesi璚zna przerwa w pracach i zmiany temperatury spowodowa造, 瞠 kiedy zacz掖em ponownie malowa� skrzyd這, niekt鏎e po陰czenia balsy strzeli造 i powsta造 szczeliny. Da貫m wi璚 spok鎩, uzupe軟i貫m braki i dopracowa貫m drobnym papierem 軼iernym na ile pozwoli豉 mi pozosta豉 na drewnie warstwa. Efekt jest moim zdaniem niez造, ale mog這 by� du穎 lepiej. Planuj� przy robieniu formy da� wi璚ej 瞠lkotu i dopracowa� reszt� geometrii na samej formie: najpierw klockiem a p騧niej past� do polerowania form.
Przygotowanie p豉szczyzny podzia這wej na form� skrzyd豉.
Taki sam spos鏏 post瘼owania, jak opisany powy瞠j. R騜nica b璠zie polega豉 tylko na tym, 瞠 forma b璠zie uwzgl璠nia豉 skrzyd這 i wychodz帷y z niego aliminiowy 陰cznik. B璠� od razu zamyka� rur� w 鈔odku podczas klejenia. B璠zie w豉軼iwie spozycjonowana i skrzyd豉 powsta貫 z formy b璠� charakteryzowa� si� 100% zamienno軼i�. Je郵i rozwal� jedno, nie b璠� musia� martwi� si�, 瞠 nast瘼ne mo瞠 troche inaczej pasowa�.
Gdyby軼ie znali inne sposoby na robienie p豉szczyzny podzia這wej, to ch皻nie pos逝cham, bo moja jest do嗆 pracoch這nna ;/ Nast瘼nym razem (przy makiecie kad逝ba/statecznika/lotki) b璠� chyba przed szpachlowaniem przes帷za� bals� 篡wic�. Popimo malowania nitrocellonem i tak pije fabr�/szpachl� w sprayu. Mam nadziej�, 瞠 dzi瘯i temu b璠zie wytrzymalsza i od razu lepsza do obr鏏ki. My郵icie, 瞠 nie pokrzywi si� kiedy pomaluj� tak np gotow� lotk�?
Edytowane przez Jacoslaw dnia 07.10.2012 20:42
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 08.10.2012 07:31
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Jacoslaw napisa�/a:
Nast瘼nym razem (przy makiecie kad逝ba/statecznika/lotki) b璠� chyba przed szpachlowaniem przes帷za� bals� 篡wic�. Popimo malowania nitrocellonem i tak pije fabr�/szpachl� w sprayu.
Jacek,
Ja teraz przy budowie Motha przygotowuje powierzchni� do malowania przez naklejenie cienkiego papieru japo雟kiego na nitrocellon. Odpada masa szpachlowania, jest wzmocnienie i uzyskuj� g豉dk� powierzchni� pod farb�. Mo瞠 spr鏏uj t� metod�. Kiedy� te� szpachlowa貫m bals�, ale nigdy nie uda這 mi si� uzyska� takiego efektu jak teraz. No i nie ma niebezpiecze雟twa, 瞠 z czasem powstan� p瘯ni璚ia na powierzchni bo balsa si� rozejdzie.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 08.10.2012 08:49
|

Moderator

|
Mam pytanie: dlaczego wyjmujesz deltal z formy po zrobieniu desku podzia這wej? I po co to szpachlowanie? Czy to jest jaki� szczeg鏊ny spos鏏? Na forum kombatowym robi� podzia� w ten spos鏏, 瞠 wycinaj� w miar� dok豉dnie w desce kszta速 detalu, umieszczaj� detal i powsta陰 mi璠zy nim, a desk� szczelin� wype軟iaj� plastelin�, kt鏎� wyr闚nuj� z powierzchni� deski. Detal ju� w niej zostaje. Potem na ca這嗆 瞠lkot, wi鏎y szklane, p堯tno i mata szklana itd.Po wyschni璚iu nast瘼uje usuni璚ie deski i 瞠lkot na drug� po這w�. Na koniec rozformowanie.
Gdzie� mam pdf-a niemieckiej firmy produkuj帷ej 篡wice - tam jest to opisane, jak znajd� to mog� podrzuci�.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 08.10.2012 08:50
C. Lindberg |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 08.10.2012 15:21
|

modelarz

|
Je郵i mo瞠sz, to prosz�, podrzu�. Wszystko si� przyda 
Ju� t逝macz� dlaczego robi� tak, a nie inaczej (ale nie twierdz�, 瞠 to jest dobre ).
Nie wyjmuj� detalu z formy. Wyjmuj� z deski, 瞠by dopracowa� powierzchni�. Ustawiam model w desce za pomoc� r騜nych ma造ch podk豉dek i szpachluj�. Szpachli staram si� wciska� w szczelin� sporo, 瞠by model siedzia� sobie ciasno, jak wyjm� podk豉dki. P騧niej wyjmuj� detal, szlifuj� t� szpachl�, 瞠by by豉 idealnie p豉ska powierzchnia. My郵�, 瞠 opisany przez Ciebie spos鏏 z plastelin� te� zdaje egzamin doskonale, ale trzeba bardziej uwa瘸�, 瞠by detal nie si� nie porusza� przy laminowaniu. Je郵i, co� 幢e zrozumia貫m to popraw mnie prosz�.
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 08.10.2012 15:50
|

Moderator

|
Rozumiem, 瞠 wyjmujesz detal po to 瞠by 豉twiej obrobi� powierzchni� podzia逝 bez uszkadzania powierzchni detalu. A ta szpachl闚ka si� nie kruszy przy wyjmowaniu? Pytam bo to mo瞠 lepszy spos鏏 ni� ta nieszcz瘰na plastelina....
C. Lindberg |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 08.10.2012 17:18
|

modelarz

|
Tak, w豉郾ie dlatego. Nie kruszy si�. Czasem przytrafi si�, 瞠 odskoczy jaki� fragment, np 2-3cm po obwodzie. Przytrafi這 mi si� to kilka razy ale chyba wynika這 to z mojej nieostro積o軼i. Oczywi軼ie detalu nie wyci庵am na si喚, trzeba zaczyna� od jednej strony, czasem jedn� r瘯� wypycha� ku g鏎ze, a sam� szpachl� delikatnie przytrzymywa� szpachelk� - wtedy ma sie pewno嗆, 瞠 nic nie odskoczy. My郵�, 瞠 je郵i napcha si� jej odpowiedni� ilo嗆 to nie ma szans - musi by� ok. U篡wam do tego szpachli Finish (blado-niebieska puszka).
Po takim szpachlowaniu detal trzyma si� ciasno, mo積a sobie je寮zi� wa趾iem i przes帷za� do woli.
S豉wku, dzi瘯i za pomys�! Zrobi� testy Twojego pomys逝 i swojego, opisz� jak posz這
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| Jacoslaw |
Dodany dnia 07.11.2012 22:04
|

modelarz

|
Witam,
Aktualny stan prac: w sumie 110h. Przeszed貫m do wykonania form na podstawie dopracowanych element闚 (skrzyd豉 i steru kierunku).
Zakupy zwi您ane z wykonaniem poni窺zych element闚 (zywice.eu):
- 砰wica EP 53
- Utwardzacz Z1
- 疾lkot czarny
- Utwardzacz Butanox
- Mata odsaczajaca
- Folia dziurkowana
- Folia do vacuum
- Ta鄉a butylowa
- Aceton
- Tkanina 80g
- Tkanina 200g
Wykonanie formy steru kierunku:
Przygotowany wcze郾iej model z dopracowan� p豉szczyzn� podzia這w� zawoskowa貫m kilkukrotnie. Doci掖em 5 warstw tkaniny szklanej: 2x 80g, 2x 200g, 1x 300g. Dodatkowo mata ods帷zaj帷a, folia perforowana i folia do vacuum (to tylko w celach test闚 nowej pompy pr騜niowej - niepotrzebne na tym etapie). W pierwszej kolejno軼i pomalowa貫m model 瞠lkotem. Na這篡貫m 2 warstwy, 瞠by m鏂 dopracowa� form� past� do 瞠lkot闚 - nie wszystkie nier闚no軼i uda這 mi si� usun望 z drewnianego modelu.
Nast瘼nie przes帷zy貫m kolejno wszystkie warstwy tkaniny kiedy tylko 瞠lkot 'przesta� brudzi�'. Nigdy nie stosuj� 陰czenia 瞠lkotu z laminatem (dodatkowa warstwa cienkiej tkaniny) i nie mam z tym problem闚. Pi瘯nie si� trzyma. Stosowana mieszanka EP 53 + Z1 - bez rewelacji ale przyzwyczai貫m si� do tego, 瞠 trzeba si� napracowa� tym p璠zelkiem. Na koniec przetar貫m acetonem miejsce, gdzie mia豉 by� przyklejona ta鄉a uszczelniaj帷a, na這篡貫m foli� perforowan�, mat� ods帷zaj帷� i foli� do vacuum. Efekt poni瞠j:
Usztywnienie formy:
Przed odformowaniem przygotowa貫m drewnian� ram� w celu usztywnienia formy. 砰wic� zag窷ci貫m aerosilem i za jej pomoc� przyklei貫m ram� do formy. Ko軟ie� formy pozostanie teraz p豉szczyzn� i b璠zie sztywny.
砰wica prze這穎na do zwyk貫j foliowej reklam闚ki, smarowanie drewnianej ramy:
Druga cz窷� formy:
Nast瘼nego dnia nast徙i這 odformowanie. Po tym ponowne woskowanie i od nowa proces laminowania. Drugiej po這wy formy jeszcze nie usztywni貫m, st康 brak ramy na zdj璚iu.
Przygotowanie formy skrzyd豉:
W taki sam spos鏏 przebieg這 wykonanie formy skrzyd豉. Tutaj mia豉 miejsce sytuacja kryzysowa bo zapomnia貫m zawoskowa� p豉szczyzny podzia這wej ;( Chocia� od p造ty i modelu laminat odszed� 豉dnie, szpachla zosta豉 na formie i musia貫m pozbywa� si� jej mechanicznie. Spowodowa這 to naci璚iem modelu po linii podzia這wej, ale nie powinno to mie� wp造wu na ko鎍owy efekt  no, mo瞠 model nie b璠zie nadawa� si� ju� do u篡cia
Przygotowane tkaniny:
Przes帷zanie kolejnych warstw:
Gotowa, usztywniona forma:
Jestem otwarty na uwagi i wskaz闚ki
Pozdrawiam, Jacek. |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 08.11.2012 08:32
|

Moderator

|
Mam pytanie-jakiego 瞠lkotu u篡wasz, bo widz�, 瞠 inny jest na stateczniku (bia造) i inny na skrzydle (czarny). No i pytanie odno郾ie stosowania pr騜ni przy robieniu formy (statecznik) - dlaczego tak? Zazwyczaj na warstw� 瞠luj帷ego 瞠lkotu posypuje si� tak� siekank� szkaln� i na to kolejne warstwy takniny. A propos ile i jakie tkaniny da貫� na forme statecznka?
C. Lindberg |
| |
|