|
ALULA
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 25.10.2012 08:59
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
Kiedy� znalaz貫m w sieci film, na kt鏎ym facet lata� ma造m zgrabnym modelikiem na placu pod Koloseum. Model lata� z r瘯i do r瘯i, tak sprawnie, 瞠 postanowi貫m sobie znale潭 w sieci jakie� plany i takowy skonstruowa�. ALULA ma charakterystyczny skos skrzyde� do przodu i umiej皻nie pomalowana w locie przypomina do z逝dzenia ptaka. Co prawda wszystkie przyk豉dy aluli jakie znalaz貫m by造 zrobione z EPP, ale 瞠 ja lubi� ekspermenty, to wyci掖em sobie owo skrzyde趾o ze styroduru, o kt鏎ego kawa趾i, ju� jaki� czas potyka貫m si� w piwnicy. Szybki szkic i przygotowanie plik闚 pod ploterek

i tak oto wygl康aj� gotowe prefabrykaty:

Oszlifowany kad逝b, wklejone wzmocnienia z w璕la 1,5 mm rozci皻ego wzd逝� na p馧, kraw璠zie sp造wu wzmocnione pod lotki bals�. Wklejone wzmocnienie ze sklejki 0.8 mm pod ko貫k z w璕la s逝膨cy do wyrzucania za skrzyd這. Wklejony kawa貫k os這nki bowdena s逝膨cy do mocowania statecznika.

Statecznik na pocz徠ku by� z depronu 6mm, ale po zastanowieniu zrobi貫m go z depronu 2mm oklejonego ta鄉�.

Model zamierza貫m czym� oklei�-na pocz徠ku my雲em o japonce na lakier akrylowy ale w zwi您ku z tym, 瞠 model to co� w rodzajuHLG (czyli szybowiec wyrzucany z r瘯i za skrzyd這), musi wytrzyma� dosy� enegiczny start i z obawy o wytrzyma這嗆 takiej konstrukcji zamiast japonki u篡貫m poczciwej ta鄉y klej帷ej. Nie jest to mo瞠 profesjonalne rozwi您ane, ale przy modelu kt鏎y ma je寮zi� w baga積ikus 逝篡� do "wieczornego polatania" w zupe軟o軼i wystarczy. Do tego kamufla� ala ptaszysko i voila:

Model gotowy i oblot - troch� si� wkurzy貫m bo zupe軟ie nie tego si� spodziewa貫m -alula okaza豉 si� nie do latania -niby co� tam si� uda這 wystartowac i wyl康owa�, ale do precyzji lot闚 aluli spod Koloseum by這 daleko. Okazuje si� , 瞠 troch� zaniedba貫m temat 鈔odka ci篹ko軼i, kt鏎y moim zdaniem "wyliczy� si�" nie w tym miejscu co powinien. Pawe� m闚i� "do堯� o這wiu" i do這篡貫m - gruntowy ci篹arek 20 g na dziobie (co w modelu wa膨cym 160 g to troch� sporo...)! Jakie� by這 moje zdziwienie, kiedy po tym zabiegu model zacz掖 lata� wy鄉ienicie! Do這穎na masa dodatkowo wp造n窸a na wzrost energii przy wyrzucie. Modelik daje si� cisn望 na jakie� 30-40 m. Okazuje si�, 瞠 鈔odek ci篹ko軼i wyliczy� si� dok陰dnie w tym miejscu co powinien... Tak to wygl康a w locie:
http://imageshack...lzmqu.mp4/
Polubi貫m Alul�, tak jak kiedy� polubi貫m skrzyde趾o ZAGI - fan z latania jest niewsp馧mierny do nak豉du pracy i kosztu modelu - takie wynalazki lubi� najbardziej! Jak kto� zainteresowany to mog� wyci望 - za jakie� 3 dychy No chyba, 瞠 kto� ma zb璠ny styrodur to zapraszam.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 25.10.2012 09:02
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 25.10.2012 14:26
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
No, teraz wida� , 瞠 to chce lata�. 安ietny modelik zboczowy na p這ck� skarp�. B璠ziesz pr鏏owa� tam lata� ? |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 25.10.2012 14:32
|

Moderator

|
W sumie to g堯wnie po to j� zrobi貫m, ale przy tej pogodzie to trzeba b璠zie chyba czeka� do wiosny...
Edytowane przez AQUARIUS dnia 25.10.2012 21:36
C. Lindberg |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 25.10.2012 21:49
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Fajne
Faktycznie w por闚naniu z pierwszymi pr鏏ami to dzie� od nocy.
Fajna relacja z budowy!
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 04.01.2014 19:34
|

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08
|
Jak wylicza貫� 鈔odek ci篹ko軼i. Robi� swoj�, a na planach nie mam uj皻e.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 04.01.2014 20:29
|

Moderator

|
Na przedostatniej fotce s� takie dwie kreski zaznaczone-kilkana軼ie milimetr闚 od kraw璠zi natarcia-tak mi wyliczy� program i w sumie to by si� zgadza這. Dobrze si� tego trzyma� bo ten model na zmian� sc jest dosy� wra磧iwy. I doradzam powi瘯szenie lotek, moja w locie z wiatrem i na niewielkiej pr璠ko軼i kiepsko si� steruje. Jak zrobisz umawiamy si� na skarpie?
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 15.01.2014 10:13
|

Moderator

|
Mam i ja swoj� Alul�. Model z Cyber.
Musz� teraz zam闚i� pogod�, zgarn望 Marcina na ma貫 latanko i sprawdzi� jak si� lata na skarpie.

Marcin , jaki masz akumulator? Ja wsadzi貫m lipola 2s 750 + Bec.
Edytowane przez robloz dnia 15.01.2014 10:41
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 15.01.2014 12:55
|

Moderator

|
Mam taki 鄉ieszny pakiecik 4x300 mAh NiMH, nie pami皻am od czego, ale wystarczy. To jest z EPP? Okleja貫� to czym�? Jaka waga i rozpi皻o嗆?
Ja dojrzewam do zrobienia tego skrzyde趾a ze stryroduru laminowanego szk貫m pr騜niowo (co� jak DLG). Na razie zmajstrowa貫m sobie pomp� pr騜niow� i testuj�.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 15.01.2014 12:58
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 15.01.2014 16:27
|

Moderator

|
Rozpieto嗆 ok. 99cm, z EPP malowanie akrylami.
Waga do lotu 200g.
Edytowane przez robloz dnia 16.01.2014 07:09
Budowa- PZL P11c |
| |
|