Ślizgatch kompetyszyn 2012
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 27.10.2012 19:08
|

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08
|
Koledzy, śnieg nap..., że świata nie widać, a jak świata nie widać to człowiek siedzi i knuje. Co tu zrobić żeby kolejna zima nie obnizyła naszej moelarskiej aktywności? Pamiętacie jak rok temu i zimę wcześniej fajnie nam się zasuwało śnieżnymi ślizgaczami? A może by tak w tym roku trochę się zazktywizować i zorgaizować zawody ślizgaczy śnieżnych, ale nie takie tam kręcenie bączków bez ładu i skałdu ale na prawdziwe zawody poprzedzone wyścigiem technologiczo warsztatowym. Z kasy grupowej szarpnęło by się parę złoty na jakąś nagrodę, ja bym druknął dyplomy i jakiej nalepki. A całość zakończyli byśmy libacją przy ognisku z kiełabaskami i szlonym pijackim kuligiem po szerokim stepie lotniska!
Taki ślizgacz jak wiecie sami robi się szybko i praktycznie z niczego, każdy ma na pewno jakiś zestaw elektryczny walający się po warsztacie. Pamiętacie jak dwa lata temu ktoś rzucił hasło "ślizgacze" i jak obrodziło konstrukcjami?!
Moglibyśmy zrobić na prędce jakiś regulamin (oczywiście taki z przymrużeniem oka , każdy konstruktor założyłby oddzielny temat dotyczący budowy. Ustaliłoby się jakiś termin, ułożyło trasę, zaprosiło CNN i będzi eisę coś działo.
Oczywiście chodzi o dobrązabawę a nie o zawody wyczynowe z kaskami i oświadczeniami majątkowymi. Co Wy na to? Odpowiedzi na "nie" i "nie jestem pewien", nie przyjmuję do wiadomości
Czekam na pierwsze propozycje regulaminu zaczynam myśleć o szacie graficznej naszej niebawem kultowej zimowej imprezy!     
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 27.10.2012 19:21
|

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08
|
Ja za. Mój slizgacz gotowy, tylko zamontować odbiornik i ... chciałem napisać w górę.
Można ustawić kilka tyczek jakąś skocznię i liczy się czas kilku przejazdów.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 27.10.2012 19:30
|

Moderator

|
No i oczywiście specjalne noty za oryginalność konstrukcji i efekty specjalne! Acha i dodatkowe punkty za materiały z recyklingu: puszki, butelki i pudełka - serio! Acha i specjakna premia za konstrukcje NOWE a nie jakieś odgrzewane zeszłoroczne kotlety Ja swojego czarnego śnieżnego mustanga już zutylizowałem, ale mam już pewną rewolucyjną koncepcję. Acha i dobrze by było, żeby to był ślizgacz, czyli coś co przez większość czasu ma kontakt z gruntem, a nie jakieś tam hydry i inne półlatające wynalazki
Edytowane przez AQUARIUS dnia 27.10.2012 19:34
C. Lindberg |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 27.10.2012 21:35
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
2012 czy 2013 ? |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 27.10.2012 21:46
|

Moderator

|
Bez różnicy, wżne, żeby to był weekend, żeby jak najwięcej ludzi przyszło i żeby było trochę śniegu oczywiście. Jak termin zaczniemy teraz ustalać, to może w ciągu dwóch miesięcy uda nam się jakąś sobotę lub niedzielę pod koniec grudnia albo w styczniu zaklepać...
Ten kulig to też myślałem żeby tak na poważnie zrobić, dzieciaki i kobitki miały by frajdę. Smochody po ognisku oczywiście zostawimy na lotnisku - jeśli wiecie o czym mówię
To byłaby taka inauguracja modelarskiego sezonu zimowego.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 27.10.2012 21:49
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 29.10.2012 07:28
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Dobry plan
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 29.10.2012 08:01
|

Moderator

|
No właśnie widzę jaki dobry - szału nie ma - ale jakoś mnie to nie dziwi. "Modelarze" gdzie Wasza fantazja? Znowu zamierzacie całą zimę w kalesonach przed komputerem przesiedzieć?
Edytowane przez AQUARIUS dnia 29.10.2012 08:03
C. Lindberg |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 29.10.2012 08:08
|

Moderator

|
a nie jakieś odgrzewane zeszłoroczne kotlety
Chyba dwuletnie, ale czemu nie skoro konstrukcja sprawdzona?
Na wszelki wypadek mam plan na coś nowego jak to nazwałeś z recyklingu. Tylko mamy chyba czas skoro w niedzielę ma być ponad 10 st.
Makiety -PT 19
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 29.10.2012 08:21
|

modelarz

|
No właśnie widzę jaki dobry - szału nie ma - ale jakoś mnie to nie dziwi. "Modelarze" gdzie Wasza fantazja? Znowu zamierzacie całą zimę w kalesonach przed komputerem przesiedzieć?
Jakoś cały czas sie nie rozumiemy. Ja piszę , że dobry, bo mi się podoba. A to, że więcej tych ślizgów nie będzie jak trzy czy cztery, to chyba też z góry do przewidzenia. Ja tam robię spalinówkę
Edytowane przez Piotrek B dnia 29.10.2012 08:22
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 29.10.2012 08:40
|

Moderator

|
No rzeczywiście się nie rozumiemy - mi chodzi o to żeby ślizgów było więcej niż 4, a "impreza" to było coś więcej niż niedzielne spotkanie na godzinkę. Chiałem, żeby było coś fajnie... tego... wiecie w większym gronie... Poza tym zrobienie takiego ślizgu to banał!! - ale widzę, że tu sami rasowi konstruktorzy i byle czym se paprać rąk nie będą. No ale jak my się nie możemy na godzinkę latania w czterech umówić, to co tu planować większe imprezy. Czas chyba założyć kalesony i zejść do piwnicy podłubać...
Edytowane przez AQUARIUS dnia 29.10.2012 08:47
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 29.10.2012 08:46
|

modelarz

|
No rzeczywiście się nie rozumiemy - mi chodzi o to żeby ślizgów było więcej niż 4, a "impreza" to było coś więcej niż niedzielne spotkanie na godzinkę. Chiałem, żeby było coś fajnie... tego... wiecie w większym gronie...
No to tu się akurat dobrze rozumiemy, bo ja też bym chciał żeby tak się udało. Ale mój wymuszony przez życie realizm podpowiada mi, że wiele z tego nie będzie. Jednak spróbować warto i mogę nawet postarać się o nowe sztachety na ognisko. Sanki jakieś każdy skombinuje. A w kalesonach nigdy nie chodzę od czasów przedszkola
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 29.10.2012 08:49
|

Moderator

|
Ja w przedszkolu chodziłem w rajstopach - dlatego teraz mam takie świetne pomysły bo mi mózg dogrzewało a nie stopy
Edytowane przez AQUARIUS dnia 29.10.2012 08:52
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 29.10.2012 08:53
|

modelarz

|
Lepiej daj jakiś pomysł na maszynę co jej dwaipółka spalinowa nie rozerwie
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 29.10.2012 09:05
|

Moderator

|
Dwie butelki po pepsi 1,5 l, wieżyczka z panela podłogowego. Ster wyklepeiesz z kawałka rynny. Jak dobrze wszystko skoczem obkleisz to i na sobótce w lato pośmigasz!
Poza tym nie przesadzaj -te 2,5 cm to taki większy elektryk...
Edytowane przez AQUARIUS dnia 29.10.2012 09:06
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 29.10.2012 09:11
|

modelarz

|
No butlos to zawsze był mój typ. Większy elektryk, większym elektrykiem, ale wibracje jednak nie do porównania. Nieważne.
A zrobimy tak:
Edytowane przez Piotrek B dnia 29.10.2012 09:14
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 29.10.2012 09:27
|

Moderator

|
"I za to cię Zocha szanuję!" Tylko trzeba będzie w tle tą wioskę z kościołem pobudować...
A tu masz ślizg z deski do pływania na spalinę http://tinypic.co...DbbQ%3D%3D
Można?!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 29.10.2012 10:19
C. Lindberg |
|
|
|
tomasz nowak |
Dodany dnia 02.11.2012 16:55
|

modelarz

Data rejestracji: 31.10.09
|
Co do samego pomysłu to bardzo mi się podoba bo uwielbiam jeździć tego typu zabawkami a i jakieś zawody i zabawa zawsze są mile widziane.
W temacie recyklingu, to chyba nie da się inaczej ^^ takie maszynki zazwyczaj robi się z materiałów niepotrzebnych już do niczego innego ale zostawionych na zasadzie "a może kiedyś się przyda" także za recykling i zużycie paru rupieci z "domowego magazynu" też spory plus 
A regulamin myślę, że sam się powoli wymyśli. Każdy dorzuci jakiś pomysł w sprawie przeszkód i samych konkurencji z czego później będzie można sklecić jakąś sensowną trasę, którą zatwierdzi reszta 
Ja zgłaszam swoją gotowość do tego typu zawodów Do roboty! Na pewno będzie sporo fajnych projektów
Chwilowa przerwa w lataniu, czas na maturę 
pozdrawiam |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 02.11.2012 18:22
|

Moderator

|
Mój już się powstaje jak "Feniks z popiołu"
Makiety -PT 19
|
|
|
Thomas |
Dodany dnia 02.11.2012 18:26
|

modelarz

|
Faktycznie pomysł całkiem całkiem. Ja też się biorę za jakiegoś ślizguna co z tego wyjdzie to się zobaczy. Więc ja też się na to piszę.
Tomek |
|
|
|
tomasz nowak |
Dodany dnia 02.11.2012 20:00
|

modelarz

Data rejestracji: 31.10.09
|
W takim razie przerabiamy stare slizgacze czy robimy nowe z rzeczy codziennego uzytku?
Chwilowa przerwa w lataniu, czas na maturę 
pozdrawiam |
|
|