Zobacz temat
RC P這ck :: Air Combat :: Zawody, ustawki
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Zawody PP ESA Rzesz闚 2012
Piotrek B
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 13.11.2012 09:03
Awatar

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09

Zawody by造 nietypowe z kilku powod闚.
Pierwszym powodem by這 to, 瞠 we czwartek wieczorem zosta造 prze這穎ne na "za tydzie�". Na szcz窷cie po ma貫j burzy m霩g闚 na forum termin mia� by� utrzymany, tylko miejsce mia這 by� zmienione. Finalnie uda這 si� utrzyma� i termin i miejsce (nie wiem o co chodzi, ale mo積a i takWink).

Drugim powodem by� halny wiej帷y przez 90% czasu trwania zawod闚. Koledzy, kt鏎zy mieli wiatromierze donosili o 10 a nawet 12m/s, wi璚 co musia這 by� w g鏎ze? Niekt鏎e modele mia造 problem z powrotem do bazy pod wiatr. Kilku trzeba by這 szuka� na terenie pobliskiej jednostki wojskowej, a kilka (z moim Fokkerem w陰cznie) trzeba by這 軼i庵a� z drzewa Pfft. Nie nale瘸這 te� zostawia� modeli bez opieki, bo do嗆 szybko wywiewa這 je na koniec stadionuShock

Dodatkowym urozmaiceniem by造 posklejane ta鄉y, kt鏎e trzeba by這 rozwija� przed lotem (a i tak nie ka盥a si� da豉). Mo積a sobie wyobrazi� co znaczy siedem rozwini皻ych ta鄉 przy starcie na takim wietrze. Nagminne by這 latanie z urwan� przy starcie ta鄉� lub popl徠an�, je瞠li kto� si� decydowa� na start bez uprzedniego rozwini璚ia. W trakcie doszli鄉y do takiego rozwi您ania, 瞠 rozwijali鄉y i rozklejali鄉y tasiemk� i potem zwijali鄉y ja jeszcze raz. Niestety nie wszyscy to rozwi您anie stosowali.

Co do samej rywalizacji, to nie wiem jak inni sobie radzili, ale ja nie poradzi貫m sobie zupe軟ie w WWII. Mo磧iwe, 瞠 by豉 to kwestia 幢e dobranego modelu (I-16 nie bardzo si� sprawdza na wietrze). Generalnie w WWII pobi貫m sw鎩 rekord i nie zaliczy貫m ani jednego ci璚ia Grin

W WWI postanowi貫m si� troch� "odku�" i nawet przez dwie rundy mi si� to udawa這. Zaliczy貫m po dwa ci璚ia i humor mi si� poprawi�. By貫m na drugim miejscu za Rafa貫m, ale ze spor� jego przewag� punktow� (jak on to robi nie mam poj璚ia). Dobry nastr鎩 nie trwa� jednak d逝go, poniewa� w trzeciej rundzie po awarii serwa lotki zaliczy貫m 30 sekundowy lot w kt鏎y to uda這 mi si� straci� ochron� i posadzi� Fokkera na drzewie (da si�??Pfft). Mimo tego, 瞠 zdoby貫m tym razem tylko 10 punkt闚 utrzyma貫m 鈍ietne drugie miejsce. Niestety drzewo na kt鏎ym zawis� model by這 bardzo wysokie i na fina� zosta貫m pozbawiony mojej tajnej broni. Dodatkowo wiatr tak si� rozszala�, 瞠 fina� WWI nie za bardzo mia� sens. Modele ustawione do startu odlatywa造 przy podmuchach same i to w bardzo r騜nych kierunkachShock Ja mia貫m problemy ze startem nawet z r瘯i i uszkodzi貫m model. Uda這 si� go naprawi� i jako� polecie�, ale m鎩 lot to by豉 walka o to, 瞠by powr鏂i� do strefy lot闚 - Spad pokaza�, 瞠 w taki wiatr latanie ma w D. Szacun dla tych, kt鏎zy w takich warunkach mieli jakie� ci璚ia! Generalnie po finale spad貫m na miejsce trzecie, a kolejny zawodnik mia� tylko o trzy punkty mniej OK. Ten puchar b璠zie dla mnie ju� zawsze szczeg鏊ny, bo zosta� wywalczony w naprawd� ekstremalnych warunkach.
images44.fotosik.pl/489/498fdcdb455f63d8.jpg

Mimo wszystko zawodnikom dopisywa� dobry humor a pi瘯ne, popisowe krety wywo造wa造 salwy 鄉iechu. Dodatkowo mo積a by這 si� pokrzepi� kaw�, herbatk� i cieplutkim strogonowem. Mimo wiatru walki by造 przeplatane do嗆 efektownymi pokazami modelarskimi dla Widz闚 i Zawodnik闚. Szacun dla pilot闚!
Ciesz� si�, 瞠 by貫m widzia貫m i zdoby貫m nowe do鈍iadczenia.
W PP ESA zosta造 jeszcze jedne zawody w Warcie Boles豉wieckiej 8go grudnia. Mo瞠 uda si� komu� jeszcze wybra� co ? Ja jad�!

Tutaj relacja z prasy z niez陰 galeri�: http://rzeszow.ga...ECIA_.html
Edytowane przez Piotrek B dnia 13.11.2012 10:25
Nie bior� grawitacji na powa積ie.

Piotrek B
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 26.11.2012 08:52
Awatar

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09

Filmik: http://www.youtub...HeN5H1r1i0
Edytowane przez Piotrek B dnia 26.11.2012 08:53