Troch� p騧no, ale chyba nie my郵icie, 瞠 nic si� nie dzia這 w temacie tego projektu. Czas wi璚 na dzisiejsze podsumowanie:
- postanowi貫m zako鎍zy� kwesti� mechanizmu sterowania statecznikami poziomym i pionowym. Oto miejsce akcji:
Jako 瞠 sklejeczka do mocowania serw by豉 troch� w徠豉 postanowi貫m miejsca do wkr璚ania wkr璚ik闚 wzmocni� kawa趾ami twardej balsy. Serwa po spasowaniu i po wklejeniu wk豉deczek - widziane od do逝:
A to ju� po docelowym zamontowaniu ca這軼i:
Silniczek znalaz� si� r闚nie� ju� na miejscu - oczywi軼ie pod 鈔ubki doda貫m podk豉dki spr篹ynowe. Same 鈔ubki by造 r闚nie� skr璚one na Nutlocka:
No i nadszed� wreszcie czas na wzi璚ie si� za lutowanie. Skompletowany zosta� ca造 zestaw kabelk闚 i podzespo堯w elektronicznych na drodze od silnika do pakietu i nadajnika. Jak wida� na fotce - to chyba przyzwyczajenie ze 鄉ig這wc闚 - zastosowa貫m BEC zewn皻rzny, kt鏎ego zadaniem jest zasilenie odbiornika w modelu sta造m i niezmiennym napi璚iem 6 V (tak zosta� skonfigurowany). Z BEC-ami scalonymi z regulatorami (tzw. wewn皻rznymi) czasami r騜nie bywa przy du瞠j ilo軼i serw i du篡m poborze pr康u:
Jak wida�, dorobi貫m ma造 przed逝瘸cz do przewod闚 pr康owych - co umo磧iwi mi swobodn� wymian� pakietu w modelu, jak r闚nie� swobodne jego przesuwanie w poszukiwaniu w豉軼iwego 鈔odka ci篹ko軼i. Pakieciki te� dotar造 i zosta造 im wymienione z陰cza na T-deans.
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
No c騜, pogoda nie sprzyja豉 do pohasania w powietrzu, to i czas na pchni璚ie projektu do przodu od razu si� znalaz� -
Oto przygotowany front rob鏒:
S� to 鈔ubki o 鈔ednicy 2 mm, wraz z podk豉dkami (spr篹ynowa + p豉ska) do zamocowania os這ny silnika do kad逝ba. W kad逝bie zosta造 wklejone specjalne gniazda aluminiowe do wkr璚ania tych 鈔ubek.
Przymiarek by這 co nie miara - Ci co kiedykolwiek pasowali os這n� silnika do kad逝ba i zarazem piasty wraz z ko逍akiem 鄉ig豉 wiedz� o czym m闚i�.
Oto efekt po monta簑 os這ny:
A tak wygl康a os這na wraz z za這穎nym ko逍akiem i 鄉ig貫m:
Co� mi nie pasuje ten szary kolorek 鄉ig豉, dlatego te� zam闚i貫m czarne 鄉igie趾a. Zobaczymy jak Stuka b璠zie prezentowa豉 si� z nimi:
妃igie趾a te jak wida� maj� bardziej makietowy kszta速 i czarny kolor - my郵� wi璚, 瞠 Stuka b璠zie si� z nimi znacznie lepiej prezentowa豉.
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
W ferworze przygotowa� do 安i徠 dzisiaj uda這 mi si� ze dwie godzinki po鈍i璚i� na ustawienia i regulacj� modelu.
No i wysz豉 jeszcze jedna kwestia, kt鏎ej nie zauwa篡貫m wcze郾iej. Piasta do silnika, kt鏎� wybra貫m z kilku dost瘼nych, okaza這 si�, 瞠 po za這瞠niu ko逍aka powoduje tak znaczne jego bicie, 瞠 trzeba by這 j� bezwzgl璠nie wymieni�. Przez to zwi瘯szy豉 si� troch� szczelina pomi璠zy ko逍akiem i kad逝bem (piasta za這穎na jest od innego producenta), ale jeszcze do przyj璚ia. No c騜, czekamy na 鄉igie趾a i podczas 安i徠 mo瞠 uda si� do ko鎍a ustawi� model - Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
No to projekt zako鎍zony.
Jednak 鄉igie趾o pozostawi貫m "stalowe" - jak to zawyrokowa� Najwy窺zy Domowy Komitet Doradczy - fakt te czarne tak jako� niezbyt pasowa這.
Teraz tylko troch� wolnego czasu (a z tym b璠zie kiepsko, bo na gwa速 trzeba wymieni� pasek w Hughesie - no bo wzi掖 i p瘯� podczas pr鏏 z piramidkami na HOD-2012 - ) i dobrej pogody do ulotnienia modelu -
Edytowane przez Andy dnia 10.04.2012 19:59
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Dzisiaj zasadzi貫m si� na wieczorny oblot Stukasa - no ale niestety pomimo nawet sprzyjaj帷ych warunk闚 wiatrowych, warunki obiektywne niezbyt sprzyja造 - przelatuj帷e 5-10 m nad g這wami szybowce do l康owania, samoloty co je wyci庵a造, no i jeszcze na dodatek trenowali start i l康owanie piloci awionetek. Tak瞠 ruch nad naszym pasem by� do嗆 spory i niestety nie odwa篡貫m si� na ulotnienie modelu.
Ale za to odby造 si� pr鏏ne jazdy po pasie, tak 瞠by zorientowa� si�, czy model cho� prosto je寮zi po trawie i czy daje sobie z ni� rad� - ko豉 os這ni皻e gondolami. W sumie testy wypad造 pomy郵nie i start powinien odby� si� bezproblemowo. A oto kilka fotek z pierwszego wyprowadzenia Stukasa na pas modelarski:
Jest urlopik, to ja si� zasadz� na to ulotnienie niebawem - Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Najwa積iejsze jak dla mnie info z dnia dzisiejszego:
dzisiaj odby� si� oblot "Stuki". Warunki w pewnym momencie zacz窸y sprzyja� do tego rodzaju lot闚 i pas 鈍ie穎 wykoszony, wi璚 czas by這 pos豉� "Stuk�" w powietrze. Oblot by� udany.
Podczas startu nie by這 瘸dnych niespodzianek z przepadaniem.
Podczas pierwszego lotu - pomimo w豉軼iwego wywa瞠nia modelu (zgodnie z instrukcj�) - okaza這 si�, 瞠 model zadziera mocno w g鏎�. W czasie lotu dokona貫m stosownej korekty trymerami (cho� by這 troch� walki) i model po oblocie wr鏂i� ca造 i zdrowy na ziemi�.
Model lata bardzo wdzi璚znie i jak dla mnie lata si� nim bardziej przewidywalnie i 豉twiej ni� dwup豉tem Samsonem. Tak mi si� spodoba這, 瞠 wykona貫m w sumie 陰cznie 3 loty w dniu dzisiejszym.
Podej軼ie do l康owania oczywi軼ie z klapami za ka盥ym razem skutkuje l康owaniem na ma貫j pr璠ko軼i i bardzo 豉godnie. Model w powietrzu prezentuje si� doskonale.
Moje w徠pliwo軼i odno郾ie wydajno嗆 zastosowanych pakiet闚, w odniesieniu do wagi modelu i zastosowanego 鄉ig豉 nie sprawdzi造 si�.
Kolega robi� fotki, ale dzisiaj imprezuje i chyba ich dzisiaj nie dostarczy na maila.
Edytowane przez Andy dnia 05.05.2012 21:08
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Gratuluj� udanego oblotu .
Teraz czas na mojego, ale to dopiero gdzie� ko這 wakacji.
Jak� Ci wysz豉 waga do lotu?
Edytowane przez robloz dnia 05.05.2012 22:50
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
Waga do lotu wysz豉 2352 g.
O 252 g za du穎 ni� wskazywa豉 instrukcja. A przyznam, 瞠 瘸dnych "udoskonale�" podnosz帷ych wag� nie zastosowa貫m i st康 by造 troch� moje obawy z przekroczon� mas�.
Trzymam Robertino kciuki za uko鎍zenie Twojego projektu Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Wreszcie w dniu dzisiejszym uda這 si� co� nakr璚i� z lot闚 Stukasa. Prosz� nie wybrzydza� z roboty mojego osobistego operatora, bo i tak musia貫m si� mocno natrudzi�, aby w tak� pogod� wyci庵n望 go na t� patelni� na lotnisku -
YouTube Video
Edytowane przez Andy dnia 01.07.2012 11:45
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM