| 
 BMW E34 (seria 5) do driftu. 
 | 
| Pienio | 
 Dodany dnia 23.03.2013 01:27 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 23.03.13 
  | 
Witam.  
Jest to mój pierwszy post no obecnym forum wiêc siê przedstawiê    
Mam na imiê Maciek i pochodzê z Ostro³êki (120 km od Warszawy i Bia³egostoku, pomiêdzy). Mam 22 Lata. A teraz do rzeczy. Je¿eli kto¶ w temacie móg³by odpowiedzieæ na moje pytania poniewa¿ chcê zacz±æ z Du¿ego C ! Mam zamiar od podstaw zbudowaæ model BMW E34 M5 (88-95r) przygotowane stricte pod driftu(poniewa¿ tak owego nie produkuje ¿adna fimra) z silnikiem elektrycznym i napêdem na tyln± o¶. A wiêc zacznijmy od pocz±tku  a mianowicie :  

1. Czy dobrym wyborem bêdzie stworzenie modelu z Gliny Modelarskiej (od którego powstanie negatyw)  
2. Czy W³ókno Szklane + ¯ywica Epoksydowa (zdadz± egzamin na karoserie jak i równie¿ podwozie (oczywi¶cie wzmocnione) 
3, Jakie proponujecie serwa/silniki/amortyzatory chodzi mi tu o konkretne modele i firmy(najlepiej linki gdzie mo¿na kupiæ)  
4. Pomoc z ujarzmieniem uk³adu elektrycznego/sterowanie. 

I to by by³o na obecn± chwilê wszystko wiem ¿e to du¿o ale jak napisa³em na wstêpie "chcê wej¶æ do gry z du¿ego C". Chcia³bym dodaæ ¿e model planujê w skali 1:10. Poradom w stylu daruj sobie to za du¿o dziêkujê   Jak i równie¿ kup podwozie a karoserie sobie dopasuje tak¿e    

Pozdrawiam 
Pienio   | 
|   | 

| 
 | 
| Pienio | 
 Dodany dnia 26.03.2013 00:15 
 | 

modelarz 

| 
Patrzê ¿e nie ma chêtnych by co¶ doradziæ. Tak wiêc zostaje przy swoim pomy¶le (i rozwi±zaniach) wrzucê kilka rysunków jak miej wiêcej to widzê (wydaje mi siê ¿e s³usznie) Czyli projekt wygl±du karoserii i p³yty pod³ogowej.    

Aha to ostatnie to p³yta pod³ogowa + rozmieszczenie osprzêtu czyli : 
1. Sterownik 
2.Silniczek 
3.Zestaw litowo-jonowy 
4.Serwo mechanizm (do sterowania ruchem kó³ przednich) 
5.Zablokowany Dyferencja³  
6.Antena 
7. miejsce wózka przedniego (mam zamiar tam zamontowaæ wózek) 
8. pó³ o¶ki (napêdowe) 
9. Wa³ Napêdowy 
Mam nadziejê ¿e o niczym nie zapomnia³em i komu¶ spodoba siê mój projekt. zapewne w czwartek/pi±tek zamówiê ju¿ glinê modelarsk±.  
Ps. przepraszam za ma³o techniczny rysunek ale rysowanie w kompie to nie moja specjalno¶æ  
 "Umrzeæ mo¿esz tylko raz... Wiêc zastanów siê czy by³o warto" | 
|   | 

| 
 | 
| robloz | 
 Dodany dnia 26.03.2013 07:06 
 | 

Moderator 

Data rejestracji: 19.05.08 
  | 
Jestem ciekaw jak Ci wyjdzie gliniany projekt. Mo¿na wykorzystaæ pomys³ w samolotach. 

Patrzê ¿e nie ma chêtnych by co¶ doradziæ.  
Prawie wszyscy zajmuj± siê samolotami, to siê nie dziw.  

Co do kó³ przednich. Nie wiem czy dobrze zrozumia³em, co masz na my¶li wózka. Sztywna o¶ ,a punkt obrotu/skrêcania w ¶rodku? 
Je¶li tak to bêdzie b. ma³y k±t skrêtu. Nie lepiej zrobiæ tradycyjny uk³ad skrêtu?
 Makiety -PT 19 
Budowa- PZL P11c | 
|   | 

| 
 | 
| Andy | 
 Dodany dnia 26.03.2013 07:07 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 07.12.08 
  | 
Forum, na którym prezentujesz swój projekt jest g³ównie o profilu lotniczym. My¶lê, ¿e wysyp porad uzyska³by¶ gdyby¶ zapyta³ tu: -> http://teamrcploc...
 Andy    

- T-REX 500 ESP - AirWolf 
- T-REX 500 GF - Hughes 500E 
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF 
- Katana MD - Precision Aerobatics 
- F4U-1D Corsair 50 ARF 
- EXTRA 300 MM 
- Pitts Python - Haikong Model 
- w ci±g³ej budowie SZD 39 Cobra 17 | 
|   | 

| 
 | 
| Pienio | 
 Dodany dnia 26.03.2013 11:10 
 | 

modelarz 

| 
robloz napisa³/a:
Jestem ciekaw jak Ci wyjdzie gliniany projekt. Mo¿na wykorzystaæ pomys³ w samolotach.
 Patrzê ¿e nie ma chêtnych by co¶ doradziæ. 
Prawie wszyscy zajmuj± siê samolotami, to siê nie dziw.  
Co do kó³ przednich. Nie wiem czy dobrze zrozumia³em, co masz na my¶li wózka. Sztywna o¶ ,a punkt obrotu/skrêcania w ¶rodku? 
Je¶li tak to bêdzie b. ma³y k±t skrêtu. Nie lepiej zrobiæ tradycyjny uk³ad skrêtu?   

1. te¿ jestem ciekaw ale model z gliny ma mi pos³u¿yæ tylko jako negatyw    
2.widzia³em tutaj temat samochody rc to my¶lê o kto¶ pewnie siê zna   
3. chcia³em zrobiæ tradycyjny uk³ad kierowniczy z serwem z kólkiem zêbatym(nie ramieniem) ale nigdzie jeszcze nie widzia³em Maglownicy która do czego¶ takiego jest potrzebna(moim zdaniem) poniewa¿ 3 opcj± nad jak± rozmy¶la³em to po³±czyæ ko³a przednie paskiem wraz z serwem(na kó³kach) ale to specjalne mocowania bym musia³ dorabiaæ a tak to te¿ ciê¿ko bêdzie   ³atwiej pokazaæ ni¿ napisaæ o 3 pomy¶le   . 
Forum, na którym prezentujesz swój projekt jest g³ównie o profilu lotniczym. My¶lê, ¿e wysyp porad uzyska³by¶ gdyby¶ zapyta³ tu: ->  http://teamrcploc...
 ok dziêkujê za przekierowanie przerzucê siê tam ale na pewno bêdê wrzuca³ fotki z budowy tutaj równie¿    je¿eli to nie problem   

Edytowane przez  Pienio dnia 26.03.2013 11:11

"Umrzeæ mo¿esz tylko raz... Wiêc zastanów siê czy by³o warto"  | 
|   | 

| 
 | 
| robloz | 
 Dodany dnia 26.03.2013 13:03 
 | 

Moderator 

Data rejestracji: 19.05.08 
  | 
  chcia³em zrobiæ tradycyjny uk³ad kierowniczy z serwem z kólkiem zêbatym(nie ramieniem) ale nigdzie jeszcze nie widzia³em Maglownicy  
Ja do samochodów u¿ywa³em takiej czê¶ci. £±czysz to z dzwigni± przy ko³ach i po k³opocie. 
http://www.modele...008BK.html 

te¿ jestem ciekaw ale model z gliny ma mi pos³u¿yæ tylko jako negatyw  
Te¿ o tym my¶la³em.
 Makiety -PT 19 
Budowa- PZL P11c | 
|   | 

| 
 | 
| Pienio | 
 Dodany dnia 26.03.2013 22:35 
 | 

modelarz 

| 
hymmm ciekawy pomys³  wezmê to pod uwagê   a moim zdaniem glina jest bardzo dobrym materia³em a dlaczego ? poniewa¿ dopóki nie wypalisz jej w piecu (800-1200C) ca³y czas jest podatna na zmiany czyli mo¿na dorabiaæ czê¶ci doklejaæ odejmowaæ itp. na przyk³adzie styropianu bardzo ciê¿ko jest naprawiæ z³e poci±gniêcie prawda ? a tu za du¿o ucie³em ehh machniesz rêk± zwil¿ysz dwa koñce i przylepisz do siebie   i problemu nie ma. Tak naprawdê wszystkie (profesjonalne) firmy projektuj±ce samochody zaczynaj± od modelu z gliny wiadomo ¿e w skali 1;1 ale te¿ tej samej co ja postanowi³em wybraæ  
 "Umrzeæ mo¿esz tylko raz... Wiêc zastanów siê czy by³o warto" | 
|   | 

|