|
M鎩 przepis na Electro Combat
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 19.03.2009 22:16
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
Jako, 瞠 nie ma za bardzo ch皻nych do kombacenia, to wzi掖em spraw� w swoje r璚e i postanowi貫m pope軟i� modelik do wlaki powietrznej. D逝go si� nosie軛 z zamiarem zrobienia modeliku w klasie ESA (ka逝b jako p豉ska p造tka, bebechy na wierzchu itd.), ale nie bardzo mi si� takowe modele podobaj�. Wol� co� sylwetkowego, z kad逝bem jak w normalnym samolocie - tak 瞠by troch� elektronike do 鈔odka schowac, a i aerodynamicznie b璠zie bardziej aligancko. Na pocz徠ku my郵a貫m o jakiej� p馧makiecie mustanga, ale do walki trzeba by這by jakiego� messershmita albo Fw, a tu Grabo� swojego Me rozwali�, a m鎩 me niestety lata� 陰cznie 10 sekund... Dlatego zaproponowa豚ym takiego 'no name', chodzi o zasad� i pilota� - tak, 瞠by spr鏏owa�, jak b璠zie fajnie to mo積a si� pokusic o makiety. Zamierzam wycina� elementy do niego na swojej maszynie cnc (p鏦i chodzi!) i chc� od razu wyci望 przynajniej dwa egzemplarze. Nam闚i貫m koleg� Grabosia na taki model i trzymam go za s這wo. Gdyby daj Bo瞠 temat wypali�, to nic nie stoi na przezskodzie, 瞠by wyci望 tego wi璚ej - to jet groszowa sprawa. Chcia豚ym, 瞠by modele by造 w miar� takie same - dla wyr闚nania szans (chodzi g堯wnie o nap璠). Kto wie, moze zd捫ymy do pokaz闚 - to by這by co�-taka walka np. 4 modeli! P鏦i co prosz� Wojtka o wrzucenie plan闚 i w najblizszym czasie b璠e wrzuca� fotki i relacje z post瘼u w pracach. Grabo� - nie wycofasz si� ju�  

Edytowane przez stawoj dnia 19.03.2009 22:36 |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 19.03.2009 22:25
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Marcin,
Jako, 瞠 m鎩 warsztat ostatnio opustosza�, a i nap璠闚 si� warla po szufladach mog� si� przy陰czy� do wycinanek. Nie lubi� co prawda model闚 z depronu, ale co mi tam - wchodz� w ten temat - tnij i dla mnie
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 19.03.2009 22:29
|

Moderator

|
Zara zara, jaki depron! To model kombinowany, depronu w nim jakie� 30%, za to przewiduj� lotki z balsy - to powiniene� by� usatysfakcjonowany. Czyli x3. Mam nadziej�, 瞠 to wog鏊e b璠zie lata�... |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 19.03.2009 22:29
|

modelarz

Post闚: 291
Data rejestracji: 19.05.08
|
oczywi軼ie 瞠 sie nie wycofam...
a co do Messerschmita to bedzie jeszcze lata�
Edytowane przez Grabos dnia 19.03.2009 22:29
Bez ta鄉y i tak nie poleci... |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 19.03.2009 22:34
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Marcin,
Uspokoi貫� mnie
Wys豉貫m Ci na priva plany fighterka w dxf - to lata na pewno. Mo瞠 co� takiego by wystruga�?
Jakby kto� by� zainteresowany - plany tutaj:
www.ss.petronet.p...
Teraz zobaczy貫m obrazki - podoba mi si� - ma szanse lata�
Edytowane przez SlavikS dnia 19.03.2009 22:42
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 19.03.2009 22:46
|

Moderator

|
Che che , poczekaj na plany, ten m鎩 nawet b璠zie podobny do tego co wys豉貫�! |
| |
|
|
| adi593 |
Dodany dnia 19.03.2009 23:11
|

modelarz

Post闚: 80
Data rejestracji: 28.01.09
|
Je郵i jeszcze mo積a to ja te� si� na te combaty chcia豚ym dopisa� tylko 瞠 ja dopiero bym si� do was wszystkich do陰czy� jak si� naucze dobrze lata�. Ale mam nadziej� 瞠 d逝go z t� nauka mi nie zejdzie i do pikniku naucze si� z wami lata� nimi.
Pozdrawiam,
Adrian
http://picasaweb....ian.adi593 |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 19.03.2009 23:16
|

modelarz

|
no mi tez sie podoba ale wydaje mi sie 瞠 aku jest za daleko powinien byc blizej silnika bo bedzie problem z wywazeniem
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 20.03.2009 07:34
|

Moderator

|
Spoko , spoko, to nie pierwszy m鎩 model, zwsze daje aku mniej wi璚ej w 鈔odku ci篹ko軼i, ale jakby co to mu sie o這wiu dorzuci na ogon.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 20.03.2009 07:36 |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 20.03.2009 08:30
|

Moderator

Post闚: 2462
|
Te� si� dopisuj� do klubu, Mo積a spr鏏owa�.
S豉wek, tw鎩 jest fajny , ale za du穎 roboty na combata -篡wotno嗆 tych modeli jest raczej kr鏒ka.
Edytowane przez robloz dnia 20.03.2009 08:34
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 20.03.2009 10:12
|

modelarz

|
robloz napisa�/a:
S豉wek, tw鎩 jest fajny , ale za du穎 roboty na combata -篡wotno嗆 tych modeli jest raczej kr鏒ka.
Co do kszta逝 kad逝ba to chyba obojetnie jaki bo Marcin ma wyciac cnc wiec to bez roznicy oby sie podoba� no a skrzyd豉 to juz wed逝g projektu Marcina profil symetryczny z rdzenia styro plus wzmocnienie z listwy sosonowej
P.S.Marcin martwi貫� sie 瞠 nikt za bardzo nie chce a tu juz jest 5 os鏏
Edytowane przez Grabos dnia 20.03.2009 10:19
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 20.03.2009 10:27
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
OK , to ja te� sie pisz� na tego kombata, Wytnij i dla mnie zestaw.
Tylko mo瞠 zanim powicinasz te pare sztuk to oblataj prototyp. |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 20.03.2009 11:17
|

Moderator

|
Z ust mi to wyj掖e�! |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 20.03.2009 11:20
|

modelarz

|
No i super ekipa jak znalz� 3 na 3
| |
|
|
| adi593 |
Dodany dnia 20.03.2009 16:46
|

modelarz

Post闚: 80
Data rejestracji: 28.01.09
|
Teraz tylko 瞠by zrobi這 si� ciep這 to b璠zie mo積a 獞iczy� I na piknik zrobimy niez造 podaz
Pozdrawiam,
Adrian
http://picasaweb....ian.adi593 |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 20.03.2009 23:35
|

modelarz

|
Marcin uda Ci sie zrobi� jedna sztuke prototypu na niedziele to bysmy zobaczyli jak lata i ewentualnie jakie poprawki zrobic??
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 26.03.2009 21:31
|

Moderator

|
S這wo si� rzek這, budowa ruszy豉. Na pocz徠ek zrobi� i oblatam prototyp i na nim nanios� poprawki, potem wytn� pozosta貫. Juz poprawi貫m troch� p豉t - zwi彗szy貫m rozp. do 900 mm i powi瘯szy貫m obie ci璚iwy. Po wyci璚iu pierwotnego p豉ta jaki� taki ma造 mi si� wyda�...A pami皻ajac mojego me-109, to jako� si� cykam o obci捫enie powierzchni.

Dla por闚nania ten p豉cik po這穎ny obok p豉ta z mojego ostatniego akrobata

- troch� ma造, ko鎍闚ki skrzyde�, mog� by� nieskuteczne - no wiecie niskie warto軼i liczby Reynoldsa i takie tam 
Teraz ten p豉cik mam wolny (ten nieoklejony oczywi軼ie) jak kto� chce to mog� do sprezentowa�: wymiary s� takie jak na planie Combata, tylko chyba ropi皻o嗆 tu ju� zrobi貫m 900mm. Jak komu� pasuje to mo瞠 go do jakiego� ma貫go akrobata wykorzysta�, lotki 20-25 mm, d德igar, sp造w - takie jak na planie Combata
No ale do rzeczy -n a razie wyci掖em elelmenty ze styroduru i depronu czyli bry喚 kad逝ba z ok豉dzinami, centrop豉t i stateczniki.

Wysz這 tak jak na fotce czyli aligancko. Ustawiaj帷 maszyn� zostaje mi sporo ma造ch kawa趾闚 materia逝 z kt鏎ymi nie bardzo jest co zrobi� wi璚 s逝膨 do test闚:

Wida� na tym przyk豉dzie dok豉dno嗆 wycinania maszyny (mog這 by byc dok豉dniej...)
Szkoda, 瞠 czasu wolnego nie za wiele, ale na pewno na zawody kilka modeli zrobimy, juz moja w tym g這wa! Jak na razie to si� modl�, 瞠by mnie s御iedzi z piwnicy nie pop璠zili...Prototyp my郵� na weekend za tydzie� b璠zie gotowy. To tyle na razie.
Edytowane przez stawoj dnia 26.03.2009 21:58 |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 27.03.2009 14:14
|

modelarz

|
Nie no super wystarczy poskleja� "klocki lego" i model gotowy akurat do kombat闚 szybko i precyzyjnie czekamy na oblot prototypa
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 17.04.2009 18:07
|

Moderator

|
Po d逝窺zej przerwie ruszy豉 budowa combata. Zamierzam od razu zrobi� mu dwa rodzaje skrzyde�: prostok徠ne i trapezowe chc� sprawdzi� jak b璠zie si� zachowywa這 ka盥e z nich. Da貫m spory wznios (B i C) wiadomo dolnop豉t, nisko po這穎ny 鈔odek ci篹ko軼i trzeba go wi璚 cho� troch� ustateczni�.
(fotka skrzydla)

Na pocz徠ku mia貫m robi� bez wzniosu (A) tak by這by 豉twiej go zbudowa�, ale boje si�, 瞠 model b璠zie ci篹ko opanowa�. Zastosowa貫m wi璚 陰czniki ze sklejki i d德igary wklejane na zak豉dk� czyli tak, 瞠by poszczeg鏊ne kawa趾i d德igara by造 spi這wane i zachodzi造 na siebie.
(fotka lacznik skrzydel i dzwigar na zakladke)

Dzi瘯i temu skrzyd這 w miejscach po陰cze� b璠zie du穎 mocniejsze. D德igar z listew 3x5mm a 陰cznik ze sklejki 3mm. Przy okazji poka輳 swoj� metod� przenoszenia element闚 na bals� lub sklejk� przy u篡ciu drukarki plujki. Drukujemy wybrane elementy (trzeba nada� im odpowiedni kontur np. w Corelu 0,5-0,7 mm) na folii do rzutnik闚 i zanim wyschnie dociskamy do sklejki lub balsy. Jak wyschnie mo積a ten wydruk zwil篡� delikatnie spryskiwaczem i wtedy odbi� proste i bardzo dok豉dne. Potem pi趾a w這郾ica w r瘯� i wycinamy.
(fotki odbijanie 1,2,3)

Nale篡 pami皻a�, 瞠 drukujemy odbicie lustrzane. A wracaj帷 do skrzyde�: w styropianowych elementach naci掖em szczelin� do 陰cznika, a styrodurowy kawa貫k p豉ta rozci掖em na p馧 pami皻aj帷 o grubo軼i 陰cznika.
(fotka szczelina)

Potem ca這嗆 sklei貫m do kupy w kolejno軼i: najpierw elementy z pianki,
(fotka klejenie pianek)

potem wklei貫m 陰cznik,
(fotka wklejanie lacznika)

a na ko鎍u d德igary:
(fotka wklejanie ddwigarow)

Najlepiej skrzyd豉 podeprze� na ko鎍ach, tak, 瞠by zachowa� odpowiedni wznios. Potem doklei貫m kraw璠� sp造wu z balsy 3x3 mm
(fotka kraw璠� splywu)

i skrzyd豉 z grubsza gotowe.
(fotka gotowe skrzydla)

Teraz klub
(fotka kad逝b przed klejeniem)

- tu chyba sprawa jest prosta - posmarowa� w miejscach styku (nie za mocno) przy這篡�, roz這篡�, chwile odczeka�, z這篡� i 軼isn望 ta鄉� malarsk�.
(fotka kad逝b sklejony)

W tyle kad逝ba przy wyci璚iu na statecznik poziomy, trzeba wcze郾iej wklei� kawa貫k balsy 3mm 瞠by zrekompensowa� ubytek pianki przy wycinaniu przez maszyn�.
(fotka ubytek)

Statecznik poziomy rozci掖em (na wyci皻ym gotowym elemencie s� delikatnie naci皻e punkty), wklei貫m bals� 4x6mm tak jak na fotce
(fotka statecznik poziomy)

Te elementy klei貫m na UHU POR, ale mo瞠 by� te� np. dragon, albo jaki� inny klej polimerowy - wa積e 瞠by szybko 豉pa� i by� nie za ci篹ki. No i na razie to by by這 na tyle. Kawa趾i styropianu i styroduru zaczynaj� powoli przypomina� samolot.
(fotka wst瘼ny monta�)

Jest szansa, 瞠 zd捫� na 25.04!
Edytowane przez stawoj dnia 17.04.2009 20:48 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 24.04.2009 13:49
|

Moderator

|
Kolejne roboty przy combacie. Sklejony ad逝b z grubsza ociosa貫m no篡kiem.
(fotka kadlub struganie)

Potem papier 軼ierny najpier gruby, potem jakie� 280. Trzeba uwa瘸�, 瞠by nie przeszlifowa� na wylot, w miejscach sklejenia depronu ze styrodurem. Kad逝b robi� tak, 瞠 najpierw ca這嗆 sklejam do kupy, a potem rozcinam w celu umieszczenia wyposa瞠nia.
(fotka kadlub szlifowanie)

Stateczniki i stery te� oszlifowa貫m, doda貫m wzmocnienie ze sklejki 0,8 do wklejenia d德igni.
(fotka stateczniki)

No i nieub豉ganie przyszed� czas na oklejanie - co� czego nie lubi� najbardziej przy budowie modeli... Wybra貫m tak� metod�, kt鏎a b璠zie stosunkowo szybka, tania i pozwoli pomalowa� model dowolnymi farbami. Oklejam model g豉dk� bibu陰 (stateczniki) i papierem 郾iadaniowym (reszta), przes帷zonymi mixtur�: lakier akrylowy bezbarwny 2 cz. i woada 1 cz.
(fotka lakier)

Metoda dosy� pracoch這nna, ale po wyschni璚iu i odparowaniu wody z lakieru otrzymujemu pi瘯n� tward� i cienk� skorup�, kt鏎� po oszlifowaniu mo積a pomalowa�. A� mnie korci這, 瞠by model oklei� zwyk陰 kolorow� ta鄉� -tanio i skutecznie, ale pr鏏y wykaza造, 瞠 pomalowanie takiej tasmy lakierami w spraju jest niemozliwe... Wersj� bardziej wypasion� mo積aby pokry� takanin� szkaln� np. 30g/m2 i 篡wic� epoksydow�, ale to ju� dro窺za i bardziej czasoch這nna metoda, no i szkoda r彗...
Oklejanie zacz掖貫m od statecznik闚. Fotka pokazuje przyci皻e elementy bibu趾i.
(fotka stateczniki oklejanie)

Bibu趾� nale篡 zamoczy� ca趾owicie w mixturze rozrobionej najlepiej w jakim� p豉skim plastikowym pude趾u po lodach i b造skawicznie na這篡� na element oklejeny. Fa責y trzeba wyg豉dzi� i wycisn望 nadmiar lakieru. Dobrze jest przejmowa� si� tylko wi瘯szymi nier闚no軼iami, mniejsze same si� naci庵n�, lub b璠zie je mo積a potem zeszlifowa�. Po kilku klejeniach nabiera si� wprawy.
Kad逝b okleja貫m ma造mi paskami prostopadle do osi i najpierw grzbiet - tam gdzie krzywizny wi瘯sze - paski papieru w篹sze i g窷ciej. Jak gdzie� zostanie nieoklejona dziurka, to trzeba b璠zie naklei� 豉t�, najlepiej po wyschni璚iu (dobrze 瞠by nie dotykac ju� naklejonych fragment闚 papieru!)
(fotka kad逝b oklejony)

Skrzyd豉 okleja貫m paskami szeroko軼i ok. 60mm i d逝go軼i po這wy p豉ta z naddatkiem na zawini璚ie. Teraz b璠� ca這嗆 szlifowa� drobnym papierkiem i z grubsza oklejenie gotowe. Wa積e, 瞠by oklejenie by這 pozbawione fragment闚 nieoklejonych, bo jak lakier sie na nie dostanie - to wytopi styrodur... Acha i wa積e瞠by okleja� elementy symetrycznie - g鏎a i d馧 od razu, bo inaczej elementy si� powyginaj� przy wysychaniu!
Ju� wiem, 瞠 na sobot� nie zd捫�....
Edytowane przez stawoj dnia 24.04.2009 14:18 |
| |
|