|
Licencje
|
| Marcin Sikorski |
Dodany dnia 20.03.2009 20:14
|

modelarz

Post闚: 7
Data rejestracji: 08.09.08
|
Na pocz徠ek chc� przestawi� pewne por闚nanie. Ot騜, modelarz bez licencji jest jak kierowca samochodu bez prawa jazdy. Oczywi軼ie z prawnego punktu widzenia mo積a lata� modelami bez uprawnie�, inaczej ni� w przypadku jazdy samochodem. Tak wi璚 modelarz powinien wykupi� licencj�. Kto� zapyta po co? Cho熲y po to, aby m鏂 wystartowa� w zawodach modelarskich. Nie jeden z modelarzy rekreacyjnych odnosi� by sukcesy na imprezach modelarskich w kraju, za granic�. Procentowy stosunek liczby modelarzy z licencjami do modelarzy bez licencji, jest niew徠pliwie du篡 na niekorzy嗆 tych z licencjami. Mo瞠 skutkiem tego jest tendencja wsp馧czesnego pokolenia do lenistwa. Przecie� lepiej jest kupi� model i uwa瘸� si� za pseudo modelarza, ni� samemu zrobi� co�. W豉郾ie Ci co wol� zrobi� ni� kupi�, bardziej doceniaj� t� dyscyplin�, a ze wzrostem docenienia ro郾ie ch耩 posiadania licencji. Smutnym jest fakt, 瞠 coraz wi璚ej ludzi decyduje si� na latanie rekreacyjne. Mo瞠 si� kto� t逝maczy�, 瞠 startowanie na zawodach kosztuje, a ile kosztuje kupienie modelu? Gdzie tu logika? 柝e si� dzieje 瞠 tu na stronie wida� taki ruch, tylu cz這nk闚, temat闚. A p這ckich modelarzy z licencjami, zajmuj帷ych si� na powa積ie modelarstwem mo積a policzy� na palcach. Nie zapominaj帷 o modelarzach kt鏎zy co� jednak robi�, szkoda 瞠 nie startuj� swoimi modelami na zawodach. Cho� posiadanie licencji nie jest przymusem, posiada� j� powinien ka盥y modelarz, tak na "dobry poczatek" |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 20.03.2009 20:51
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
Na "dobry pocz徠ek" zanim zaczn� dyskutowa� z tob� na powy窺zy temat chcia豚ym aby� napisa� par� s堯w o sobie, czym sie zajmujesz, je瞠li modelarstwem to jakim ? |
| |
|
|
| Marcin Sikorski |
Dodany dnia 20.03.2009 21:05
|

modelarz

|
Jestem Marcin, zajmuj� si� modelarstwem wyczynowym od o鄉iu lat. |
| |
|
|
| artplo |
Dodany dnia 20.03.2009 21:09
|

modelarz

Post闚: 351
|
A po co starowa� w zawodach ?
Zeby pokaza� kto jest lepszy ?
Tutaj chodzi o dobr� zabaw� i mi貫 sp璠zenie czasu
I ta strona powsta豉 z my郵� o tych osobach
Nie ka盥y ma mo磧iwo嗆 zrobienia modelu od podstaw
Zreszt� w przypadku modelu 鄉ig這wca jest to raczej nie mo磧iwe
Ale chyba Panie Marcinie nie by貫� na naszych spotkaniach
Zauwa篡豚y� ,瞠 du穎 modeli samolot闚 robionych jest od podstaw
Edytowane przez artplo dnia 20.03.2009 21:22
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2 |
| |
|
|
| Thomas |
Dodany dnia 20.03.2009 21:17
|

modelarz

Post闚: 217
Data rejestracji: 07.10.08
|
No nie wiem, jak kto� mocno chce miec licencje to sobie wykupi, a je郵i kto� chce sobie polata� z kolegami i dobrze si� pobawi� to licencja do szcz窷cia jest nie potrzebna. Wi璚 nie wiem po co takie uwagi. |
| |
|
|
| Marcin Sikorski |
Dodany dnia 20.03.2009 21:32
|

modelarz

|
Startowa� w zawodach aby sprawdzi� siebie samego, swoje umiej皻no軼i, no i dla dreszczyku emocji zwi您anych ze startem na zawodach. Poruszy貫m temat tylko dlatego, 瞠 warto jest dyskutowa� na tego typu tematy. A mo瞠 kogo� to zainteresuje, kto� zacznie startowa�, w ostateczno軼i przys逝篡 si� do zwi瘯szenia liczby medali zdobytych przez Polak闚 na imprezach mi璠zynarodowych.
Edytowane przez private9 dnia 20.03.2009 22:03 |
| |
|
|
| private9 |
Dodany dnia 20.03.2009 22:07
|

modelarz

Post闚: 891
|
Marcin Sikorski napisa�/a:
Startowa� w zawodach aby sprawdzi� siebie samego, swoje umiej皻no軼i, no i dla dreszczyku emocji zwi您anych ze startem na zawodach. Poruszy貫m temat tylko dlatego, 瞠 warto jest dyskutowa� na tego typu tematy. A mo瞠 kogo� to zainteresuje, kto� zacznie startowa�, w ostateczno軼i przys逝篡 si� do zwi瘯szenia liczby medali zdobytych przez Polak闚 na imprezach mi璠zynarodowych.
Witam i po co Tobie ta licencja je郵i nie osi庵n掖e� nic specjalnego w modelarstwie, a mo瞠 inaczej, w czym ci ten plastik pom鏬�??
To by豉 moja licencja, Poza pucharami i II Vice Mistrzem Polski nic wi瘯szego nie by這, chodz rado嗆 by豉, du瘸. Ale taraz to mam du膨 rado嗆 jak heli zrobi� back, front flipa i invert, ale co tam jak ty masz licencje.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com// |
| |
|
|
| Marcin Sikorski |
Dodany dnia 20.03.2009 22:31
|

modelarz

|
10 z這tych, 4 srebrne, 7 br您owych medali. W tym 5 z這tych, 1 srebrny, 4 br您owe medale Mistrzostw Polski. Srebrny z Mistrzostw 安iata i br您owy z Mistrzostw Europy. Mo瞠my troch� rozlu幡i� atmosfer�? Nie zamierzam si� k堯ci� z nikim. Chcia貫m tylko zaznaczy�, 瞠 jest co� takiego jak licencja. I zach璚i� do jej posiadania. |
| |
|
|
| Grabos |
Dodany dnia 20.03.2009 22:57
|

modelarz

Post闚: 291
Data rejestracji: 19.05.08
|
Mia貫m kiedy� licencje przez dwa lata jak jecha貫m na mistrzostwa polski do d瑿lina ale to stare dzieje teraz planowa貫m sobie wykupi� ta licencje chocia� by po to 瞠by mie� ubezpieczenie...
Bez ta鄉y i tak nie poleci... |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 20.03.2009 23:14
|
modelarz

|
Marcin Sikorski napisa�/a: Chcia貫m tylko zaznaczy�, 瞠 jest co� takiego jak licencja. I zach璚i� do jej posiadania.
Kolega Marcin wyskoczy� z t� licencj� troch� jak przys這wiowy "Filip z konopi". Jak by kolega czyta� nasze forum od pocz徠ku to by wiedzia�, 瞠 wiele razy rozmawiali鄉y o licencjach modelarskich, o ich potrzebie czy o jej zbyteczno軼i w naszym przypadku. Nawet rozmawiali鄉y o licencjach z dyrektorem aeroklubu AZM. Jak by kolega najpierw pozna� nas osobi軼ie to by widzia� , 瞠 wielu tak� licencj� mia這, ma lub chce mie�. Zapraszamy na nasze spotkania "pseudomodelarzy" jak to grzecznie uj掖e� w swoim po軼ie i ciesz� si� 瞠 poznali鄉y nowego koleg� po fachu.
Edytowane przez stawoj dnia 20.03.2009 23:14 |
| |
|
|
| adi593 |
|

modelarz

Post闚: 80
Data rejestracji: 28.01.09
|
Kt鏎ego� roku te� mia貫m wykupion� licencj� ale tak naprawde to nie by豉 mi potrzebna. A teraz je郵i chodzi o zawody to ja uwa瘸m jak inni 瞠 my wszyscy robimy modele i latamy dla przyjemno軼i i rozrywki a nie 瞠by ze sob� rywalizowa� i wzajemnie zazdro軼i� modelu albo czego� innego. A co do ubezpieczenia to chyba ono jest zb璠ne poniewa� ka盥y z nas wie 瞠 nie lata si� nad g這wami innych os鏏 ani nad samochodami. Ale to tylko moje zdanie
Pozdrawiam,
Adrian
http://picasaweb....ian.adi593 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
|

Moderator

Post闚: 1684
|
Kolego Sikorski to mo瞠 wpadniesz kiedy� na lotnisko i poka瞠sz nam kt鏎y� ze swoich modeli, bo na pewno masz ich setki, a przy okazji nas te� czego� nauczysz, bo wiesz my bez licencji to uprawiamy takie modelarstwo za軼iankowe troch� i nie znamy sie kompletnie na tym... Acha i nie zapomnij zabra� tej swojej licencji, 瞠by鄉y mogli przed ni� przykl瘯n望. A tak na powa積ie to ch這pie ocknij si�! Od 1989 roku jeste鄉y obywatelami demokratycznego kraju i korzystamy z przywileju o kt鏎y walczyli nasi przodkowie - wolno軼i obywatelskiej i gospodarki wolnorynkowej. Je郵imi si� chce to sobie buduj� model, pilotuj� go i czerpi� z tego pezyjemno嗆 - bez posiadania dokumentu, kt鏎y urz璠owo zezwala豚y mi na takowe dzia豉nie. Bo z Twojego postu wnioskuj�, ze w豉郾ie od dokumentu powinno si� rozpocz望 przygod� z modelami czy tak? Je郵i to jest Tw鎩 pomys� na zaktywizowanie "leniwego pokolenia" to gratuluj�. A propos zawod闚, czy s康zisz, 瞠 modelarstwo rozwija這 by si� dalej tak samo, gdyby podlega這 ci庵le tym samym ograniczeniom wynikaj帷ym z podzia逝 na klasy? Czy wyobra瘸sz sobie, 瞠 wszyscy przychodzimy na lotnisko z niemal identycznymi modelami i stoperami w r瘯u, po to 瞠by liczy� punkty? A gdzie przyjeno嗆 odkrywania nowych materia堯w takich ja depron, nowych technik, eksperyment闚, spotkania z innymi 篡czliwymi lud幟i, kt鏎zy dziel� podobna pasj�? Czy jak ma這lat klei z depronu sw鎩 pierwszy model, to ma nad nim wisie� widmo wsp馧zawodnictwa i tabeli wymiar闚? Przez ostatnie par� lat modelarzy na lotnisku mo積a by這 policzy� rzeczywi軼ie na palcach jednej r瘯i - wydaje mi si�, 瞠 m.in. z powodu os鏏 reprezentujacych podobne do Twoich trendy ideowe. Je郵i masz ci庵oty do licencji, ok鏊nik闚, statut闚, regulamin闚 to mo瞠 powiniene� dyplom z administarcji zrobi�? Licencja - na sklejania "Ma貫go Modelarza" te�? Bez urazy, ale na tym forum z wi瘯sz� uwag� 郵edzimy zmagania z materi� a nie z ideologi�... Chcesz nale瞠� do paczki to przepro� za sw� niefrasobliwo嗆 i wpadnij z browarem na Bielsk� 61, acha i koniecznie z licencj�, modeli ju� nie bierz, jaki� Ci znajdziemy.....
Edytowane przez AQUARIUS dnia 20.03.2009 23:17 |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 21.03.2009 00:10
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Marcin Sikorski napisa�/a:
Przecie� lepiej jest kupi� model i uwa瘸� si� za pseudo modelarza, ni� samemu zrobi� co�. W豉郾ie Ci co wol� zrobi� ni� kupi�, bardziej doceniaj� t� dyscyplin�, a ze wzrostem docenienia ro郾ie ch耩 posiadania licencji. ... 柝e si� dzieje 瞠 tu na stronie wida� taki ruch, tylu cz這nk闚, temat闚. A p這ckich modelarzy z licencjami, zajmuj帷ych si� na powa積ie modelarstwem mo積a policzy� na palcach. Nie zapominaj帷 o modelarzach kt鏎zy co� jednak robi�, szkoda 瞠 nie startuj� swoimi modelami na zawodach. Cho� posiadanie licencji nie jest przymusem, posiada� j� powinien ka盥y modelarz, tak na "dobry poczatek"
Strasznie gor帷y temat si� zrobi� - to i ja co� dorzuc� od siebie.
Marcin,
Po przeczytaniu Twojego posta mnie zatka這. Zachodz� w g這w� sk康 rodz� si� takie pogl康y - za moich czas闚 w modelarniach nikt takich rzeczy nam nie wpaja�, a w mojej karierze modelarskiej kilka zawod闚 uda這 mi si� zaliczy� z niema造mi sukcesami - stare czasy i nie mam zamiaru licytowa� si� na liczb� medali czy dyplom闚.
Je瞠li chodzi o mnie to nie stroni� od robienia "czego�", ale jako� nie ro郾ie we mnie ch耩 posiadania licencji - ja po prostu si� relaksuje i zapominam o 鈍iecie jak wchodz� do warsztatu. Mnie cieszy efekt mojej pracy - najwa積iejsze 瞠bym by� z niej zadowolony. Moim zdaniem bardzo dobrze si� dzieje, 瞠 na stronie wida� ruch i jest tyle temat闚 i ludzi, kt鏎zy chc� sobie pom鏂 i przy okazji si� dobrze bawi�. Jak wida� to dzia豉nie przynosi wymierne efekty - wystarczy spojrze� jak o篡這 niebo nad p這ckim lotniskiem - jak tylko jest pogoda zawsze kto� lata. Ludzie podchodz�, pytaj�, a niekt鏎zy potem sami pr鏏uj�, a my "pseudo modelarze" bez licencji im pomagamy. Sorki za g逝pie pytanie, ale mo瞠 my robimy tym ludziom krzywd� zach璚aj帷 do zabawy bez wcze郾iejszego wyrobienia licencji? Ja uwa瘸m, 瞠 tak na dobry pocz徠ek to nie trzeba mie� licencji tylko trzeba sobie kupi� albo zrobi� model, kupi� radyjko i uczy� si� lata� "bez prawa jazdy". A jak kogo� wci庵nie ta zabawa, przestanie mu wystarcza� i b璠zie chcia� poczu� smak wsp馧zawodnictwa to przyjdzie czas i na licencje.
Marcinie, je瞠li uwa瘸sz, 瞠 kto� z naszej grupy powinien startowa� w zawodach, bo jak rozumiem jeste� profesjonalist� i potrafisz to oceni�, to wpadnij na lotnisko, napisz na forum, porozmawiaj o tym. Mo瞠 kogo� przekonasz.
Rozumiem, 瞠 przez wywo豉nie tego tematu chcia貫� zach璚i� ludzi do udzia逝 w zawodach bo widzisz du篡 potencja� i szkoda 瞠by si� marnowa� i w takim kontek軼ie chcia豚ym czyta� Tw鎩 post.
Podpisuj� si� pod tym co napisa� AQUARIUS i rzucam postulat - Profesjonali軼i, wyle嬈ie w ko鎍u z podziemia, ujawnijcie si� i cz窷ciej odwiedzajcie lotnisko, nios帷 kaganek o鈍iaty (modelarskiej oczywi軼ie) !!!!
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 21.03.2009 06:26
|

Moderator

Post闚: 1684
|
Kolega tyle medali to chyba kosmiczny? Skoro tak to pewnie podpowiesz co robi�, 瞠by si� spadochron szybciej otwiera� - talkiem go? Bo mnie zamiast licencji takie w豉郾ie sprawy teraz nurtuj�. I pytam ca趾iem powa積ie - odno郾ie desantu z modelu samolotu - ci ci bywaj� na lotnichu wiedz� o co chodzi. |
| |
|
|
| private9 |
Dodany dnia 21.03.2009 07:54
|

modelarz

|
[quote]Marcin Sikorski napisa�/a:
Na pocz徠ek chc� przestawi� pewne por闚nanie. quote]
Witam , przepraszam, ale Twoj post raczej powinien si� zacz望, od zdania Na pocz徠ek chcia軛y si� przedstawi� i opowiedzie� co� o sobie a nie wyjecha貫� tutaj jak napisa� Wojtek , jak filip z konopii. S逝chaj masz dopiero 20 lat a zachowujesz si� jakby� wszystkie rozumy pozjada�, nawet nie napisa貫� w czym te medale zdoby貫�, Je郵i w rakietachy to sorki ale nie jest dla mnie wyzwanie.
Pozdrawiam,
| |
|
|
| alimko |
Dodany dnia 21.03.2009 10:17
|

modelarz

Post闚: 91
Data rejestracji: 04.09.08
|
Oj dzieje si� dzieje, gor帷o w tym temacie.
Popieram moich koleg闚 przedm闚c闚.
Te� mam par� sukces闚 tylko 瞠 w zupe軟ie innej dyscyplinie mo積a powiedzie� ze dw鏂h dyscyplinach. Jedn� z nich jest kolarstwo g鏎skie jak wiadomo setki ludzi startuj� w wy軼igach MTB i mo瞠 5% z nich ma licencje kolarsk�, a jeszcze wi璚ej je寮zi rekreacyjnie i w og鏊e nie wiedz� co to jest licencja. Jak by por闚nywa� to my jeste鄉y t� grup� ludzi kt鏎zy czerpi� ze sportu (o ile modelarstwo mo積a nazwa� sportem) przyjemno嗆 tak jak Ci je盥膨cy rekreacyjnie na rowerach. Moim zdaniem je郵i kto� b璠zie mia� ch耩 wyrobi� sobie licencje to si� tym zainteresuje przeczyta kilkana軼ie stron internetowych o tym i sobie j� wyrobi, lub zg這si si� do Ciebie Panie Marcinie o porad�.
Jak wiadomo tworzymy grup� ludzi dla kt鏎ych modelarstwo jest zapomnieniem o ca造m innym 鈍iecie tak jak napisa� S豉wek i mam nadziej� 瞠 tak zostanie kto b璠zie chcia� mie� licencj� b璠zie j� mia�, a kto nie to nie. Wolny kraj. Mam nadziej� 瞠 taka lu幡a atmosfera zostanie na d逝go w naszej grupie i nikt nikomu nie b璠zie nic narzuca�.
Edytowane przez alimko dnia 21.03.2009 10:18
Pozdrawiam Kamil
Apka - DX6i
Model - Twinstar II - modernizacja 
--------------------------------------------------- |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 21.03.2009 11:44
|
modelarz

|
Tak , troszk� ju� nie w temacie ale dla rozlu幡ienia atmosferki . Kolego Marcinie Sikorski, pobi貫� rekord na naszym portalu bo Tw鎩 post i to Tw鎩 pierwszy, mia� prawie 200 czyta� przez niespe軟a 3 godzinki. Gratuluje !! , jak mistrz to mistrz we wszystkim. Troch� wyluzuj , wpadnij z kolegami rakietowcami do nas na lotnisko, bo pono� mamy razem robi� pokazy modelarskie ?. Chcieliby鄉y wiedzie� co szykujecie i czy w og鏊e mo積a na was liczy� ?. |
| |
|
|
| private9 |
Dodany dnia 21.03.2009 17:17
|

modelarz

|
W tym roku to pewnie nic nie poka膨 na pikniku , bo przecie� w roku ubieg造m pokaz na pikniku nadwyr篹y� bud瞠t.
| |
|
|
| artplo |
Dodany dnia 21.03.2009 23:17
|

modelarz

Post闚: 351
|
Chyba Marcin leci na ksi篹yc rakiet� , skoro nic nie pisze
Taki 瘸rt 
Ale jestem bardzo ciekawy modelarstwa rakietowego
Jak ju� pisali koledzy--poka� swoje modele w akcji , na pewno b璠zie spore zainteresowanie
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2 |
| |
|
|
| India |
Dodany dnia 27.03.2009 08:32
|

modelarz

Post闚: 117
Data rejestracji: 04.09.08
|
Koledzy, atmosfera si� grzeje...
Lotnisko ma s逝篡� wszystkim, niestety realia 篡cia s� takie, 瞠 trzeba wiedzie� co mo積a na nim robi�...
Sami wiecie, 瞠 latanie nad g這wami zdrowe nie jest, a duzy model przed l康uj帷ym lub startuj帷ym mo瞠 zabi�...
I dlatego sprawa cz這nkowstwa wychodzi.
Licencje, to ju� inna sprawa, nie ka盥y MUSI byc zawodnikiem, to fakt.
Jak wiecie , nie czyni� tajemnicy z faktu, 瞠 kilku koleg闚 moim zdaniem ma du瞠 mo磧iwosci zawodnicze i juz nie raz im to m闚i貫m. Ju� start jest za pojedynczymi, ale to nie wszystko, trzeba te� szkoli� m這dych...itd itp.
Co do Kolegi Marcina- jest zawodnikiem i to dobrym, mo瞠 ciut niefortunnie rozpoczo� temat, ale proponuj�, 瞠by ruszy� temat rakiet na tym forum i porad makieciarskich te�.
Jak si� bli瞠j poznacie to i zrozumienie racji wzajemne b璠zie lepsze.
--
S豉wek |
| |
|