WESTLAND WHIRLWIND
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 12.02.2015 01:00
|

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08
|
Taki eksperyment. Westland Whirlwind - pierwszy z tego okresu brytyjski myśliwiec dwusilnikowy. Samolot niezwykły i chyba trochę "zmarnowany". Jak na początek wojny była to konstrukcja bardzo nowatorska - dwa silniki i potężne uzbrojenie - być może protoplasta dwusilnikowych niszczycieli używanych później głównie jako nocne myśliwce. Niestety mimo ponoć bardzo dobrych własności pilotażowych, z różnych powodów (o których warto poczytać) nie zrobił większej kariery, zdetronizowany ostatecznie przez Jego Książęcą Mość Spitfajera skończył karierę myśliwską na liczbie ok. 100 sztuk. A szkoda, bo zapowiadał się niezwykły myśliwiec, choć nazwę nadali mu chyba za - można połamać język Zawsze lubiłem ten samolot!
Tak więc naszło mnie, żeby takiego Whirlwinda sobie wystrugać, a że mam szczególne umiłowanie do napędów elektrycznych, to taki też planuję do niego użyć. Chociaż kto wie...
Jak wspomniałem, ten model to eksperyment i pewnie raczej ciekawostka, więc i technika będzie kombinowana (czyli moja ulubiona): skrzydła klasyczne - styro czymś tam oklejone i kadłub z gondolami z laminowany w formie. O tym drugim nie mam większego pojęcia, więc może być śmiesznie. Wybrałem go też dlatego, że centropłat ma stałą cięciwę i gondole silnikowe są identyczne i mogą być z jednej formy - co powinno (teoretycznie) trochę usprawnić robotę. Jak większość moich poczynań na tym forum, sporo czynności będę robił po raz pierwszy więc sorry specjaliści...
Nie mam silnego parcia, na ten model, więc prace będą się raczej ślimaczyć - i tak już się ciągną chyba z rok... W międzyczasie powstał już projekt Whirlwinda ESA - jak starczy czasu to też będzie relacja.
Oczywiście na początku plan - bez planu nie ma roboty. Podziałka 1:12 bez większych odchyłów, jedynie gondole nieco wysmukliłem - w ramach regulaminu rzecz jasna:

I zaczynamy prace nad kopytami. Wydruk elementów, naklejenie na sklejkę, wycinanie, posklejanie wszystkiego do kupy i mamy takie oto coś:

Następnie wypełnienie szkieletu styrodurem (klejenie na poliuretan - w niektórych miejscach trochę przesadziłem, ale lepiej więcej niż za mało):

Wypełnienie grubszych ubytkow, szlifowanie, szpachlowanie szpachlą akrylową:

I laminowanie. Podpatrywałem kopyta na forum ACES i zauważyłem, że większość używa do pokrywania balsy lub forniru - jakoś sobie tego nie wyobrażałem na większych krzywiznach więc pokryłem całość tkaniną na żywicę: dałem chyba 3 warstwy tkaniny 48g -wyszła całkiem twarda powierzchnia no i nie musiałem się bawić w przycinanie i dopasowywanie pasków. Najpierw zrobiłem sobie rozwinięcie powierzchni elementów z folii aluminiowej, przyciąłem tkaninę i po zalaminowaniu nie musiałem nawet za bardzo walczyć ze zmarszczkami:

A potem to już wiadomo - szpachla szlifowanie, szpachla-szlifowanie. W międzyczasie nauczyłem się dawkować utwardzacz, oraz odkryłem, że szpachlówkę natryskową doskonale nakłada się wałeczkiem. No i niestety zapach popsuł na pewien czas moje doskonałe stosunki z sąsiadami ):

Kolejny etap - podziały blach i różne pseudo makietowe duperele. Używam do tego folii samoprzylepnej i fillera. Pomysł podpowiedział chyba kolega Pacek. Do tego różne wlewy, wzierniki itp. Miałem tego nie robić, ale w sumie i tak już się przy tym tyle nadłubałem...

Co do kabiny to trochę żałuję, że nie zrobiłem kadłuba bez niej - byłoby mi łatwiej szlifować kadłub, do tego zrobiłbym kopyto do wytłoczenia owiewki. No ale jest jak jest.
Na razie mam tyle i nie ukrywam, że model od paru miesięcy leży i czeka na przypływ entuzjazmu... |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 12.02.2015 06:29
|

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08
|
No to niech ten entuzjazm przybędzie jak najszybciej, bo super relacja i fajny model.
Takie dwusilnikowe super się prezentują. Na 100% będzie jakiś moim modelem po Piperze.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 12.02.2015 07:04
|

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08
|
Piękna modelarska robota - 
No i niech tam Pan Kierownik Projektu nie ociąga się, bo już nie mogę doczekać się dalszej relacji.
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17 |
|
|
|
Piotr K |
Dodany dnia 15.02.2015 12:29
|

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10
|
Niesamowicie to wygląda, a jak z wagą bo wyglądana dość ciężką?
Piotr Kubiak |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 15.02.2015 12:37
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Piotr K napisał/a:
Niesamowicie to wygląda, a jak z wagą bo wyglądana dość ciężką?
Pewnie dlatego, że to kopyto pod formę do laminatu
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
Piotr K |
Dodany dnia 15.02.2015 15:49
|

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10
|
Beheheh ok chyba za szybko obejrzałem relacje z budowy
Edytowane przez Piotr K dnia 15.02.2015 15:49
Piotr Kubiak |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 21.02.2015 23:56
|

Moderator

|
Prac nad kopytami ciąg dalszy. Zabrałem się za podziały na kadłubie - planowałem je wydrapać, żeby było szybciej, ale w końcu stanęło na technice, którą zastosowałem na gondoli - to o wiele bardziej czasochłonne, ale podziały są wklęsłe i jakoś tak fajnie wyglądają . Trochę tych linii jest więc miarka, łołówek, plan i szybki szkic:
Następnie skleiłem dwie warstwy folii samoprzylepnej, ciąłem z niej paski ok. 1 mm i naklejałem. Do tego doszło trochę drobiazgów - jakieś wzierniki, pokrywy luków itd. - może to zbędne szczegóły, ale w naprawdę mi się nie spieszy . Ta galanteria to blacha aluminiowa z wygniecionymi ozdobami:
I na to kilka warstw filera -zacny specyfik i szybko wysycha. Można w krótkim odstępie nałożyć kilka warstw:
Jak tak na to patrzę to w sumie te podziały mogły by tak zostać, ale nie! Trzeba się trzymać planu - jutro zrywam paski, lekki szlif papierkiem i warstwa podkładu - w przyszłym tygodniu chciałbym mieć gotowe wszystkie kopyta.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 21.02.2015 23:56
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 23.02.2015 07:50
|

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08
|
Wowwww -
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17 |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 25.02.2015 10:29
|

Moderator

|
A więc tak wygląda kopyto po usunięciu pasków folii (widać ostre krawędzie):
... a tak po przetarciu papierkiem 800:
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 25.02.2015 10:38
|

modelarz

|
Pinkne.
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 25.02.2015 11:08
|

Moderator

|
Pinkne to będzie jak z tego coś wyjdzie, a jak wyjdzie to zaraz robię następny
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 25.02.2015 11:29
|

modelarz

|
AQUARIUS napisał/a:
Pinkne to będzie jak z tego coś wyjdzie, a jak wyjdzie to zaraz robię następny 
Wyjdzie wyjdzie. Jeszcze skrzydła z laminatu zrobisz jak Cię znam Ja to wole to rozbijać niż tworzyć
Edytowane przez Piotrek B dnia 25.02.2015 11:30
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 25.02.2015 12:13
|

Moderator

|
Dlatego Ty masz zawsze modele na zawody a ja zazwyczaj dopiero robię
C. Lindberg |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 31.01.2016 17:52
|

Moderator

|
Temat trochę zaniedbałem. Ale prace powoli idą do przodu, zainteresowanych odsyłam tutaj:
http://www.aircom...p;start=30
C. Lindberg |
|
|