Zobacz temat
RC Płock :: Dla Początkujących :: Na dobry początek
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Przypomnienie zasad korzystania z lotniska
SlavikS
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 08.06.2015 12:19
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

Szanowni koledzy,
W związku z ostatnimi incydentami naruszenia strefy powietrznej okolic Lotniczego Pogotowia Ratunkowego przypominam wszystkim o obowiązujących nas zasadach: http://rcplock.pl...ead_id=680
Jeżeli jeszcze ktoś nie zdążył się z nimi zapoznać to tym bardziej zachęcam do lektury.
Nie wydaje mi się, że te naruszenia były umyślne. Raczej spowodowane brakiem umiejętności pilota lub awarią sprzętu - może się zdarzyć najlepszym. Tym bardziej uczulam na konieczność posiadania ubezpieczenia OC obejmującego latanie modelami RC. Przypominam, że wszyscy członkowie sekcji modelarskiej AZM są objęci grupowym ubezpieczeniem OC wykupionym przez AZM na rok 2015, więc najprostszą drogą do uzyskania wymaganego przez Prawo Lotnicze ubezpieczenia OC jest wstąpienie w szeregi sekcji modelarskiej AZM (informacja dla nowych kolegów zaczynających przygodę z modelami RC). Składka członkowska dla Członka Stowarzyszonego to tylko 5 zł miesięcznie - myślę, że warto.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

stawoj
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 10.06.2015 21:49
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

Przyznać się kto przycedził w budynek LPR ? Smile Jak ktoś się słabo czuje w lataniu to najlepiej prosić aby przy boku stała osoba która w razie konieczności zapanuje nad modelem. Takie osoby w żadnym wypadku nie powinny latać same bo oprócz tego, że narobią sobie bardzo dużo kłopotów to zapewne ucierpi cała grupa.

SlavikS
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 10.06.2015 22:20
Awatar

Administrator

Wojtek, przecież wiesz kto - przypomnij sobie piątkowe latanie i niepozorną Cessnę bez lotek Wink

W uzupełnieniu dodam, że ten post nie był moją inicjatywą, a wynikiem prośby Dyrekcji AZM w reakcji na skargę szefa LPR'u.

Kilku kolegów pytało mnie na PW jaka jest procedura wstąpienia w szeregi AZM. Napiszę na forum, może się komuś przyda.
Na stronie AZM w sekcji "Do pobrania" http://www.aerokl...page_id=48 jest formularz deklaracji członkowskiej. Trzeba to wypełnić i dostarczyć do AZM. Osobiście w tym formularzu brakuje mi wskazania statusu członka - przypomnę, że są członkowie zwyczajni i członkowie stowarzyszeni. Jeden status od drugiego różni się jedną zasadniczą sprawą, a mianowicie członek stowarzyszony nie ma prawa głosu na walnych zgromadzeniach AZM. Ze statusu wynika składka członkowska (stowarzyszony modelarz 60 zł/rok, zwyczajny modelarz 360 zł/rok). Warto więc na formularzu dopisać czy chcecie być członkami stowarzyszonymi czy zwyczajnymi.
Wydaje mi się, że formularz można przesłać elektronicznie na kontakt@aeroklubplock.pl Jeżeli coś będzie nie tak to sympatyczna Pani Sylwia na pewno się z Wami skontaktuje.
Nowych Członków przyjmuje Zarząd uchwałą na posiedzeniu Zarządu. Jak już uchwała zostanie podjęta trzeba dostarczyć zdjęcie do legitymacji, najlepiej w formie elektronicznej na e-mail jak wyżej. Pani Sylwia wydrukuje legitymację i po opłaceniu składki (można osobiście u Pani Sylwii albo przelewem na konto AZM podane na stronie www) będziecie mogli ją odebrać. Legitymacje drukowane są na kartach zbliżeniowych, które docelowo będą otwierać zamek bramy wjazdowej na nasze pole lotów.
W momencie podjęcia uchwały Zarządu o przyjęciu nowych członków do AZM z automatu zaczyna działać ochrona wynikająca z grupowego ubezpieczenia sekcji modelarskiej - nie trzeba dodatkowo nic robić ni wypełniać.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

robloz
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 11.06.2015 06:12
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Może już warto zamknąć wjazd? Z tego co się wczoraj dowiedziałem, modelik tego starszego gościa zatrzymał się na maszcie antenowym LPRu.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

SlavikS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 11.06.2015 07:43
Awatar

Administrator

Nie ma maszcie, ale raczej na odciągu Smile Nie ma już co drążyć. Nic wielkiego się nie stało, niemniej jednak koledzy z LPR'u są lekko przewrażliwieni i trzeba zwracać szczególną uwagę na zachowanie strefy bezpieczeństwa. Ponoć nie był to pierwszy przypadek w tym roku.

Może w sobotę uda mi się podjechać do Aeroklubu i zamontować zamek na bramie. Do zamka muszę wprowadzić karty uprawnione do jego otwierania (legitymacje AZM), a do tego potrzebuję je fizycznie - zamek je musi odczytać w trakcie programowania, więc zastanawiam się jak to rozegrać bo dopuki nie wpiszę Waszych kart to nie otworzycie bramy. Raczej marne szanse żeby wszyscy zjechali się w jednym czasie, więc muszę coś wymyślić na okres przejściowy. Myślę, że uda się otwierać poza kartą indywidualnym PIN'em wprowadzanym z klawiatury.
Edytowane przez SlavikS dnia 11.06.2015 08:49
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

grkaminski
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 11.06.2015 10:39
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.03.09

Nic wielkiego się nie stało, niemniej jednak koledzy z LPR'u są lekko przewrażliwieni

Koledzy z LPR'u to w dużej części lotnicy z tysiącami godzin nalotu (również na wojnie), którzy niejedno widzieli i strachliwi nie są, wierzcie mi. Natomiast na lądowisku stoi kilkadziesiąt milionów PLN, a gdyby modelarz zamiast w budynek wycedził w startujący śmigłowiec, to lepiej nie myśleć, co mogłoby się stać.
Grzegorz
-------------------------
Spektrum DX6i
CopterX 450SE v2
Lama v3
Hurricane 550
Akrobacik Raven
Pitts Samson
Hawker Hurricane ESA
Warsztat - Extra 300

SlavikS
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 11.06.2015 14:22
Awatar

Administrator

Grzegorz, no bez przesady. Styropianowa Cessna ważąca ze 300g - 400g? Wg mnie nikt specjalnie nie narusza zasad, a na LPR i startujący i lądujący śmigłowiec uważamy szczególnie. W tym konkretnym przypadku, który widziałem, śmigłowiec nie był w ruchu. Poza tym nikt i nic nie ucierpiało, więc o co to wielkie larum? Z tego punktu widzenia to jest robienie z igły wideł, a rozważania "co by było gdyby" to lekkie bicie piany i w tym sensie napisałem, że koledzy są "przewrażliwieni" (nie "strachliwi" bo to wielka różnica). Jak coś, odpukać, konkretnego się stanie to trzeba winowajcę ścigać o pokrycie szkód i każdy z nas ma tę świadomość i na takie okoliczności się ubezpiecza. Naprawdę szkoda na ten temat dyskutować.

Zasady zostały przypomniane i każdy ma się do nich stosować, a jeżeli komuś coś się przydarzy to za to odpowie i pokryje szkody.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

AQUARIUS
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 08:15
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

Jeżeli torba wysypanych cukierków o mało nie zabiła dwóch motolotniarzy to styropianowa cesna może narobić również poważnych szkód. Tu nie chodzi o bicie piany tylko o to czy w pewnym momencie Dyrekcja zamknie bramkę i powie spier... do parku panowie - bez względu na to czy ktoś będzie latał tam gdzie nie powinien czy nie. Z naszej grupy jestem członkiem AZM chyba najdłużej i uwierzcie mi, że na naszym lotnisku sprawy bezpieczeństwa nie podlegają dyskusji.

Ja jestem za tym, żeby w pobliżu naszego miejsca zrobić tablicę z zasadami użytkowania lądowiska modelarskiego - może na wyrost ale zawsze to będzie jakieś ostrzeżenie. To że ktoś trochę potrafi wystartować i trochę wylądować styropianowym modelem nie znaczy, że zna zasady korzystania z lotniska-wtedy powinien albo odsunąć się głębiej albo latać w obecności kogoś bardziej doświadczonego.

Poważnie poddaję pod zastanowienie temat takiej tablicy - myślę, że w momencie przesuwania lądowiska (ze względu na sprzedaż części działki) można by takie coś postawić i przy okazji odremontować trochę stół... Wtedy jak coś się stanie to winowajca nie będzie mógł powiedzieć, ze nie wiedział, a my będziemy kryci.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 12.06.2015 08:18
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg

robloz
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 08:39
Awatar

Moderator

Popieram, z drugiej strony to po zamknięciu wjazdu takich osób praktycznie nie będzie, a jeśli się zjawi to z kimś kto wie gdzie latać. Postawienie tablicy jednak nie zaszkodzi.
Makiety -PT 19

SlavikS
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 08:53
Awatar

Administrator

Dla mnie też sprawy bezpieczeństwa nie podlegają dyskusji. Przeciwko tablicy nic nie mam - nie zaszkodzi. Brama w sobotę zostanie zamknięta.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Piotr K
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 10:33
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10

ok jak będziemy otwierać bramę?tzn chodzi mi o to czy będzie zamykana na kłódkę czy jakoś inaczej?
Edytowane przez Piotr K dnia 12.06.2015 10:36
Piotr Kubiak

robloz
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 10:44
Awatar

Moderator

. Legitymacje drukowane są na kartach zbliżeniowych, które docelowo będą otwierać zamek bramy wjazdowej na nasze pole lotów.

Do zamka muszę wprowadzić karty uprawnione do jego otwierania (legitymacje AZM)

Edytowane przez robloz dnia 12.06.2015 10:48
Makiety -PT 19

Piotr K
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 10:50
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10

Ok legitymację AZM mam tylko nie widzę na niej żadnego paska magnetycznego ani chip-a
Piotr Kubiak

SlavikS
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 10:56
Awatar

Administrator

Karta zbliżeniowa ma wszystko zatopione w środku i na zewnątrz nic nie widać Smile
Do czasu wprowadzenia kart będą dodatkowo PIN'y do wstukania z klawiatury zamka.
Edytowane przez SlavikS dnia 12.06.2015 10:57
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Piotr K
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 12.06.2015 10:57
Awatar

modelarz