|
Przypomnienie zasad korzystania z lotniska
|
| SlavikS |
Dodany dnia 08.06.2015 12:19
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Szanowni koledzy,
W zwi您ku z ostatnimi incydentami naruszenia strefy powietrznej okolic Lotniczego Pogotowia Ratunkowego przypominam wszystkim o obowi您uj帷ych nas zasadach: http://rcplock.pl...ead_id=680
Je瞠li jeszcze kto� nie zd捫y� si� z nimi zapozna� to tym bardziej zach璚am do lektury.
Nie wydaje mi si�, 瞠 te naruszenia by造 umy郵ne. Raczej spowodowane brakiem umiej皻no軼i pilota lub awari� sprz皻u - mo瞠 si� zdarzy� najlepszym. Tym bardziej uczulam na konieczno嗆 posiadania ubezpieczenia OC obejmuj帷ego latanie modelami RC. Przypominam, 瞠 wszyscy cz這nkowie sekcji modelarskiej AZM s� obj璚i grupowym ubezpieczeniem OC wykupionym przez AZM na rok 2015, wi璚 najprostsz� drog� do uzyskania wymaganego przez Prawo Lotnicze ubezpieczenia OC jest wst徙ienie w szeregi sekcji modelarskiej AZM (informacja dla nowych koleg闚 zaczynaj帷ych przygod� z modelami RC). Sk豉dka cz這nkowska dla Cz這nka Stowarzyszonego to tylko 5 z� miesi璚znie - my郵�, 瞠 warto.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 10.06.2015 21:49
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
Przyzna� si� kto przycedzi� w budynek LPR ? Jak kto� si� s豉bo czuje w lataniu to najlepiej prosi� aby przy boku sta豉 osoba kt鏎a w razie konieczno軼i zapanuje nad modelem. Takie osoby w 瘸dnym wypadku nie powinny lata� same bo opr鏂z tego, 瞠 narobi� sobie bardzo du穎 k這pot闚 to zapewne ucierpi ca豉 grupa. |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 10.06.2015 22:20
|

Administrator

|
Wojtek, przecie� wiesz kto - przypomnij sobie pi徠kowe latanie i niepozorn� Cessn� bez lotek 
W uzupe軟ieniu dodam, 瞠 ten post nie by� moj� inicjatyw�, a wynikiem pro軸y Dyrekcji AZM w reakcji na skarg� szefa LPR'u.
Kilku koleg闚 pyta這 mnie na PW jaka jest procedura wst徙ienia w szeregi AZM. Napisz� na forum, mo瞠 si� komu� przyda.
Na stronie AZM w sekcji "Do pobrania" http://www.aerokl...page_id=48 jest formularz deklaracji cz這nkowskiej. Trzeba to wype軟i� i dostarczy� do AZM. Osobi軼ie w tym formularzu brakuje mi wskazania statusu cz這nka - przypomn�, 瞠 s� cz這nkowie zwyczajni i cz這nkowie stowarzyszeni. Jeden status od drugiego r騜ni si� jedn� zasadnicz� spraw�, a mianowicie cz這nek stowarzyszony nie ma prawa g這su na walnych zgromadzeniach AZM. Ze statusu wynika sk豉dka cz這nkowska (stowarzyszony modelarz 60 z�/rok, zwyczajny modelarz 360 z�/rok). Warto wi璚 na formularzu dopisa� czy chcecie by� cz這nkami stowarzyszonymi czy zwyczajnymi.
Wydaje mi si�, 瞠 formularz mo積a przes豉� elektronicznie na Je瞠li co� b璠zie nie tak to sympatyczna Pani Sylwia na pewno si� z Wami skontaktuje.
Nowych Cz這nk闚 przyjmuje Zarz康 uchwa陰 na posiedzeniu Zarz康u. Jak ju� uchwa豉 zostanie podj皻a trzeba dostarczy� zdj璚ie do legitymacji, najlepiej w formie elektronicznej na e-mail jak wy瞠j. Pani Sylwia wydrukuje legitymacj� i po op豉ceniu sk豉dki (mo積a osobi軼ie u Pani Sylwii albo przelewem na konto AZM podane na stronie www) b璠ziecie mogli j� odebra�. Legitymacje drukowane s� na kartach zbli瞠niowych, kt鏎e docelowo b璠� otwiera� zamek bramy wjazdowej na nasze pole lot闚.
W momencie podj璚ia uchwa造 Zarz康u o przyj璚iu nowych cz這nk闚 do AZM z automatu zaczyna dzia豉� ochrona wynikaj帷a z grupowego ubezpieczenia sekcji modelarskiej - nie trzeba dodatkowo nic robi� ni wype軟ia�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 11.06.2015 06:12
|

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08
|
Mo瞠 ju� warto zamkn望 wjazd? Z tego co si� wczoraj dowiedzia貫m, modelik tego starszego go軼ia zatrzyma� si� na maszcie antenowym LPRu.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 11.06.2015 07:43
|

Administrator

|
Nie ma maszcie, ale raczej na odci庵u Nie ma ju� co dr捫y�. Nic wielkiego si� nie sta這, niemniej jednak koledzy z LPR'u s� lekko przewra磧iwieni i trzeba zwraca� szczeg鏊n� uwag� na zachowanie strefy bezpiecze雟twa. Pono� nie by� to pierwszy przypadek w tym roku.
Mo瞠 w sobot� uda mi si� podjecha� do Aeroklubu i zamontowa� zamek na bramie. Do zamka musz� wprowadzi� karty uprawnione do jego otwierania (legitymacje AZM), a do tego potrzebuj� je fizycznie - zamek je musi odczyta� w trakcie programowania, wi璚 zastanawiam si� jak to rozegra� bo dopuki nie wpisz� Waszych kart to nie otworzycie bramy. Raczej marne szanse 瞠by wszyscy zjechali si� w jednym czasie, wi璚 musz� co� wymy郵i� na okres przej軼iowy. My郵�, 瞠 uda si� otwiera� poza kart� indywidualnym PIN'em wprowadzanym z klawiatury.
Edytowane przez SlavikS dnia 11.06.2015 08:49
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| grkaminski |
Dodany dnia 11.06.2015 10:39
|

modelarz

Post闚: 50
Data rejestracji: 04.03.09
|
Nic wielkiego si� nie sta這, niemniej jednak koledzy z LPR'u s� lekko przewra磧iwieni
Koledzy z LPR'u to w du瞠j cz窷ci lotnicy z tysi帷ami godzin nalotu (r闚nie� na wojnie), kt鏎zy niejedno widzieli i strachliwi nie s�, wierzcie mi. Natomiast na l康owisku stoi kilkadziesi徠 milion闚 PLN, a gdyby modelarz zamiast w budynek wycedzi� w startuj帷y 鄉ig這wiec, to lepiej nie my郵e�, co mog這by si� sta�.
Grzegorz
-------------------------
Spektrum DX6i
CopterX 450SE v2
Lama v3
Hurricane 550
Akrobacik Raven
Pitts Samson
Hawker Hurricane ESA
Warsztat - Extra 300 |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 11.06.2015 14:22
|

Administrator

|
Grzegorz, no bez przesady. Styropianowa Cessna wa膨ca ze 300g - 400g? Wg mnie nikt specjalnie nie narusza zasad, a na LPR i startuj帷y i l康uj帷y 鄉ig這wiec uwa瘸my szczeg鏊nie. W tym konkretnym przypadku, kt鏎y widzia貫m, 鄉ig這wiec nie by� w ruchu. Poza tym nikt i nic nie ucierpia這, wi璚 o co to wielkie larum? Z tego punktu widzenia to jest robienie z ig造 wide�, a rozwa瘸nia "co by by這 gdyby" to lekkie bicie piany i w tym sensie napisa貫m, 瞠 koledzy s� "przewra磧iwieni" (nie "strachliwi" bo to wielka r騜nica). Jak co�, odpuka�, konkretnego si� stanie to trzeba winowajc� 軼iga� o pokrycie szk鏚 i ka盥y z nas ma t� 鈍iadomo嗆 i na takie okoliczno軼i si� ubezpiecza. Naprawd� szkoda na ten temat dyskutowa�.
Zasady zosta造 przypomniane i ka盥y ma si� do nich stosowa�, a je瞠li komu� co� si� przydarzy to za to odpowie i pokryje szkody.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 12.06.2015 08:15
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
Je瞠li torba wysypanych cukierk闚 o ma這 nie zabi豉 dw鏂h motolotniarzy to styropianowa cesna mo瞠 narobi� r闚nie� powa積ych szk鏚. Tu nie chodzi o bicie piany tylko o to czy w pewnym momencie Dyrekcja zamknie bramk� i powie spier... do parku panowie - bez wzgl璠u na to czy kto� b璠zie lata� tam gdzie nie powinien czy nie. Z naszej grupy jestem cz這nkiem AZM chyba najd逝瞠j i uwierzcie mi, 瞠 na naszym lotnisku sprawy bezpiecze雟twa nie podlegaj� dyskusji.
Ja jestem za tym, 瞠by w pobli簑 naszego miejsca zrobi� tablic� z zasadami u篡tkowania l康owiska modelarskiego - mo瞠 na wyrost ale zawsze to b璠zie jakie� ostrze瞠nie. To 瞠 kto� troch� potrafi wystartowa� i troch� wyl康owa� styropianowym modelem nie znaczy, 瞠 zna zasady korzystania z lotniska-wtedy powinien albo odsun望 si� g喚biej albo lata� w obecno軼i kogo� bardziej do鈍iadczonego.
Powa積ie poddaj� pod zastanowienie temat takiej tablicy - my郵�, 瞠 w momencie przesuwania l康owiska (ze wzgl璠u na sprzeda� cz窷ci dzia趾i) mo積a by takie co� postawi� i przy okazji odremontowa� troch� st馧... Wtedy jak co� si� stanie to winowajca nie b璠zie m鏬� powiedzie�, ze nie wiedzia�, a my b璠ziemy kryci.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 12.06.2015 08:18
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 12.06.2015 08:39
|

Moderator

|
Popieram, z drugiej strony to po zamkni璚iu wjazdu takich os鏏 praktycznie nie b璠zie, a je郵i si� zjawi to z kim� kto wie gdzie lata�. Postawienie tablicy jednak nie zaszkodzi.
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 12.06.2015 08:53
|

Administrator

|
Dla mnie te� sprawy bezpiecze雟twa nie podlegaj� dyskusji. Przeciwko tablicy nic nie mam - nie zaszkodzi. Brama w sobot� zostanie zamkni皻a.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| Piotr K |
Dodany dnia 12.06.2015 10:33
|

modelarz

Post闚: 342
Data rejestracji: 23.10.10
|
ok jak b璠ziemy otwiera� bram�?tzn chodzi mi o to czy b璠zie zamykana na k堯dk� czy jako� inaczej?
Edytowane przez Piotr K dnia 12.06.2015 10:36
Piotr Kubiak |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 12.06.2015 10:44
|

Moderator

|
. Legitymacje drukowane s� na kartach zbli瞠niowych, kt鏎e docelowo b璠� otwiera� zamek bramy wjazdowej na nasze pole lot闚.
Do zamka musz� wprowadzi� karty uprawnione do jego otwierania (legitymacje AZM)
Edytowane przez robloz dnia 12.06.2015 10:48
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| Piotr K |
Dodany dnia 12.06.2015 10:50
|

modelarz

Post闚: 342
Data rejestracji: 23.10.10
|
Ok legitymacj� AZM mam tylko nie widz� na niej 瘸dnego paska magnetycznego ani chip-a
Piotr Kubiak |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 12.06.2015 10:56
|

Administrator

|
Karta zbli瞠niowa ma wszystko zatopione w 鈔odku i na zewn徠rz nic nie wida�
Do czasu wprowadzenia kart b璠� dodatkowo PIN'y do wstukania z klawiatury zamka.
Edytowane przez SlavikS dnia 12.06.2015 10:57
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| Piotr K |
Dodany dnia 12.06.2015 10:57