Kiepski ze mnie pilot nie wiem dlaczego to się stało - poprzedniego dnia wszystko zrobiłem dobrze, a teraz....
Wyrzuciłem go pod skosem do góry i dlatego ciężko było mu się rozpędzić, poprzedniego dnia nie było z tym problemu..."do góry wzbił się niczym ...."
Edytowane przez lesiu7 dnia 05.09.2015 08:58
Po rozebraniu resztek zauważyłem, że Silnik Emax GT2210/09 KV1780 - 220W w środku ma popalone uzwojenie. Nie wiem co zrobiłem nie tak - we wrędze silnikowej było wywierconych z 8 dziur ok 8mm średnicy , kołpak śmigła odsunięty od wręgi na 0,5 cm, za silnikiem w kadłubie wycięte 3 otwory w celu chłodzenia - a mimo to się spalił - co zrobiłem nie tak ?? Jak mam zamontować następny, żeby się nie przepalił.
Za mocno silnik obciążyłeś. Jakie było śmigło i pakiet?
Silnik ma wysokie KV, raczej pod pakiet 2S, jak 3S to śmigło z małym skokiem.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Przepraszam ale silnik był ten
dokładnie :
Emax GT2210/13 KV1270 - 204W pakiet 3S ale śmigło dałem albo 10/5,5 lub 11/4 (już nie pamiętam).
Tomek jak pokazywał swoją błyskawicę- to tam miał tylko mały otworeczek na powietrze od dołu, ja dowaliłem dużo dziur ale i tak nie pomogło.
Tu żadne otwory nie pomogą jak się przeciąża silnik. Ze specyfikacji wynika, że maksymalny prąd to ok. 17A, a producent zaleca śmigła 8x4 lub 9x4,7 i przy tym ostatnim to silnik jest dość wyżyłowany. Nie ma się co dziwić, że na tak dużych śmigłach nie dał rady.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4