Zobacz temat
RC P這ck :: Modele RC :: Zawody RC
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Propozycje zmian regulaminu klasy F4-HP
SlavikS
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 30.10.2015 14:55
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

W ostatnim RC Przegl康zie Modelarskim (9/2015) ukaza� si� artyku� Marka Hlebowicza zawieraj帷y propozycje do嗆 rewolucyjnych zmian w regulaminie klasy F4-HP.
W skr鏂ie:
Dopuszczenie modelu do zawod闚
- Do zawod闚 dopuszcza si� modele o masie do 15 kg, nap璠zane dowolnym silnikiem spalinowym lub elektrycznym, ale zachowuj帷 warunek obci捫enia powierzchni no郾ej nie wi瘯sze ni� 120 g/dm2.
- Modelarz zostanie dopuszczony do zawod闚 tylko wtedy, gdy fizycznie przedstawi aktualne ubezpieczenie OC obejmuj帷e model o masie startowej, kt鏎ym chce wystartowa�.
Ocena statyczna
- Obni瞠nie wsp馧czynnika K w ocenie z rzut闚 z 5 na 3.
- Podniesienie wsp馧czynnika K za kolorystyk� z 3 na 7.
- Podniesienie wsp馧czynnika K za oznakowanie z 4 na 6.
- Zniesienie 30% bonusa za wykonanie modelu od podstaw.
Regulamin lot闚
- Zakaz u篡wania system闚 stabilizuj帷ych lot (篡roskop闚, system闚 GPS, system闚 barometrycznych itp.). Mo積a u篡� takich system闚 je瞠li orygina� by� aerodynamicznie niestateczny i do lotu takich system闚 wymaga� (wsp馧czesne samoloty odrzutowe)
- U軼i郵enie dw鏂h pokaz闚 dowolnych charakterystycznych dla danego typu samolotu do pokaz闚 rzeczywi軼ie charakterystycznych np. zrzut wody, bomb, symulacja ataku rakietowego ... Decyzja o uznaniu pokazu w gestii s璠zi闚.
- Podniesienie wsp馧czynnika K z 7 na 10 za pokaz charakterystyczny
- Wprowadzenie trzeciej kategorii modeli - modeli samolot闚 p馧akrobacyjnych ze zdefiniowan� dla tej kategorii list� mo磧iwych do wykonania figur.

Marek uzasadnia w artykule te propozycje, wi璚 zach璚am do lektury i wyra瞠nia swojej opinii na ten temat.

Ja wys豉貫m do redakcji swoje przemy郵enia - tekst tu: www.ss.petronet.p...
Edytowane przez SlavikS dnia 31.10.2015 16:03
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

stawoj
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 30.10.2015 21:56
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08

Jestem tylko obserwatorem takich zawod闚 ale uwa瘸m, 瞠 S豉wka uwagi i propozycje s� jak najbardziej trafne.

robloz
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 31.10.2015 13:58
Awatar

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08

Ja te� si� zgadzam w 100%. Zwi瘯szanie wagi modelu i brak ograniczenia pojemno軼i silnika to b陰d (kto ma wi璚ej kasy to ma wi璚ej punk闚) Postawi豚ym bardziej na ocen� statyczn� - model z pude趾a czy wykonany od podstaw.
Edytowane przez robloz dnia 31.10.2015 13:59
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c

Radek Oleksy
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 06.11.2015 15:03
modelarz

Post闚: 11
Data rejestracji: 17.10.15

No poszli ostro tez si� odnios� do tych pomys堯w na 豉mach RCP r闚nie� ale tutaj najpierw :

1. Waga do 15kg nie jest do ko鎍a z造m pomys貫m ... nie b鎩cie si� tych kilogram闚 !. Oczywi軼ie FINANSE jak najbardziej s� tutaj argumentem, ja od lat nie zbudowa貫m modelu wi瘯szego ni� na 30 cm ...bo nie by這 mnie sta� i nie mia貫m czasu na zbudowanie du瞠go modelu, ale realia klas FAI s� takie i je瞠li F4H/P ma by� przedsionkiem F4 to powinna by� mo磧iwo嗆 zbudowania modelu, kt鏎ym bez problem闚 przejdziemy do klasy wy窺zej.
Naprawd� nie b鎩cie si� tej wagi, mo積a pomy郵e� np: nad ograniczeniem pojemno軼i silnika do 35 ccm.
Wydaje mi si�, 瞠 nie jeste軼ie w stanie zatrzyma� tej zmiany ... jeszcze niedawno w F4 by這 7 potem 10 potem 12 i sko鎍zy這 si� na 15kg .Na pocieszenie powiem, 瞠 na Mistrzostwach 安iata tylko 20% modeli wa篡這 ponad 10kg...
Nie jeste軼ie w stanie zatrzyma� post瘼u i tak jak kiedy� model na 10 cm by� du篡 tak teraz jest zwyk造m modelem i standardem staje si� 20-30 cm ...ale mo瞠 np 10 kg by這 by kompromisem

2.Zmiany statyki s� powa積e ja osobi軼ie chyba bym nie rusza� starego porz康ku w/g mnie by� fajny i dawa� motywacj� do budowania modeli.

3. Loty - tutaj zostawi� bym wszystko tak jak w FAI bo w jaki spos鏏 przechodzi� do klas F4 lataj帷 zupe軟ie co� innego w przedsionku ???

4. Co do Twoich uwag S豉wku to jestem PRZECIWNIKIEM JAKICHKOLWIEK PREMII procentowych, takie ju� by造 w F4 i robi造 straszne zamieszanie i PSUΧ konkurencj� ... nie mo積a kogo� kara� za to 瞠 zbudowa� du篡 modelu, lub, nagradza�, 瞠 ma ma造. tw鎩 model jest idealnym przyk豉dem, 瞠 model mo瞠 by� du篡 i nie musi kosztowa� maj徠ku, a wystarcz� ch璚i.

Sam widz� w F4H/P DUUU玆 POTENCJA� Smile podoba mi si� walka, a regulamin do tej pory nie pozwala� na spuszczenie z tonu i zmusza� do walki do ostatniej kolejki, czego cz瘰to nie trzeba robi� w klasach F4...

Krytyk� koleg闚 od F4 si� nie przejmujcie bo to tylko puste gadanie i wielu zapomnia這 z czym przyjechali na pierwsze zawody i jak latali ale... ja pami皻am ! Pami皻am r闚nie� siebie Smile mia貫m starego ARF-a Fokkera DR-1 o rozpi皻o軼i 138cm i z za這瞠nie ko鎍zy貫m zawody na ostatnim miejscu.
Jak spotkamy si� na kolejnych zawodach ch皻nie poprowadz� w locie tych, kt鏎zy b璠� tego chcieli i wska輳 gdzie pope軟iacie b喚dy. Jak to skutkuje mo積a by這 zobaczy� kiedy� na zawodach w Warszawie gdzie pocz徠kuj帷y wtedy Janek Tarasiuk, kt鏎ego prowadzi貫m i jednocze郾ie uczy貫m zawodniczego latania ... NALATA� mnie i zaj掖 miejsce na pudle mnie zrzucaj帷 na czwarte miejsce! Smile.
Bo na pocz徠ku latanie jest podstaw� !!!!

Ja mi co� przyjdzie do g這wy to jeszcze napisz�
Pozdrawiam !
Radek

SlavikS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 07.11.2015 21:48
Awatar

Administrator

Radek,
Dzi瘯i za zabranie g這su w dyskusji bo ju� mi si� wydawa這, 瞠 tylko p這ckiej ekipie zmiany regulaminu nie do ko鎍a si� podobaj� Wink
Ja tam nie chc� by� jakim� hamulcowym zmian, cho� musz� przyzna�, 瞠 jestem do嗆 ortodoksyjny w przestrzeganiu zasad i regulamin闚, wg kt鏎ych toczy si� rywalizacja. W ko鎍u to b康� co b康� zawody i chyba ka盥y kto bierze w nich udzia� chcia豚y zaj望 jak najlepsze miejsce. Dlatego regu造 powinny by� fair.
Musz� przyzna�, 瞠 ka盥a dotychczasowa edycja zawod闚 F4-HP mia豉 super kole瞠雟k� atmosfer�, a rywalizacja by豉 bardzo zdrowa i trwa豉 do ostatniego lotu. To w tych zawodach bardzo mi si� podoba.
Czy podniesienie wagi modelu do 15kg pomo瞠 klasie F4-HP? Nie wiem - ja mam mieszane uczucia. W sumie to w tych zawodach g堯wnie licz� si� loty. Du篡 model daje pewne fory - na pewno 豉twiej wystartowa� z wi瘯szej trawy czy polata� w gorszych warunkach. Wiem bo w pierwszej edycji zawod闚 startowa貫m elektrycznym Mothem w skali 1:8 - latanie tym modelem w por闚naniu do Motha w skali 1:5, kt鏎ego zrobi貫m na kolejn� edycj� to zupe軟ie inna bajka. Oczywi軼ie du篡 Moth lata o niebo lepiej. Jak pewnie pami皻acie ma造 mia� problemy ze startem z trawy i mi go Wojtek z r瘯i wyrzuca� - start=0. Marcin 砰豉, kt鏎y wystartowa� w II edycji w P這cku niewielkim piankowym FW-190 nie wylata� swoich 3 kolejek bo dla niego by� za du篡 wiatr, o startach z trawy nie wspomn� - wi瘯sze modele lata造. Dlatego te� przy uwolnieniu masy, id帷 na kompromis, propozycja wprowadzenia korekt procentowych. Je瞠li ograniczyliby鄉y mas� do 8 kg (pierwotnie proponowanej w Kutnie) 瞠by zwi瘯szy� wyb鏎 zestaw闚 to od korekt mo積a by這by odej嗆. Kto chce lata� ci篹szymi modelami niech przeskakuje do F4 - dla mnie to w豉郾ie post瘼, o kt鏎ym piszesz. Zostawmy klas� F4-HP jako przedszkole klas FAI, a dzieci w przedszkolu bawi� si� ma造mi koparkami Wink
Ja bardzo ch皻nie skorzystam z Twojej propozycji poprowadzenia w locie. Rozmawiali鄉y o tym w Kutnie, jak i o innych sprawach zwi您anych z budow� makiet, lataniem itp. Osobi軼ie nie odczu貫m 瘸dnych negatywnych uwag czy emocji ze strony zawodnik闚 F4, wr璚z przeciwnie - bardzo du穎 si� dowiedzia貫m od koleg闚, kt鏎zy obok mnie roz這篡li swoje stanowiska.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Andy
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 24.11.2015 11:42
Awatar

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08

Po przeczytaniu artyku逝 oraz dotychczasowych wypowiedzi postanowi貫m i ja zabra� g這s w temacie.
My郵�, 瞠 dla poszerzenia grona os鏏 startuj帷ych w zawodach takich modeli "otwarcie" ograniczenia masy startowej jest s逝szn� drog�. ALE 瞠by tak od razu do 15 kg - Shock . My郵�, 瞠 to troch� przesada. S逝sznie zauwa篡� Slaviks:
Je瞠li ograniczyliby鄉y mas� do 8 kg (pierwotnie proponowanej w Kutnie) 瞠by zwi瘯szy� wyb鏎 zestaw闚 to od korekt mo積a by這by odej嗆. Kto chce lata� ci篹szymi modelami niech przeskakuje do F4 - dla mnie to w豉郾ie post瘼. Zostawmy klas� F4-HP jako przedszkole klas FAI.

Dalej podepr� si� wypowiedzi� Kolegi Radka Oleksego:
2.Zmiany statyki s� powa積e ja osobi軼ie chyba bym nie rusza� starego porz康ku w/g mnie by� fajny i dawa� motywacj� do budowania modeli.

- no nic doda� nic uj望. Ca趾owicie nie rozumiem propozycji animatora zmian odno郾ie zlikwidowania bonusu za budowanie modelu od pierwszej deszczu趾i. Gdzie tu jakakolwiek modelarska motywacja?

Odno郾ie programu lot闚:
Loty - tutaj zostawi� bym wszystko tak jak w FAI bo w jaki spos鏏 przechodzi� do klas F4 lataj帷 zupe軟ie co� innego w przedsionku ???

No i jeszcze jedno spostrze瞠nie, kt鏎e poruszy� Slaviks, ale troch� w innym kontek軼ie:
Du篡 model daje pewne fory - na pewno 豉twiej wystartowa� z wi瘯szej trawy ...

Jak pewnie pami皻acie ma造 mia� problemy ze startem z trawy i mi go Wojtek z r瘯i wyrzuca� - start=0. Marcin 砰豉, kt鏎y wystartowa� w II edycji w P這cku niewielkim piankowym FW-190 nie wylata� swoich 3 kolejek bo dla niego by� za du篡 wiatr, o startach z trawy nie wspomn� - wi瘯sze modele lata造.

Koledzy, my郵�, 瞠 nale篡 te� wzi望 pod uwag� to, i� w zawodach tych bior� udzia� - no mo瞠 chcieliby wzi望 udzia� - modelarze z mniejszymi modelami - chocia瘺y ja, kt鏎y posiadam modele o masie do 3,5 kg. Przecie� nie ma dolnego ograniczenia masy modelu. Ale jak widzia貫m, w poprzednich edycjach, 瞠 pole startu i l康owa� modeli wyznacza si� "spod du瞠go palca", prawie w szczerym stepie p造ty lotniska, gdzie teren jest nier闚ny i na dodatek z wysok� traw�, to ja od razu odpadam - zapewne "kilku" modelarzy r闚nie�. Jak s造cha� g這sy w temacie, kategoria ta ma by� przedszkolem dla FAI, no to niech b璠zie.
dzieci w przedszkolu bawi� si� ma造mi koparkami

Dlatego te� my郵�, 瞠 aby poszerzy� grono modelarzy uczestnicz帷ych w tego rodzaju zawodach, o tych z mniejszymi modelami i mniej zasobnymi portfelami nale篡 zadba� o jako嗆 wyznaczanych p鏊 start闚 i l康owa�.
Edytowane przez Andy dnia 24.11.2015 11:46
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17

Andy
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 29.11.2015 20:49
Awatar

modelarz

No to jeszcze jeden g這s w dyskusji - Kolega Thunderbolt wypowiedzia� si� na rcradom.pl w temacie i da� placet, aby jego g這s zaprezentowa� tym w temacie, co niniejszym czyni�:
- link bezpo鈔edni do wypowiedzi: -> http://rcradom.pl...#post_8876
B璠帷 modelarzem posiadaj帷ym ju� pewien sta� w naszym hobby postanowi貫m zabra� g這s w temacie powstania nowej klasy modeli lataj帷ych F4-HP . Zapozna貫m si� z artyku貫m we wrze郾iowym "Przegl康zie Modelarskim RC" . Mimo , 瞠 nie startuj� w zawodach to jednak od wielu lat buduj� modele makiet , przerabiam modele ARF itd. . Interesuj� mnie Warbirdy II WS . Zawsze staram si� wydoby� z nich jak najwi璚ej r騜nego rodzaju szczeg馧闚 zar闚no dotycz帷ych oznacze� jak i element闚 konstrukcyjnych .
W artykule wymieniono wiele pozytywnych zmian , kt鏎e niew徠pliwie powinny poszerzy� grono startuj帷ych w zawodach . Tym niemniej moim zdaniem cz窷� nowych uregulowa� jest b康� b喚dnych, b康� nie do ko鎍a sprawiedliwych .
Pierwszy element kt鏎y rzuca mi si� w oczy to nieprawid這we oszacowanie wagi modelu na 15kg do obci捫enia p豉ta na 120 g/dm2 . Ustalenie max obci捫enia p豉ta na 120g przy np 15kg jest praktycznie nie do spe軟ienia . Przyk豉d - m鎩 thunderbolt
waga 15kg obci捫enie p豉ta ok 160g/dm2 - drugi przyk豉d F7F obci捫enie p豉ta 170 g/dm2 przy wadze 10kg. Mog� mno篡� przyk豉dy . Odpowied� jest jedna 15kg wagi i 120g/dm2 to jaki� dziwny latawiec o ponadwymiarowej rozpi皻o軼i ( powierzchni p豉ta ) . 疾bym na g這wie stawa� nie zbuduj� modelu my郵iwca w skali o takich parametrach . Dlaczego ? Ot騜 w dalszej cz窷ci artyku逝 proponuje si� zwi瘯szenie punktacji np. za zrzucenie bomb, wyposa瞠nie rakietowe , dodatkowe zbiorniki itd. . Takie elementy ju� z natury podnosz� obci捫enie p豉ta. Kolejna rzecz to np. sk豉dane podwozie - dobrze przygotowane nie jest lekkie , boczne rury wydechowe , dodatkowe zasilanie ( dla bezpiecze雟twa ) , odpowiednie popychacze itd . Trzeba r闚nie� bra� pod uwag� sposoby krycia modeli . Ja np nie stosuj� folii . Model jest ca這軼iowo kryty bals� i laminowany . Nast瘼nie malowany . Do tego dochodz� nity i inne elementy . To r闚nie� ma wp造w na obci捫enie p豉ta .
Kolejna rzecz to ocena statyczna . W artykule wspomina si� , 瞠 nast徙i w stosunku do poprzednich przepis闚 obni瞠nie oceny statycznej w zakresie budowy modelu . Wydaje mi si� , 瞠 do嗆 niesprawiedliwym jest wsadzanie wszystkich do jednego worka i za這瞠nie , 瞠 budowa od podstaw modelu nie powinna by� wysoko oceniana . Po鈍i璚am budowie modelu minimum 2-lata . Wk豉dam w niego bardzo du穎 pracy - 鈔odki finansowe pomijam i chcia豚ym jednak startuj帷 w zawodach otrzyma� godziw� gratyfikacj� punktow� za w這穎ny trud . Modelarstwo to nie tylko pilota� , ale r闚nie� umiej皻no軼i manualne jak i nak豉d pracy przy wyko鎍zeniu chocia瘺y technicznym.
Nast瘼n� spraw� jest ocena zachowania modelu w powietrzu , uwa瘸m za s逝szne ocen� modelu w skali na zasadzie por闚nania lotu z mozliwo軼iami pierwowzoru . Nie mo積a zmusza� modelu do figur jakie by造 trudne b康� niemo磧iwe w oryginale .
Troch� smiesznym wydaje mi si� pomiar pr璠ko軼i przelotowej na niskim pu豉pie . Wszyscy , kt鏎zy mnie znaj� wiedz� , 瞠 uwielbiam przeloty na pe軟ym gazie ( to tygryski lubi� najbardziej ) jednak zawsze wychodz� z za這瞠nia , 瞠 model zmniejszony w skali ma r闚nie� zmniejszon� w skali pr璠ko嗆 . Czyli orygina� lata� z pr璠ko軼i� 700km/h to m鎩 model w skali 1/5 lata z max 140km/h .Je瞠li pr璠ko嗆 by豉by okre郵ana w豉郾ie w ten spos鏏 jestem ca趾owicie za . Jeszcze jedna sprawa . Np moje modele maj� du瞠 obci捫enie p豉ta . Inaczej lata si� modelem o obci捫eniu p豉ta np 100g/dm . Je瞠li kto� lata� jednym i drugim to wie o czym pisz� . Po latach mog� lata� bez wiatru , ale jak wieje np 7m/s to te� polec� . Trzeba wystartowa� , lecie� i wyl康owa� . Sprowadzenie modelu w r霩nych warunkach wykonuje si� nieco inaczej . Moim zdaniem to r闚nie� powinno by� brane pod uwag� . Og鏊nie przyjmuj� , 瞠 zachowanie modelu w skali ma jak najbardziej odpowiada� wszelkim zachowaniom pierwowzoru . Oczywi軼ie na zasadzie dodatkowej punktacji premiowej . To tyle na teraz jak co� mi wpadnie do g這wy to dam zna� .

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

Marek Hlebowicz
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 22.12.2015 16:55
modelarz

Post闚: 6
Data rejestracji: 10.11.15

Ciesz� si�, 瞠 w這篡貫m kij w mrowisko i wywi您a豉 si� dyskusja na temat regulaminu klasy f4h-p.
Teraz odpowiedzi na poruszone tematy z mojej strony jako pomys這dawcy tej klasy i aktywnego uczestnika zawod闚.
Masa modelu
Pierwotnie proponowa貫m zwi瘯szenie masy do 10 kg, ale po sugestii s璠zi闚, z kt鏎a si� zgodzili鄉y, zwi瘯szyli鄉y mas� do 15 kg. Argumenty "za" przekona造 zebranych w Kutnie modelarzy i zgadzam si� z opini� Radka Oleksego. Po pierwsze, 鈍iat idzie w kierunku wi瘯szych modeli, pod silniki benzynowe i nie zmienimy tego. Po drugie zwi瘯szenie masy do 15 kg pozwoli na p造nne przej軼ie do klasy F4H czy F4C. Nie zgadzam si� z twierdzeniem S豉wka, 瞠 podniesie to drastycznie koszty modelu "z kartonu". Ju� w tej chwili, model pod stary regulamin, kt鏎y ma szans� zdoby� jakie� wi瘯sze punkty z oceny statycznej, kosztuje wi璚ej ni� model wi瘯szy. Przyk豉dem niech b璠zie model Piper Cub firmy Hangar 9, Mietka G鏎eckiego z zawod闚 wodnosamolot闚 rozgrywanych wed逝g regulaminu F4H-P. Model by� bardzo dobrze oceniony statycznie, ale jego cena to ponad 1600 z� do tego dochodzi drogi silnik Saito. W podobnej cenie mo瞠my z這篡� 2 metrowy zestaw np. firmy Black Horse z benzynow� 30-tk�, kt鏎a b璠zie ta雟za od czterosuwowego Saito, kt鏎a do tego bardzo obni篡 koszty eksploatacji. Dochodzi jeszcze k這pot z dost瘼no軼i� na rynku dobrych zestaw闚 o masie startowej do 5 kg.
Proponuj� pozostanie przy masie 15 kg.

Obci捫enie powierzchni no郾ej
Sugerowane utrzymanie obci捫enia powierzchni no郾ej do 120 g/dm2 podyktowane by這 wzgl璠ami bezpiecze雟twa - modele o wi瘯szym obci捫eniu powierzchni no郾ej to"lataj帷e przecinaki". Nie zgodz� si� z opinia cytowanego modelarza o pseudonimie Thunderbolt, 瞠 model o obci捫eniu powierzchni poni瞠j 120 g/dm2 to latawce nielataj帷e przy wi瘯szym wietrze. Sam mam zar闚no modele o mniejszym obci捫eniu jak i modele o obci捫eniu 160-170 g/dm2 (P-51B, czy Me 109g). Z do鈍iadczenia mojego wynika, 瞠 nawet w przypadku modeli my郵iwc闚, obci捫enie w okolicach 110-120 g/dm2 jest optymalne, pozwalaj帷e na zachowanie dobrych w豉sno軼i lotnych jak i odpowiednich "makietowych" pr璠ko軼i. Co do sugerowanego wiatru 7 m/s to loty w takich warunkach modelem o obci捫eniu 120 g nie stanowi� problem闚 - sam zdawa貫m egzamin praktyczny na licencj� w wietrze 8-9 m/s modelem o obci捫eniu 105 g/dm2 - kwestia umiej皻no軼i. Co do pr璠ko軼i przy wi瘯szym obci捫eniu nie zgadzam si� zupe軟ie z Tunderboltem - lubimy lata� szybko, ale wym鏬 regulaminu FAI pr璠ko軼i skalowej liczonej jako przelotowa przez skal� oznacza, 瞠 model b璠zie lata� za szybko - nie osi庵niemy makietowego lotu. Wyb鏎 wi璚 zale篡 od modelarza nie upieram si� przy zachowaniu obci捫enia 120 g/dm2.

Ocena statyczna
Tu najbardziej mi si� oberwa這. Nie upieram si� przy zmniejszeniu punktacji za sylwetk� - im model bardziej zbli穎ny do orygina逝 tym lepiej i 豉twiej przej嗆 do klas FAI. Moje propozycje zwi您ane by造 z za這瞠niem wci庵ni璚ia jak najwi瘯szej liczby zawodnik闚 do zawodniczego latania i po這瞠nia nacisku w豉郾ie na loty. Zgadzam si� z wi瘯szo軼i� argument闚 przeciw i proponuj� zachowanie poprzedniej punktacji lub minimalne przesuni璚ie punktacji w kierunku malowania i oznakowania, tak by zach璚i� do waloryzacji.
Procentowe dodatki do oceny statycznej - tu b璠� upiera� si� za zniesieniem fikcji dotycz帷ej samodzielnej budowy modelu. Wiem, 瞠 obecnie przynajmniej 3 modelarzy samodzielnie buduje modele na kolejny sezon, ale kiedy (a mo瞠 ju�) pojawi� si� modele budowane od podstaw nie przez zawodnika i czy oprotestujecie koleg� z nie swoim modelem, czy b璠ziecie mieli odwag�? Nie przemawia za mn� argument 瞠 modelarz mo瞠 przedstawi� dokumentacj�, kt鏎� zamie軼i� na forum, czy w drukowanym magazynie. Jestem wydawc� i doskonal� wiem, 瞠 cz瘰to modelarze nie chc� (boj� si�, nie potrafi�) opisywa� swe dzie豉 i wiele artyku堯w dotycz帷ych modeli pisanych jest przez osoby trzecie - kto inny buduje, a kto inny opisuje! Poza tym na forum wi瘯szo嗆 modelarzy wyst瘼uje pod nikami - nie ujawniaj� swych nazwisk (Wstydz� si�? Boj� si�?), wi璚 jak zweryfikowa� czy ty oni buduj� dany model? Modelarz buduj帷y model od podstaw i tak ma du篡 bonus - dlaczego? Buduj帷 model od podstaw unikamy b喚d闚 i uproszcze� wynikaj帷ych z wymog闚 masowej produkcji. Przyk豉dy - ostatnie zawody wspomnianych wcze郾iej wodnosamolot闚. Najwi瘯sz� liczb� punkt闚 w ocenie statycznej dosta� RWD-22 model skomplikowany i Osprey model bardzo prosty, ale zbudowany zgodnie z dost瘼n� publikowan� dokumentacj�!
Argument przytaczanego Thunderbolta dotycz帷y dwu-trzy letniej waloryzacji modelu (nity itp.) nie jest dobrym argumentem. Pokazuje tylko, 瞠 Thunderbold nie tylko nie startowa� w naszych zawodach, ale nawet nie przeczyta� poprzedniego regulaminu - model oceniany jest z 5 metr闚, teoretycznie przez 5 min. i ocenie nie podlega powierzchnia modelu i np. 郵ady eksploatacyjne - to domena modeli klas FAI.

Ocena lot闚
Zgadzam si� z Radkiem, 瞠 ka盥e procentowe zwi瘯szanie punktacji to ba豉gan. Co do klasy p馧makiet to jest moja propozycja wyprzedzaj帷a FAI. Nie upieram si� jednak przy niej. Natomiast b璠� si� upiera�, przy pokazach dowolnych. Wsp馧czynnik K nie musi by� wy窺zy - zn闚 ba豉gan i przemawia za mn� te� argument, 瞠 niekt鏎e pokazy dowolne s� 豉twiejsze do wykonania od figur FAI. Moja propozycja mia豉 na celu uatrakcyjnienie pokaz闚. Upiera� si� b璠� jednak by pokaz dowolny odzwierciedla� charakterystyczne cech orygina逝. Je瞠li wi璚 w programie FAI jest 鏀emka le膨ca to ma by� 鏀emka lez帷a, a nie jej po這wa - takiej figury w programie FAI nie ma, a jako pokaz dowolny ma na celu tylko u豉twienie sobie programu - nie oto chodzi!
Tyle na razie. Po konsultacjach z s璠ziami postaram si� na pocz徠ku stycznia przedstawi� na forum wst瘼ny regulamin. A ko鎍owy w wersji drukowanej w RCPM najp騧niej w numerze lutowym.
Przy okazji chcia豚ym przeprosi� czytelnik闚 RC Przegl康u Modelarskiego za op騧nienie w wydawaniu numer闚 zwi您ane ze zmianami redakcyjnymi i zmian� drukarni. Ukaza� si� numer podw鎩ny pa寮ziernik-listopad, a do 15 stycznia uka瞠 si� numer grudzie�- stycze�. Od lutego 2016 powinni鄉y wr鏂i� do normalnego cyklu wydawniczego.

Pozdrawiam
Marek Hlebowicz

rcmodel.pl
SlavikS
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 23.12.2015 00:13
Awatar

Administrator

Marku,
Dzi瘯uj�, 瞠 znalaz貫� czas 瞠by w temacie napisa�. Dyskusja nie jest mocno burzliwa, ale ka盥y kto co� w temacie napisa� ma swoje zdanie i racje, kt鏎e w jaki� spos鏏 argumentowa�. Pytanie jak te, rozbie積e czasem zdania, pogodzi�? Zawody, jak do tej pory, organizowali鄉y wsp鏊nie - RCPM i AZM i (o ile si� nie myl�) to tylko Ty i ja brali鄉y udzia� we wszystkich edycjach, wi璚 uwa瘸m, 瞠 powinni鄉y jednak wypracowa� jaki� kompromis albo przeprowadzi� g這sowanie w sprawie przyj璚ia konkretnych zmian w regulaminie. Jak zaznaczy貫m wcze郾iej, prezentowane przeze mnie opinie nie s� tylko moje - moje postulaty popieraj� zawodnicy z P這cka i s璠zia Stanis豉w Maci庵, kt鏎y na to forum zagl康a i czyta, ale niestety jeszcze nie pisze, wi璚 czasem robi� za sekretarza Wink Nie wykluczam, 瞠 jeste鄉y w mniejszo軼i. S康z帷 po ilo軼i wpis闚 na forum to albo zawodnik闚 kompletnie nie obchodzi wg jakiego regulaminu b璠ziemy lata� w przysz造m sezonie albo nie trafili na to forum i temat (co jest ma這 prawdopodobne zwa篡wszy, 瞠 link by� na Waszym FB ). Je瞠li to pierwsze to wystarczy 瞠 zmiany uzgodnimy w gronie zainteresowanych czyli tych co zabrali g這s na forum. Je瞠li to drugie to trzeba by dotrze� do wszystkich zainteresowanych - poza tymi, kt鏎zy trafili na nasze forum, r闚nie� do zawodnik闚, kt鏎zy brali udzia� w zawodach w poprzednim sezonie z pro軸� o wype軟ienie ankiety z pytaniami dotycz帷ymi zmian w regulaminie. Taka lista e-mail pojawi豉 si� przy okazji zawod闚 w Kutnie, wi璚 mo積a by by這 z tych kontakt闚 skorzysta�. Ta opcja wydaje mi si� uczciwsza, zak豉daj帷, 瞠 zawodnicy kt鏎zy startowali w sezonie 2015 b璠� chcieli startowa� w sezonie 2016. Na podstawie wynik闚 ankiety 豉twiej by這by opracowa� wersj� regulaminu, kt鏎ego zapisy mia造by legitymacj� zawodnik闚 wyra穎n� w demokratycznym g這sowaniu. Oczywi軼ie jestem r闚nie� ciekaw opinii s璠zi闚.
Edytowane przez SlavikS dnia 23.12.2015 00:14
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Andy
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 23.12.2015 07:31
Awatar

modelarz

albo zawodnik闚 kompletnie nie obchodzi wg jakiego regulaminu b璠ziemy lata� w przysz造m sezonie albo nie trafili na to forum i temat

- my郵�, 瞠 zawodnik闚, kt鏎zy ju� startowali w zawodach (i b璠� startowa�), jak r闚nie� POTENCJALNYCH zawodnik闚, kt鏎zy chcieliby startowa� w zawodach bardzo interesuj� tzw. warunki brzegowe wed逝g, kt鏎ych rozgrywane b璠� zawody. Jednak瞠 stanowisko zaprezentowane przez Marka, jak wida� powy瞠j, wykazuje ma這 otwarto軼i na oczekiwania zawodnik闚 odno郾ie zmian w regulaminie zawod闚. Przecie� uwagi wypisane powy瞠j nie bior� si� znik康, a z obserwacji i oczekiwa�.
A sam Marek pisze:
Sam mam zar闚no modele o mniejszym obci捫eniu jak i modele o obci捫eniu 160-170 g/dm2 (P-51B, czy Me 109g). Z do鈍iadczenia mojego wynika, 瞠 nawet w przypadku modeli my郵iwc闚, obci捫enie w okolicach 110-120 g/dm2 jest optymalne, pozwalaj帷e na zachowanie dobrych w豉sno軼i lotnych jak i odpowiednich "makietowych" pr璠ko軼i.

- no i tu chyba Marek sam sobie zaprzecza. O ile dobrze pami皻am zmiany w regulaminie oceny w locie maj� zmierza� do w豉軼iwego (czytaj jak najbardziej realistycznego odwzorowania lotu modelu z oryginalnym egzemplarzem) zaprezentowania modelu w locie. To jak tu ocenia� my郵iwiec, kt鏎y b璠zie lata� jak Piper i nie b璠zie m鏬� wykona� w locie prezentacyjnym 瘸dnego manewru bojowego?
A poza tym:
... Thunderbold nie tylko nie startowa� w naszych zawodach...

- tak Marku, tak po prostu - nie startowa� bo obecny regulamin mu na to nie pozwala - masa modeli w granicach od 8 do 12 kg i przy znacznie wi瘯szych obci捫eniach powierzchni ni� 120 g/dm2. Nie zgadzam si� z Twoj� argumentacj� Marku, 瞠 mo積a wiernie odwzorowa� model (czytaj wykona� go od podstaw) przy takim zachowaniu obci捫enia powierzchni.

Kwestia kolejna:
tu b璠� upiera� si� za zniesieniem fikcji dotycz帷ej samodzielnej budowy modelu. Wiem, 瞠 obecnie przynajmniej 3 modelarzy samodzielnie buduje modele na kolejny sezon, ale kiedy (a mo瞠 ju�) pojawi� si� modele budowane od podstaw nie przez zawodnika i czy oprotestujecie koleg� z nie swoim modelem, czy b璠ziecie mieli odwag�?

- tu nie chodzi Marku o odwag� tylko o jasne przepisy regulaminu, kt鏎e trzeba wsp鏊nie zredagowa�. Jasno w regulaminie zawod闚 nale篡 powiedzie�, co jest uwa瘸ne za:
- model wykonany "od podstaw przez modelarza",
- co jest modelem uznawanym za wykonany przez innego modelarza, a udost瘼niony do zawod闚 (czytaj zrobiony przez innego modelarza i odkupiony za "kas�" )
- co jest modelem z tzw. pude趾a

Kwestia w徠pliwo軼i w dw鏂h pierwszych przypadkach jest moim zdaniem bardzo prosta do rozstrzygni璚ia - sam piszesz Marku, 瞠 sam wiesz o 3-ch modelach wykonywanych aktualnie do zawod闚. No w豉郾ie i takie modele powinny w ocenie otrzyma� zaliczenie do pierwszej kategorii modeli i otrzyma� stosown� gratyfikacj� bonusow�. Kto nie przedstawi rzetelnej dokumentacji TYLKO i WYㄐCZNIE na forum z cyklu wykonania modelu NIE POWINIEN BY� ZALICZANY do pierwszej kategorii modeli. Osobi軼ie ca造 czas czytam rzetelne relacje S豉wka i Roberta z budowania ich modeli na tutejszym forum i w ten spos鏏 sam "doskonal� sw鎩 warsztat modelarski" - czy to nie przypadkiem o to chodzi w modelarstwie???
Opisywanie powstawania modelu w artyku豉ch nigdy nie jest prawdziwym odzwierciedleniem opisu procesu jego wykonania i ZAWSZE JEST jakim� tylko i wy陰cznie streszczeniem (sam pisa貫�, 瞠 cz瘰to pisanym przez kogo� innego, wi璚 nie ma nic wsp鏊nego z prawdziwo軼i� przedstawienia procesu powstawania modelu). TEGO rodzaju przypadki (TYLKO artyku� w prasie fachowej) powinny by� zaliczane TYLKO i wy陰cznie do przedstawionej przeze mnie kategorii drugiej modeli - BEZ PRZYZNAWANIA BONUSA za samodzielne wykonanie modelu.

Ju� na zako鎍zenie - bo widz�, 瞠 rozpisa貫m si� chyba nadto w tych swoich odniesieniach - piszesz Marku:
Ju� w tej chwili, model pod stary regulamin, kt鏎y ma szans� zdoby� jakie� wi瘯sze punkty z oceny statycznej, kosztuje wi璚ej ni� model wi瘯szy. Przyk豉dem niech b璠zie model Piper Cub firmy Hangar 9, Mietka G鏎eckiego z zawod闚 wodnosamolot闚 rozgrywanych wed逝g regulaminu F4H-P. Model by� bardzo dobrze oceniony statycznie, ale jego cena to ponad 1600 z� do tego dochodzi drogi silnik Saito.

- no i tu nasuwa si� mnie podstawowe pytanie - czy w zawodach mamy ocenia� producent闚 (Hangar9), czy te� modelarzy, kt鏎zy sami wykonali sw鎩 model i przy okazji doszkalaj� innych Koleg闚 modelarzy?

Reasumuj帷, uwa瘸m 瞠 pomys� S豉wka:
to trzeba by dotrze� do wszystkich zainteresowanych - poza tymi, kt鏎zy trafili na nasze forum, r闚nie� do zawodnik闚, kt鏎zy brali udzia� w zawodach w poprzednim sezonie z pro軸� o wype軟ienie ankiety z pytaniami dotycz帷ymi zmian w regulaminie.

- jest najbardziej trafnym rozwi您aniem w powsta貫j kwestii zmian w regulaminie dla zawodnik闚 kt鏎zy ju� startowali w zawodach, ale r闚nie� aby poszerzy� grono zawodnik闚 uczestnicz帷ych w tych zawodach. No bo chyba o to te� w sumie chodzi, czy� nie?

Hawk Cool
Edytowane przez Andy dnia 23.12.2015 07:40

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

SlavikS
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 24.12.2015 00:27
Awatar

Administrator

Moja propozycja ankiety.

Dopuszczenie modelu do zawod闚
1. Do zawod闚 dopuszcza si� modele o masie
a ) do 5 kg
b ) do 8 kg
c ) do 10 kg
d ) do 12 kg
e ) do 15 kg
f ) bez ogranicze�

2. Zniesienie ogranicze� na nap璠
a ) Tak
b ) Nie

3. Zniesienie ograniczenia obci捫enia powierzchni no郾ej do warto軼i nie wi瘯szej ni� 120 g/dm2.
a ) Tak
b ) Nie

Ocena statyczna
4. Obni瞠nie wsp馧czynnika K w ocenie z rzut闚 z 5 na 3.
a ) Tak
b ) Nie

5. Podniesienie wsp馧czynnika K za kolorystyk� z 3 na 7.
a ) Tak
b ) Nie

6. Podniesienie wsp馧czynnika K za oznakowanie z 4 na 6.
a ) Tak
b ) Nie

7. Zniesienie 30% bonusa za wykonanie modelu od podstaw.
a ) Tak
b ) Nie

8. Wprowadzenie wymogu, 瞠 model wykonany od podstaw, za kt鏎y przyznaje si� 30% bonusa musi by� wykonany przez zawodnika
a ) Tak
b ) Nie

Regulamin lot闚
9. Wprowadzenie zakazu u篡wania system闚 stabilizuj帷ych lot (篡roskop闚, system闚 GPS, system闚 barometrycznych itp.). Mo積a u篡� takich system闚 je瞠li orygina� by� aerodynamicznie niestateczny i do lotu takich system闚 wymaga� (wsp馧czesne samoloty odrzutowe)
a ) Tak
b ) Nie

10. U軼i郵enie dw鏂h pokaz闚 dowolnych charakterystycznych dla danego typu samolotu do pokaz闚 rzeczywi軼ie charakterystycznych np. zrzut wody, bomb, symulacja ataku rakietowego ... Decyzja o uznaniu pokazu w gestii s璠zi闚.
a ) Tak
b ) Nie

11. Podniesienie wsp馧czynnika K z 7 na 10 za pokaz charakterystyczny
a ) Tak
b ) Nie

12. Wprowadzenie trzeciej kategorii modeli - modeli samolot闚 p馧akrobacyjnych ze zdefiniowan� dla tej kategorii list� mo磧iwych do wykonania figur.
a ) Tak
b ) Nie

Wydaje mi si�, 瞠 te pytania pokrywaj� wszystkie proponowane zmiany do regulaminu. Mo瞠 komu� przyjdzie jeszcze co� do g這wy o co warto zapyta�.
Na tym etapie proponuj� uzgodni� tre嗆 - jeszcze nie g這sujemy Smile
Czekam te� na stanowisko Marka ws. przeprowadzenia ankiety.
Edytowane przez SlavikS dnia 04.01.2016 12:47
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

SlavikS
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 25.12.2015 12:20
Awatar

Administrator

Informacje od Pana Stanis豉wa (komentarz do ankiety):
Pan Stanis豉w rozmawia� z g堯wnym s璠zi� na naszych zawodach Panem Piszczkiem. Z tego co mi przekaza� to stanowisko s璠zi闚 w sprawie regulaminu lot闚 jest jasne - latamy wg regulaminu FAI bez 瘸dnych dodatkowych warunk闚, podzia堯w itp. Pokazy charakterystyczne oceniaj� s璠ziowie. Jak chcemy inaczej to mo瞠my sobie polata� cyt. "bez s璠zi闚 za stodo陰" Smile Ograniczenie na stosowanie urz康ze� stabilizuj帷ych w regulaminie F4H-P ju� jest wi璚 nie trzeba go wprowadza�. W zwi您ku z powy窺zym pytania o regulamin lot闚 wydaj� si� bezprzedmiotowe. Je瞠li chodzi o ocen� statyczn� mo瞠my robi� co chcemy cho� rzuty s� najwa積iejsze i powinny by� najlepiej punktowane. Z tego co mi Pan Stanis豉w przekaza� to w pierwotnym regulaminie bonus闚 nie by這. Zosta造 wprowadzone przez koleg闚 z RCPM Smile Zwraca te� uwag�, 瞠 bonusy procentowe nie wp造n窸y znacz帷o na wyniki zawod闚 - gdyby ich nie dolicza� kolejno嗆 czo這wych zawodnik闚 w 瘸dnej z edycji nie zmieni豉 by si�, wi璚 czy bonusy b璠� czy nie, jest bez znaczenia. Modele wykonane od podstaw przez zawodnik闚, kt鏎zy na etapie budowy zwracaj� uwag� na zgodno嗆 z orygina貫m i tak w wi瘯szo軼i przypadk闚 (jak pokazuje praktyka z zawod闚) uzyskuj� du穎 lepsze oceny ni� modele z pude趾a. S璠ziowie nie widz� przeszk鏚 w podniesieniu masy nawet do 15 kg. Nie wiem jakie jest stanowisko Pana Piszczka, ale Pan Stanis豉w obstaje za ograniczeniem obci捫enia pow. no郾ej do 120 g/dm2 ze wzgl璠闚 bezpiecze雟twa. Kwestia ubezpieczenia OC nie podlega dyskusji.
Tyle od Pana Stanis豉wa.

W tym kontek軼ie wydaje mi si�, 瞠 najsensowniejszym rozwi您aniem by這by wprowadzenie zmian przeg這sowanych w Kutnie czyli podniesienie masy do 15 kg z ograniczeniem obci捫enia pow. no郾ej do 120 g/dm2 oraz ewentualne zniesienie wszystkich bonus闚 procentowych w ocenie statycznej. Reszt� pozostawi� bez zmian. Wtedy przeprowadzanie ankiety nie ma sensu.
Edytowane przez SlavikS dnia 28.12.2015 10:02
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

SlavikS
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 04.10.2016 00:08
Awatar

Administrator

Pan Stanis豉w wygenerowa� propozycj� zmian regulaminu na sezon 2017.
Zapraszam do lektury Smile

http://www.rcploc...u_F4HP.pdf

[Edit] W artykule jest b陰d we wzorze na ocen� za lot. Zamiast liczby 3000 powinna by� liczba 1000. Na razie nie poprawiam bo niewiele to co do zasady zmienia.
Edytowane przez SlavikS dnia 04.10.2016 20:33
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

SlavikS
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 04.10.2016 09:55
Awatar

Administrator

Tak z ciekawo軼i przeliczy貫m wyniki z W這c豉wka wg propozycji zmian Pana Stanis豉wa. Wygl康a這by to tak:

www.rcplock.pl/Artykuly/Arkusz_F4HP_2017.jpg

Tak patrz� na t� tabel� i nachodz� mnie w徠pliwo軼i co do sensu "normalizacji". Co to ma na celu? Na zawodach walka trwa豉 do ko鎍a - nikt nie odpuszcza� bo w ka盥ym locie m鏬� poprawi� wynik. Teraz wystarczy wygra� 2 kolejki lot闚 nawet nieznaczn� r騜nic� punkt闚 i jest pozamiatane - ma si� maksa w punktach za lot. Trzeciej kolejki ju� lata� nie trzeba. Wydaje mi si�, 瞠 surowe punkty s� bardziej sprawiedliwe i nie zabijaj� ducha rywalizacji, a to wydaje mi si� jedn� z wi瘯szych zalet tej kategorii. Jestem zdecydowanie przeciw wprowadzeniu tej regulacji.

A tak w og鏊e to nie wiem sk康 Pan Stanis豉w t� normalizacj� wzi掖 Smile - czytam regulamin FAI obowi您uj帷y od 1 stycznia 2016 i czego� takiego tam nie ma!

Link do regulaminu FAI klas F4: http://www.fai.or...C4_F4_2016

Przejrza貫m jeszcze wyniki klas F4 z Pucharu Polski z tego roku - nigdzie nie by這 normalizacji - co� si� Panu Stanis豉wowi pomyli這 Wink
Edytowane przez SlavikS dnia 04.10.2016 22:10
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

nats
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 04.10.2016 13:36
modelarz

Post闚: 5
Data rejestracji: 22.02.16

Te� jestem przeciw - "normalizacja" u豉twia wygrywanie przez matematyczne powi瘯szanie przewagi lidera.

robloz
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 04.10.2016 19:45
Awatar

Moderator

Mnie tam pasuje jak jest.
Jak kto� buduje / kupuje model z zestawu to musi si� liczy� z ewentualnymi b喚dami w rzutach. A punkty za loty s� r闚ne dla wszystkich. Pozytywem by豉 zmiana wagi i mo瞠 niech tak zostanie.
Budowa- PZL P11c

SlavikS
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 04.10.2016 21:20
Awatar

Administrator

Co do oceny statycznej mo積a dyskutowa�. Je瞠li ma to zach璚i� wi璚ej zawodnik闚 do udzia逝 w zawodach to mnie osobi軼ie te zmiany nie przeszkadzaj�. Poszed豚ym nawet dalej i skasowa豚ym bonusy w ca這軼i - niech modele broni� si� same. Jak b璠� lepiej wykonane/zwaloryzowane to b璠� lepiej punktowane - taki postulat by� ju� w zesz造m roku. Klasa F4H dopuszcza starty modelami z zestaw闚 i nie punktuje dodatkowo modeli wykonanych od podstaw - takie modele lataj� w klasie F4C. Wydaje mi si�, 瞠 ten bodziec punktowy nie jest skuteczny bo przez 5 lat na zawodach nie przyby這 zawodnik闚 z modelami wykonanymi od podstaw. Kto ma mo磧iwo嗆 i lubi budowa� ten buduje, ten kto takich mo磧iwo軼i nie ma i tak nie b璠zie budowa�. Mo磧iwe, 瞠 cz窷� potencjalnych zawodnik闚 mo瞠 to demotywowa� do udzia逝 w zawodach bo na dzie� dobry kto� dostaje fory. Przyznaj�, 瞠 w zesz造m roku mia貫m do tego troch� inne podej軼ie, ale jako� w ci庵u roku m鎩 pogl康 zewoluowa� Wink Mo瞠 te zmiany zmotywuj� wi瘯sz� liczb� modelarzy do udzia逝 w zawodach?
Natomiast jeszcze raz wyra幡ie zaznaczam, 瞠 jestem absolutnie przeciw wprowadzaniu wsp馧czynnik闚 normalizuj帷ych - to niczemu nie s逝篡 i jest szkodliwe dla sportowej rywalizacji.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

robloz
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 04.10.2016 23:02
Awatar

Moderator

OK
Budowa- PZL P11c

krzysiek11
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 15.10.2016 22:16
Awatar

modelarz

Post闚: 480
Data rejestracji: 27.09.14

Moim zdaniem powinno zosta� po staremu , bo niby dlaczego mam dosta� tyle samo punkt闚Shock jak koledzy skoro m鎩 model jest z zestawu z drobnymi przer鏏kamiWink (pajperek) a ch這pak闚 budowany od podstawAngry.
Chyba o to chodzi w tej klasie ze model wykonany w豉snor璚znie nie m闚i� tu o zestawach kit ,dostaje wi璚ej punkt闚 za wykonanie ,malowanie,itpSad i maj� wi瘯sze szanse na DOBRY POKAZ Wink tak to rozumie Frown
Edytowane przez krzysiek11 dnia 16.10.2016 15:31

SlavikS
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 17.10.2016 22:37
Awatar

Administrator

Krzysiek,
Je瞠li zadamy pytanie z innej strony np. "czemu model, kt鏎y jest budowany od podstaw ale ma spierdzielone rzuty, malowanie, oznakowanie ma dosta� wi璚ej punkt闚 od dobrze wykonanego, zgodnego z orygina貫m zestawu?" to odpowied� ju� nie b璠zie tak oczywista Smile W ko鎍u chodzi o to 瞠by na zawodach, b康� co b康�, makiet lata造 modele jak najbardziej zbli穎ne do orygina堯w. Nasze zawody maj� by� dobr� zabaw� w atmosferze rywalizacji z nadziej� na wprowadzenie nowej krwi na zawody w klasach F4H i F4C. Ja mog� napisa� na podstawie w豉snych do鈍iadcze�, 瞠 udzia� w zawodach F4H-P bardzo du穎 mi da�. Przede wszystkim zaznajomi貫m si� z zasadami oceny i s璠ziowania oraz zasadami poprawnego wykonywania figur. Nabra貫m pewno軼i siebie bo zobaczy貫m, 瞠 latanie w warunkach, w kt鏎ych normalnie nie wybra豚ym si� na lotnisko, jest mo磧iwe, 瞠 daj� rad�. Nauczy貫m si� patrze� na zdj璚ia, rzuty i plany i wy豉pywa� r騜nice wp造waj帷e na ocen� statyczn�, a kt鏎ych wcze郾iej nie zauwa瘸貫m i nie korygowa貫m w trakcie budowy. Przekona貫m si�, 瞠 w鈔鏚 zawodnik闚 startuj帷ych w klasach FAI s� normalni, fajni, gotowi do pomocy ludzie z autentyczn� pasj� 篡czliwie patrz帷y na 鄴速odziob闚. Wszystko to sprawi這, 瞠 udzia� w zawodach makiet w klasach FAI, czyli co�, co kiedy� wydawa這 mi si� nieosi庵alne, ju� nie wydaje mi si� celem nierealnym. Zacz掖em powa積ie my郵e� o udziale w tych zawodach. S豉wek mi przy ka盥ej okazji wypomina, 瞠 klika lat temu puka貫m si� w czo這 jak mi to przepowiada� Smile Dlatego te� zach璚am ka盥ego do udzia逝 w zawodach F4H-P, oboj皻nie czym, na pocz徠ek nawet nie do ko鎍a dobrze skrojonym zestawem. Pewnie takim zawod闚 si� nie wygra bo ostatnio zawodnicy przyje盥瘸j� z dobrze ocenianymi konstrukcjami, ale do鈍iadczenie jakie si� wynosi z ka盥ych zawod闚 procentuje na przysz這嗆.
Wracaj帷 do tematu i propozycji zmian. Pan Stanis豉w swoje propozycje zmian zaargumentowa�. Jak na razie dyskutujemy tylko my. Nie ma innych g這s闚 w dyskusji. Ja mam mieszane uczucia co do zmian wsp馧czynnik闚 na rzecz waloryzacji i p鎩軼ia w kierunku im bardzie pstrokato i kolorowo tym lepiej. Mimo wszystko, wg mnie, powinny bardziej liczy� si� rzuty i wierno嗆 odwzorowania orygina逝. Mo積a przyj望, 瞠 modelarze wykonuj帷y modele od podstaw maj� pewne fory bo przy odrobinie wysi趾u maj� szans� wierniej odwzorowa� rzuty, malowanie i oznakowanie, wi璚 maj� szans� na lepsz� punktacj�. Czy powi瘯szanie tej "przewagi" 30% premi� lub niwelowanie jej przesuni璚iem wsp馧czynnik闚 K w kierunku waloryzacji jest w豉軼iwe? - nie wiem. Niech si� ka盥y wypowie. Ja sk豉niam si� do likwidacji bonus闚 przy utrzymaniu wsp馧czynnik闚 K bez zmian. Mnie 30% premia do budowy nie motywuje. Buduj� bo lubi� i mam takie mo磧iwo軼i. Jak jej nie b璠zie te� b璠� budowa� i pewnie nie jestem odosobnionym przypadkiem Smile Niech dobrze zrobiony model broni si� sam bez dodatkowego wspomagania.
Reasumuj帷: jestem za pozostawieniem wsp馧czynnik闚 K jak by這, likwidacj� wszystkich bonus闚 i przeciw wszelakim normalizacjom.

Aaaa, wcze郾iej by這 co� interesuj帷ego o Korsa簑 ponad 2m i znikn窸o Angry Nie czaj si� tylko zak豉daj w徠ek z budowy i pokazuj co tam kombinujesz - b璠ziemy konstruktywnie krytykowa� Pfft
Edytowane przez SlavikS dnia 17.10.2016 22:41
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Przeskocz do forum: