Zobacz temat
RC Płock :: Sprawy bieżące :: Umawiamy sie na latanie
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Modelarnia - pracownia
AQUARIUS
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 19.01.2016 11:26
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

Nie ukrywam, że do napisania tego tematu skłoniła mnie trochę moja własna sytuacja lokalowa, która w ostatnich dniach dosyć niebezpiecznie się zmieniła. Otóż prawdopodobnie w ciągu najbliższych miesięcy lub nawet tygodni będę się musiał pożegnać ze swoim warsztatem - to już prawie pewne. Spółdzielnia szykuje na ten rok sporo prac remontowo budowlanych, które poskutkują m.in. likwidacją ścianek między klatkami. Był porządek - będzie syf i złodziejstwo , jak za starych kuźwa "dobrych" czasów - mieszkam tu od zawsze i wiem jak to kiedyś było! Żal cokolwiek będzie w piwnicy zostawić, bo po prostu zniknie. Tak czy siak muszę się zwinąć i nie bardzo mam dokąd. A, że sprzętu i materiałów mam nagromadzone tyle, że można by małą modelarnię wyposażyć to chciałbym zorganizować niewielką pracownię, gdzie we w miarę cywilizowanych warunkach mógłbym z tym wszystkim się przenieść. Oczywiście najłatwiej byłoby coś wynająć, ale to oznacza na pewno niemałe koszty. Powiedzmy, że jestem w stanie zapłacić za media, ale czynsz za pomieszczenie, które ma służyć do wieczornego "dłubania", a nie zarabiania i to w sytuacji, gdzie każda wydana na modele złotówka jest przemyślana z 10 razy?

Z tego co wiem to większość kolegów aktywnych na forum dysponuje swoimi warsztatami, a ostatnia modelarnia na Podolszycach przestała istnieć parę lat temu, jednak mimo wszystko chciałbym podpytać, czy byliby zainteresowani podjęciem na nowo tematu takiej pracownio-modelarni. Może to w sytuacji, kiedy nasza aktywność modelarska z roku na rok maleje byłby jakiś impuls do wspólnego zadziałania. Korzyści widzę duże: wymiana doświadczeń w jednym miejscu, którego tak naprawdę nam brakuje, możliwość wymiany i pożyczania sprzętu (ja sam mam sporo materiałów, ploter, porządny kompresor, pompę próżniową i chyba trochę doświadzczenia, którym bym się z chęcią podzielił w praktyce a nie tylko na zdjęciach), mobilizacja niezdecydowanych Smile, - choć z tym ostatnim to jest grubszy temat i raczej na przyszłość. No i jest jeszcze trochę sprzętu na zawody, który też musi znaleźć swoje miejsce...

Pomyślcie proszę. Może ktoś ma gdzieś na oku instytucję, która przygarnęła by pod swój dach kilku zapaleńców? Mogę się podjąć pisania listów z prośbami do spółdzielni, klubów, obiektów, szkół, urzędów, ale w pojedynkę to się mija z celem. Mam ochotę podziałać, ale w grupie - jak wiecie potrafimy się spiąć i zorganizować, a grupa zawsze jest traktowana z większą atencją i ma większą siłę przekonywania.

Zorganizowanie takiej pracowni własnymi siłami to byłoby coś.
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg

robloz
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 19.01.2016 11:51
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Ja też kiedyś myślałem o takim miejscu, zwłaszcza, że modeli przybywa i nie bardzo jest gdzie je trzymać. Koszt rozłożyłby się na może kilka osób pod warunkiem, że dany lokal byłby w sensownej odłegłości. Tylko, że z centrum to by było chyba tylko nas dwóch, a jazda na podole mija się z celem. Popytam wśród znajomych może ktoś dysponuję takim lokalem.
Edytowane przez robloz dnia 19.01.2016 11:52
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

AQUARIUS
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 19.01.2016 12:25
Awatar

Moderator

Co do lokalizacji to sprawa drugorzędna - wiadomo im bliżej tym lepiej. Najważniejsze żeby znaleźli się zainteresowani - Robert rozumiem, że wchodzisz w to?
C. Lindberg

robloz
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 19.01.2016 12:38
Awatar

Moderator

Wprawdzie modelarnię mam, ale jakby się coś sensownego znalazło to raczej tak. Nie wszystko mogę zrobić u siebie.
Makiety -PT 19

lopez 16
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 19.01.2016 15:34
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08

Ja też od dłuższego czasu myślę o takim miejscu. Nawet miałem pomysł żeby otworzyć modelarnię dla dzieciaków ale to grubszy temat. Myślę że kilka osób by się znalazło Wink
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

AQUARIUS
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 19.01.2016 16:50
Awatar

Moderator

Tu nie ma co myśleć tylko trzeba działać - już widzę jednego kandydata na instruktora mamy. Trzeba tylko mieć na względzie, że do pracy z dzieciakami trzeba mieć ukończony kurs instruktora modelarstwa. W tym roku taki kurs będzie robiony na Żarze (niestety strasznie daleko) chyba 18-20 marca. Ja przegapiłem temat bo listopadzie ub roku taki kurs był robiony naw Aeroklubie we Włocławku i trzeba było skorzystać...

Adminów proszę o przeniesienie tematu, tak żeby był widoczny bez logowania - bo jak na razie to niepokojąco mało odsłon i jeszcze mniej odpowiedzi widzę, a nie wierzę, żeby temat nie był warty zastanowienia.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 20.01.2016 00:59
C. Lindberg

Piotrek B
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 20.01.2016 13:23
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09

Jestem na tak, ale temat myślę ciężki. To musi być miejsce gdzie można trochę pohałasować, trochę posmrodzić, dobrze jakby było ciepło w zimę. No i musi być chyba pod jakimś nadzorem, a jednocześnie z w miarę dobrym dostępem dla wszystkich zainteresowanych o różnych porach. Może być problem z takim miejscem.

A może jakaś stodoła z kawałkiem pola do oblotów od razu. Żarcik takiPfft
Nie biorę grawitacji na poważnie.

SlavikS
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 20.01.2016 14:41
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

Temat przesunięty.
Ja modele mam gdzie robić, no i mieszkam poza miastem, więc raczej odpadam, ale trzymam kciuki. Jak trzeba będzie w czymś pomóc - pomogę. Ja sugeruję porozmawiać z Panem Wojtkiem - może wykroiłby parę metrów ze swojej modelarni albo pogadał z dyrektorem domu kultury o rozszerzeniu działalności o modele lotnicze. Ta opcja wydaje mi się najbardziej realna. Musiało by być pewnie założenie, że jakieś dzieciaki będą mogły chodzić na zajęcia.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

mati_2025
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 20.01.2016 14:51
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 03.07.15

Fajna sprawa. Ja z chęcią bym podłubał coś czasem ale nie mam gdzie nawet ;( . za dzieciaka chodziłem na modelarnie na Podolszycach do Pana Krzyska Wink. Wydaje mi sie ze ten lokal stoi ciągle pusty od tamtego czasu. Mozna by porozmawiać z spółdzielnia i zapytac o jakis wynajem i ile coś takiego by kosztowało. Tez juz nie mieszkam na Podolszycach ale zawsze mozna dojechac Wink

AQUARIUS
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 20.01.2016 15:13
Awatar

Moderator

Napisałem do klubu osiedlowego Łukasiewicza (to klub spółdzielni), w tym tygodniu planuję też przedstawić temat w Orlen Arenie. Do P. Krzywińskiego moglibyśmy się przejechać, ale jestem ciekaw, czy on jeszcze pracuje w SDK i w jakich godzinach? Rozmawiałem też z panią z kółka plastycznego Pokisu - obiecała podpytać "wyżej".

Z tym że tutaj cały czas pojawia się jeden zasadniczy problem - ludzie słysząc modelarnia - myślą od razu, że chcemy poprowadzić kółko dla dzieci - a tak jak pisałem wcześniej - nie do końca o to chodzi, przynajmniej mi. Trzeba mieć na względzie, że to może być główny warunek powołania takiej modelarni. Pytanie czy byliby chętni bawić się w instruktorów - to się wiąże z dodatkowymi obowiązkami (i czasem który na to trzeba przeznaczyć), ale gdyby kilku z nas miało takie uprawnienia to moglibyśmy się jakoś wymieniać?

C. Lindberg

SlavikS
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 20.01.2016 17:51
Awatar

Administrator

Jeżeli lokal miałby być bezpłatny w ramach działalności jakiegoś klubu osiedlowego, SDK, POKiS'u (choć to mi nie bardzo przystaje do działalności kultury i sztuki) to na 100% trzeba zakładać prowadzenie zajęć dla dzieciaków. To jest fajna sprawa - każdy z nas wspomina swojego instruktora pasjonata Smile Od czegoś trzeba zacząć nawet bez uprawnień instruktorskich - to można uzupełnić. Modelarnia wpisuje się w działalność Aeroklubu, więc można by rozważać jakiś mariaż AZM i takiej instytucji osiedlowej - myślę, że łatwiej byłoby coś takiego załatwić. Modelarnia pod egidą AZM prowadzona przez instruktorów z AZM (szkolenia instruktorskie organizuje AP) w klubie osiedlowym. Na prowadzenie modelarni kasy z AZM nie będzie, więc trzeba założyć (przynajmniej na początek), że AZM daje instruktorów (modelarze społecznie w zamian za możliwość korzystania z lokalu), klub osiedlowy daje lokal i ewentualnie jakieś pieniądze na materiały do zajęć dla dzieciaków. Zajęcia można by było prowadzić rotacyjnie. Myślę, że każdy kto ma pojęcie o budowie modeli i nadawałby się na instruktora wykroi kilka godzin w miesiącu. Ludzie do prowadzenia zajęć to klucz do powodzenia takiego przedsięwzięcia - bez tego nawet nie ruszajmy tematu. Jakby co ja się piszę Smile
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

lopez 16
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 20.01.2016 21:58
Awatar

modelarz

Dokładnie z modelarnią na podolach było tak samo. Pan Walecki włożył w nią dużo serducha ale zabrakło czasu i wszystko padło... Też jestem za
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

Andy
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 21.01.2016 09:02
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08

Trzymam kciuki za sukces w temacie - OK
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17

AQUARIUS
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 21.01.2016 14:26
Awatar

Moderator

A może w jakiejś parafii zapytać, jak widać można i w kościele modelarnię założyć:
http://www.sielat.../index.php

C. Lindberg

SlavikS
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 23.01.2016 11:52
Awatar

Administrator

Słowo od Pana Stanisława.
Modelarnia na Podolszycach to był mariaż trzech podmiotów - AZM, MSM i PSS. Na początku modelarnię prowadził Jerzy Wojtczak. Jak zginął w wypadku to modelarnię przejął Krzysiek Walecki, a potem to już wiecie. Żeby modelarnia wypaliła to muszą być ludzie, którzy czy się wali czy pali będą w terminie, w którym mają być zajęcia przychodzić. Jak się pracuje w zawodzie to jest ciężkie do pogodzenia i wcześniej czy później obowiązki zawodowe prowadzą do tego, że instruktorzy się wykruszają, a modelarnia pada, więc jak na poważnie chcecie myśleć o modelarni z zajęciami dla dzieciaków to musi być to przemyślana decyzja i zobowiązanie na długi czas.
Generalnie Pan Stanisław uważa, że to nie wyjdzie i żebyśmy sobie z tym dali spokój. Wygląda na to, że metoda dłubania na własną rękę wtedy kiedy ma się czas i ochotę najlepiej się sprawdza.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

robloz
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 23.01.2016 14:44
Awatar

Moderator

Generalnie Pan Stanisław uważa, że to nie wyjdzie i żebyśmy sobie z tym dali spokój. Wygląda na to, że metoda dłubania na własną rękę wtedy kiedy ma się czas i ochotę najlepiej się sprawdza.

Niestety ja też tak uważam. Marcin napisał na początku, że poszukuje pomieszczenia do dłubania, a sprawa modelarni jakoś wyszła sama. Myślę, że gdyby udało się znależć takie pomieszczenie to i tak niejednemu młodemu modelarzowi by się pomogło, co do tego to jestem za.
Niestety chyba modelarnie takie jakie my znamy to przeszłość Sad Trzeba mieć sporo czasu, bo chęci to miałby każdy. Ja np. w zeszłym sezonie na lotnisku byłem może z 8 razy, opuściłem nawet zawody esa. a co dopiero być na czas w modelarni ze dwa razy w tygodniu ( wiem jak wkurzony byłem jak instruktor się nie zjawił na zajęcia)
Edytowane przez robloz dnia 23.01.2016 14:46
Makiety -PT 19

lopez 16
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 23.01.2016 15:04
Awatar

modelarz

No ja też tak uważam. Oczywiście jeżeli znajdzie się miejsce to z chęcią się tam przeniosę bo np toczenie w drewnie lub bawienie się żywicą w piwnicy nie zawsze podoba się sąsiadom Wink
Edytowane przez lopez 16 dnia 23.01.2016 15:04
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

AQUARIUS
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 23.01.2016 20:36
Awatar

Moderator

Generalnie Pan Stanisław uważa, że to nie wyjdzie i żebyśmy sobie z tym dali spokój.

Bez obrazy, ale doświadczonemu modelarzowi powinno chyba najbardziej zależeć na przekazaniu swojej wiedzy i doświadczenia, więc nie rozumiem tych "dobrych rad", ale jakoś mnie to nie dziwi...

Tak czy siak argument o typowej modelarni dla dzieci, który mógłby być kluczowy w przedstawieniu pomysłu instytucjom raczej legł w gruzach. Nie spodziewałem się w tej kwestii entuzjazmu, bo sam mam wątpliwości czy dałbym radę się w to zaangażować. W parę osób byłoby łatwiej - ale samemu się z tym szarpać nie będę.

W takiej sytuacji nie bardzo mi przychodzą do głowy jakieś sensowne argumenty - może jakbyśmy założyli stowarzyszenie, byłoby nam łatwiej występować jak sformalizowana grupa. Nawet pisanie pism byłoby łatwiejsze i bez porównania bardziej wiarygodne. No i moglibyśmy się ubiegać o jakieś środki na działalność. Taki ruch niewiele kosztuje, a na pewno byłby mobilizujący dla nas wszystkich. Koledzy z Krakowa założyli takie stowarzyszenie i z tego co rozmawiałem z Mirolkiem to fajnie to u nich funkcjonuje. Z resztą mam wrażenie, że oni jako grupa działają naprawdę prężnie.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 23.01.2016 20:55
C. Lindberg

SlavikS
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 23.01.2016 21:36
Awatar

Administrator

Marcin,
Co Ty ciągle z tym stowarzyszeniem? My przecież jesteśmy stowarzyszeni w organizacji co się nazywa AZM i z tego trzeba korzystać. Nie mam pojęcia czemu z uporem maniaka niektórzy traktują AZM jako organizację, od której trzeba się koniecznie odciąć. Praktycznie większość modelarzy aktywnie piszących na tym forum jest członkami AZM, a strona www odsyła działalność modelarską na naszą stronę.
Na tę chwilę mamy taką sytuację, że AZM ma nowy statut. Na mocy statutu działają w AZM sekcje specjalnościowe - w tym modelarska. Na stronie AZM został opublikowany regulamin sekcji specjalnościowych. Ja mam co do niego sporo uwag i wątpliwości, które chciałem omówić z Zarządem. Mimo wszystko uważam, że powinniśmy zacząć budować dobrze działającą sekcję modelarską w ramach AZM bo to co jest na dziś wygląda opłakanie i jest nie do przyjęcia.
Początek roku zaskoczył mnie trochę nawałem pracy i nie mogę się teraz tematem zająć bo już i tak zarywam nocki na skończenie projektów. AZM też ma na tapecie problem ze znowelizowaną ustawą wg. której musiałby zapłacić podatki, na które aeroklubu nie stać, więc temat sekcji specjalnościowych to temat drugorzędny.
Jak się trochę uspokoi wrócę do tematu. W ramach działania sekcji musimy zrobić zebranie, wybrać władze i ustalić program działania na ten rok.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

AQUARIUS
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 23.01.2016 22:49
Awatar

Moderator

Jako stowarzyszenie moglibyśmy się ubiegać o środki z funduszy unijnych (Artbem tak robi), startować w konkursach grantowych oraz ubiegać się o 1% podatku. Poza tym stowarzyszenie ładnie brzmiSmile
Po co mi sekcja modelarska i regulamin sekcji specjalnościowej, skoro w studwudziestotysięcznym mieście nie ma nawet jednej modelarni z prawdziwego zdarzenia? Jak do tej pory nie był to dla mnie problem, ale niebawem będzie. AZM mi w tym nie pomoże, bo ma poprostu ważniejsze problemy.
I jeszcze jedna kwestia
Praktycznie większość modelarzy aktywnie piszących na tym forum jest członkami AZM
- czyli ilu, trzech czy czterech - trochę mało...

Zebranie - jak najbardziej.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 23.01.2016 22:53
C. Lindberg

Przeskocz do forum: