Zobacz temat
RC P這ck :: Wie軼i z kraju i zagranicy :: Inne
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Ubezpieczenie
SlavikS
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 23.04.2009 13:34
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Po ostatnich dyskusjach na forum odno郾ie r騜nych przypadk闚 i ubezpieczenia, zainspirowany przez Wojtka linkiem, kt鏎y wstawi� pod swoim postem jak mu si� "ulewa這" Smile postanowi貫m rozpozna� temat i doprowadzi� go do ko鎍a, czyli do wykupienia polisy. Jak pomy郵a貫m, tak zrobi貫m. Mo瞠 kto� z koleg闚 r闚nie� b璠zie zainteresowany wi璚 opisz� temat bli瞠j.

Towarzystwo Ubezpiecze� UNIQA S.A. ma ofert� ubezpieczenia OC w 篡ciu prywatnym rozszerzon� o uprawianie sportu modelarstwo lotnicze (skan oferty):

www.ss.petronet.pl/oferta_modelarze_2009.jpg

i link do OWU: www.ss.petronet.p...

Poniewa� z OWU nie bardzo wynika, 瞠 obejmuje wszystko to co chcia豚ym mie� to w kilku mailach dopyta貫m i mam potwierdzenie na pi鄉ie (jakby co), 瞠:

1. Zapis "ubezpieczenie odpowiedzialno軼i cywilnej z 篡ciu prywatnym rozszerzone o uprawianie sportu modelarstwo lotnicze" jest widoczny na polisie. Ubezpieczenia zawierane s� indywidualnie (nie trzeba by� cz這nkiem zorganizowanej sekcji b康� klubu sportowego), jest to specjalna oferta dla modelarzy, oparta na OWU lecz z pewnymi modyfikacjami.

2. Polisa obejmuje pokazy dla publiczno軼i na imprezach. np. pikniki lotnicze,
imprezy firmowe, dzie� latawca itp.

疾by wykupi� polis� trzeba poda� (wys豉� e-mailem): [mail][/mail]
Imi� i nazwisko, adres zameldowania, pesel oraz wybrany wariant ubezpieczenia (z oferty).
Orygina� polisy wysy豉ny jest na wskazany adres poczt�, scan mailem.
Dwie przes豉ne poczt� kopie trzeba podpisa� i odes豉� poczt� no i zap豉ci� za polis� przelewem do dnia, kt鏎y widnieje na polisie.

A tak to wygl康a - skan mojej polisy:

www.ss.petronet.pl/Moja_polisa.jpg

Ja kupi貫m wariant II ze wzgl璠u na kwot� ubezpieczenia (12 tys. wydawa這 mi si� troch� ma這), ale w wariancie I za 30 z� mo積a mie� ubezpieczenie na 12 tys. na terenie Polski - my郵�, 瞠 warto.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

AQUARIUS
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 23.04.2009 14:17
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

No! To jak waga mojego modelu przekroczy 1,5 kg to sobie tak� pols� wykupi� czyli niepr璠ko... P鏦i co latam na dziko, i prosz� mi pod model nie podchodzi�. Natomisat co do piknik闚 i pokaz闚 - to jest to uzasadnione. A propos, ciekawe czy je郵i na pokazy bed� chcia� wyci望 kilkadziesi徠 rzutk闚 z pianki pod這gowej i rozda� je za darmo, to musz� zap豉ci� podatek od darowizny?I czy je郵i dziecko sobie takim rzutkiem zadrapie 這kie�, to czy polisa to obejmie? Znaj帷 cwaniak闚 z uniqi to pewine tak.

SlavikS
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 23.04.2009 14:38
Awatar

Administrator

AQUARIUS napisa�/a:
A propos, ciekawe czy je郵i na pokazy bed� chcia� wyci望 kilkadziesi徠 rzutk闚 z pianki pod這gowej i rozda� je za darmo, to musz� zap豉ci� podatek od darowizny?

Najpierw by� musia� te rzutki wyceni� i mo瞠sz je wyceni� na 0.01 z� Smile jak rozdasz 100 to b璠� warte 1 z� i od tego by� musia� podatek zap豉ci�, cho� my郵�, 瞠 jaka� kwota jest wolna od podatku - to tak teoretycznie Smile W praktyce US ma co robi� i na pewno nikt si� nie b璠zie czepia� Smile

I czy je郵i dziecko sobie takim rzutkiem zadrapie 這kie�, to czy polisa to obejmie? Znaj帷 cwaniak闚 z uniqi to pewine tak.

Jak Ty rzucisz i zadrapiesz dzieciaka to obejmie jakby ojciec Ci� poda� do s康u, 瞠 zadrapa貫� dzieciaka. Jak sam si� zadrapie to ju� nie jest zakres polisy Smile
Marcin, co ty chcesz tym dzieciakom rozdawa�? - jakie� strasznie niebezpieczne rzeczy Smile Trza by si� lepiej zastanowi�, czy dzieciak tej plasteliny z rzutka nie po穋e albo sobie gdzie� nie wsadzi Smile
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

AQUARIUS
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 23.04.2009 14:51
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

Wiesz co jak to czytam, to sie naprawde zaczynam nad tymi rzutkami zastanawia�, 瞠by w jakie� tarapaty nie popa嗆 i m闚ie to zupe軟ie powa積ie. S造sza貫m o procesach w stanach, kt鏎e ludzie wygrywali na grube miliony, bo zrobili sobie rzekomo krzywd� produktem, kt鏎y nie by� opatrzony odpowiednia unstrukcj� czy jakim� komunikatem. Zawsze mozna na rzutku napisa�: "Zabawka dla dzieci! nie po造ka�, nie wk豉dac sobie a ni osobom postronnym w 瘸dnbe otwory!" Sam juz nie wiem czy teraz sobie 瘸rtuj�, czy pisze powa積ie... Licho nie spi, a polskie prawdo absurdalnym jest...

SlavikS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 23.04.2009 15:27
Awatar

Administrator

Marcin, spoko - w Stanach 1 prawnik przypada na jednego obywatela i musz� co� robi� Smile
U nas takich absurd闚 nie ma.
R鏏 swoje Smile
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

stawoj
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 23.04.2009 20:58
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08

Rozrzucimy rzutki jak kiedy� rzucano ulotki za komuny, tak aby nikt nie wiedzia� kto rzuci� ...
Edytowane przez stawoj dnia 23.04.2009 21:00

Przeskocz do forum:
statystyka