Spróbuje jeszcze zmniejszyć przekrój bowdenów bo są długie , z listewki 3x3 się wyginały - musiałem dokleić dodatkowo od boku listewkę 3x2 i dopiero jest dobrze. Może pojadę do Płocka po okrągły kołek (może kilka gram zaoszczędzę)
Edytowane przez lesiu7 dnia 09.02.2016 11:33
Mam problem z folią solarfilm lite taki, że niema jej u dystrybutora i nie wiadomo kiedy będzie i czy będzie, dostępna jest solarfilm polyester ale jest cieżkawa -chociaż niewiem czy mojemu wicherkowi to zaszkodzi ... Co myślicie czekać czy szukać innej .W obecnej chwili warzy 760 g
Żeby nie było, że ktoś Ciebie do czegoś zmusza, twój model i twoja decyzja. Tą folią oklejałem jakiś model i jest ok. Trzeba mieć trochę wprawy bo jest cienka, ale jak będziesz miał jakiś problem to pokaże jak to się robi.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Oklejony, nie wszystkie miejsca są oklejone idealnie - szczególnie problem miałem z półokrągłymi zakończeniami skrzydeł, mimo naciągania i tak są trochę pomarszczone. Jak na pierwszy raz tragedii niema. Teraz czekam aż urosną chwasty -szkoda by było stracić taki ładny żyrandol.
YouTube Video
Edytowane przez lesiu7 dnia 12.03.2016 08:32
Wyszło super (tylko ja niestety nie trawię w modelach transparentnych pokryć , mnie się wydaje jakiś taki goły ). Na zakończeniach można sobie pomóc opalarką (ale to póżniej) lub nagrzać folię żelazkiem w powietrzu zanim się doklei do konstrukcji. Przy drugim jż będzie lepiej .
Edytowane przez robloz dnia 12.03.2016 12:09
Makiety -PT 19
No teraz mam w planie jeszcze robić toto 2 - żeby zobaczyć jak lata się motoszybowcem i nauczyć się oklejania papierem, a potem... może jakiś tartaczny zestaw.
Zamiast Toto zrób RWD-5.scazo. Też z depronu i lata super , naprawdę polecam, no i polska konstrukcja. W galerii modelarzy mam z nim fotkę.
Makiety -PT 19
Na niego też przyjdzie czas ale górnopłatami już trochę polatałem - oczywiście toto 2 to też górnopłat ale chyba trochę inna specyfika lotu, teraz chciałbym spróbować czegoś innego. No chyba, że ktoś robił jakiegoś motoszybowiec z listewek (bez laminatów itp) I może polecić to się zobaczy. Mam już wycięte elementy do ultrona 3d oraz wydrukowane plany toto 2 ...heh jak znaleźć czas na to wszystko co chce się zrobić...
...heh jak znaleźć czas na to wszystko co chce się zrobić...
Nie martw się, wszyscy tak mają. Właśnie cały, problem to wybrać jeden model i go robić. Ja nie ukrywam, że mam z tym mały problem i leży kilka niedokończonych modeli. Może się doczekają.
Na pocztę wysłałem Ci kilka planów szybowców, może coś podpasuje.
Makiety -PT 19
Model śliczny U mnie też 2 akrobatki do dokończenia do tego plany polarisa i madmana.... tylko problem żeby usiąść i od zera coś złożyć ;(
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
Pocieszyliście mnie - od świąt nie zajrzałem do warsztatu. Czy dopiero na emeryturze będzie więcej czasu?
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4