xjm napisa�/a:
Teraz np. zastanawiam si� czym sklei� gniazdo wykonane z blaszki stalowej (element zamkni璚ia magnetycznego kabiny) do p造tki balsowej i to tak, by by豉 mo磧iwo嗆 ustawienia w czasie klejenia po這瞠nia tego gniazda (dlatego CA odpada - za szybki). Zaraz b璠� mia� dylemat, czym sklei� kabink� z balsowym jej spodem.
Jak nie wiadomo czym klei� to w znakomitej wi瘯szo軼i przypadk闚 sprawdza si� dwusk豉dnikowa 篡wica epoksydowa CA nie nadaje si� do klejenia metalu.
Ja magnesy i blaszki do mocowania kabin klej� w jednym czasie na 篡wic� stosuj帷 pomi璠zy elementami, kt鏎e maj� si� styka� przek豉dk� z folii. Kabink� z tworzywa z balsowym spodem proponuj� klei� na klej kontaktowy np UHU Por.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Przetestowa貫m dwa kleje:
- POXIPOL (prze廝oczysty, spoiwo plastyczne, 10 min.) dost瘼ny niemal w ka盥ym markecie,
- oraz, za porad� SlavikaS, UHU, ale nie POR tylko POWER - og鏊nego stosowania, za ok 12 z�.
Zrobi貫m test przyczepno軼i do: metalu, tworzywa (kabinka) oraz balsy. Wynik: oba kleje daj� doskona陰 przyczepno嗆 oraz nadspodziewane mocne po陰czenia.
UHU przy schni璚iu nieco zmniejsza obj皻o嗆. Oba daj� czas na precyzyjne ustawienia klejonych element闚 i po oko這 godzinie trzymaj� jak szalone.
Oczywi軼ie bardzo istotne jest przygotowanie powierzchni (zmatowienie). W przypadku balsy najpierw "impregnuj�" j� rzadkim CA, po wyschni璚iu matowiej�.
Jeszcze jedna uwaga co do CA. Stwierdzi貫m, 瞠 kupione w sklepie modelarskim "dedykowane modelarzom" cyjanoakryle (rzadki i g瘰ty) to jaka� kaszana - po utwardzeniu robi� si� matowe, z bia造m nalotem. Tymczasem popularna "kropelka", nie m闚i帷 o u篡wanych przeze mnie wcze郾iej cyjanoakrylach Loctite daj� czyste, prze廝oczyste po陰czenia. To zupe軟ie inna liga.
Edytowane przez xjm dnia 26.08.2016 23:05
O tych Storkach ostatnio rozmawiali軼ie, to i ja zwi瘯szy貫m prze鈍it. Teraz do p豉ta dolnego jest 80 mm. 妃ig這 ma tyle samo do ziemi. Ze zbo瘸 jeszcze nie p鎩dzie, ale z lotniska mo瞠 tak. Ju� jak stoi to wygl康a, jakby si� podrywa�.
Jak s康zicie, jaka jest optymalna wysoko嗆 osi silnika wzgl璠em p豉t闚 w dwup豉towcu? I czy w og鏊e wysoko嗆 zamocowania silnika mo瞠 mie� du篡 wp造w na jako嗆 lotu? Po zamocowaniu silnka 8 mm ni瞠j mam wra瞠nie, 瞠 model trudniej precyzyjnie sterowa�. Przy lekkim wychyleniu lotek reakcja jest niewielka lub 瘸dna, przy mocniejszym wychyleniu jest solidne bujni璚ie, jakby model w豉郾ie "odklei� si�" od dotychczasowego kierunku lotu. Zastanawiam si�, czy te reakcje to fakt, czy moje subiektywne odczucia; kr鏒ko jeszcze nim latam.
Edytowane przez jarekrum dnia 30.08.2016 13:19
Jarek
------------
BIXLER v.3
Oj chyba za du穎 kombinujesz. Kto� narysowa� plany i model w/g nich zbudowany lata poprawnie. Po co zmienia� ?
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
Bies zaczyna lata� poprawnie. Tzn. ja zaczynam pewnie go poznawa�. Mam pytanie do szcz窷liwych posiadaczy dwup豉t闚: w陰czy� w silniku hamulec, czy nie? W tej chwili nie mam hamulca i l康uje si� nim z wy陰czonym silnikiem ciekawie, autorotacja dzia豉 jak porz康ne klapy. Jakby z kolei hamulec w陰czy�, to pewnie by lepiej szybowa�, tak?
Edytowane przez jarekrum dnia 07.09.2016 20:27
Jarek
------------
BIXLER v.3