Westland Whirlwind ESA
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 13.03.2015 08:35
|

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08
|
Właśnie wyciąłem sobie model, który zawsze strasznie mi się podobał - Westland Whirlwind - mniejszy brat modelu, który z mozołem powstaje w tym wątku - Westlan Whirlwind ACES laminat
Wycięte elementy (kabina będzie tłoczona):
Oraz planowany napęd (akumulator przewiduję 1350), który raczej wichury nie wywoła, więc i model raczej niewielki 870 mm rozpiętości. Regle oczywiście będą dwa - tylko jednego od tygodnia nie mogę znaleźć:
Edytowane przez AQUARIUS dnia 13.03.2015 08:36
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 13.03.2015 08:53
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Ale pokraka
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 13.03.2015 10:26
|

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08
|
Rośnie konkurencja dla Łosia. 
Te silniczki super się sprawują, szkoda że teraz ich kupno graniczy z cudem.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 13.03.2015 10:53
|

Moderator

|
Łoś przy nim to gigant. Ten model ciąłem z resztek EPP więc jest dosyć filigranowy - mam nadzieję, że się nie rozleci w locie-z resztą to będzie tylko do rekreacji. Ale zgodny z regulaminem, rzecz jasna
A propos - gdzie w płocku kupię farbki humbrola, lub podobne - do aerografu?
Edytowane przez AQUARIUS dnia 13.03.2015 11:01
C. Lindberg |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 13.03.2015 11:22
|

Moderator

|
W tym modelarskim na wyszogrodzkiej lub może coś podobnego na kwiatka z akcesoriami dla malarzy artystycznych.
Makiety -PT 19
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 13.03.2015 11:44
|

Moderator

|
Na wyszogrodzkiej na przeciwko tych kwiaciarni? Mam wrażenie, ze ten sklep jest ciągle zamknięty.
C. Lindberg |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 13.03.2015 11:53
|

Moderator

|
Na wyszogrodzkiej na przeciwko tych kwiaciarni
Dokładnie, ale fakt ,żeby trafić na otwarty trzeba mieć farta.
Makiety -PT 19
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 13.03.2015 13:41
|

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08
|
Farby Tamiya są w ATA - niestety cena odstrasza. Kiedyś widziałem dużo Humbrola w sklepie z zabawkami w Galerii Wisła -nie pamiętam jak ten sklep się nazywa, ale było tam sporo modeli do sklejania i przy tym stoisku również farby. Nie dam głowy, że ten sklep jeszcze istnieje - może ktoś wie?
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 13.03.2015 15:45
|

Moderator

|
Tego sklepu w galerii chyba nie ma - tam ceny były z kosmosu.
A drugie pytanko, czy macie może pręty 0,8 mm tak ze cztery sztuki? - kupię, a najchętniej zamienię na 1 mm bo mam ich akurat sporo.
C. Lindberg |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 18.12.2016 20:49
|

Moderator

|
Co się odwlecze to nie uciecze Po "krótkiej" przerwie wracam do zawieszonych tematów, między innymi do tego modelu. Dawno już nie strugałem EPP, więc jeśli będzie coś nie tak to piszcie.
Na początek kadłub po obróbce nożykiem i papierkiem 180 a potem 300.
Potem skrzydła. Lotki odciąłem i zrobiłem zawias z uhu por - taki zawias jest wbrew pozorom bardzo mocny i pracuje lepiej niż taki z plotera. Generalnie znacznie więcej kleję na uhu niż na cjano, na ten ostatni wklejam właściwie tylko pręty węglowe. W skrzydle wkleiłem jeden 1 mm na dolnej powierzchni i dwa na górnej, ale żeby to skrzydło jakoś szczególnie sztywne było na skręcanie to bym nie powiedział, może jeszcze później coś po trójkącie jeszcze dokleję w centropłacie

Podobnie statecznik poziomy, stery połączone aluminiowym łącznikiem:
Serwa będą mocowane na górnej powierzchni, postanowiłem tym razem zamocować je w sklejkowych gniazdach - trochę wzmocni to samo skrzydło (tak myślę...):
Okablowanie - to najbardziej upierdliwa część budowy, lutowanie, przymiarki, lutowanie itd:
Część kabli będzie leciała w kanale wytopionym w centropłacie, który potem będzie zasklepiony:
Tak rozwiązane jest mocowanie silników i jednocześnie regli - regle będą na wierzchu:

Przyklejenie gondoli na uhu por. W gondolach wytopiłem niewielką przestrzeń - poupycham w nich nadmiar kabli i zakleję zaślepkami:
A to element charakterystyczny dla whirlwinda - owiewka na połączeniu stateczników - w moim przypadku dodatkowe usztywnienie klejenia usterzenia:

Model wstępnie zmontowany trafił na wyważarkę:
Edytowane przez AQUARIUS dnia 18.12.2016 20:49
C. Lindberg |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 06.01.2017 22:41
|

Moderator

|
Pospinałem całą elektronikę. I mam mały problem-mianowicie podłączenie dwóch regli 3f. Podłączenie przewodów zrobiłem na podstawie schematu z sieci, z jednego regla odpiąłem masę, żeby się bece nie dublowały. Sygnał z odbiornika chciałem dać z dwóch różnych kanałów (nie przez przwód Y), żeby mieć możliwość różnicowania ciągu. Zmiksowałem do tego kanał gazu i kierunku i... za nic nie mogę tego ustawić na radiu (spectrum Dx6i). Silniki chodzą, ale nie wiem jak ustawić parametry miksera, żeby chodziły jednakowo.
C. Lindberg |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 07.01.2017 10:01
|

Moderator

|
Ja w Łosiu mam na Y i działa super,, Z różnicą ciągu to ma raczej sens w dużych modelach -choć chętnie zobaczę jaka jest rożnica. Ostatnio miałem problem z jednym z silników - trochę się zagrzał od nawiniętej taśmy. efekt był taki, że wolniej się kręcił. Nie dało się nawet wystartować, w walce pewnie by zakręcił w miejscu,
Edytowane przez robloz dnia 07.01.2017 16:06
Makiety -PT 19
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 20.01.2017 14:30
|

Moderator

|
Regle mam z grubsza ustawione, choć czy to będzie działać w praktyce to się okaże. Poskracałem i pochowałem przewody i elektronikę:

I przyszedł czas na malowanie. Najpierw wytrasowałem linie podziałów cienkopisem, potem wyciąłem i nakleiłem szablony. Szablony drukuję na grubszym papierze i podklejam dwustronną taśmą – mam pewność, że się nie podniesie przy malowaniu. Samo malowanie robiłem aerografem produkcji ZSRR – każdy kto tego używał wie jak trudno to wyregulować… :evil: Farba jak za gęsta - zatyka dyszę, jak za rzadka - nie kryje i podcieka pod maski, słowem dramat. Akrylowa Pactra też – szału ni ma. Wykorzystałem chyba zasób przekleństw na najbliższe pół roku. :lol:
Malowanie rondli rafu zrobiłem już tamponem z gąbki. Poniżej fotorelacja z malowania:

C. Lindberg |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 26.01.2017 23:54
|

Moderator

|
Whirlwind skończony:
Dostał nawet styrodurowego pilota:
Gotowy do lotu waży 310 g. Z oblotem poczekam, aż się trochę ociepli
C. Lindberg |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 30.01.2017 09:07
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Poleciał wczoraj?
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 30.01.2017 10:29
|

Moderator

|
Nie - oblot planuje na wiosnę, muszę najpierw palce na czymś "normalnym" rozruszać.
C. Lindberg |
|
|