Ulepi貫m i ja metr闚k�. Zestaw-trofeum z jaki� zawod闚 - tak tak - jakim� cudem uda這 mi si� kiedy� stan望 na podium. D逝go mi si� z nim zesz這, ale w ko鎍u jest, a patrz帷 na niekt鏎e cude鎥a na forum uzna貫m, 瞠 trzeba si� w ko鎍u nieco przy這篡�. Czytaj帷 wasze posty o modelach dwup豉t闚 ESA zauwa篡貫m, 瞠 najwa積iejsze, 瞠by upycha� g堯wne ci篹ary jak najbli瞠j przodu i odci捫a� ogon, 瞠by potem nie dok豉da� o這wiu przy wywa瘸niu. Tak te� zrobi貫m. Najpierw kuracja odchudzaj帷a. Odci掖em plaster od do逝, potem na gor帷o wybra貫m epp (jest z czego wybiera�!) i z powrotem sklejone. W ten spos鏏 kilkana軼ie gram闚 uby這 - mo瞠 to niedu穎, ale przy wywa瘸niu ma jednak spore znaczenie:
Nast瘼nie kad逝b zosta� oszlifowany i wyci皻e zosta造 wn瘯i na wyposa瞠nie i silnik. Wklei貫m te� kawa貫k rurki i sklejki pod podwozie i sklejk� na wr璕� silnikow�:
Potem prace zwolni造 i zaj掖em si� galanteri�. Najsampierw ploterowane ultralekkie (2g/szt.) ckm Spandau. Zrobi喚m je w skali 1:8 - troch� za du瞠, ale b璠� uniwersalne ESA/ACES. Ze styroduru wysz造by troch� dok豉dniej, ale nie mia貫m nawet kawa趾a, wi璚 wyci掖em je z twardego styropianu i kawa趾闚 depronu. Sklejone i odpowiednio podmalowane wygl康aj� tak:
W mi璠zyczasie powsta造 ko豉. Podpatrywa貫m Wasze patenty, udoskonali貫m je nieco i przy pomocy dremelka z frezem zamocowanego do blatu i pseudotokarki-wiertarki wystruga貫m takie oto k馧eczka. Pianka EVA oklejona z dw鏂h stron sklejk� i piasta z rurki alu. Waga k馧eczka 15g. Zdj璚ia wyja郾iaj� o co chodzi:
Kolejny etap malowanie. Zawsze wychodzi貫m z za這瞠nia, 瞠 model ESA powinien by� prosty i szybko zbudowany - wi璚 瘸dnych dziwnych kamufla篡, a ju� na pewno nie lozenge!!! Troch� poszpera貫m w necie i zmieniem zdanie - b璠zie lozenge! Opracowa貫m wyskalowany szablon wydrukowa貫m i powycina貫m z folii, dobra貫m kolorki i potem, przez trzy d逝gie wieczory nanosi貫m kolorki na p豉ty. Jedno jest pewne lozenge lubi piwo...
Reszta malowania posz豉 ju� sprawniej. Z ilo軼i� farby nie przesadza貫m:
I cieniowanie, 瞠by model by� bardziej plastyczny:
Monta� skrzyde� – ten etap odwlekam zawsze ile si� da. No ale w ko鎍u trzeba. 疾by k徠y by造 zachowane opracowa貫m i wyci掖em na ploterze styropianowe szablony. St鎩ki i baldachim z w璕la 2 mm:
Podwozie z drutu 1,5 mm z o鄂� z hartowanej stali 2mm, do kt鏎ej doklejone zosta這, charakterystyczne dla Fokkera skrzyde趾o - musia貫m je wyci望 dodatkowo. Nie ma samolotu bez pilota, koniecznie z w御ami! Wylepiony zosta� z lekkiej masy plastycznej dla dzieciak闚 i pomalowany akrylami:
Na koniec tradycyjnie odby� si� odbi鏎 techniczny wykonany przez moj� ekip� pi瘸mers闚:
Gotowy model wa篡 580 gram闚. O ile 鈔odek ci篹ko軼i przypada gdzie� na kraw璠zi dolnego p豉ta to ob璠zie si� bez dodatkowego o這wiu -co niezmiernie mnie cieszy!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 22.06.2017 13:12
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg