Zobacz temat
RC P這ck :: Modele RC :: Zawody RC
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Propozycje zmian regulaminu klasy F4-HP
India
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 18.10.2016 18:40
Awatar

modelarz

Post闚: 117
Data rejestracji: 04.09.08

Panowie, ide� klasy F4-HP by這 sk這nienie wi瘯szej liczby modelarzy do zabawy z zawodami.
Mia這 u豉twi� decyzj� o starcie w klasach FAI.
Nikt nie mia� zamiaru nie premiowa� tworzenia modeli od podstaw zbudowanych.
Mia豉 to by� furtka do startu z modelem gotowym.
Nie zawsze model z zestawu jest prosty i b喚dny wymiarowo i co wtedy??
Na uwa積ym przeczytaniu regulaminu i dobrym wyborze modelu mo積a zdoby� ca趾iem sporo punkt闚.
Dlatego te� premia za model robiony od podstaw, to co widz� na zawodach to potwierdza.
Tak du篡 udzia� modeli robionych od podstaw jest baaardzo mi陰 niespodziank� w klasie, kt鏎a mia豉 do tego zach璚a�.
Sukces闚 w dalszych startach i pozosta貫 klasy F4 na Was czekaj�.
Trzymam kciuki.
--
S豉wek

krzysiek11
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 27.10.2016 16:07
Awatar

modelarz

Post闚: 480
Data rejestracji: 27.09.14

Po dok豉dnym przeczytaniu tematu zgadzam si� S豉wku z tob� oraz kolegami ,s� to moje pierwsze kroki w makietach wiec my郵� ze b璠� si� dobrze bawi� w ko鎍u to oto chodzi o dobr� zabaw� a im nas wi璚ej tym fajniej !!

(a co do corsa瘸 to pora磬aSad jaki� czas temu zdoby貫m plany firmy Top Flite i zacz掖em powoli budow�Smile, po przeczytaniu tematu postanowi貫m sprawdzi� plany z rzutami,powi瘯szy貫m ruty modelu do odpowiedniej wielko軼i i ku mojemu zdziwieniu okaza這 si� ze plany nie s� w skali 1:5 a ok 1:5,5Frown ale to nie problem ,problemem s� du瞠 r騜nice w kszta速ach i projekt wyl康owa� g喚boko na pulceAngry corsa� mnie osobi軼ie fascynuje Grin dlatego go kiedy� wybra貫m a co dalej z nim nie mam pomys逝 jako� straci貫m ch璚i na przer鏏ki ale kto wie ?????)Grin
Edytowane przez krzysiek11 dnia 27.10.2016 16:09

Marek Hlebowicz
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 15.11.2016 13:34
modelarz

Post闚: 6
Data rejestracji: 10.11.15

Zosta貫m wywo豉ny do odpowiedzi, wi璚 jestem Smile
Zmiany regulaminowe wprowadzone w zesz造m roku, wed逝g mnie i moich koleg闚 przynios造 spodziewany efekt. Ju� przy dyskusji nad tegorocznym regulaminem sugerowa貫m zmian� wsp馧czynnik闚 za statyk� - wtedy nie przesz這. Tak jak Koledzy wspominaj� - idea kt鏎a leg豉 u podstaw wymy郵onej przez nas klasy mia豉 na celu zach璚enie modelarzy do startu w zawodach i przygotowanie ich do start闚 w klasa FAI. I to si� powoli dzieje (wiem przynajmniej o jednym, kt鏎y ju� spr鏏owa�).
Pomys� zmiany wsp馧czynnik闚 wed逝g mnie jest jak najbardziej s逝szny - zach璚i wi瘯sza liczb� modelarzy do start闚 i... do waloryzacji "pude趾owych" zestaw闚, kt鏎a obecnie jest po prostu nieop豉calna. Podobnie ze zmniejszeniem bonusu za samodzielnie wykonanie modelu - model samodzielnie wykonany (pod plany) ju� z g鏎y ma przewag� nad modelami z pude貫k. Przyk豉dem niech b璠� modele S豉wka, Roberta, czy modele z wodnosaolot闚 - prosty Osprey z du膨 punktacj�.
Mamy zach璚i� modelarzy do latania - do 豉dnego latania! Ch耩 do budowy modelu od podstaw przyjdzie sama, pod warunkiem, 瞠 wci庵niemy "lataj帷ych za stodo陰" do rywalizacji. Tak wi璚 jest za zmian� wsp馧czynnik闚.
Natomiast jestem przeciwny "normalizacji" - zabije ona wsp馧zawodnictwo, zw豉szcza w lotach. Po pierwsze zredukuje liczb� zawodnik闚 startuj帷ych w trzecich kolejkach, a po drugie mo瞠 doj嗆 do sytuacji, gdy zawodnik wykona dwa przeci皻ne loty, a wygra trzeci (bo np. przestanie wia�) i mocno (matematycznie) awansuje przeskakuj帷 koleg闚 lataj帷ych systematycznie.

Podsumowuj帷:
Zmiana wsp馧czynnik闚 K - TAKOK
Zmiana bonus闚 - TAK OK
Normalizacja - NIE Shock

rcmodel.pl
SlavikS
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 16.11.2016 10:46
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Marek,
Dzi瘯i za g這s w dyskusji.
Jakby� jeszcze doprecyzowa� finalne stanowisko:
- wsp馧czynniki K zgodnie z propozycj� Pana Stanis豉wa?
- bonusy zgodnie z propozycj� Pana Stanis豉wa czy ca趾owicie do likwidacji?
sprawa normalizacji nie budzi w徠pliwo軼i Smile
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

SlavikS
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 30.11.2016 20:27
Awatar

Administrator

No to鄉y se popisali, a tw鏎cy klasy F4H-P podj瘭i decyzje - nie bedzie kabaretu, bedzie ch鏎 Pfft
W zwi您ku z powy窺zym og豉szam co nast瘼uje:

Zmiany w regulaminie klasy F4H-P na sezon 2017+

Ocena statyczna:
1. Dok豉dno嗆 odwzorowania
- widok z boku zmiana K=5 na K=4
- widok z przodu zmiana K=5 na K=4
- widok z g鏎y (do逝) zmiana K=5 na K=4
2. Kolorystyka zmiana K=4 na K=7

Premia za budow� modelu od podstaw zostaje zmniejszona z 30% do 20%. Pozosta貫 premie zostaj� skasowane.

Normalizacji punktacji w stosunku do zwyci瞛cy oceny statycznej i danej kolejki lot闚 nie b璠zie.

Zaktualizowany regulamin tu:
http://www.rcploc...page_id=33
Edytowane przez SlavikS dnia 30.11.2016 23:53
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

krzysiek11
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 13.01.2017 18:23
Awatar

modelarz

Post闚: 480
Data rejestracji: 27.09.14

Koledzy mam pytanie, jak wygl康a sprawa z modelem z zestawu do kt鏎ego nie mog� znale潭 identycznych plan闚 kolorystycznych o kolorowych zdj璚iach nawet nie wspomn�Sad mo積a takim modelem startowa�co ?

robloz
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 13.01.2017 19:47
Awatar

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08

Model musi wygl康a� jak na zdj璚iu ( min. 1 zdj璚ie, 3-max.)
Fotografie mog� by� zast徙ione opisem malowania lub oznakowania z og鏊nodost瘼nych publikacji. Brak tego to 0 za kolorystyk�.
Ale lata� mo瞠sz.
Pozostaje zwaloryzowa� zestaw. Nieraz wystarczy troch� folii przylepnej. Dobre i kilka punkt闚, tym bardziej, 瞠 kolorystyka teraz mocno "posz豉 w g鏎�".

Do lot闚 nie jest dopuszczony model kt鏎y uzyska 0 w ocenie w jednym z rzut闚.
Ale na wszelki wypadek niech potwierdzi S豉wek.

W ostatnim Przegl康zie Modelarski s� aktualne przepisy dla F4H-P.
Jak nie kupisz mog� zeskanowa�.
Edytowane przez robloz dnia 13.01.2017 20:06
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c

SlavikS
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 13.01.2017 22:19
Awatar

Administrator

Tak jak Robert pisze. To zawody makiet, wi璚 model musi jakie� wymagania spe軟ia� 瞠by uzna� go za makiet�. Jak nie b璠ziesz mia� fotek albo opisu malowania to Ci wyzeruj� punkty za kolorystyk� i oznakowanie. Lata� mo瞠sz pod warunkiem, 瞠 ka盥y z rzut闚 b璠zie oceniony powy瞠j 0 przynajmniej przez jednego s璠ziego. Niestety taki model trzeba zwaloryzowa� samodzielnie, o ile jest to mo磧iwe i sensowne ekonomicznie. Wrzu� fotki modelu na forum to mo瞠 kto� co� w swoich zasobach ma i Ci pomo瞠.
Aktualne przepisy s� na naszej stronie, wi璚 chyba nie ma co skanowa� Wink
Edytowane przez SlavikS dnia 13.01.2017 22:24
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

SlavikS
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 01.08.2017 15:31
Awatar

Administrator

Na stronie https://rcmodel.p... pojawi造 si� rozwa瘸nia Pana Stanis豉wa odno郾ie standaryzacji punktacji w zawodach F4H-P. Mo積a te� odda� g這s w ankiecie pod artyku貫m - zach璚am do lektury i wyra瞠nia swojej opinii w temacie.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

robloz
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 01.08.2017 16:22
Awatar

Moderator

I po co te zmiany? co ?
Budowa- PZL P11c

SlavikS
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 02.08.2017 07:38
Awatar

Administrator

Ja ju� wcze郾iej wyrazi貫m swoj� opini� na temat normalizacji i ona si� nie zmieni豉 - wg mnie nie ma to wi瘯szego sensu, a argumentacja za wprowadzeniem takiego rozwi您ania jest co najmniej w徠pliwa.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

India
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 02.08.2017 07:55
Awatar

modelarz

Kategoria F4-HP mia豉 by� zabaw� i przedszkolem dla H. A teraz robi si� walk� o mistrzostwo 鈍iata.
Regulamin powinien by� maksymalnie uproszczonym dla klasy H o tyle. A tworzy� go powinni startuj帷y w tej klasie (g堯wnie).
Ale ja ju� si� nie znam...
--
S豉wek

nats
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 04.08.2017 21:12
modelarz

Post闚: 5
Data rejestracji: 22.02.16

Istot� "standaryzacji" jest zmiana odniesienia wynik闚 zawodnik闚: w obecnym systemie wynik (w tym najlepszego) por闚nywany jest do idea逝 regulaminowego, w nowym najlepszy otrzymuje 1000 pkt a reszta por闚nywana jest do niego. Lepiej uwypukla to r騜nice poziomu dziel帷e poszczeg鏊nych zawodnik闚. Taka zasada obowi您uje w innych dyscyplinach, np w sporcie szybowcowym.
HP to pole do鈍iadcze� - czemu nie da� szansy tym zmianom cho熲y na jeden sezon? Apropos rozstrzygni璚ia w dw鏂h kolejkach -
zdecydowany lider i w obecnym systemie nie musi lecie� trzeciego programu.
Pozdrawiam,
js

India
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 06.08.2017 12:39
Awatar

modelarz

To� napisa貫m, 瞠 si� nie znam..
A ch耩 po獞iczenia zmian regulaminu dla np. H mo瞠 poskutkowa� zniech璚eniem do HP. A by這 by szkoda, bo si� jako� rozwija.
Co do standaryzacji w szybowcach, jest niewielu, kt鏎zy s� w stanie prawid這wo obliczy� sw鎩 wynik..
I dlatego decyzja powinna nale瞠� do czynnych zawodnik闚, dzia豉cze mog� to moocno zepsu�.
--
S豉wek

AQUARIUS
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2017 13:22
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

Nie wiem czy to w豉軼iwe miejsce, ale mam takie pytanie (czysto teoretyczne). Czy przy ocenie rzut闚 modelu jest brana pod uwag� grubo嗆 profilu skrzyd豉? Powiedzmy, 瞠 samolot w oryginale ma bardzo gruby profil, przy nasadzie, zamiana jego na typowy clark y 12 zmieni nieco jego wygl康 w rzucie z przodu. Uprzedz� pytanie - po co zmienia� profil? A no po to 瞠by zmniejszy� op鏎, no i w zasadzie profile do modeli a profile do samolot闚 to dwie r騜ne bajki.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 14.12.2017 13:23
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg

robloz
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2017 13:28
Awatar

Moderator

Z miark� nikt nie gania, ale my郵�, 瞠 jak b璠zie si� to drastycznie rzuca這 w oczy to jaki� bardziej spostrzegawczy s璠zia si� doczepi. Chocia� ocena jest z 5m. to czy b璠zie to wida� bior帷 pod uwag� skal� modelu? co ?
Budowa- PZL P11c

SlavikS
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 22.12.2017 11:06
Awatar

Administrator

Kolejne refleksje Pana Stanis豉wa po zawodach we W這c豉wku - zach璚am do lektury Smile
https://rcmodel.p...
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Przeskocz do forum: