Witam, ju¿ jaki¶ czas my¶lê o swoim pierwszym dronie i kusi mnie ¿eby zrobiæ samemu. Dlatego mam kilka pytañ do tych co ju¿ t± drog± lecieli.
Czy warto samemu kombinowaæ , bo zabawkê do nauki kupimy ju¿ za 200 z³.
Z drugiej strony uzbiera³o mi siê kilka silników i regulatorów ( oczywi¶cie ka¿dy z innej parafii ale mogê przecie¿ posprzedawaæ i skompletowaæ odpowiedni sprzêt) , mam te¿ pakiety, odbiorniki - na pocz±tek wystarczy³o by dokupiæ ramê, kontroler lotu i ju¿ mo¿na siê rozbijaæ. W jak± wielko¶æ drona celowaæ na pocz±tku. Czy kto¶ ma mo¿e do¶wiadczenie z kontrolerem lotu cc3d - jest najtañszy ale czy co¶ poza tym ?? No i jakim sprzêtem latacie - pochwalcie siê.
Bawi³em siê jaki¶ czas temu w budowanie dronów. pierwszy by³ z profili aluminiowych 10x10, Nawet to polecia³o , ale pózniej uszkodz³em kontroler i na jaki¶ czas odstawi³em go na pó³kê. Nastêpnie zbudowa³em zestaw na gotowej ramie 250 ze wspomnianym przez Ciebie cc3d. Fajne to by³o, bo ma³e, ¶migie³ka 5x3.5. By³ tylko ma³y problem, na pewnej wysoko¶ci dron wpada³ w powiêkszaj±ce siê bujanie. Ustali³em, ¿e jest za du¿a czu³o¶æ, ale nie bardzo wiedzia³em (mo¿e siê nie chcia³o) jak to pozmieniaæ. Komplet trafi³ na sprzeda¿. Teraz kupi³em SYMA 8 i nim siê bawiê, mo¿e kiedy¶ co¶ jeszcze zbudujê.
Wszystkie czê¶ci do budowy kupowa³em w https://abc-rc.pl...
Edytowane przez robloz dnia 13.11.2017 08:46
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Witam ponownie - na pocz±tku chcia³em siê pochwaliæ wydrukowanym pude³eczkiem do testera serw niby nic niezbêdnego ale to papierowe mnie wkurza³o. Bardzo dziêkujê koledze Micha³owi, bo pude³eczko znalaz³em pod choink±
Nastêpnie zabra³em siê do skrêcania ramy mojej 250 ... wszystko ³adnie pasuje. Wszystkie ¶ruby skrêcane na teflon w p³ynie tak zwany soft ( ³atwo demontowalny ) .
Przykrêci³em silniczki i tu pierwszy zonk - a mianowicie silniki maj± na sobie zaznaczony kierunek obrotów i na pocz±tku sugerowa³em siê strza³kami i tak te¿ zamocowa³em silniki . Nastêpnie spojrza³em na gwinty na osi silnika i teoretycznie w silniku prawo-obrotowym nakrêtka powinna dokrêcaæ siê w prawo a u mnie by³o odwrotnie. Wola³em ponownie przekrêciæ silniki wed³ug gwintów na osi.
Przysz³a pora na regle i tu trochê przy-szala³em z rozmiarem. Silniki mog± pracowaæ na 4S i takie te¿ kupi³em regle, abym w razie gdybym jednak nauczy³ siê nim lataæ módz w³o¿yæ pakiet 4s . Rozmiar regulatorów wymusi³ ich monta¿ pod ramieniem. Wszystko przyczepione na trytrytki.... lepiej wygl±da³a by koszulka termokurczliwa obejmuj±ca ca³e ramie wraz z regulatorami , ale to dron do nauki latania wiêc to przeboleje.
A tak wygl±da moje stanowisko pracy w salonie....
Teraz muszê zamontowaæ p³ytkê dystrybucji pr±du . Wybór padnie prawdopodobnie na t± po lewej stronie poniewa¿ otworami pasujê do otworów w ramie.
Nastêpnie przyjdzie czas na kontroler lotu
Zakupi³em te¿ buzzer , coby by³o ³atwo odnale¼æ szcz±tki...
Na ramie mam zamiar zamontowaæ jeszcze kilka pasków led dla ³atwiejszej orientacji.
Edytowane przez lesiu7 dnia 01.01.2018 20:50
Regulatory przenios³em jednak na górê ramion, z 3-ch szt. zosta³y wypiête ¶rodkowe przewody. Jak widzicie dron dosta³ o¶wietlenie ¿eby odró¿niæ przód i ty³.
Sterownik lotu zosta³ rozkrêcony, ¿eby sprawdziæ czy strza³ka wyt³oczona na obudowie zgadza siê z kierunkiem zaznaczonym na p³ytce. Wstêpnie przy³apany na za du¿e opaski zaciskowe.
Tak wygl±da wstêpnie z³o¿ony. Odbiornik umie¶ci³em na dolnej czê¶ci górnej p³ytki, aby mo¿liwe najdalej odsun±æ go od regulatorów. Muszê jeszcze jako¶ pionowo zamocowaæ antenkê (mo¿e w jakiej¶ s³omce) . Zostaje jeszcze buzzer, a potem przebrn±æ przez.... ca³± konfiguracjê.
Dawid kiedy oblot tego cuda ?? daj znaæ chêtnie popatrzê
Taranis
Caarson
w budowie RYAN Specjal
Cirrus Sr20
Nie ustawia³em jeszcze ¿adnych pidów i " test wygl±da jak wygl±da" próby na roz³adowanym pakiecie - dlatego alarm piszczy. Cieszê siê ¿e dobrn±³em do tego etapu - teraz to ju¿ z górki.
Edytowane przez lesiu7 dnia 27.01.2018 19:28