No wi璚 przysz豉 kolej na Eindeckera. My郵� sobie tak: jeden p豉t mniejsza masa, mniejszy op鏎. A 瞠 p豉t spory to i obci捫enie powierzchni zno郾e=dobre osi庵i. Znowu b璠zie to elektryk, ale tym razem zrobi� lekko! Obecnie lekko to albo z epp (moim zdaniem to ha鎟a dla WW1 ACES :wink: ) lub konstrukcyjnie. Wybra貫m to drugie i zobaczymy co b璠zie. Po zawodach w 安idnicy i ogl璠zinach modeli Daniela mam pewno嗆, 瞠 to dobra, cho� na wypadek kraksy, dosy� bolesna droga
Na pocz徠ku jak zwykle plan – nie znalaz貫m 瘸dnego w sieci, kt鏎y spe軟ia豚y moje oczekiwania, wi璚 skleci貫m co� swojego. Uwzgl璠ni貫m uproszczenia i grubo軼i materia堯w adekwatnych do przeznaczenia modelu – w ko鎍u to ma by� p馧makieta, a nie makieta i jednak troch� musi wytrzyma�. No i obieca貫m sobie wstrzemi篥liwo嗆 we wzmacnianiu wszystkiego – cho� b璠zie mi trudno :wink:
Kad逝b z listew sosnowych 4x4 i balsy 4 mm, skrzyd豉 z 瞠ber balsowych i po膨dnych sosnowych d德igar闚. Skrzyd豉 wolnono郾e, 陰czone na w璕lowe bagnety. B璠zie jakie� olinowanie, ale tylko dla ozdoby. Ster wysoko軼i ma by� p造towy - czy to si� sprawdzi to si� oka瞠. Poni瞠j fotki z budowy:
Krajzega do balsowych listew:
Pakiet b璠zie montowany na zewn徠rz kad逝ba w takiej wn璚e - lepszy dost瘼 i ch這dzenie:
Szkielet w tej postaci wa篡 340 g.
Pora na oklejanie. Przy ka盥ym modelu staram si� spr鏏owa� czego� nowego. Tym razem by這 to poszycie. Skrzyd豉 poprzedniego modelu oklei貫m koveralem i by貫m bardzo zaskoczony ich wytrzyma這軼i�. Poza tym wa積e s� koszty, dlatego tym razem u篡貫m podszewki, takiej najta雟zej i najcie雟zej jak� znalaz貫m. Bajka! Klei si� to du穎 lepiej, a i malowanie lakierem jest chyba jednak bardziej wydajne ni� koveralu. Po trzech warstwach lakieru praktycznie nie by這 por闚. Naci庵a si� bardzo dobrze, a� za bardzo - skrzyd豉 si� nieco wyg造 - nie sezonowa貫m ich na desce. Etap闚 oklejania nie opisuj�, bo to wiadoma sprawa. Dodam tylko, 瞠 oklejanie lepiej wychodzi na vidaron - wolniej odparowuje.
Tak si� prezentuje:
Na tym etapie waga 440g.
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
Wracaj帷 do budowy na warsztat trafi這 podwozie (dosy� dziwne w tym samolocie...) polutowane na szablonie:
No i nieub豉ganie przyszed� czas na malowanie. Troch� nudne s� te fokkery w kolorze cellonowanego p堯tna, wi璚 m鎩 b璠zie wg schematu malowania samolotu Ernsta Udeta. Naszuka貫m si� po internetach, jaki to mo瞠 by� kolor. Wysz這 mi, 瞠 to co� w rodzaju "mouse gray" czyli taki szaro oliwkowy do tego niebieskie dodatki. 疾m si� troch� namaskowa� tego i owego, ale styl闚a musi by� :
Na tym etapie waga 580 g i nie ukrywam, jestem z niej bardziej ni� zadowolony, bo b璠zie mo積a przywali� troch� ci篹kich i niepotrzebnych dodatk闚.W ko鎍u w regulaminie stoi jak byk: "model ma by� p馧makiet�" Na pocz徠ek kozio� przeciwkapota穎wy i olinowanie - wiadomo, dobre i 20 punkt闚 na statyce Kozio� z p豉skownika alu, wklejony na 篡wic� do kad逝ba. Olinowanie z czego�, co znalaz貫m na alledrogo-elastyczna 篡趾a - u篡wa si� jej chyba do bi簑terii. Wygl康a spoko, jest mocna i mo積a j� lekko naci庵n望. Te linki to ozdoba - maj� by� 豉two zak豉dalne i maj� mi nie poniszczy� skrzyde� w razie jakby co. Do skrzyde� s� zaczepiane o ma貫 wkr皻y wkr璚one we wklejone w skrzyd豉 klocki:
Fokker doczeka� si� r闚nie� 鄉ia趾a, kt鏎y zasi康zie za sterami. 妃ia貫k ulepiony z lekkiej, wysychaj帷ej masy plastycznej dla dzieciak闚. W御y obowi您kowe :
Edytowane przez AQUARIUS dnia 19.10.2019 00:07
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
Uda這 mi si� troch� podgoni� z robot�. Pilot dosta� malowanie:
...a silnik mocowanie:
Zainstalowa貫m serwa, d德ignie i pozosta貫 drobiazgi. Uda這 si� wst瘼nie wywa篡� model bez dok豉dania o這wiu, co wi璚ej serwo wysoko軼i posz這 na ogon. Mocowanie pakietu rozwi您a貫m w ten spos鏏:
Doszed� ckm na masce, piankowy oczywi軼ie ze starych zasob闚. Co prawda spandau a nie lewis, ale karabin to karabin :
Skajka niep瘯ajka na obicie kabiny i aerografem zrobione polerowanie alemynium:
I w zasadzie model gotowy. Waga wysz豉 1160g czyli nie ma sza逝 nie ma wstydu-liczy貫m, 瞠 uda si� zmie軼i� w 1100 gramach ale troch� mnie ponios這 przy malowaniu i ozdobnikach.Pi瘸mowi inspektorzy tradycyjnie dokonali odbioru technicznego:
I kolejny model do oblatania. Pewnie ju� na wiosn�. A tymczasem 豉godnie przechodz� do kolejnego projektu "Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg