Zobacz temat
RC P這ck :: Wie軼i z kraju i zagranicy :: Inne
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Sk豉dki cz這nkowskie na rok 2010
stawoj
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 14:23
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08

Dosta貫m poczt� od naszego S豉wka. Przekazuje dalej, bo to bardzo wa積a informacja dla tych co ju� si� zapisali do AZM. Dotyczy sk豉dek kt鏎a ma wynosi� 20 z� na miesi帷 od ka盥ego modelarza. Zwracam uwag� , 瞠 nie jest to pomys� AZM a Aeroklubu Polskiego a AZM musi si� do tych uchwa� zastosowa�. Chcia豚ym aby ka盥y zainteresowany napisa� jakie jest jego zdanie bo ja nie chce wypowiada� si� za wszystkich. By� mo瞠 dla kogo� taka sk豉dka w jego przypadku b璠zie realna. Dla mnie nie jest i je郵i nic si� nie zmieni to na pewno rezygnuje. Jednak prosz� o merytoryczna rozmow� bo mo瞠 co� sensownego wymy郵imy razem.
Ps
To taki "prezent" pod choink� dla wszystkich modelarzy od AP Smile

Nie wiem czy mia貫� okazj� poczyta� o zje寮zie, ale efekty s�.
Mo瞠 wrzu� co� takiego na stron�:
"Koledzy,
Po Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu AP zbyt dobrych wie軼i nie ma.
To co uderza w nasz Aeroklub to r騜nego rodzaju op豉ty – z tym musimy sobie radzi� i nie jest to tematem tego posta.
To co dotyka wszystkich cz這nk闚 Klubu , to skokowa podwy磬a sk豉dek miesi璚znie odprowadzanych do AP.
Skok z 5z� na 20z� nie jest tym nad czym wszyscy przejd� do porz康ku dziennego.
Do ko鎍a roku 2009 obowi您uje 5z�, sk豉dki na rok 2010 Zarz康 AZM b璠zie ustala� 17.
Nie mo瞠my si� spodziewa�, 瞠 sk豉dka modelarska (doro郵i) b璠zie ni窺za, ni� to co musimy odprowadzi�...
AP co� wspomina o legitymacjach, optymist� co do szybkiego za豉twienia tej sprawy nie jestem.
Decyzja jest po Waszej stronie, ch皻ni z os鏏 kt鏎e z這篡造 deklaracje, mog� uiszcza� sk豉dki za rok 2009- Pani Magda ma Wasze deklaracje i zak豉da karty cz這nkowskie.
Koledzy rezygnuj帷y- prosz� o informacj� na ten temat.
To co sk豉dki Wam gwarantuj�: prawo o decydowaniu o tym co na lotnisku si� dzieje (wyb鏎 cz這nk闚 Zarz康u itp.), ustalanie regu� obowi您uj帷ych , prawo do korzystania z lotniska.
To ostatnie jest mocno na wyrost, ale w ko鎍u dojdzie do wygrodzenia i ogrodzenia lotniska docelowego.
Jak widzicie, nie ukrywam , 瞠 decyzja jest trudna i nie daje wy陰cznie korzy軼i, wr璚z przeciwnie- daje du穎 obowi您k闚 i niestety wyrzecze�.
Pi趾a jest po Waszej stronie.
S豉wek Adamkowski"

Edytowane przez stawoj dnia 14.12.2009 14:27

robloz
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 14:32
Awatar

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08

240 z�. na rok?!!! Komu� chyba samolot spad� na g這w�. Jak sie nic nie zmieni to trzeba b璠zie chyba poszuka� nowego lotniska.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c

Piotrek B
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 15:02
Awatar

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09

鄉iechSad
Nie bior� grawitacji na powa積ie.

lopez 16
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 15:08
modelarz

Post闚: 667
Data rejestracji: 04.09.08

O K...... Od jutra 這wi� ryby
Jak sie zapisywa貫m to by豉 mowa o 5 z� jak b璠zie 20 to ja szukam innego lotniska bo o za du穎 jak na mnie hehe
W takiej opcji 20 z� miesi璚znie ja wysiadam
Edytowane przez lopez 16 dnia 14.12.2009 15:13
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

India
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 15:12
Awatar

modelarz

Post闚: 117

妃iech, ale dla nas przez 透y....
Jak to si� odbije w pozosta造ch sekcjach, to oczywiste.....
--
S豉wek

AQUARIUS
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 15:31
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

A ile wynosi� b璠zie sk豉dka dla pozostalych cz這nk闚 Aeroklubu?

India
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 16:00
Awatar

modelarz

Post闚: 117

Przeczytaj pocz徠ek, 17 Zarz康 i podejmowanie decyzji.
W tej chwili nie wiem, to co do AP to mus, a dla AZM?
Czy stac nas na ca趾owite odpuszczenie tej cz窷ci?
Te� mam to do zap豉ty, a tekst o krowie dotyczy mnie- co otym s康z� powiedzia貫m na NZD.
Moje osobiste- Q-wa itd.
--
S豉wek

private9
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 17:07
Awatar

modelarz

Post闚: 891

Witam, jak b璠zie trzeba to niestety b璠� p豉ci�, zale篡 mi na miejsc闚ce, bo jest idealna, a i mam nadziej� 瞠 AZM pozwoli zorganizowa� w przysz造m roku zawody heli.
Niestety w AP pracuj� osoby z poprzedniego ustroju, a te co s� nowe to nabra造 nawyki od starych wyjadaczy, dlatego do ko鎍a zastanawia貫m si� nad zg這szeniem zawod闚 do kalendarza AP. Po ch,.... to nam, jak my gartstka zapale鎍闚 potrafimy zorganizowa� lepsze imprezy ni� MP pod szyldem AP. Mam nadziej� 瞠 jako� to rozwi您emy i b璠ziemy mogli si� spotyka� na naszej miejsc闚ce. Mo瞠 wypiszmy si� z AZM i zarejestrujmy stowarzyszenie P這ckiej Grupy Modelarskiej, i wtedy Zarz康 AZM za niedu瞠 sk豉dkowe pieni康ze pozwoli nam pobawi� si� na terenie AZM.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//

stawoj
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 17:18
modelarz

private9 napisa�/a:
Mam nadziej� 瞠 jako� to rozwi您emy i b璠ziemy mogli si� spotyka� na naszej miejsc闚ce. Mo瞠 wypiszmy si� z AZM i zarejestrujmy stowarzyszenie P這ckiej Grupy Modelarskiej, i wtedy Zarz康 AZM za niedu瞠 sk豉dkowe pieni康ze pozwoli nam pobawi� si� na terenie AZM.

To dobra propozycja i warta przemy郵enia. Wola� bym zap豉ci� 5 z� na miesi帷 na konto AZM i mie� pewno嗆 wej軼i闚ki. My郵� , 瞠 AZM jest wstanie wystawi� wej軼i闚ki, wyrobi� jakie� karty wst瘼u zorganizowanej grupie niekoniecznie przynale膨cej do AP. Tak jak S豉wek napisa� , 17 jest Zarz康 AZM i niech taki punkt b璠zie dopisany do porz康ku spotkania. Co o tym my郵isz S豉wku ?
Edytowane przez stawoj dnia 14.12.2009 17:34

pawel
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 18:38
Awatar

modelarz

Post闚: 223

JA REZYGNUJ� Z CZΜNKOSTWA

w zwi您ku z tym mam pytanie : jaka jest procedura rezygnacji
Edytowane przez pawel dnia 14.12.2009 21:13

stawoj
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 18:52
modelarz

Z tego co mi S豉wek powiedzia�, zrezygnowa� mo積a pisemnie. Zaraz przygotuje plik do poprania. Wype軟i� i zostawi� w biurowcu AZM.

stawoj
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 19:19
modelarz

Dla tych co chc� :
Do pobrania rezygnacja z cz這nkostwa w AZM. Plik wype軟i� d逝gopisem i dostarczy� do biurowca AZM (do po逝dnia zawsze funkcjonuje biuro) lub mi na lotnisku.
PLIK ..http://rcplock.pl...cjaAZM.doc

artplo
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 19:29
Awatar

modelarz

Post闚: 351

240 zeta za korzystanie z kawa趾a terenu??? Frown
Mam pytanko, czy ewentualni cz這nkowie AZM moga korzysta� odp豉tnie za loty "widokowe" lub jaki� ciekawy przelot
Z tego co kiedy� czyta貫m, cz這nek AZM ma prawo do wykupienia sobie lotu , oczywi軼ie jako pasazer
A mo瞠 to prawo dotyczy tylko tych kt鏎zy lataj� szybowcami , itp ?
Obawiam si� ,瞠 te 240 zeta b璠zie pocz徠kiem ko鎍a naszych zgromadze� na lotnisku :/
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2

Thomas
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 19:49
Awatar

modelarz

Post闚: 217

Faktycznie 20 zeta na miesi帷 to troch� jest. A powo豉nie P這ckiej Grupy Modelarskiej to ca趾iem niez造 pomys� tylko trzeba dobrze obgada�.
Tomek

stawoj
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 19:52
modelarz

stawoj napisa�/a:
prawo do korzystania z lotniska.
To ostatnie jest mocno na wyrost, ale w ko鎍u dojdzie do wygrodzenia i ogrodzenia lotniska docelowego.
S豉wek Adamkowski"[/i]

My郵� , 瞠 up造nie jeszcze du穎 wody w Wi郵e zanim lotnisko zostanie ogrodzone i p鏦i co nie piszcie o jaki� ko鎍ach spotka� na lotnisku. O ile cz這nkostwo dla mnie jest przes康zone to spotyka� si� w tym samym miejscu b璠ziemy jeszcze bardzo d逝go. Przynajmniej mam tak� nadzieje.
Je瞠li kiedy� dojdzie do ogrodzenia i stwierdz� 瞠 jest za du篡 ruch w powietrzu by lata造 sobie jakie� modeliki to na pewno znajdziemy sobie inne miejsce
Edytowane przez stawoj dnia 14.12.2009 19:59

Grabos
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 20:14
Awatar

modelarz

Post闚: 291

rezygnujeSad
Bez ta鄉y i tak nie poleci...

AQUARIUS
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 21:33
Awatar

Moderator

Panowie spokojnie, bez nerwowych ruch闚. My郵�, 瞠 przyszed� czas na merytoryczn� dyskusj�. Co prawda nie po drodze nam, 瞠by si� spotka� w wi瘯szym modelarskim gronie z Dyrekcj� AZM, ale po to jest forum, 瞠by nam to u豉twi�. Ja mam kilka pyta� na pocz徠ek, na kt鏎e chcia豚ym uzyska� rzeczowe odpowiedzi.

Do S豉wka Adamkowskiego:
1.Po pierwsze skoro uchwa豉 dotycz帷a wysoko軼i sk豉dek zosta豉 przyj皻a to czy to oznacza, 瞠 delegaci, w tym r闚nie� wybrani przez nas na walnym zgromadzeniu AZM byli za jej przyj璚iem? Poni瞠j link do tekstu uchwa造
http://www.aerokl...221646.pdf
2.Czy by豉 jaka� mo磧iwo嗆 zmiany wysoko軼i tych sk豉dek? Sk康 tak naprawd� bior� si� te kwoty? Na co te 鈔odki s� przeznaczane (tu chodzi mi o to czy s� one wykorzystywane przez zarz康y konkretnych aeroklub闚, czy nie daj Bo瞠 id� do kasy zarz康u AP)?
3.Czy rezygnacja z cz這nkostwa jest r闚noznaczna z zakazem korzystania z lotniska? Je郵i tak to, w jaki spos鏏 AZM b璠zie j� egzekwowa�.
4.Czy grupa kilkudziesi璚iu modelarzy zrzeszona w formalnie zarejestrowanym stowarzyszeniu, mo瞠 ubiega� si� o mo磧iwo嗆 korzystania z lotniska po uprzednim zrezygnowaniu z cz這nkostwa w AZM. Je郵i tak to, na jakich zasadach?
5.Czy modelarz b璠帷y ju� cz這nkiem aeroklubu musi op豉ca� t� sk豉dk� jako dodatkow�? W tek軼ie na pocz徠ku jest mowa o cz這nkach i o modelarzach tak jakby to by造 dwie r騜ne kategorie statutowe(tu pytam akurat o sw鎩 przypadek)
6.Czy wysoko嗆 sk豉dki jest niezale積a od dzia豉lno軼i docelowej konkretnego cz這nka tzn. czy tyle samo p豉ci pilot kt鏎y podje盥瘸 limuzyn�, 豉duje si� do awionetki i leci od jednego lotniska AP do drugiego i tyle samo p豉ci nastolatek, kt鏎y przyje盥瘸 autobusem z modelem w reklam闚ce i na 50 metrach zaro郾i皻ego pola lata modelem? Ten cz這nek i ten cz這nek …

Do wszystkich modelarzy:
1.W nawi您aniu do postu Arka - czy istnieje na tyle du瞠 zainteresowanie, 瞠by utworzy� z naszej grupy formalne stowarzyszenie statutowe, niezale積e od AZM? Daje to nam du瞠 pole manewru cho熲y takie, jak pozyskanie 鈔odk闚 od sponsor闚 lub nawet z funduszy unijnych (o ile daliby鄉y rad� rozpisa� na to w miar� sensowny projekt oparty na jednym z program闚 rozwojowych). Takie stowarzyszenie musi mie� osobowo嗆 prawn�: czyli r騜ne formalno軼i jak zarz康, jak捷 siedzib� ( w sensie adresu), opracowywa� jakie� sprawozdania i takie tam. Czyta貫m ju� o kilku takich stow. utworzonych w Polsce i wiem, 瞠 to nie jest o mrzonka, a dobry spos鏏 na popchni璚ie modelarstwa do przodu niezale積ie od skostnia造ch struktur jakimi w tej chwili jest AP. Takie stowarzyszenie mog這by si� ubiega� o pozyskiwanie 鈔odk闚, z kt鏎ych mo積a by, cho� cz窷ciowo pokrywa� takie koszty jak op豉ta za korzystanie z lotniska AZM, lub JAKIEGOKOLWIEK LOTNISKA – ot cho熲y kawa趾a nieu篡tku wydzier瘸wionego za korzystniejsze pieni康ze od rolnika (lub kogo�, kto naby� dzia趾� roln� w celu p豉cenia KRUSu) Mo磧iwo軼i wykorzystania stowarzyszenia s� spore na pewno wi瘯sze ni� grupki zapale鎍闚 - b康� co b康� nieformalnej grupki.
2.Czy znacie jakie� inne miejsca w naszej okolicy, kt鏎e mog造by si� nadawa� do uprawiania lot闚 modelarskich? Na tyle du瞠, 瞠by nie stanowi� zagro瞠nia dla ludzi i mienia.

Na koniec chcia豚ym pogratulowa� zarz康owi AP do嗆 specyficznego podej軼ia do rozwoju i promocji modelarstwa w Polsce. Zamykane modelarnie, podnoszone sk豉dki - je郵i zamys貫m AP jest uczynienie z pasji dost瘼nej dla wszytkich - elitarnego sportu dla wybranych to rzeczywi軼ie ta droga jest naw豉軼iwsza.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 14.12.2009 21:41

stawoj
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 14.12.2009 23:08
modelarz

AQUARIUS napisa�/a:
Poni瞠j link do tekstu uchwa造
http://www.aerokl...221646.pdf

Troch� refleksji ..

W powy窺zej uchwale s� podane liczby. I t� pierwsz� magiczn� jest 50 cz這nk闚. Je瞠li si� przekroczy ju� o jednego to sk豉dka zwi瘯sza si� 100 % z 12 na 24 ty� z� na rok. A ile u nas jest cz這nk闚 aeroklubu ?.Wsp馧czuje temu co jako 51 b璠zie si� stara� o zapisanie do aeroklubu. Ale jak si� ju� zdarzy 瞠 si� przekroczy to lepiej szybciutko dokooptowa� nast瘼nych 49 bo przynajmniej b璠zie wi璚ej sk豉dek lokalnych.
Mam nadzieje, 瞠 przez nas, modelarzy nie przekroczyli鄉y tej magicznej liczby ale ten problem do ko鎍a roku na pewno zniknie SmileMy郵�, 瞠 aerokluby w豉郾ie w pierwszej kolejno軼i b璠� pozbywa� si� modelarzy byle tylko zmie軼i� si� w ni窺zym progu.

To jest sk豉dka kt鏎� musi zap豉ci� sam aeroklub regionalny AR (np: AZM) do Aeroklubu Polskiego (AP).

Przyk豉dowe op豉ty modelarza i klubu z tytu逝 posiadania ko豉 modelarskiego.

Teraz uchwalono, 瞠 dodatkowo ka盥y cz這nek jakiegokolwiek aeroklubu musi za siebie zap豉ci� sk豉dk� 240 z� na rok, kt鏎a te� idzie na poczet biura AP i bez 瘸dnych rozgranicze� typu modelarz, pilot, dzieciak , doros造 itd.

Lokalne aerokluby powinny 軼i庵a� od swoich cz這nk闚 czyli te� od modelarzy, dodatkowo swoje sk豉dki na w豉sny aeroklub ustalane indywidualnie przez lokalny zarz康.

Dodatkowo chc帷 mie� licencje sportow� by bra� udzia� w jakichkolwiek zawodach,p豉cisz dodatkow� sk豉dk� roczn� --> 70 z� plus sk豉dk� na licencj� sportow� modelarsk� klubow�, kt鏎� musi zap豉ci� aeroklub lokalny --> 200 z� i jest to op豉ta liczona za jedn� dyscyplin� bo za ka盥� dodatkow� p豉cisz ty i aeroklub lokalny dodatkowo. Sk豉dka idzie do AP.
Link ..http://www.modela...75cf448bb/

Do tego p豉tne badania lekarskie obowi您kowe dla modelarzy maj帷ych licencje sportow� - > 70 z� -100 z� w zale積o軼i od lekarza Link ..http://www.modela...cencja.htm

Je瞠li chcesz lata� modelami wi瘯szymi ni� 30 kg musisz zda� p豉tny egzamin i wykupi� dodatkowe p豉tne "鈍iadectwo kwalifikacji". Sk豉dka idzie do AP

W niekt鏎ych przypadkach indywidualne ubezpieczenia co� oko這 30 z� 40 z�.
Link ..http://rcplock.pl...#post_1716

Dla modelarzy nale膨cego do aeroklubu, lataj帷ymi modelami powy瞠j 5 kg takie ubezpieczenie jest obowi您kowe. Link ... http://www.aerokl...d_wiad=425

Jak ju� to wszystko zap豉cisz to 軼i庵n� z ciebie op豉t� ,za to, 瞠 we幟iesz udzia� w zawodach. Za ka盥e zawody op豉ta startowa oko這 80 z� - 100 z� ->to dla s璠zi闚 z AP.
Tych zawod闚 w roku mo瞠 by� naprawd� du穎. Na przyk豉d Puchar Polski Makiet rozgrywany ca造m rokiem.
Koszty dojazd闚 na zawody, zakwaterowanie, wy篡wienie wszytko we w豉snym zakresie

Dodatkowo jak w naszym przypadku, sk豉dki grupowe na utrzymanie strony, domeny.utrzymanie pasa modelarskiego.

To ile tych op豉t wysz這 ? Smile

Oczywi軼ie to nas w wi瘯szo軼i nie dotyczy ale jak by chcia� tak to wszytko wykupi� ?
Znalaz貫m przyk豉dow� deklaracje cz這nkostwa w stowarzyszeniu modelarskim.
http://sebaa.pl/r...aracja.pdf

Og鏊nie na forach sportowego lotnictwa jest burza w陰cznie z propozycjami obalenia zarz康u AP w豉郾ie za tak chore pomys造.

Link do forum ze strony szybowce.com
http://www.szybow...a.szybowce
Edytowane przez stawoj dnia 15.12.2009 09:31

SlavikS
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 10:12
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Ale gor帷o w temacie Smile Dorzuc� swoje trzy grosze.
1) Powo豉nie Stowarzyszenia jest dobrym pomys貫m. Trzeba mie� tylko na uwadze, 瞠 kto� musi si� tym zaj望 i potem ju� stale zajmowa�. To ju� jest organizacja maj帷a osobowo嗆 prawn� co ma niew徠pliwie zalety, ale r闚nie� i wady - nie orientuj� si� do ko鎍a co do obowi您k闚 sprawozdawczo軼i do organ闚 typu US, ale pewnie co� tam trzeba za豉twia�. Uwa瘸cie, 瞠 dzia豉lno嗆 Stowarzyszenia nie b璠zie poci庵a豉 koszt闚? Sami piszecie o wynajmowaniu lotniska od AZM albo od rolnika - uwa瘸cie, 瞠 b璠zie to mniej ni� 20 z�/mc? (ja nie s康z�) Znajdziemy lepsze miejsce do latania modelami ni� lotnisko? - nie s康z� - jak pole le篡 od這giem to jest na nim pe軟o wysokich chwast闚 i nie nadaje si� na l康owisko - niestety taki teren trzeba utrzymywa� (kosi�, grabi� ....), a nikt tego za free nie zrobi. Wiem co pisz� bo pr鏏owa貫m lata� u siebie na takich w豉郾ie nieu篡tkach (krowie 豉jno na takich terenach pomijam). Znajdziemy sponsora na nasz� dzia豉lno嗆? - pewnie nie. Fundusze unijne? - to jest dla "swoich" - raczej marne szanse. Modelarstwo RC uwa瘸ne jest za sport dla "ludzi z kas�", a takim nie trzeba pomaga�. Jedyne co mo瞠 zarabia� to nasza strona - Wojtek zacz掖 temat i idzie w dobrym kierunku. Mo瞠 z tych funduszy uda這by si� pokrywa� dzia豉lno嗆 Stowarzyszenia lub finansowa� sk豉dki do AP - to przysz這軼iowe gdybanie.

2) Rozumiem wzburzenie wszystkich. Ja te� nie jestem zachwycony. Pierwsza reakcja jest zawsze emocjonalna i nie do ko鎍a przemy郵ana. Apeluj� do koleg闚 - wstrzymajcie si� z pochopnymi decyzjami, przemy郵cie temat, we嬈ie pod uwag� wszystkie za i przeciw. Sk豉dki mo積a p豉ci� miesi璚znie - nie koniecznie za ca造 rok z g鏎y. Zanim zrezygnujemy z cz這nkostwa trzeba mie� przygotowane i rozpoznane KONKRETNIE wyj軼ie awaryjne na wypadek gdyby jednak AZM zabroni� korzystania z terenu lotniska modelarzom nie nale膨cym do AP. Dlaczego zak豉da� z g鏎y, 瞠 tak nie b璠zie?

3) Ja puki co z cz這nkostwa w AP nie rezygnuj� i sk豉dki zap豉c�. W ko鎍u nikt nam przy sk豉daniu deklaracji cz這nkowskich nie gwarantowa�, 瞠 sk豉dka b璠zie ca造 czas 5 z�/mc.

4) Piszecie, 瞠 na forach wrze w temacie, z postulatami obalenia Zarz康u w陰cznie to mo瞠 co� si� zmieni Wink Panowie jest nas du穎 w AZM - idziemy na zebranie wiosn�, na kt鏎ym b璠zie wybierany zarz康 AZM i zamiast zak豉da� Stowarzyszenie przejmujemy w豉dz� Pfft
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

AQUARIUS
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 10:55
Awatar

Moderator

A zastanowi貫� si� ilu z nas bedzie sta� na sk豉dki w AZM? Ja mam takie propozycje:
1. Co do stowarzyszenia to s� ich dwa rodzaje: stowarzysznie z osobowo軼i� prawn� (du穎 formalno軼i ale jest mozliwo軼 ubiegania si� o dotacje, darowizny itp) i stowarzyszenie zwyk貫 (bez osobowo軼i prawnej, ale za to mniej formalno軼i) Stowarzyszenie zwyk貫 utrzymuje si� ze sk豉dek cz這nkowskich. Gdyby ustali� je na powiedzmy 5 zeta miesi璚znie to zak豉daj帷 瞠 b璠zie nas np. 20 os鏏 to w skali roku uzbiera si� 1200 z這tych, mo瞠 jeszcze par� z這ty by這by z baner闚 na serwisie www. Z t� kwot� idziemy do dyrekcji AZM i w霩 albo przew霩 - podpisujemy umow� na korzystanie z lotniska albo nie. AZM zyskuje na tym czyste pieni康ze, bo to nie s� sk豉dki, kt鏎e musi od nas zebra� i odprowadzi� do zarz康u AP. Czy to nie jest rozwi您anie?
2. Co do ilo軼i c透onk闚 to na zebraniu by這 chyba na li軼ie 77, gdyby tak 28 si� ewakuowa這 wtedy AZM zmie軼i� by sie w 1 progu sk豉dkowym.

Najprosciej jest zap豉ci�.

Przeskocz do forum: