Wczoraj przetestowa貫m - zajefajna rzecz do nap璠闚 elektrycznych. Mo積a bez zgadywania i bardzo wygodnie pomierzy� wszystkie parametry nap璠u elektrycznego w uk豉dzie zasilania. W陰cza si� szeregowo mi璠zy bateri�,a a regulator i na wy鈍ietlaczu wida� wszystkie potrzebne warto軼i - napi璚ie baterii, pr康 i moc w Watach. Poza tym pami皻a szczytowe warto軼i tych parametr闚, wi璚 nie trzeba si� gapi� na wy鈍ietlacz podczas testowania sprz皻u.
Mo積a precyzyjnie dobra� 鄉ig這 do nap璠u bez ryzyka, 瞠 silnik czy regler p鎩dzie z dymem.
Wczoraj pomierzy貫m nap璠 w Extrze EPP. Producent zaleca� do tego silnika 鄉ig這 max 8x4. Po pomiarze okaza這 si�, 瞠 z takim 鄉ig貫m nie bierze nawet 8A. Za這篡貫m 10x5 - pr康 wzr鏀� do max 12A, moc ponad 120W i tak na razie zostawi�. Bez miernika na pewno bym takiego 鄉ig豉 nie zaryzykowa�.
Ma to jeszcze kilka funkcji, ale przynajmniej dla mnie mniej przydatnych.
Gdyby kto� chcia� sprawdzi� swoje zabawki to b璠zie mo積a skorzysta�
P.S. Jakby kto� kupowa� to nie zapomnijcie o ko鎍闚kach - miernik przychodzi z go造mi kablami (nota bene bardzo kr鏒kimi).
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
No w豉郾ie producenci silnik闚 zawy瘸j� pob鏎 pr康u i np do mojego silnika w motoszybowcu zalecany jest regiel 40A kupi貫m 50A ale po sprawdzeniu pr康u przek豉dnikiem pr康owym okaza這 si� ze spokojnie mog� za這篡� regulator 25A i latam do tej pory i nic si� nie dzieje To chyba robione jest specjalnie bo wi瘯szy regiel to wi瘯szy wydatek a co za tym idzie zysk dla producentaBez ta鄉y i tak nie poleci...
jaki masz na my郵i silnik i jaki regulator?
U mnie te� wreszcie krystalizuje si� czas podej軼ia do tematu Cobra 17, wyposa瞠nie juz nabyte i chcia豚ym por闚na�.
No chyba, 瞠 Slaviks
Gdyby kto� chcia� sprawdzi� swoje zabawki to b璠zie mo積a skorzysta� ]
mnie odwiedzi i pomierzy parametry w moich zabawkach - zapraszam
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
Grabos,
to wyposa瞠nie nap璠owe mamy takie same:
- silnik ten sam
- tylko regulator http://hobbycity....oduct=2165
bo taki by� polecany. Ale jak wida� mo瞠 by taki jak Tw鎩, tym bardziej, 瞠 przewidywane 鄉igie趾o jest te� mniejsze - sk豉dane 9 x 5 lub 9 x 5,5 Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
To troch� jest bardziej z這穎ne i trzeba bra� pod uwag� kilka rzeczy na raz. Bior帷 pod uwag� pobierany pr康, musimy wiedzie� , 瞠 taki sam idzie z pakietu, poprzez kable do regulatora i przez uzwojenie silnika. W podawanych parametrach silnika, regulatora i pakietu s� podawane zazwyczaj szczytowe maksymalne dopuszczalne pr康y, kt鏎e w praktyce mog� tylko trwa� kilka sekund.Zapominamy o tych parametrach i zje盥瘸my o 30%. To b璠zie nasz maksymalny, rzeczywisty, ci庵造 pob鏎 pr康u. Pob鏎 pr康u zale篡 od zastosowanego 鄉ig豉 i jego obci捫enia oraz dodatkowych urz康ze� typu serwa, regulator, odbiornik, 篡roskop i inne gad瞠ty. Dobieraj帷 nap璠 do modelu zaczynamy oczywi軼ie od silnika a nast瘼nie odpowiedniego 鄉ig豉 tak aby ci庵 tego zestawu i pob鏎 pr康u, by� taki jaki dla danego modelu jest potrzebny lub przez nas przewidziany.Sporo os鏏 dobieraj帷 zestaw nap璠owy kieruje si� zazwyczaj tylko i wy陰cznie maksymalnym pr康em kt鏎y mo瞠 odda� regulator. Dla bezpiecze雟twa je瞠li nie bardzo dbamy o wag� kupujemy regulator z zapasem my郵帷 瞠 jak przedobrzymy to regulator wytrzyma. I faktycznie regulator wytrzyma ale silnik ju� nie, bo na przyk豉d regulator jest na 25 A a silnik mo瞠 przepu軼i� przez swoje uzwojenia tylko 16 A i to przez kilka sekund. czyli przedobrzaj帷 ze 鄉ig貫m przegrzewamy i palimy silnik i automatycznie regulator.
Taki sam pr康 oczywi軼ie oddaje pakiet. I tu na samym pocz徠ku staje magiczna litera C. 10C, 15C, 20C 30 C to warto軼i maksymalne i chwilowe i najcz窷ciej zawy穎ne. Gdzie�
wyczyta貫m, 瞠 spokojnie mo積a odj望 po 5 C aby przybli篡� si� do rzeczywistej wydajno軼i. Pakiety lipo jak 瘸dne inne bardzo nie lubi� pracy przy g鏎nych parametrach pr康owych. Wyci庵anie maksymalnych pr康闚 skr鏂i czas ich 篡wotno軼i nawet o 3/4.
Przyk豉d.
silnik 3F o maksymalnym pr康zie 16 A
regulator 25 A
pakiet 3S 20C 800mAh
Czyli dla silnika ci庵造 pr康 (75% warto軼i szczytowej)raczej nie mo瞠 przekracza� 12 A
Regulator spokojnie wystarcza bo wiemy ju�, 瞠 wy瞠j ni� 12 A da� nie mo瞠my.
Pakiet teoretycznie 800*20C (rzeczywiste 15C) odda szczytowo 12 A ale jak wcze郾iej napisa貫m na maksa nie powinien chodzi� wi璚 g鏎n� granic� b璠zie 10 A.
Z tego wynika, 瞠 z takiego zestawu by optymalnie go wykorzysta�, g鏎n� granic� b璠zie 10 A
I trzeba tak dobra� 鄉ig這 by przy najwi瘯szym obci捫eniu nie p造n� wi瘯szy pr康 ni� 10 A.
Aby doda� jeszcze troch� "soli" to na przyk豉d najta雟ze mikro serwo z obci捫eniem potrafi bra� 0,5 A. Maj帷 4 takie serwa w modelu i ca造 czas nimi kr璚帷, mamy dodatkowe 2 A obci捫enia. Do tego trzeba doda� pr康 pobierany przez odbiornik.
Jak wida�, naszym w御kim gard貫m stal si� pakiet wi璚 mo瞠my zwi瘯szy� jego pojemno嗆 co pozwoli zwi瘯szy� wydajno嗆 pr康ow�. I tak, pakiet 1300 mAh 20 C odda nam ju� oko這 20 A.
Ale, je瞠li nie mo瞠my zwi瘯szy� wagi to szukamy pakietu 25 C 800 mAh lub nawet 30C 800 mAh co da nam tak瞠 oko這 20 A.
Maj帷 dobrane 鄉ig這 do silnika i wyliczony pob鏎 pr康u przy danym pakiecie ,mo瞠my wyliczy� oddawan� moc.
Je瞠li ta moc ci nie wystarczy musisz wybra� inny silnik o innych parametrach i na nowo podobiera� pozosta貫 akcesoria.
Dobieraj帷 tak zestaw wyd逝瘸my 篡wotno嗆 naszej elektroniki, wyd逝瘸my czas lotu, wykluczamy do minimum rozbicie modelu z winy awarii elektroniki.
Ja do mierzenia poboru pr康u wykorzystuje takie o to skomplikowane urz康zenie.
Jest to zwyk造 bocznik pr康owy, kt鏎y wpinamy mi璠zy pakiet a regulator. Jest tak wyskalowany, 瞠 spadek napi璚ia na tym boczniku jet r闚noznaczny z poborem pr康u.
Pod陰czam do cienkich kabelk闚 woltomierz i tyle ile napi璚ia pokarze tyle p造nie pr康u przez kable zasilaj帷e od pakietu do regulatora.
Budowa:
1 wtyk T, 1 gniazdo T i troch� kabelk闚
Wady:
Oczywi軼ie nie jest tak dok豉dny co miernik pokazany wy瞠j, nie zapami皻uje szczytowych sygna堯w, nie oblicza sam mocy.
Zalety:
Cena dw鏂h wtyczek
Edytowane przez stawoj dnia 09.02.2010 23:58
Wojtek wszystko super wyja郾i�.
Ten opis na pewno si� przyda ka盥emu kto dobiera nap璠 do swojego modelu - mo瞠 powinno si� go przenie嗆, skopiowa� do sekcji "Technika w samolotach RC" i przyklei� 瞠by nie zgin掖 w鈔鏚 innych. Sporo pocz徠kuj帷ych - i nie tylko - ma dylematy co do doboru silnika, regulatora, pakietu co wida� i na naszym forum Takie opisy s� bardzo cenne i warto by je by這 gdzie� zbiera�.
P.S. Mam taki bocznik jak opisa� Wojtek (zrobiony i wyskalowany przez Paw豉). Aktualnie mi nie potrzebny, wi璚 gdyby kto� reflektowa� to mog� go sprezentowa�. Mimo wszystko troch� wygodniej mi si� u篡wa tego mierniczka Turnigy S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Gdyby kto� chcia� sprawdzi� swoje zabawki to b璠zie mo積a skorzysta� ]
mnie odwiedzi i pomierzy parametry w moich zabawkach - zapraszam
Andrzej - szykuj zabawki!
W sobot� 鄉igam do Bia趾i i przeje盥瘸m przez Radom S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
grabos65 napisa�/a:
No w豉郾ie producenci silnik闚 zawy瘸j� pob鏎 pr康u i np do mojego silnika w motoszybowcu zalecany jest regiel 40A kupi貫m 50A ale po sprawdzeniu pr康u przek豉dnikiem pr康owym okaza這 si� ze spokojnie mog� za這篡� regulator 25A i latam do tej pory i nic si� nie dzieje To chyba robione jest specjalnie bo wi瘯szy regiel to wi瘯szy wydatek a co za tym idzie zysk dla producenta
To wszytko zale篡 jakie 鄉ig這 zastosujesz.
W parametrach tego silnika nie doczyta貫m jaki max pr康 jest dopuszczalny.
Nie wiem, przy jakim 鄉igle taki pr康 pobierze ale w opisach tego silnika w hobbycity pisz� u篡tkownicy, 瞠 przy nie kt鏎ych 鄉ig豉ch to ponad 40 A nawet mieli (szczeg鏊nie tych mniejszych szybkoobrotowych). My郵� , 瞠 to taki bezpieczny zapas aby m鏂 zastosowa� ro積e 鄉ig豉.
Edytowane przez stawoj dnia 09.02.2010 23:47
Chcia貫m jeszcze doda� to tematu jedn� najwa積iejsz� chyba rzecz o kt鏎ej jeszcze nie powiedzieli鄉y.
PAKIETY LIPOLOWE "ZABIJA" TAK NAPRAWD� WYSOKA TEMPERATURA LUB ROZxDOWANIE CELI PONI浩J BEZPIECZNEGO NAPI犴IA
Podczas oddawania przez pakiet wysokich pr康闚 o kt鏎ych pisa貫m wy瞠j, jego cele robi� si� ciep貫 a przy pr康ach szczytowych i ponad znamionowych gor帷e.
To w豉郾ie przegrzanie powoduje zmian� chemiczn� pakietu i jego uszkodzenie co widoczne jest spuchni璚iem i du篡m spadkiem wydajno軼i.
Kiedy� jak pami皻am, kupowa貫m 3 celowy pakiet firmy Dualsky to cele by造 od siebie odsuni皻e taki punktowymi gumeczkami, tworz帷 mi璠zy celami kana造 wentylacyjne. Pami皻am , 瞠 ten pakiet bardzo d逝go mi s逝篡�. Ostatnio czego� takiego w pakietach nie robi� bo przyklei� na p豉sk jedn� do drugiej jest 豉twiej i szybciej.
Uwa瘸m te�, 瞠 te grube koszulki, kt鏎ymi s� obciskane pakiety w du篡m stopniu ograniczaj� odp造w ciep貫go powietrza i wentylacj� a jedna cela dogrzewa豉 drug�.
W tym sezonie postanowi貫m , 瞠 b璠� lata� wy陰cznie przerobionymi pakietami, nie patrz帷 瞠 to n闚ka pakiet a modele b璠� tak przerabia� by by� zawsze jaki� nawiew na pakiety z zewn徠rz
Pozrzuca貫m te grube koszulki a mi璠zy cele powk豉da貫m po 4 takie ma貫 paseczki z balsy 1 mm co pozwoli這 mi uzyska� idealne szczelinki na ca貫j d逝go軼i cel.
Odpowied� udziel� sobie pod koniec sezonu.
Edytowane przez stawoj dnia 12.02.2010 23:05