Chcia豚ym podzieli� si� z Wami wra瞠niami z budowy samolotu 4Fun firmy Morlock Family (uko鎍zony w 85%). Konstrukcja bardzo mi si� spodoba豉 a szczeg鏊nie wykonanie pe軟ego kad逝ba i konstrukcyjnego skrzyd豉. Konstruktor przewidzia� wykonanie kad逝ba z depronu 3mm (pokrytego foli� pakow� , wzmocniony gdzie nie gdzie bals� 2mm) lecz wyda這 mi si� to zbyt wiotkie. Garb i dolna cz窷� kad逝ba by豉 z jednego kawa趾a. Postanowi貫m to zrobi� po swojemu Cz窷ciowo odrysowa貫m kad逝b 瞠by uzyska� profil z depronu 6mm, wzmocnienia wykona貫m z balsy 3mm, wr璕� silnikow� wzmocni貫m od strony silnika sklejk� 3mm,nast瘼nie epp 1cm a od 鈔odka 5mm balsy (taki przek豉daniec ). Skrzyd這 odwzorowa貫m, zmieni貫m spos鏏 poszycia nie z dw鏂h cz窷ci a z jednej, dodatkowo wzmocni貫m d德igarem sosnowym. Przerobi貫m r闚nie� mocowanie skrzyd豉 do kad逝ba na zasadzie ko趾a aluminiowego, gniazdo we wr璠ze podwoziowej. Na sp造wie sklejka 2mm, kt鏎a stabilizuje ca貫 skrzyd這. Przez doln� klapk� poprowadzi貫m 鈔ub� poliamidow�, kt鏎a spina ca這嗆. Przekombinowa貫m troch� z podwoziem. Drut 2.5mm by� za cienki i musia貫m go wzmocni� dodatkowym zaczepem na klapce. Kabink� zrobi貫m z butelki Pet. Wcze郾iej wystruga貫m kopyto ze sklejonych klock闚 鈍ierkowych (najlepsza by豉by lipa ze wzgl璠u na mi瘯ko嗆). Wyszlifowa貫m, zaszpachlowa貫m i wysz豉 g豉dziutka. Popychacze wyci掖em ze sklejki 1mm i nas帷zy貫m CA dla wzmocnienia. Zawiasy z kevanu wkleja貫m na 2 sk豉dnikowy poxypol (prze廝oczysty) daje to elastyczn� spoin� i nie t篹eje na kamie� a zawiasy chodz� bez problemu. Drut do popychaczy poprowadzi貫m w bowdenach. Pilot wygl康a� bardziej na w璠karza bulwarowego dlatego dorobi貫m mu s逝chawki i mikrofonik (teraz bardziej przypomina kierowc� w霩ka wid這wego ). Zegary przedrukowa貫m, szkie趾a i s逝chawki wyci掖em z wyt這czek po lekach. Ca這嗆 oklei貫m papierem 郾iadaniowym na wikol (stateczniki wzmocni貫m listw� balsow� 6x6mm). Bardzo to wszystko pracoch這nne. Wycina貫m gotowe elementy z papieru i po nas帷zeniu nakleja貫m. W kuwecie rozrobi貫m wikol w stosunku 1:4 a do moczenia papieru a do smarowania element闚 1:1. Nale篡 pami皻a� aby symetrycznie nakleja� paski papieru w przeciwnym razie przy wysychaniu wichruje elementy. Po wyschni璚iu daje niesamowit� sztywno嗆. Nale篡 powt鏎zy� smarowanie klejem (sam zrobi貫m b陰d, posmarowa貫m zbyt g瘰tym i wysz造 na skrzydle ma貫 bruzdy po p璠zlu). Szlifowa貫m papierem od 240 do 500. Malowa貫m podk豉dem szarym. U篡貫m lakieru Motip (samochodowy), jest bardzo dobry, nie zacieka, nie sp造wa i schnie bardzo szybko. Wszystkie te sposoby s� zaczerpni皻e z r騜norakich stron modelarskich i oczywi軼ie naszej p這ckiej (je郵i mog� powiedzie� naszej gdy� jestem tu nowy). Rozpi皻o嗆 skrzyde� 87cm, d逝go嗆 80cm, waga "na golasa" 0,38kg.
Jest to m鎩 4 sklejony model poprzednie to Piper, Toto i Alpha Jeta. W takiej kolejno軼i b璠� je oblatywa� (przy okazji ucz帷 si� latania ) bo jeszcze 瘸den z nich nie lata�.
Mam pytanie do szanownego grona jaki silnik zastosowa� do tego samolotu. Chc� motorek bardziej spokojny ni� szybki(nerwowy), posiadam radio Hitec Optic 6 2,4.
Do陰czam kilka fotek tego modelu:
Witam Leszku. Widz� du膨 dok豉dno嗆 w twoim modelu. Podoba mi si� bardzo , 瞠 zadba貫� o par� detali jak pilot czy tablica zegar闚. Powiedz mi jak wytrzyma貫� by zrobi� trzy modele i 瘸dnym nie polata� ?. Mam nadzieje , 瞠 nadrobisz to wszytko w tym sezonie.
Z twojej listy modeli zdecydowanie zacz掖 bym nauk� latania od modelu ToTo.
Na zdj璚iach modelik wygl康a super. Rozumiem, 瞠 "golas" to bez 瘸dnego wyposa瞠nia. Jak na te rozmiary troch� ci篹ki. Wyposa瞠nie to minimum z 250 g wi璚 do lotu wyjdzie ponad 600 g. Bior帷 pod uwag� w miar� komfortowe latanie potrzeba oko這 180 - 200 Wat i taki silnik bym wybiera� (pakiet Lipo 3S 1800 - 2000 mAh 20 albo 25C i regiel 25A). Czy model b璠zie szybki, czy nie, decyduje 鄉ig這. Jak chcesz polata� wolniej dobieraj wi瘯sze 鈔ednice z mniejszym skokiem (czyli np 10x4,7 zamiast 9x6).
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Nie trzeba przesuwa� o鄂i. W komplecie jest wszystko do monta簑 zar闚no przed jak i za wr璕�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4