Nie prawidłowe umieszczanie pakietu w modelu może doprowadzić do
niestabilnego lotu. Chodzi o za wysokie i za niskie umocowanie.
Za niskie umocowanie pakietu np: w modelu górnopłata może wywołać efekt wahadła.
Każde przechylenie modelu przy zakręcie będzie bardzo mocno kontrowane w druga stronę przez nisko położony pakiet. Może nawet wystąpić efekt odwrotnego skrętu niż zamierzony. Prawidłowo w górnopłacie, pakiet powinien być w osi modelu lub minimalnie tuż nad nią.
W modelu akrobacyjnym tylko i wyłącznie w osi modelu tak aby przy beczkach lub np locie nożowym nie było mowy o przechylaniu modelu przez pakiet w którąkolwiek stronę.
To samo ma się do mocowania pakietów w małych modelikach z płaskimi kadłubami. Często przyklejamy pakiet rzepem do boku modelu - błąd. lepiej wyciąć w płytce otwór i umieścić pakiet centralnie.
Pakiet umocowany wysoko np na kadłubie ponad skrzydłami będzie cały czas wytrącał model ze statycznego lotu a każdy zakręt będzie mocno pogłębiany uniemożliwiając nawet wyjście z zakrętu.Podobny efekt będzie przy wysoko umieszczonym silniku np: na wieżyczce.
Edytowane przez stawoj dnia 14.02.2010 09:56
Super, że tu trafiłem. Właśnie miałem jeden problem nie rozwiązany. W końcu chyba wiem, dlaczego Aeronca jest taka niechętna do skrętów. Pakiet wrzuciłem najniżej, jak się dało, w przekonaniu, że tak będzie najlepiej. Teraz właśnie podnoszę go do osi. Ale pewnie nieprędko będę mógł sprawdzić efekty, jest bardzo wrażliwa na wiatr.
Jarek
------------
BIXLER v.3