Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Mocowanie pakietów w samolotach
stawoj
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 14.02.2010 01:00
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

Parę słów o umieszczeniu pakietów w modelu.

Nie prawidłowe umieszczanie pakietu w modelu może doprowadzić do
niestabilnego lotu. Chodzi o za wysokie i za niskie umocowanie.

Za niskie umocowanie pakietu np: w modelu górnopłata może wywołać efekt wahadła.
Każde przechylenie modelu przy zakręcie będzie bardzo mocno kontrowane w druga stronę przez nisko położony pakiet. Może nawet wystąpić efekt odwrotnego skrętu niż zamierzony. Prawidłowo w górnopłacie, pakiet powinien być w osi modelu lub minimalnie tuż nad nią.

http://i771.photo...1266105532

W modelu akrobacyjnym tylko i wyłącznie w osi modelu tak aby przy beczkach lub np locie nożowym nie było mowy o przechylaniu modelu przez pakiet w którąkolwiek stronę.

http://i771.photo...1266105601

To samo ma się do mocowania pakietów w małych modelikach z płaskimi kadłubami. Często przyklejamy pakiet rzepem do boku modelu - błąd. lepiej wyciąć w płytce otwór i umieścić pakiet centralnie.

Pakiet umocowany wysoko np na kadłubie ponad skrzydłami będzie cały czas wytrącał model ze statycznego lotu a każdy zakręt będzie mocno pogłębiany uniemożliwiając nawet wyjście z zakrętu.Podobny efekt będzie przy wysoko umieszczonym silniku np: na wieżyczce.
Edytowane przez stawoj dnia 14.02.2010 09:56

jarekrum
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 29.10.2017 20:41
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 31.05.15

Super, że tu trafiłemSmile. Właśnie miałem jeden problem nie rozwiązany. W końcu chyba wiem, dlaczego Aeronca jest taka niechętna do skrętów. Pakiet wrzuciłem najniżej, jak się dało, w przekonaniu, że tak będzie najlepiej. Teraz właśnie podnoszę go do osi. Ale pewnie nieprędko będę mógł sprawdzić efekty, jest bardzo wrażliwa na wiatrFrown.
Jarek
------------
BIXLER v.3

Przeskocz do forum: