Zaczynam nowy w徠ek tutaj bo nie ma kategorii "Relacje z budowy" - drobna sugestia dla admina
Dzisiaj na latanku koledzy zach璚ili mnie do pisania relacji z budowy mojego nowego modelu. Model elektrycznego akrobata CAP 232 (120 cm rozpi皻o軼i).
Model konstrukcyjny powstaje dobrze znan� technik� wycinania, szlifowania i klejenia kawa趾闚 balsy, sklejki, wstawek w璕lowych i tego co akurat wpadnie pod r瘯� i pasuje Oklejony b璠zie foli� Easycoat - ju� czeka sobie na swoj� kolej. Podwozie w璕lowe - w豉郾ie przylecia這 z HK jak i reszta wyposa瞠nia. W miar� post瘼u prac b璠� si� stara� dodawa� zdj璚ia z drobnymi komentarzami. Je瞠li kto� b璠zie zainteresowany bli窺zymi szczeg馧ami b璠� sukcesywnie dopisywa�. Mam nadziej�, 瞠 swoim przyk豉dem zach璚� koleg闚 do zak豉dania w徠k闚 z opisami budowy swoich zabawek. Ja zawsze z zainteresowaniem czytam takie rzeczy bo sporo si� mo積a od innych nauczy�
Po tym mo瞠 przyd逝gim wst瘼ie - startujemy:
1) zacz掖em od statecznik闚 - najpierw pionowy - balsa 5 mm
potem poziomy - balsa 5 mm + wzmocnienia ze sklejki i profilu w璕lowego.
2) Po sko鎍zeniu statecznik闚 wzi掖em si� do wycinania 瞠berek p豉ta. P豉t b璠zie w ca這軼i - przykr璚any od spodu kad逝ba 鈔ubami plastikowymi. Konstrukcja p豉ta jest dosy� ciekawa i niestety ka盥� par� 瞠ber trzeba wycina� osobno. W 瞠brach powycina貫m otwory 瞠by troch� zyska� na wadze. Skrajne 瞠berka zrobi貫m ze sklejki 2 mm, reszta 瞠ber z balsy 2 mm. Z這篡貫m ca這嗆, wzmocni貫m d德igary profilami w璕lowymi i sklejk� oraz po陰czy貫m dolny i g鏎ny d德igar kawa趾ami balsy na ca貫j d逝go軼i p豉ta. Wysz豉 bardzo sztywna konstrukcja - nic si� inie wygina ani nie odkszta販a. Ciekawe jak b璠zie z wag� ?
Kilka fotek z prac nad skrzyd貫m :
Na razie to tyle.
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:49
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
artplo napisa�/a:
Pieknie , ale kiedy obadamy SPITA jak robi kosiaki nad lotniskiem ???
Jak si� naucz� robi� te kosiaki
Mo瞠 modele to i umiem robi�, ale z lataniem cieniutko, cieniutko
Teraz pilnie trenuj� Extr�. Jak ju� nabior� odpowiednich nawyk闚 przyjdzie czas na Spita. Pierwszy oblot i kret Extry ostudzi� skutecznie moje zap璠y do latania tym modelem.
stawoj napisa�/a:
Mam nadzieje 瞠 w tym roku CAPA oblatasz
Jak b璠� takie nielotne pogody to jest szansa - wi璚ej czasu na warsztat S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Wyci皻e wr璕i i zrobione boczne kratownice tylnej cz窷ci kad逝ba.
Wr璕a silnikowa ze sklejki 4 mm. Reszta wr璕 - sklejka 2 mm.
Kratownica z listewek balsowych - 4 mm.
No i to wszystko posk豉dane razem do kupy:
Konstrukcj� kad逝ba opar貫m na jednym pr璚ie w璕lowym o 鈔ednicy 4 mm poprowadzonym przez ca陰 d逝go嗆. Dzi瘯i temu kad逝b wyszed� prosty jak struna. Wr璕i po陰czy貫m listewk� ze sklejki i dwoma pr皻ami o 鈔ednicy 2 mm z w堯kna szklanego. O dziwo ju� w tym stanie konstrukcja jest bardzo sztywna, co mnie cieszy
[Edit - 30-11-2008]
Cap wr鏂i� na warsztat
Na dzisiaj kad逝b w takim stanie. Ca豉 kabina b璠zie zdejmowana.
Tyle na razie
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:49
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Witam wszystkich,
Jestem nowym u篡tkownikiem tego forum i zapewne jak wielu z Was wracam po latach do swoich zainteresowa� - hobby. Du穎 od tego czasu zmieni這 si� w technologii i dost瘼no軼i. Widz� na tym forum szereg przydatnych wskaz闚ek podczas budowy i wyposa瘸nia r騜nych modeli.
Przede wszystkim chcia豚ym podzi瘯owa� za bardzo przydatny w徠ek z budowy modelu od podstaw.
Jestem posiadaczem Katany MD (elektryka) - prosto z pude趾a i czeka mnie "jedynie" jej posk豉dania i wyposa瞠nie. Wi瘯szo嗆 jej element闚 jest ju� gotowa, ale usterzenie pionowe i poziome, jak r闚nie� podwozia w cz窷ciach. Dlatego te� czekam z du膨 niecierpliwo軼i� na etap wycinania slot闚 (narz璠zia) pod zawiasy oraz sk豉danie uk豉du nap璠owego, zasilaj帷ego, jak r闚nie� steruj帷ego. Oczekuj� na szczeg馧owe wskaz闚ki i dok豉dne zdj璚ia szczeg馧闚 wykonania, gdy� mimo, 瞠 instrukcja do陰czona do modelu ameryka雟ka to niestety tak tekst, jak i fotki ma這 czytelne i zrozumia貫 - przynajmniej dla mnie.
S豉wek licz� na Ciebie i Twoje do鈍iadczenie.
Pozdrawiam
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
Andy - napisz co� wi璚ej. Ju� wiemy, 瞠 Katana MD - odwa積ie jak na pierwszy model Jaka aparatura, jaki nap璠 zamierzasz da� do tej Katany (silnik, regulator, pakiet, 鄉ig這).
Dlatego te� czekam z du膨 niecierpliwo軼i� na etap wycinania slot闚 (narz璠zia) pod zawiasy oraz sk豉danie uk豉du nap璠owego, zasilaj帷ego, jak r闚nie� steruj帷ego. Oczekuj� na szczeg馧owe wskaz闚ki i dok豉dne zdj璚ia szczeg馧闚 wykonania, gdy� mimo, 瞠 instrukcja do陰czona do modelu ameryka雟ka to niestety tak tekst, jak i fotki ma這 czytelne i zrozumia貫 - przynajmniej dla mnie.
S豉wek licz� na Ciebie i Twoje do鈍iadczenie.
Mo瞠 napisz� po kolei:
1) zawiasy - w skrzyd豉ch ju� osadzone i bez specjalnych narz璠zi - ja u篡wam skalpela z ostro zako鎍zonym ostrzem. Nacinam bals� i wciskam zawias - mi瘯ka balsa 軼i郾ie si� na tyle, 瞠 zawias wchodzi nie wybrzuszaj帷 kraw璠zi, a o to przecie� chodzi. zawiasy klej� na 篡wic� 5 min Epoxy - nie za du穎 瞠by nie zaklei� cz窷ci ruchomej Cyjanoakryl w tym wzgl璠zie jest ryzykowny - chyba 瞠 kto� nie chce mie� ruchomych zawias闚
2) Jak zrobi� nap璠 i zasilanie znajdziesz wsz璠zie - tu nie ma specjalnych "patent闚". Silnik pod陰czasz do regulatora (3 kable) - na pocz徠ku 陰czysz te kable na chybi� trafi�. Regulator pod陰czasz do odbiornika (kana� 3) i pakietu. W陰czasz aparatur� (najpierw aparatura potem odbiornik) i dr捫kiem uruchamiasz silnik. Sprawdzasz, czy kr璚i w dobr� stron�. Jak nie, zamieniasz dowolne 2 kable z trzech miejscami i gotowe - b璠zie kr璚i� w drug� stron�
3) Je瞠li chodzi o sterowanie to nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Sterowanie to serwa, kt鏎e trzeba pod陰czy� do odbiornika. Odpowiednie serwo do odpowiedniego kana逝:
kana� 1 - prawa lotka (albo obie lotki - wymagany kabel Y)
kana� 2 - wysoko嗆
kana� 3 - przepustnica
kana� 4 - kierunek
kana� 5 - podwozie albo lewa lotka
kana� 6 - klapy albo lewa lotka
Na orczyki serw przypinasz r騜nego rodzaju snapy - mnogo嗆 rozwi您a� jest wielka, a do nich popychacze, czy jak je fachowo zwa� "bowdeny".
Oczywi軼ie cykn� kilka fotek interesuj帷ych Ci� element闚, ale musisz pami皻a�, 瞠 co model to inne rozwi您ania, a ja z Katan� MD nie mia貫m do czynienia (cho� przyznam, 瞠 nachodzi造 mnie my郵i o zakupie - fajny modelik).
Zawsze ch皻nie pomog�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Witaj S豉wku,
Wiedzia貫m, 瞠 na Ciebie mo積a liczy�. Przyznam si�, 瞠 od d逝窺zego czasu czyta貫m do嗆 du穎 na temat budowy i wposa瘸nia modeli RC. Twoje wpisy na r騜nych w徠kach od razu zauwa篡貫m, jako bardzo rzeczowe i bardzo przydatne dla innych modelarzy z mniejszym do鈍iadczeniem - czytaj r闚niez mnie.
Dziekuj� za szczeg馧owy opis wykonania slot闚, osadzania w nich zawias闚 oraz ich wklejania na 篡wic� epoxy 5 min.
Jak okaza這 sie w przypadku Katany MD (czego nie stwierdzi貫m jeszcze faktycznie) sloty na zawiasy w elementach statecznik闚 pionowego i poziomego s� podobno wykonane firmowo. Ja niestety ich nie zauwa篡貫m, gdy� wszystkie elementy s� dok豉dnie oklejone foli�. Kiedy wr鏂� na weekend do domu poddam elementy usterzenia gruntownemu badaniu na zawartol嗆 w nich slot闚 i wtedy dopiero napisz�, czy faktycznie one s� wykonane firmowo.
O uk豉dach nap璠owym, zasilaj帷ym i steruj帷ym czyta貫m do嗆 du穎 i moja wiedza ju� znacznie si� poszerzy豉 (po軼i庵a貫m sobie r闚nie� r騜nego rodzaju schematy, jak i zdj璚ia ukazuj帷e prawid這we sposoby pod陰czenia ca貫go wyposa瞠nia modelu) Tym bardziej dziekuj� Tobie za tak szczeg馧owy opis w punktach 2 i 3, kt鏎y pozwoli mi zweryfikowa� wszystko i na ko鎍u pod陰czy� te� wszzstko w豉軼iwie.
Zdaj� sobie spraw�, 瞠 rzeczywi軼ie klasa tego modelu to do嗆 du瞠 wyzwanie dla modelarza z niezbyt du篡m sta瞠m. Ale jak widzisz nie dzia豉m na 豉pu capu. Najpierw zapozna貫m si� z tym co w pude趾u (z instrukcj� r闚nie� - ale jak pisa貫m nie jest zbyt szczeg馧owa), potem przemy郵a貫m, co trzeba zrobi� i jak to zrobi�. Teraz gromadz� wszystkie cz窷ci i powolutku zaczn� wszystko sk豉da� w ca這嗆. jako, 瞠 w domu jestem tylko w weekendy to troch� to potrfa - ale do wiosny jest jescze troch� czasu.
Pyta貫� jakie wyposa瞠nie przewidzia貫m dla tego modelu. Po przegl康ach wielu r騜nych opinii, poczytaniu na stronie producenta i konsultacjach w sklepie wyb鏎 pad� na nast瘼uj帷e elementy:
- Pakiet Li-pol 2200mAh 25C 3S1P 11.1V
- Spectrum DX6i DSM2 AR6200 2,4 GHz
- 4 x Hitec HS-65HB
- regulator Dualsky 40A
- 鄉ig這APC 12x6E
- 豉dowarka z balanserem GT Power A8
- zasilacz sieciowy Graupner 13,8V/12A.
Jestem ciekaw, jak oceniasz taki zestaw. Gdyby� mia� uwagi, to z ch璚i� zapoznam si� z nimi.
Oczywi軼ie ka盥a wiedza jest dobra, wi璚 czekam z niecierpliwo軼i� (oczywi軼ie bez pospiszania Ciebie)na fotki interesuj帷ych mnie element闚 konstrukcyjnych.
Jeszcze raz dzi瘯uj�
Mi貫j Wsp馧pracy
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
No tak,
i umkn掖 mnie najwa積iejszy elemet wyposa瞠nia, ten kt鏎y kr璚i 鄉igie趾iem:
- silnik Dualsky 3542CA-6.
Silnik otrzyma貫m gratis od poprzedniego w豉軼iciela, od kt鏎ego odkpupi貫m model.
Mi貫j Wsp馧pracy
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Zdaj� sobie spraw�, 瞠 rzeczywi軼ie klasa tego modelu to do嗆 du瞠 wyzwanie dla modelarza z niezbyt du篡m sta瞠m.
Nie mia貫m na my郵i budowy, a latanie tym cackiem To nie klasa trenerka, od kt鏎ego nale瘸這by zacz望. Nie wiem jak tam u Ciebie z pilota瞠m. Piszesz, 瞠 wracasz po latach. Pewnych rzeczy, jak jazdy rowerem, si� nie zapomina, ale troch� warto by potrenowa� na czym� mniej narowistym, albo przynajmniej na symulatorze Jak Wojtek pisze - krety na lotnisku s� pod ochron� i lepiej by這by nie straszy� ich Katan� Z tym wyposa瞠niem i nap璠em model b璠zie bardzo szybki.
Sorki, 瞠 si� tak wym康rzam, ale dotkliwie poczu貫m to na w豉snej sk鏎ze za szybko przesiadaj帷 si� na Extr� - jak 郵edzi貫� w徠ki to pewnie gdzie� si� to ju� przewin窸o. `
Co do wyposa瞠nia - moja opinia:
- Pakiet Li-pol 2200mAh 25C 3S1P 11.1V - OK
- Spectrum DX6i DSM2 AR6200 2,4 GHz - bardzo OK
- 4 x Hitec HS-65HB - dobre, ale drogie. Mo積a zastosowa� HXT-900 - b璠ziesz mia� 4 w cenie jednego Hiteca.
- regulator Dualsky 40A - proponuj� TURNIGY PLUSH 40A (1/2 ceny)
- 鄉ig這APC 12x6E - moim zdaniem troch� za du瞠 do tego modelu. Raczej co� wielko軼i 10x4,7E, 11x5E
- 豉dowarka z balanserem GT Power A8 - OK
- zasilacz sieciowy Graupner 13,8V/12A - OK
- silnik Dualsky 3542CA-6 - jak ju� masz to OK
Po spisie widz�, 瞠 sugerowa貫� si� Nastikiem Wyposa瞠nie, kt鏎e wybra貫� jest "markowe". To wszystko co wymieni貫� (z moimi uwagami) mo積a kupi� na dalekim wschodzie znacznie taniej w陰cznie z aparatur�, pakietami, 豉dowark� i zasilaczem tej samej klasy. Od czasu do czasu organizujemy wsp鏊ne zakupy i je瞠li b璠ziesz chcia� mo瞠sz si� do nich do陰czy�. Mo瞠sz oczywi軼ie zam闚i� sobie sam Sprz皻 jest naprawd� dobry - nie mieli鄉y z nim k這potu, a niekt鏎zy z nas lataj� ju� na nim 2 sezony.
Mo瞠 inni koledzy wypowiedz� si� na temat wyposa瞠nia? - W temacie nap璠闚 to najwi瘯sze do鈍iadczenie ma Pawe� - Pawe� napisz co o tym my郵isz.
P.S. Prace na CAP'em posuwaj� si� powoli do przodu - niebawem fotki S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Zalecane 鄉ig豉 do twojego silnika Dualsky 3542CA-6 przez producenta:
鄉ig豉: 10x6 - 14x6 , wi璚 chyba 12x6 takie jak chcesz jest 鄉ig貫m u鈔ednionym. Mo瞠sz poda� jakie� przybli穎ne parametry tego modelu , wag�, rozpi皻o嗆, d逝go嗆 lub odno郾ik do sklepu.
Je郵i to ta : http://nastik.pl/...-1545.html to model wysokiej klasy i wymagaj帷y du篡ch umiej皻no軼i pilota穎wych, a powiem ci, 瞠 swojego czasu chorowa貫m na t� katan� ale cena ... mnie ostudzi豉
Waga do lotu tego modelu z proponowanym wyposa瞠niem to oko這 900 g a przy tym silniku, kt鏎y masz to b璠zie pru豉 pionowo niczym rakieta - bardzo du篡 nadmiar mocy wi璚 powiel� pytanie S豉wka , jak tam umiej皻no軼i pilota穎we ?
Edytowane przez stawoj dnia 10.12.2008 23:32
Witajcie,
Dziekuj� za Wasze spostrze瞠nia, co do wyposa瞠nia modelu. Tak jest to Katana z Nastika i w du瞠j mierze sugerowa貫m sie tym sklepem, jako oficjalnym przedstawicielem Aerobatics Precision w Polsce. S豉wek wcale nie uwa瘸m, 瞠 "wym康rzasz si�" tylko traktuj� Twoje wypowiedzi jako uwagi i spostrze瞠nie znacznie bardziej do鈍iadczonego modelarza. Sam na to liczy貫m.
Oczywi軼ie dzi瘯uj�, za wskaz闚k� dotycz帷� dokonywania zakup闚 na dalekim wschodzie. B璠zie mi mi這 kiedy� do陰czy� si� do Waszych zakup闚 - widzia貫m tego rodzaju w徠ki na forum. Jestem ciekaw na jakiej zasadzie odbywa si� odp豉tno軼 za zam闚ione rzeczy (czy wp豉camy temu co zbiera zam闚ienia od razu z zam闚ieniem, czy p豉tno軼i dokonujemy p騧niej) Pytam dlatego, gdy� widzia貫m na Polskim Ebayu Katan� MD do sprzedania w Australii. Chcia貫m j� 軼i庵a� stamt康, ale nie chc� Wam ju� opisywa�, i� pomimo tego, 瞠 ten co sprzedawa� mia� dopuszczon� form� przelewu bankowego, to dla mi璠zynarodowych uzytkownik闚 uwzgl璠nia� tylko p豉tno嗆 PayPal (a ja, jak chyba juz zorientowali軼ie si�, jestem raczej ostro積y). Teraz widz�, 瞠 wystawia ja trzeci lub czwarty raz i dalej nikt jej nie kupi�. Dla zainteresowanych Ebay - aukcja nr 200243361042.
Wracaj帷 do wyposa瞠nia to faktycznie silnik posiada troch� zapasu mocy, ale taki (jak pisa貫m wcze郾iej) dosta貫m gratis od poprzedniego w豉軼iciela. Dosta貫m od niego r闚nie� troch� mniejsze 鄉ig這 11 x 5,5 i od tego 鄉ig豉 zaczn� oczywi軼ie swoje loty. Wiem, 瞠 w okolicach lotnisk krety pod ochron� i nie nale篡 ich straszy�, dlatego te� nie zaczn� od razu lot闚 w realu. Zamierzam w lutym naby� symulator i pilnie najpierw na nim potrenowa�. A poza tym, jak czyta貫m o aparatusze RC posiada ona tryb lotu bezpiecznego. Ciekaw� rzecz� jest r闚niez to, 瞠 w modelu jest mo磧iwo嗆 przepinania popychaczy na pozycje o r騜nym promieniu ramienia oddzia造wania na lotki skrzyde�, jak r闚niez usterzenia pionowego i poziomego. Prodecent za陰czy� nawet wzornik, w kt鏎ym wychylenie to mo積a ustawi� od 15 stopni poprzez 25, 35 do 45 , w zale積o軼i od rodzaju przewidywanych lot闚. Oczywistym jest, 瞠 zaczynam do 15. O moich umiej皻no軼iach pilota穎wych trudno mi samemu m闚i�, ale zapewne po tak d逝gim czasie zapewne du穎 trzeba b璠zie odrobi� lekcji w tym zakresie. Bardzo licz� na to, 瞠 tak jak pisa� S豉wek, tego jak jazdy na rowerze nie zapomina si�. A poza tym przez d逝gi okres czasu by貫m "nami皻nym" u篡tkownikiem wszelkiego rodzaju symulator闚 samolotowych na PC. Wiem, 瞠 to nie to samo, ale zawsze co�. Jak widzicie powy瞠j, pr鏏uj� przygotowa� si� do mojego pierwszego obecnego lotu do嗆 rzetelnie, zdaj帷 sobie spraw� z klasy modelu, jak r闚nie� stanu moich obecnych umiej皻no軼i.
Dziekuj� jeszcze raz za wszelkie wypowiedzi oraz licze na kolejne.
Pozdrawiam,
Mi貫j wsp馧pracy
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
jak czyta貫m o aparatusze RC posiada ona tryb lotu bezpiecznego. Ciekaw� rzecz� jest r闚niez to, 瞠 w modelu jest mo磧iwo嗆 przepinania popychaczy na pozycje o r騜nym promieniu ramienia oddzia造wania na lotki skrzyde�, jak r闚niez usterzenia pionowego i poziomego.
Andy, ciekawe rzeczy piszesz - co to jest tryb lotu bezpiecznego? Mam DX6 i si� nie doczyta貫m, ani nie zauwa篡貫m takiej opcji. Co do przepinania popychaczy - w DX6 i innych komputerowych aparaturach jest funkcja "Dual Rate" - proponuj� z niej skorzysta� i nie bawi� si� w przepinki.
Jestem ciekaw na jakiej zasadzie odbywa si� odp豉tno軼 za zam闚ione rzeczy (czy wp豉camy temu co zbiera zam闚ienia od razu z zam闚ieniem, czy p豉tno軼i dokonujemy p騧niej)
Powiem tak, do tej pory zakupy w Hobby City robi貫m ja i jak widz� koledzy si� do tego przyzwyczaili W skr鏂ie procedura wygl康a tak: zbieram zam闚ienia, zamawiam, p豉c� PayPal'em, wysy豉m ka盥emu arkusz z rozliczeniem koszt闚, odbieram przesy趾�, umawiamy si� mailowo lub na PW lub telefonicznie na odbi鏎 towaru. P豉tno嗆 na konto, albo do r瘯i w momencie odbioru towaru - jak komu wygodnie. Ceny takie jak na stronie HC przeliczone po kursie wymiany $ w systemie PayPal z dnia zap豉ty za zam闚ienie.
Zamierzam w lutym naby� symulator i pilnie najpierw na nim potrenowa�
Nie musisz kupowa� symulatora - FMS jest bezp豉tny - znajdziesz w sieci. Co� lepszego kosztuje du瞠 pieni康ze. Zainwestuj lepiej w kabelek od aparatury do symulatora i oswajaj si� z dr庵ami W ka盥ym razie 瞠by oszcz璠zi� kretom stresu symulator to podstawa S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Witam nowego modelarza na forum. Panowie nie w temacie, sorki za wcink�, ale nie mog貫m si� powstrzyma�, Andy...... w avatarze to Tw鎩 kot czy jakie� zdj璚ie z sieci. Jak dla mnie Zajebioza. Gratuluje. My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//
Witajcie,
Apropo's mojego avataru, to na zdj璚iu jest kot mojego kolegi, Kolega zdj璚ie udost瘼ni� mnie i mog� sie nim pos逝giwa�. Takie same mo瞠cie zobaczy� w moim profilu od ponad dw鏂h lat na Miplo.pl - portal u篡tkownik闚 AutoMapy.
S豉wek, masz w zupe軟o軼i racj�, co do Dual Rate. W豉郾ie t� w豉軼iwo嗆 aparatury mia貫m na my郵i pisz帷 o tym w豉snymi s這wami - tak to sobie zakodowa貫m w pami璚i. Ale obiecuj� popraw� i w豉軼iwej terminologii naucz� si� jak b璠� mia� aparatur� "na pok豉dzie" i zapoznam si� dok豉dnie z jej instrukcj�. Faktycznie posiadaj帷 aparatur� z Dual Rate "przepinki" nie maj� sensu. Przecie� mo積a w niej zaprogramowa� zakres wychyle� steru dla dw鏂h po這瞠� prze陰cznika Dual Rate.
Odno郾ie zakup闚 (przede wszystkim dzi瘯uj� za opisanie sposobu ich przebiegu), to rzeczywi軼ie procedura ich dokonywania jest bardzo wygodna dla modelarzy do陰czaj帷ych si� do Twoich zakup闚, ale mam nadziej�, 瞠 nie b璠zie zbyt uci捫liwa dla Ciebie, gdy do陰czy si� w przysz這軼i jeszcze jeden zainteresowany.
S豉wek, i znowu musz� przyzna� Tobie racj�, nie ma co wydawa� kasy na ca造 symulator. Przecie� tak jak pisa貫� wystarczy odpowiedni kabel po陰czeniowy pomi璠zy nadajnikiem a PC i mo積a si� szkoli� w pilota簑 "na sucho".
S豉wek mam jeszcze jedno pytanie odno郾ie zawias闚 - w zestawie za陰czone s� zawiasy poliestrowe CA. Nie wzbudzi造 one mojego zaufania (nie ma 瘸dnego do鈍iadczenia z takim materia貫m) i naby貫m zawiasy nylonowe z osi� stalow� - tzw. ma造 Kavan. Dla mnie wygl康aj� one na wiele solidniejsze - wielko嗆 i grubo嗆 s� bardzo podobne do tych firmowych. A Ty co my郵isz? Warto je zamieni�, czy te� pozostawi� firmowe?
Pozdrawiam
Mi貫j wsp馧pracy
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
mam nadziej�, 瞠 nie b璠zie zbyt uci捫liwa dla Ciebie, gdy do陰czy si� w przysz這軼i jeszcze jeden zainteresowany.
Damy rad�
w zestawie za陰czone s� zawiasy poliestrowe CA. Nie wzbudzi造 one mojego zaufania (nie ma 瘸dnego do鈍iadczenia z takim materia貫m) i naby貫m zawiasy nylonowe z osi� stalow� - tzw. ma造 Kavan. Dla mnie wygl康aj� one na wiele solidniejsze - wielko嗆 i grubo嗆 s� bardzo podobne do tych firmowych. A Ty co my郵isz? Warto je zamieni�, czy te� pozostawi� firmowe?
Ja bym zdecydowanie zamieni�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz