Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Problem z programowaniem regla TURNINGY 18!
AQUARIUS
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2008 01:25
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

Panowie poratujcie mnie radą! Otóż zakupilm ostatnio w HC regulator Turningy 18A, z tą końcówka do równomiernego rozładowywania aku lipolowych (takie gniazdo na kablu jak przy balanserze). Po zainstalowaniu w modelu przyszedł czas na próby. Aku naładowane, wszystko pięknie podłączone, kable polutowane itd. Po podłączeniu zasilania, regiel daje sekwencję dźwięków i wydaje się być gotowy do pracy. Wajcha od gazu w dolnym maxymalnym położeniu oczywiście. I teraz dodaję gazu, silnik pięknie rusza, ale w momencie gdy dochodzę wajchą do 1/3 gazu obroty przestają rosnąć i pozostają na tym poziomie do końca. Mogę je zwiękkszyć jak zrobię taki dziwny manewr: mianowicie przy górnym położeniu wajchy daję szybko wajchę do zera i szybko znowu do góry - wtedy silnik osiąga maxymalne obroty... Tak być nie może. Prawdopodobnie tzreba regiel jakoś zaprogramować, mam tą kartę do programowania, ale poszczególne parametry (oprócz ilości cel) niewiele mi mówią, zresztą wolę się dopytać zanim coś uszkodzę. Pomóżcie proszę!

stawoj
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2008 02:06
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

Mam ten programator.
Ja bym sprawdził tak:
Na programatorze jest funkcja Start Mode, oczywiście musi być ustawiona na "normal" i druga funkcja, która może mieć wpływ na to , to "Tymingi" czyli kąty wyprzedzenia, ustaw na "low" ewentualnie na "Middle" , "High tylko dla silników wyżyłowanych. Ostatnia funkcja na programatorze to" Governor Mode", jest to funkcja dla helików i ta też musi być wyłączona.

Raczej stawiam na "Timingi" wygląda tak jak by nie mógł wejść na obroty, poprzestawiaj sobie na wszystkie trzy, bez obaw nic się nie stanie.
Jeszcze jedno mi się rzuciło na myśl, czy taki sam objaw jest jak nie podepniesz tej końcówki do kontroli aku ?,

Odnośnie pozostałych funkcji na programatorze to:
Od góry - "Brake" czyli hamulec, ustawiamy albo nie, dla śmigieł składanych obowiązkowo.
"Battery Type" - wiadomo
"Cut Off Type" - jak akumulator osiągnie próg rozładowania to może regulator odciąc natychmiast (Cut-Off) lub spowolnić mocno obroty by szybciutko dolecieć do lądowiska (Soft-Cut)

"Cut Off Voltage" - Napięcie progowe odcięcia, zalecane ustawienie na "Middle" - około 3,0V na cele, chodź sporo osób ustawia na "High" 3,3 V, szczególnie kiedy jest ustawiona powyższa funkcja na (Soft-Cut)
Edytowane przez stawoj dnia 15.12.2008 02:28

SlavikS
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2008 07:30
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

A ustawiłeś maksymalne wychylenie drąga gazu? - to też się programuje tylko nie za pomocą karty. Wychylasz drąg ma maksa do góry i włączasz zasilanie. Regler popiszczy i potem wajcha max w dół - powinien przestać piszczeć. To jest w instrukcji od regla.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

Przeskocz do forum: