Panowie poratujcie mnie rad�! Ot騜 zakupilm ostatnio w HC regulator Turningy 18A, z t� ko鎍闚ka do r闚nomiernego roz豉dowywania aku lipolowych (takie gniazdo na kablu jak przy balanserze). Po zainstalowaniu w modelu przyszed� czas na pr鏏y. Aku na豉dowane, wszystko pi瘯nie pod陰czone, kable polutowane itd. Po pod陰czeniu zasilania, regiel daje sekwencj� d德i瘯闚 i wydaje si� by� gotowy do pracy. Wajcha od gazu w dolnym maxymalnym po這瞠niu oczywi軼ie. I teraz dodaj� gazu, silnik pi瘯nie rusza, ale w momencie gdy dochodz� wajch� do 1/3 gazu obroty przestaj� rosn望 i pozostaj� na tym poziomie do ko鎍a. Mog� je zwi瘯kszy� jak zrobi� taki dziwny manewr: mianowicie przy g鏎nym po這瞠niu wajchy daj� szybko wajch� do zera i szybko znowu do g鏎y - wtedy silnik osi庵a maxymalne obroty... Tak by� nie mo瞠. Prawdopodobnie tzreba regiel jako� zaprogramowa�, mam t� kart� do programowania, ale poszczeg鏊ne parametry (opr鏂z ilo軼i cel) niewiele mi m闚i�, zreszt� wol� si� dopyta� zanim co� uszkodz�. Pom騜cie prosz�!
Mam ten programator.
Ja bym sprawdzi� tak:
Na programatorze jest funkcja Start Mode, oczywi軼ie musi by� ustawiona na "normal" i druga funkcja, kt鏎a mo瞠 mie� wp造w na to , to "Tymingi" czyli k徠y wyprzedzenia, ustaw na "low" ewentualnie na "Middle" , "High tylko dla silnik闚 wy篡這wanych. Ostatnia funkcja na programatorze to" Governor Mode", jest to funkcja dla helik闚 i ta te� musi by� wy陰czona.
Raczej stawiam na "Timingi" wygl康a tak jak by nie m鏬� wej嗆 na obroty, poprzestawiaj sobie na wszystkie trzy, bez obaw nic si� nie stanie.
Jeszcze jedno mi si� rzuci這 na my郵, czy taki sam objaw jest jak nie podepniesz tej ko鎍闚ki do kontroli aku ?,
Odno郾ie pozosta造ch funkcji na programatorze to:
Od g鏎y - "Brake" czyli hamulec, ustawiamy albo nie, dla 鄉igie� sk豉danych obowi您kowo.
"Battery Type" - wiadomo
"Cut Off Type" - jak akumulator osi庵nie pr鏬 roz豉dowania to mo瞠 regulator odci帷 natychmiast (Cut-Off) lub spowolni� mocno obroty by szybciutko dolecie� do l康owiska (Soft-Cut)
"Cut Off Voltage" - Napi璚ie progowe odci璚ia, zalecane ustawienie na "Middle" - oko這 3,0V na cele, chod� sporo os鏏 ustawia na "High" 3,3 V, szczeg鏊nie kiedy jest ustawiona powy窺za funkcja na (Soft-Cut)
Edytowane przez stawoj dnia 15.12.2008 02:28
A ustawi貫� maksymalne wychylenie dr庵a gazu? - to te� si� programuje tylko nie za pomoc� karty. Wychylasz dr庵 ma maksa do g鏎y i w陰czasz zasilanie. Regler popiszczy i potem wajcha max w d馧 - powinien przesta� piszcze�. To jest w instrukcji od regla.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4