Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
MESSENGER - podr騜 sentymentalna
Piotrek B
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 31.01.2011 23:20
Awatar

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09

Moja historia z tym modelem si璕a przynajmniej 20 lat do ty逝. Jest to zestaw Czechos這wackiej firmy Modella, kt鏎� nie wszyscy z tego forum pewnie nawet pami皻aj�. Nie wiem dok豉dnie jak wtedy sta貫m si� posiadaczem takiego samego modelu, ale pami皻am, 瞠 w por闚naniu z naszymi M這dzikami i Jask馧kami, kt鏎e wtedy sklejali鄉y w modelarni by� to samolocik absolutnie dla mnie doskona造. Nie do嗆, 瞠 dwup豉t, ca造 z balsy i nap璠zany silniczkiem na CO2 to jeszcze 鈍ietnie wykonany. Sklejanie tego zestawu to by豉 czysta przyjemno嗆. Nie musz� Wam chyba pisa� jak dumnym by貫m dzieckiem, kiedy wreszcie sko鎍zy貫m budow� i jak wielkie by這 moje rozczarowanie kiedy model w pierwszym locie roztrzaska� si� tak, 瞠 nie by這 nadziei na jego napraw�Frown Mia貫m 透y w oczach i o ile dobrze pami皻am, by� to jeden z g堯wnych powod闚 mojej rezygnacji z samolot闚. (Zdradzi貫m je wtedy na rzecz rakiet sportowych).
Kiedy teraz nast徙i� renesans mojego modelarstwa od razu przypomnia� mi si� ten model. Szuka貫m jakiego� jego 郵adu w internecie, i nawet uda這 mi si� znale潭 co� na kt鏎ym� z polskich for闚. By這 tam o nim bardzo niewiele, ale by這 zdj璚ie i serce od razu mocniej mi zabi這. Od tej pory przegl康a貫m allegro licz帷 na to, 瞠 mo瞠 kto� odkopie jeszcze jaki� zapomniany przez 鈍iat egzemplarzco ? No i sta這 si�!! Po dw鏂h latach pojawi� si� m鎩 wymarzonyGrin Cena nie gra豉 roli, ba貫m si� tylko, 瞠by aukcja nie zako鎍zy豉 si� wcze郾iejAngry
Uda這 si�! Wylicytowa貫m i mam. Jeszcze nie przyszed�, ale moje rado嗆 ju� jest wielka. Sprzedaj帷y zapewnia�, 瞠 zestaw jest kompletny i w doskona貫j kondycji.
Nie wiem jeszcze czy b璠� go budowa� zgodnie z instrukcj�, tzn. silniczek na CO2, lub nap璠 gumowy, czy pokusz� si� o jak捷 konwersj� do RC. Nie pami皻am nawet jakiej on jest wielko軼i i czy ud德ignie jaki� dodatkowy osprz皻, ale to bez znaczeniaWink.
20 lat temu model nie polecia� i bardzo zmieni� m鎩 鈍iatopogl康, teraz mam drug� szans� i wiem, 瞠 jej nie zmarnuj�Smile
Zaprezentuj� tutaj oczywi軼ie jaka� fotorelacj� z budowy. Na razie zdj璚ia jeszcze z allegro.
images43.fotosik.pl/585/a402a1a95ddef6e1.jpeg
images38.fotosik.pl/577/f5e1b15bf47c08e1.jpeg
Edytowane przez Piotrek B dnia 31.01.2011 23:24
Nie bior� grawitacji na powa積ie.

AQUARIUS
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 04:50
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

Messenger to jeden z moich ulubionych samolot闚 - zprojektowany jako "powietrzny motocykl". Mia貫m kiedy� ch耩 takiego pope軟i�, mam chyba ze trzy rodzaje plan闚 d niego - w tym chyba w豉郾ie ksero planu z tego zestawu. Zasze mnie ciekawi這 jak pracuje taki silniczek gazowy. w takim drewniaczku to by這by naprawd� co�!
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg

robloz
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 06:56
Awatar

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08

Udana w璠r闚ka w czasie. Ja klei貫m te� dwa modele z tej firmy (jaka� awionetka na CO2 i g鏎nop豉t "Marabut"na gum�) Pami皻am, 瞠 lata造 super tylko 瘸這wa貫m 瞠 nie mo積a by這 nimi sterowa�.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c

Andy
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 07:44
Awatar

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08

Piter,
no fantastyczna sprawa. Mnie najbardziej zaskoczy� nap璠 na CO2. Ja to kojarz� takie naboje jedynie z syfonami na wod� sodow�.
Trzymam kciuki za Tw鎩 projekt. Bardzo fajnie by這by, aby spelnily si� Twoje marzenia sprzed lat i uda這 si� zapakowa� na pok豉d jakie� RC i elektryczny zesp馧 nap璠owy.
Mi這 czyta� takie tematy.
Edytowane przez Andy dnia 01.02.2011 07:45
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17

dorob
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 07:58
Awatar

modelarz

Post闚: 302
Data rejestracji: 12.10.10

Gratuluj� i 篡cz� spe軟ienia marze� Wink

Pierwszy raz w 篡ciu widz� silnik na dwutlenek, czasy si� zmieni造 - przer鏏 go na podtlenek Grin
A na powa積ie to 篡cz� owocnych i pozytywnie zako鎍zonych prac nad monta瞠m elektryki i udanego oblotu.

Temat oczywi軼ie b璠� 郵edzi�.
Pozdrawiam
MarCin
FotoDorob

http://marcindorobek.com
AQUARIUS
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 15:21
Awatar

Moderator

Ja tam bym ten zestaw zostwi� i jak by mi by這 smutno, to mym sobie otwiera� pude趾o i na niego zerka� od czasu do czasu. A raz do roku np. w swoje imieniny bym sobie odpali� ten gazaowy silniczek... Kiedy� te� o takowym marzy貫m, ale mog貫m co najwy瞠j na niego popatrze� przez lad� w Centralnej Sk豉dnicyy Harcerskiej... Ech!
C. Lindberg

Piotrek B
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 18:27
Awatar

modelarz

Ja tam bym ten zestaw zostawi� i jak by mi by這 smutno, to bym sobie otwiera� pude趾o i na niego zerka� od czasu do czasu. A raz do roku np. w swoje imieniny bym sobie odpali� ten gazowy silniczek...

HEHEWink Mo瞠 i to dobry pomys�. Mo瞠 po prostu zachomikowa� go na nast瘼ne 20 lat i potem si� zastanowi� co dalej Pfft
A co do tych silniczk闚 na CO2 to s� to bardzo ciekawe, aczkolwiek bardzo proste konstrukcie. Kiedy� by豉 to jedna z moich ulubionych zabawek. Mo瞠 kiedy� pokusz� si� o jaki� artykulik na ich temat.

SlavikS
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 21:36
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Panowie, ale temat !!!!
W swojej przygodzie z modelarstwem te� zetkn掖em si� z takimi silniczkami tylko u mnie sko鎍zy這 si� na pr鏏ach naziemnych. Nigdy nie polecia� w 瘸dnym samolocie. W ka盥ym razie takowy silnik posiadam i stykam si� z nim zawsze jak wlez� na strych Wink Je瞠li kt鏎y� z szanownych koleg闚 solennie obieca, 瞠 dorobi do niego model i umie軼i na tym forum relacj� z budowy i oblotu to z rado軼i� mu taki silniczek podaruj�.
Edytowane przez SlavikS dnia 01.02.2011 21:38
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

private9
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 21:58
Awatar

modelarz

Post闚: 891
Data rejestracji: 18.05.08

Te� mia貫m taki silniczek, i tak瞠 nie polecia� z modelem, no ale po moim 郵ad zagin掖.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//

Jarek
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 01.02.2011 22:56
Awatar

modelarz

Post闚: 36
Data rejestracji: 23.06.09

Powr鏒 do przesz這軼i. Po moim MESSENGER do dzi� pozosta這 kilka litewek i plastikowe elementy osi k馧. Ale i on nie doczeka� si� lotu na CO2 trwa貫 uszkodzenie obudowy plastykowego bloku silnika, a szkoda mog這 by� tak pi瘯nie jak u Piotrka.

AQUARIUS
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 02.02.2011 05:18
Awatar

Moderator

S豉wek a naboje mozna jeszcze gdzies kupi�? Je郵i tak to bior� ten MOTOR - w豉snie d逝bi� wicherka 10, mo瞠 poradzi.Smile
C. Lindberg

Piotrek B
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 02.02.2011 07:51
Awatar

modelarz

Z nabojami nie ma najmniejszego problemu. I nie s� zbyt drogie, np. http://www.spodla..._szt..html lub tutaj wi瘯szy wyb鏎 http://www.twenga...j-smietany
Edytowane przez Piotrek B dnia 02.02.2011 07:56

Grabos
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 02.02.2011 10:48
Awatar

modelarz

Post闚: 291
Data rejestracji: 19.05.08

A jaki ma mniej wi璚ej ci庵 taki silnik CO2 pytam z ciekawosci
Bez ta鄉y i tak nie poleci...

SlavikS
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 02.02.2011 10:59
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

AQUARIUS napisa�/a:
S豉wek a naboje mozna jeszcze gdzies kupi�? Je郵i tak to bior� ten MOTOR - w豉snie d逝bi� wicherka 10, mo瞠 poradzi.Smile

Piotrek ju� Ci odpowiedzia� co do naboj闚.
Motor masz w prezencie - dzi� zeksploruj� strych Smile
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

Piotrek B
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 02.02.2011 12:02
Awatar

modelarz

A jaki ma mniej wi璚ej ci庵 taki silnik CO2 pytam z ciekawosci

Co do ci庵u to chyba niewiele (na jakim� forum wyczyta貫m: "Z tego co pami皻am to takie silniki stosowa這 si� do modeli o wadze oko這 70 do 100g. Poniewa� by造 to wolnolotki, wi璚 przypuszczam, 瞠 ci庵 wynosi� najwy瞠j po這w� masy modelu." ) , ale jeszcze gorszy problem, to czas pracy na jednym zbiorniczku ok 30-40 sekund.
Tutaj jest fajny temat o tych modelikach http://www.forum....hp?t=36355 O ile dobrze rozumiem, to dop鏦i silnik chodzi, to model zakr璚a od obrot闚 鄉ig豉 i lata w k馧koSmile Dopiero jak sko鎍zy si� paliwo to si� prostuje i opada Grin
Tutaj jest te� fajna animacja z zasada dzia豉nia http://www.animat.../co2.shtml
Obroty reguluje si� dokr璚aj帷 i odkr璚aj帷 cylinder Wink
Edytowane przez Piotrek B dnia 02.02.2011 12:24

Przeskocz do forum:
statystyka