Co spotkanie to nowe modele. Nasz豉 mnie taka refleksja - dlaczego wi瘯szo嗆 naszych koleg闚 nie pisze relacji z budowy? Przecie� nawet sk豉danie modelu z zestawu jest warte opisania i udokumentowania.
Ja nie b璠� taki tajemniczy i w zwi您ku z tym postaram si� opisa� modelik, kt鏎y kupi貫m sobie w przyp造wie impulsu - bo zawsze mi si� podoba� Postanowi貫m r闚nie� sprawdzi� czy rzeczywi軼ie jako嗆 wykonania i w豉軼iwo軼i lotne modeli Hyperiona s� takie jak opisuj� na forach. Tak naprawd� to zakup jest wynikiem przypadku. Szuka貫m owiewki silnika do mojego CAPA'a, kt鏎ego po do鈍iadczeniach z ostatnich lot闚 postanowi貫m gruntownie odchudzi� (kto by� wtedy na lotnisku to wie o co chodzi). Operacj� odchudzania opisz� zapewne w innym w徠ku Moja owiewka wysz豉 ci篹ka, wi璚 szukam czego� l瞠jszego. CAP Hyperiona ma bardzo podobne wymiary. Tak trafi貫m na sklep, kt鏎y w Polsce zacz掖 handlowa� modelami tej firmy - Rcbzik.pl. Okaza這 si�, 瞠 mog� sobie zam闚i� tak� owiewk�, a przy okazji dodatkowo ca造 model po atrakcyjnej (ustalonej indywidualnie z w豉軼icielem sklepu) cenie. ζma貫m si� ca貫 dwa dni Skoro tu pisz� to wynik wiadomy. Paczuszka wyjecha豉 do mnie wczoraj, wi璚 nied逝go zestawik powinien by� w moich r瘯ach. Puki co folderek producenta:
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Dzi� listonosz zjawi� si� z du篡m pude趾iem, ca貫 szcz窷cie szczelnie zapakowanym - dlatego jeszcze 篡j�
Przed chwil� dokona貫m jego eksploracji, a w pude貫czku to:
Elegancko i lekko zrobione skrzyd豉 i kad逝b
Galanteria
i arkusz naklejek
Musz� powiedzie�, 瞠 jestem pod wra瞠niem jako軼i wykonania pokrycia - bardzo estetycznie to wszystko wygl康a. Instrukcja monta簑 jest obrazkowa, wi璚 chyba dam rad� to posk豉da� do kupy. Por闚na貫m konstrukcj� do mojego wcze郾iejszego CAP'a. R騜nice s� znacz帷e - przede wszystkim szersze skrzyd豉 i mniej zw篹aj帷e si� na ko鎍ach. Poza tym s� kr鏒sze. Stateczniki praktycznie o tych samych wymiarach, za to kad逝b jest bardziej smuk造 od mojego no i jest duuuuuu穎 bardziej a簑rowy. Praktycznie dziura na dziurze i trzyma si� to na folii. To planuj� w operacji odchudzania mojego projektu. Owiewka niestety do mojego nie pasuje - za niska. B璠� musia� zrobi� now� tylko du穎 l瞠j. Zwa篡貫m owiewk� Hyperiona - wa篡 nieca貫 50g (solidna laminatowa). Moja prawie 140 - jest o co powalczy� bo nie ma w徠pliwo軼i, 瞠 m鎩 jeszcze si� na niebie poka瞠.
Ca這嗆 puki co z這篡貫m do pude趾a - poczeka na swoj� kolej. Teraz musz� wsadzi� wyposa瞠nie do 熤y po reanimacji i j� w ko鎍u ulotni�.
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:39
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Maj闚ka nielotna to by這 troch� czasu na warsztacie. Moth gotowy do kolejnej pr鏏y wi璚 znowu otworzy貫m pude趾o z CAP'em i zacz掖em sk豉da� elementy do kupy.
Na pierwszy ogie� posz造 zawiaski. Wymieni貫m wszystkie zawiaski proponowane przez producenta (takie paski z tworzywa) na zawiaski z bolcem. By這 sporo precyzyjnej zabawy ale finalnie wszystkie obsadzone. Dzi瘯i temu zabiegowi powierzchnie sterowe chodz� bardzo lekko. Oczywi軼ie zawiasy w sterach wklei貫m po zamontowaniu usterzenia w kad逝bie - inaczej si� nie da Finalnie wczorajszy dzie� zako鎍zy貫m gotowym usterzeniem, a wygl康a to tak:
Sterowanie sterem wysoko軼i serwem umieszczonym na tyle ogona (na fotce wida� wyci皻e w folii miejsce na serwo). Ster kierunku sterowany b璠zie w systemie pull-pull - serwo w centralnej cz窷ci kad逝ba.
Otwory na serwa wymiarami zrobione s� pod serwa 9g i nie bardzo mo積a te otwory powi瘯szy� ze wzgl璠u na wymiary ramki sklejkowej wzmacniaj帷ej te otwory. Zastanawiam si�, czy HXT900 wystarcz�. Spr鏏uj� je zastosowa�. Puki co my郵�, 瞠by da� UBEC i zasili� je napi璚iem 6V (b璠� mocniejsze).
Zabieram si� do zmontowania kabiny. Producent nie przewidzia� pilota, pod這gi czy kokpitu.
Stwierdzi貫m, 瞠 model z tak a簑row� kabin� nie b璠zie dobrze wygl康a� wi璚 spr鏏uj� jednak kogo� do niej wsadzi�, ale to ju� w dalszej cz窷ci relacji.
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:40
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Troch� si� zapu軼i貫m z t� relacj� - model ju� gotowy i po pierwszych przej軼iach, a relacja nie doko鎍zona
No to teraz b璠zie w telegraficznym skr鏂ie bo tak naprawd� to i nie ma za mocno co opisywa�.
Jak ju� zacz掖em wcze郾iej pisa� zmodernizowa貫m kabin� - podklei貫m kawa貫k wya簑rowanej balsy 1 mm, oklei貫m foli�, wydrukowa貫m panel przyrz康闚 i wsadzi貫m pilota:
Model zosta� wyposa穎ny w elektronik�:
3 serwa HXT900 (wysoko嗆 i lotki)
1 serwo TGY-90S ster kierunku (HXT900 nie wytrzyma這 l康owania - posz造 tryby)
Odbiornik Spectrum 6-o kana這wy z HC
Regulator Turnigy Plush 40A
Silnik Turnigy TR3542 -1450KV
Pakiet LiPo 3S NanoTech 2200 mAh
妃ig這 10x5E
Tak to wygl康a po zdj璚iu kabiny:
Pakiet musia貫m podsun望 maksymalnie do przodu - praktycznie wchodzi w ca造 kiosk silnika. Nie mog貫m go wywa篡� wi璚 na nos posz這 kilka sztabek o這wiu. Do lotu model wa篡 nieca貫 1200g.
A tak wygl康a z g鏎y i z do逝:
Model jest ju� po pierwszych lotach. Pr鏏owa貫m na pakietach 2S 3000 mAh nanoTech. Model lata stabilnie, ale wyra幡ie brakuje mu mocy. W zwi您ku z tym zdecydowa貫m si� na pakiety 3S i mniejsze 鄉ig這. Pomierzy貫m pobory - powinno by� OK - przy na豉dowanym na full pakiecie wyci庵n掖em ponad 500W. Na tym nap璠zie pr鏏y wkr鏒ce.
Pierwsze wra瞠nia z lot闚 pozytywne Trzeba bardzo uwa瘸� na l康owanie - kad逝b jest bardzo delikatny - praktycznie nigdzie nie ma wzmocnie� - wszystko od wr璕i silnikowej do ogona to balsa i to mocno a簑rowana. W ostatnim locie odci窸o mi pakiet i model do嗆 ostro przyziemi� - oczywi軼ie m鎩 b陰d - kad逝b z豉ma� si� w po這wie. Ca貫 szcz窷cie jak 豉two si� z豉ma� tak 豉two da� si� poskleja�
No i to by by這 na tyle
Edytowane przez SlavikS dnia 18.09.2025 22:40
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz