Dobrze Ci radzi ROBLOZ.
Ja ostatnio pokry³em swój modelik CAMEL ultracienk± foli± Solarfilm ultra-lite-iron (wcze¶niej kry³em takie Oracoverem, ale sporo nabiera³y cia³a - niektóre elementy (stateczniki, skrzyd³a) nawet o 50-70% ).
Tu chcia³em to zmieniæ i uzyskaæ jak najmniejsz± wagê modelu.
Jest ona rzeczywi¶cie ok. 4 razy l¿ejsza od Oracover i ma ciê¿ar porównywalny do pokrycia japonk± i po jej pomalowaniu.
Folia Oracover jest grubsza i ³adnie kryje szczególnie na powierzchniach z balsy (wyrównuje).
Oczywi¶cie potrzebne jest odpowiednie ¿elazko oraz dmuchawa gor±cego powietrza do jej naprê¿enia.
Z dmuchaw± trzeba uwa¿aæ szczególnie na krawêdziach po³±czeñ, gdy¿ nieumiejêtne jej u¿ywanie mo¿e je po¶ci±gaæ. Dlatego proponujê robiæ odpowiednie zak³adki.
Edytowane przez xjm dnia 21.07.2020 15:17
Ja zawsze okleja³em oracoverem, najpierw ³apiesz ¿elazkiem modelarskim po krawêdziach, a potem naci±gasz przestrzenie gdzie nie ma balsy. Pamiêtaj ¿eby skrzyd³a itp oklejaæ z jednej i z drugiej strony a potem naci±gaæ, bo ju¿ mia³em akcje ¿e statecznik wygiê³o
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
Kupisz w OBI albo w LeroyM
S³awek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
A bez rurki nie mo¿na????
Kawa³ek p³yty gipsowej jako deska monta¿owa i po problemie. To ¿e tak sobie wymy¶li³ projektant, to nie znaczy ¿e tak trzeba. Mo¿na te¿ tradycyjnie.
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
A my¶lisz, ¿e lotki w modelach co budujemy to s± prostok±tne?
Ale ( mam nadziejê, ¿e to nie ostatni model jaki budujesz ) po ma³u z czasem dojdziesz do wprawy.
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Budowanie sprawia mi du¿o satysfakcji wiêc napewno z³o¿ê co¶ innego i chyba ju¿ nawet wiem co . To mój pierwszy tak du¿y model wiêc faktycznie z wpraw± jest jeszcze kiepsko, wiêc zanim co¶ sklejê to muszê przemy¶leæ 10 razy. Na dwóch rurkach podpartych na klockach chyba bêdzie mi wygodniej.
Edytowane przez Piotr K dnia 31.08.2020 21:42
Piotr Kubiak
Piotrek w momencie odtwarzanie filmu kopiujesz link i wklejasz bêdzie na YouTube bez potrzeby dodawania linku o ile dobrze pamiêtam
Silniczek pracuje piêknie
Edytowane przez krzysiek11 dnia 25.09.2020 20:39