Odkopując stare modele ze strychu, znalazłem lekkie i całkiem fajne skrzydła do szybowca o rozpiętości 2 m, z wyraźnym wzniosem. Zacząłem więc szukać do nich odpowiedniego kadłuba, jednak gotowe rozwiązania od innych modeli nie do końca mi pasowały — były po prostu za ciężkie. Zależało mi na czymś lekkim i zgrabnym, co dobrze sprawdzi się np. przy łapaniu termiki.
Mając do dyspozycji drukarkę 3D, zacząłem przeglądać gotowe projekty, ale i tutaj nie znalazłem nic, co w pełni odpowiadałoby moim oczekiwaniom. Ponieważ taki kadłub i tak składa się z wielu drukowanych elementów, a dodatkowo miałem już rurkę węglową ze starej wędki o konkretnych wymiarach, postanowiłem połączyć różne rozwiązania z kilku projektów.
W ten sposób powstał kadłub drukowany w 3D, który finalnie waży około 150 g. Dla porównania, kadłub z włókna szklanego, który wcześniej rozważałem, ważył aż 370 g. Mam świadomość, że konstrukcja drukowana będzie mniej wytrzymała, ale zależało mi na modelu o masie w okolicach 600 g. Budowa klasycznego kadłuba balsowego zajęłaby natomiast znacznie więcej czasu.
Tutaj widać belka ogonową po prawej z oryginalnego projektu po lewej z innego projektu zresztą z znanego modelarz yt Marko Loolaid
Edytowane przez Grabos dnia 26.03.2026 10:10
Bez taśmy i tak nie poleci...
Nie raczej lotnisko. Odbiornik z wario zamówiłem zobaczymy czy coś uda sie znaleźć i czy w ogóle tak maly szybowiec bedzie reagował na termikę
Bez taśmy i tak nie poleci...
Elegancko to wychodzi. Marko w większości drukuje modele a od środka je laminuje. Polecam obejrzeć jego kanał. Tutaj nie ma potrzeby laminowania, będzie wystarczająco wytrzymałe . Ps. Robi nam się tych modeli na nowy sezon. Tak trzymać Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
Ja tak patrzyłem na te wydruki i tak nie do końca jestem przekonany co do kadłuba, czy nie wymagałby wzmocnienia. W ten sposób drukowany będzie łamliwy, bo warstwy ma w poprzek. Szkoda, że nie zrobiłeś w nim kanałów do zapuszczenia włókienek węglowych wzdłuż. Wklejone na CA nie dałyby się warstwom rozłamać. Może warto się zastanowić nad wklejeniem od środka pasków tkaniny szklanej lub węglowej na CA. Niewiele wagi doda, a mocno wzmocni ten wydruk. na ogonie warstwy będzie trzymać belka węglowa i statecznik. Tu powinno być OK.
Edytowane przez SlavikS dnia 29.03.2026 18:44
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4