I w związku z ogromnym pragnieniem ulotnienia go mam pytanie:
Jaki napęd zastosować? (ja preferuję elektryki i skłaniam się do tej opcji)
Narazie modelowi brak lotek dolnego płata, górne lotki mają uszkodzone zawiasy (chwila i bedą naprawione), brak serw, brak napędu,brak kołpaka. Serwa nie problem znaleźć, kółka już są, problemem będzie dobranie napędu.
Na razie jak widać po zdjęciu kiedyś (w 70 latach) latał na spalinie - ja chciałbym wprowadzić go w 21szy wiek elektrykiem co może obniżyło by jego wagę.
Dane:
Rozpiętość górnego płata: 150cm
Rozpiętość dolnego płata: 120cm
Długość kadłuba 110 cm.
Waga: ??? Nie mam na chwilę obecną wagi żeby zwarzyć dziadka.
Sugerujcie napędy!
(A może ktoś poznaje co to za model?)
Edytowane przez Bienias dnia 03.04.2012 17:44
Pawel B - Bienias napisał/a:
Na razie modelowi brak lotek dolnego płata,
Paweł,
Ten model chyba lotek na dolnym płacie nie miał - przynajmniej na fotkach tak wygląda.
To już spory modelik, więc napęd elektryczny lekki nie będzie. Konstrukcja pod spalinę też zapewne odpowiednio wzmocniona, więc i z waga nie będzie różowo. Tak na oko w tym stanie szacuję na ok. 2 kg. Jakby dołożyć do niego silnik spalinowy to dodatkowo ok. 800g - 1 kg + serwa +paliwo. No ale to dywagacje. Podstawa to wrzucić modelik na wagę i oszacować powierzchnię nośną. Wtedy dopiero będzie można próbować dobierać napęd.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Paweł nie przejmuj się, rób elektryka, toż to prawie pisz wymaluj mój Hyperion SAMSON, popatrz sam:
Oto podstawowe dane:
* rozpiętość : 1250 mm
* powierzchnia płatów: 55.6dm2
* długość : 1192 mm
* ciężar do lotu: 2.16 kg
* silnik: Hyperion Zs3025B-10
* śmigło: 13x8 APC-E
* regulator: Hyperion Atlas 60A 4S (HP-ATLAS-060LB )
* lipol: 3300 mAh-4S
Jak widać wymiarki prawie, prawie - dolny płat widzę, że jest na pewno krótszy od mojego. Ale zapewniam Ciebie, że jeżeli współczynnik masa/powierzchnia nośna będzie zbliżony do mojego to śmiało poleci.
Dodam, że ja latam Hyperionem napędzanym pakietem 4S, ale o znaczne większej pojemności - 4000-4450mAh i spokojnie modelik lata.
Oczywiście nie stosuj wyposażenia HYPERIONA bo to samobójstwo finansowe. Ale zawsze na podstawie parametrów tego wyposażenia możesz dobrać inne dla siebie.
Edytowane przez Andy dnia 03.04.2012 19:37
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17
Paweł, właśnie przeczytałem parę postów na temat tego silniora i wygląda bardzo ok do moich potrzeb, pakiet mam, regiel mam, nic tylko szacuj cene za silnik i uchwyt i dawaj na PW.
Sławek miał lotki bo zostały połamane zawiasy i w górnych lotkach cięgło od łącznika (czy jak to się tam zwie).
Edytowane przez Bienias dnia 03.04.2012 22:01
Przesunąć go do przodu czy obcinać mocowanie?
Poczekać z decyzją na wyważenie. Może trzeba będzie przesuwać do przodu. Jak latał na spalinie to dość prawdopodobne, że do wyważenia nos musi być ciężki. Ja bym wstępnie wyważył, a potem zrobił osłonę silnika i ewentualnie skorygował położenie silnika. Nie wiem jak z możliwością przesuwania pakietów w kadłubie.
Koledzy pomocy. Jak tu zamontować serwo?
Trochę mało widać na tej fotce. Bowdeny są wklejone na tej samej wysokości i odległości od krawędzi natarcia? To co widać na fotce to przy neutralnym położeniu lotek? - zastanawia mnie odległość między snapami przy neutralnym położeniu lotek. Jeżeli w neutralu są one tak blisko to jest dla mnie lekką tajemnicą jak to działało
Może warto by się zastanowić nad zastosowaniem dwóch serw (zrobić na nie gniazda w płatach), a to centralne gniazdo zlikwidować? Jestem ciekaw jak to rozwiążesz Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Dzisiaj troszkę pogrzebałem w internecie i nalazłem że mój dziadunio to Super Tiger firmy WiK - model był produkowany (wg 2ch źródeł 1989-2009 i 1970-1989). Znalazłem parę fotek z tego okresu a nawet brakującą maskę silnika na ebay. Mam nawet fragmenty planów. Szkoda, że tylko fragmenty...
No to trzymamy kciuki za oblot "Dziadunia" - no i oczywiście zapodaj jakieś foto-video z tego wydarzenia Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17