|
Pomoc w ustawieniu KDS 450S
|
| Delongi |
Dodany dnia 04.04.2013 14:05
|
modelarz

Post闚: 7
Data rejestracji: 04.04.13
|
Witam
Z uwagi na to ,瞠 jest to m鎩 pierwszy post chc� si� przywita� i pozdrowi� wszystkich forumowicz闚.
Je瞠li umie軼i貫m post w zlej kategorii prosz� o przesuni璚ie do w豉軼iwej.
Panowie poszukuj� kogo� z okolic P這cka kto mi pomo瞠 ustawi� ,skonfigurowa� i oblata� KDS 450S + Sanwa RDS800.
Jestem bardzo pocz徠kuj帷ym du穎 czytam w temacie ale teoria i praktyka to dwie r騜ne sprawy.
Wcze郾iej lata貫m T-rex 100 ale to przepraszam za wyra瞠nie " Spierdolina" w por闚naniu do 450. No i trenuj� na symulatorze.
W heliku mam BEC-a Pro-tronika PM-40A bawi貫m si� w programowanie ale nie wiem czy wszystko jest ok. Do wszystkiego dochodzi Flymentor KDS.
Mam znajomego z W這c豉wka ,kt鏎y jest niby troch� obcykany w temacie. Jak mi ustawi� revers na gazie to ma這 mi palcy nie obci窸o no i nie oby這 si� bez szycia i na tym nasza wsp馧praca si� sko鎍zy豉.
Pozdrawiam
Edytowane przez Delongi dnia 04.04.2013 14:27 |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 04.04.2013 14:22
|

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08
|
Do wszystkiego dochodzi Flymentor KDS.
- no w豉郾ie i od tego bym chyba zacz掖, r騜ne s� opinie na temat tego flymentora i na pocz徠ek proponowa豚ym go wypi望 z modelu i w takim stanie zaj望 si� ustawieniami modelu i apki.
Edytowane przez Andy dnia 04.04.2013 14:34
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17 |
| |
|
|
| Delongi |
Dodany dnia 04.04.2013 21:35
|
modelarz

|
Dok豉dnie tak. Z ustawieniem modelu my郵� , 瞠 raczej problemu nie b璠zie ,bardziej obawiam si� rygla . Nie bardzo ogarniam na chwile obecn� temat z jego zaprogramowaniem - po prostu brakuje wiedzy.
Jeszcze jedno pytanie - model nie ma fizycznego wy陰cznika on/off. Jak zachowa si� po pod陰czeniu do silnika. Te ustawienia programuje si� w ryglu tak? M鎩 to Pro-tronik pm 40a. |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 05.04.2013 07:21
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Regulatory s� fabrycznie programowane i z regu造 nie potrzeba ich przeprogramowywa�. Jedyn� rzecz�, kt鏎a z regu造 jest do zrobienia to "nauczenie" regulatora skrajnych po這瞠� dr捫ka gazu - maksimum i minimum. Robi si� to prosto z aparatury. Dr捫ek na max obroty, pod陰czasz pakiet, regulator popiskuje, dr捫ek max w d馧, regulator piknie tyle razy ile ma cel w pakiecie i gotowe. 畝den regulator, ze wzgl璠闚 bezpiecze雟twa, nie uruchomi silnika po pod陰czeniu zasilania - nawet jak dr捫ek gazu jest wychylony. Przed uruchomieniem silnika zawsze trzeba zjecha� dr捫kiem gazu do minimum - dopiero po tej operacji kolejne wychylenie dr捫ka w g鏎� uruchamia obroty silnika. Nie ma si� czego ba� Je瞠li na fabrycznych nastawach b璠zie co� nie tak dopiero wtedy warto zabawi� si� w programowanie pozosta造ch parametr闚.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 05.04.2013 13:32
|

modelarz

|
Je瞠li na fabrycznych nastawach b璠zie co� nie tak dopiero wtedy warto zabawi� si� w programowanie pozosta造ch parametr闚. - o to, to, to w豉郾ie:
z regu造 nie potrzeba ich przeprogramowywa�
do normalnego latania
Edytowane przez Andy dnia 05.04.2013 13:32
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
| |
|
|
| Delongi |
Dodany dnia 15.04.2013 18:32
|
modelarz

|
Panowie nie b璠� zak豉da� nowego tematu. Nie mam ju� poj璚ia co jest nie tak. Ustawiam, ustawiam i ci庵le ten sam problem. Ogon ucieka w prawo i za chwil� wraca na pozycje i jest to takie szybkie ale p造nne falowanie. Podejrzewam problem z gyro. Jest to moja pierwsza 450. Kupi貫m w komplecie z flymentorem ale ten nie by� zamontowany a na jego miejscu siedzi gyro (noname) modelcraft nano ..... Regulowa貫m ju� czu這嗆 gyro itp ale dalej to samo. Nie mog� uruchomi� programu do flymentora bo mam win8 64 bit a to g..... na tym nie lata.
Z uwagi 瞠 przez najbli窺ze 2 tyg nie b璠� mia� czasu mo瞠 kto� odp豉tnie mi to zamontuje i wyreguluje helika.
Czekam na propozycje.
model KDS 450 C
Pozdrawiam
Edytowane przez Delongi dnia 15.04.2013 18:34 |
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 16.04.2013 07:56
|

modelarz

|
Delongi nie poddawaj si� - taka metoda to najlepszy spos鏏 na dok豉dne poznanie swojego modelu i nauczenie si� samemu co i jak si� w nim ustawia. Jak kto� zrobi to za Ciebie to dalej nie b璠ziesz wiedzia� co i jak.
Piszesz, 瞠 gyro jest no name. To ja by zrobi� tak jak pisa貫m powy瞠j - flymentor na chwil� obecn� wymontowa豚ym z modelu i je瞠li twierdzisz, 瞠 podejrzewasz gyro, to postara� si� o nowe - sprawdzony model Gy-401 i na nim spr鏏owa� ustawi� model.
My郵�, 瞠 jak skrobn掖by� na PW do Kolegi private9 (Arka) lub artplo (Artura) to zapewne pomogliby.
A tak na marginesie, pami皻am 瞠 w og鏊e z bindowaniem gyro podpi皻ym ju� do odbiornika to jest czasami niez豉 jazda, jak s� podpi皻e wszystkie serwa . Ale trzeba wypracowa� sw鎩 w豉sny spos鏏 tego i dalej jego si� trzyma�.
Delongi, ja ze swoim mia貫m tez problemy i jak dobrze pami皻am to wypracowa貫m taki oto kolejno嗆 bindowanaia odbiornika z nadajnikiem:
- od陰cz od odbiornika wszystkie serwa
- pozostaw jedynie pod陰czone do odbiornika gyro oraz zasilanie odbiornika
- gyro z tego co pamietam powinno mie� ustawion� czu這嗆 na 70-75 %
- w takim stanie zbinduj na nowo odbiornik z nadajnikiem.
Zwr鵵 uwag�, 瞠 dioda na gyro nie ma prawa mruga� - musi 鈍ieci� ci庵造m sygna貫m (pocz徠kowo mruga kilka sekund). To jest stan konieczny do osi庵ni璚ia sukcesu.
Jak osi庵niesz taki stan, to wy陰cz zasilanie odbiornika, przygotowane uprzednio serwa (ustawione na neutrum) pod陰cz do odbiornika i zapodaj zasilanie.
Kiedy� na Waldorfie kilka lat temu (jak to szybko zlecia這), pope軟i貫m taki temat, w kt鏎ym to opisa貫m moje zmagania z w豉軼iwym bindowaniem gyro - tutaj masz link� : -> http://heli.waldo...blem++gyro
- mo瞠 pomo瞠 - trzymam kciuki - no i nie poddawaj si� -
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
| |
|