Pierwsza makieta, czas dewagacji.
|
Grifon |
Dodany dnia 01.10.2017 13:12
|
modelarz
Data rejestracji: 27.09.17
|
Witam Was ponownie, obecnie mam w domu remont wiêc o budowaniu modeli nie ma teraz mowy, ale ten czas my¶lê wykorzystaæ na wybór:
-modelu
-skali
-napedu (spalina-ale jaka)
Samolot do miniaturyzacji powinien posiadaæ:
-sta³e podwozie
-prosta konstrukcje
-mala ilo¶æ detali
-klapy (ale nie koniecznie)
-dokumentacje, zdjêcia
- i co najwa¿niejsze podobaæ siê temu co buduje
Z lektury miniaturowego lotnictwa wynika ¿e najlepiej zbudowaæ RWD 5 ale jako¶ mi on nie le¿y. Obecnie przegl±dam internet
I szukam odpowiedniego samolotu dla siebie. Podoba mi siê Bucker Student, ale gorszy mnie ta swastyka. Mo¿e co¶ doradzicie?
Remont potrwa jeszcze z dwa miesiace, wiêc do tego czasu trzeba siê namy¶laæ i zdobyc plany. Ponadto chce zapewniæ kolegów
¿e pomys³ budowy makiety traktuje powa¿nie.
Zdjêcia z ksi±¿ki W. Schiera
Pozdrawiam.
|
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 01.10.2017 19:36
|
Moderator
Data rejestracji: 19.05.08
|
Sam chcia³em kiedy¶ budowaæ ten model. Co do swastyki na moich planach jej nie ma, tylko znak chyba klubu.Przecie¿ mo¿esz wybraæ malowanie powojenne i ju¿ jej nie bêdzie.
Edytowane przez robloz dnia 01.10.2017 19:39
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 01.10.2017 21:33
|
modelarz
|
Niby tak, ale skojarzenia same siê nasuwaj±, onegdaj zacz±³em budowaæ ME 109 i do tej pory
stoi nie wykoñczony , bojê siê powtórki, budowanie na si³ê nie ma sensu. Dwup³atowców z tego okresu jest mnóstwo , ale dolnop³atów to ju¿ znacznie mniej. |
|
|
|
xjm |
Dodany dnia 01.10.2017 23:28
|
modelarz
Data rejestracji: 10.01.16
|
Kiedy¶ zbudowa³em Zlina ( http://dlapilota....-26-trener ). Urzek³a mnie jego sylwetka, uk³ad skrzyde³, du¿a, kanciata kabina i "zlinowe" malowanie skrzyde³.
Piekna jest polska Wilga 2000, model której jest nawet sprzedawany do samodzielnego monta¿u ( https://www.bangg...s=category ), choæ tam ani s³owa o polskim pochodzeniu.
Po zbudowaniu Mustanga P51D my¶la³em o zbudowaniu Messershmitta BF109 w tej samej skali, lecz zrezygnowa³em, te¿ ze wzglêdu na znaki... |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 02.10.2017 00:57
|
Moderator
|
£adniejsze krzy¿e ni¿ czerwone gwiazdy...... , ale oczywi¶cie to indywidualna sprawa.
Edytowane przez robloz dnia 02.10.2017 01:01
Robert
Taranis-2.4Ghz
Makiety -Fly Baby.
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 02.10.2017 08:56
|
Administrator
Data rejestracji: 20.05.08
|
Kryteria do wyboru planu jak najbardziej prawid³owe Na naszym forum ju¿ by³o trochê rozwa¿añ nt. wyboru modelu do budowy, wiêc mo¿esz zatrudniæ wyszukiwarkê. Proponujê szukaæ dobrego planu w samolotach z okresu miêdzywojennego u¿ywanych do szkolenia pilotów typu Klemm KL 35, Tiger Moth, Moth Minor, Klemm L 25, BA Swallow, UT-2, Miles M.2 Hawk Trainer, RWD 23, Miles Magister albo w motoszybowcach typu Fournier, choæ one s± niskie na podwoziu i maj± problemy ze startu z trawy co je lekko w moich oczach dyskwalifikuje. Dobre s± te¿ konstrukcje wspó³czesnych mikrolotów typu FlyBaby, które zrobi³ Robert. Niektóre s± tak brzydkie, ¿e a¿ ³adne Za to maj± ma³e obci±¿enie powierzchni i mocy.
Je¿eli kolega kuma po angielsku to polecam lekturê https://www.rcsca...0Plans.htm i ogólnie ten serwis - skarbnica wiedzy dla makieciarzy.
W jakiej skali ma byæ ta makieta? Budowa makiety poch³ania sporo czasu i pieniêdzy, wiêc na pierwsz± makietê proponujê wybraæ konstrukcjê sprawdzon±, która na 100% bêdzie dobrze lataæ i ma dostêpny szczegó³owy plan modelarski z rozrysowanymi wrêgami, ¿ebrami i okre¶lonymi materia³ami, z których elementy trzeba zrobiæ.
Bêdziesz niestety musia³ pój¶æ na kompromis ze swoim gustem estetycznym i wymaganiami u¿ytkowymi.
S³awek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 02.10.2017 23:02
|
modelarz
|
Robert i tu masz racjê, z dwojga z³ego to ju¿ wolê niemieckich turystów ni¿ ciemnych bolszewików. S³awek z wspomnianymi tematami o modelach i zawodach to ju¿ czyta³em, tak.
Je¶li chodzi o wybór modelu to nawet nie wiedzia³em ¿e istnia³ RWD 23 jakby istnia³y plany , rysunki to bym go robi³, ale z tego co widzia³am to s± ¶ladowe ilo¶ci dokumentacji.
W chwili obecnej zastanawiam siê nad:
Buker Student
Miles M2 hawk major
Moth Minor
Miles magister
Ale z tego co siê doszuka³em to rasowe plany które poleca³ S³awek s± tylko Studenta Motha i Magistera. Je¶li ma to byæ makieta zawodnicza to raczej pójdê po najmniejszej link oporu.
Skala hhhhhyyyy my¶lê ¿e 1/5 posiadam silnik 4T OS 91, ale zdaje siê ¿e jest ciut za ma³y?
Nawet dobrze ¿e nie mam czasu na budowe przynajmniej dobrze siê zastanowie co mi siê podoba.
|
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 02.10.2017 23:47
|
Administrator
Data rejestracji: 20.05.08
|
Do tego silnika skala rozpatrywanych przez Ciebie modeli bêdzie idealna. Mój Moth lata na Saito FA100 i mocy ma dostatek
S³awek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 03.10.2017 07:58
|
Moderator
|
Ja mam ASP 91 4T W Fly Baby 4.5 kg. 1:4.5, a wcze¶niej Cesnna Bird Dog - 5kg. 1:5 i w P-11 model z awatara.
Z 6kg Turbulentem sobie ju¿ nie poradzi³.
Tak¿e przy budowie pilnuj wagi.
Edytowane przez robloz dnia 03.10.2017 08:01
Robert
Taranis-2.4Ghz
Makiety -Fly Baby.
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 03.10.2017 17:00
|
modelarz
|
Ja jestem na bakier z budowaniem na lekko, poza tym mam tak± przypad³o¶æ, ¿e uwielbiam lataæ na granicy przeci±gniêcia wiec czasami przydaje siê wiêkszy silnik aby model wyszarpn±æ, oczywi¶cie bez przesady z mocniejszym silnikiem. Student z tego co widze ma niepe³ne pokrycie skrzyde³ co jeszcze bardziej przemawia na jego korzy¶æ. Co do silnika to siê jeszcze zobaczy, ale raczej jestem sk³onny kupiæ nowy a nie starego grata wk³adaæ. |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 04.10.2017 08:44
|
Moderator
|
uwielbiam lataæ na granicy przeci±gniêcia
Tak lataæ makiet±, nad której budow± po¶wiêci³o siê sporo czasu i kasy !!!
Robert
Taranis-2.4Ghz
Makiety -Fly Baby.
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 04.10.2017 23:24
|
modelarz
|
Nie no ju¿ bym siê jako¶ stopowa³, jako¶ tak na marginesie to coraz bardziej podoba mi siê student . |
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 13.10.2017 00:51
|
modelarz
|
Nie mogê spaæ i tak sobie mysle i my¶lê, ¿e po moim niebie nie bêdzie mi jaki¶ niemiec lata³!! |
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 13.10.2017 21:24
|
modelarz
|
Ratunek przychodzi z Czech a raczej z Czechos³owacji, podczas wspomnianego remontu wpad³a mi w ³apki zapomniana wycinanka kartonowa z modelika któr± trzyma³em w ukryciu. Z tego co widzia³em to brak jest na rynku rasowych planów tych samolotów i trzeba by samemu narysowaæ
Avia bh 5 ¶liczny samolocik, ciekawe malowanie, istniej±c± lataj±ca replika, pe³no zdjêæ.
Minusem jest to ¿e bêdzie wystawa³ silnik z kad³uba.
Tak z ciekawo¶ci, co na to sêdziowie?
Avia bh1 protoplasta wszystkich nastêpnych wersji, lataj±ca replika, mo¿liwo¶æ schowania silnika.
Minusem jest to ¿e to lataj±cy kredens, ale ma co¶ w sobie.
Avia bh3 mo¿liwo¶æ zabudowania silnika,
Minusy, niedostatki w dokumentacji zdjêciowej.
Co my¶licie o tych typach? |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 14.10.2017 09:28
|
Moderator
|
Ja bym wybra³ BH3.
Kwestia tylko dostêpnej dokumentacji:
fotografie i opublikowane rzuty.
Plany bêd± czy rysujesz sam?
Silnik rzeczywi¶cie g³owic± do góry a t³umik?
Robert
Taranis-2.4Ghz
Makiety -Fly Baby.
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 14.10.2017 09:59
|
modelarz
|
Plany i rzuty BH 3 s±, fotografie na od tak to nie ma, trzeba szukaæ.
Kwestia t³umika w tym silniku to nie problem, w mojej pracy mi pospawaja.
Tylko ¿e z tych trzech, ten najmniej mi siê podoba, ale mogê pujsc na kompromis.
Plany, trzeba braæ co jest.
|
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 14.10.2017 11:37
|
Moderator
|
Kompromis, na pewno. Ja powiem tak, przed budow± Zlina wybra³em kilka interesuj±cych mnie modeli, od pocz±tku mia³ byæ to model nieakrobacyjny, co wi±¿e siê z pó¿niejszym programem figur oraz ze sta³ym dwuko³owym podwoziem. Potem zacz±³em szukaæ odpowiedniej dokumentacji i zdjêæ. Wybór pad³ na Z-37 Cmelak. I to w³a¶nie kompromis.
Edytowane przez robloz dnia 14.10.2017 14:20
Robert
Taranis-2.4Ghz
Makiety -Fly Baby.
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 15.10.2017 18:26
|
modelarz
|
W sumie dobrze, ¿e nie mam teraz czasu, jestem w rozterce który wybraæ a tak to po jakim¶ czasie to ju¿ siê zdecyduje.
Najbardziej to podoba mi siê ta Avia bh 5, ale ta wystaj±ca g³owica wszystko psuje i to jeszcze 4 takt. Og³ada³em modele startuj±ce w F4C i widzia³em, ¿e w niektórych te¿ wystaj±
Dzisiaj mam chwile czasu to zobaczê jak bardzo bêdzie wystawaæ w BH5.
Z regulaminu F4H-P
,,Co najmniej jedn± kolorow± fotografiê lub reprodukcjê fotografii pierwowzoru w ca³o¶ci umo¿liwiaj±c punktacjê za kolorystykê i oznakowanie i ocenê tych cech. Maksymalna liczba fotografii wynosi trzy. Fotografie mog± byæ zast±pione opisem malowania lub oznakowania z ogólnodostêpnych publikacji. Brak fotografii lub opisu powoduje ocenê 0 za kolorystykê i oznakowanie''
Odno¶nie dokumentacji, to rozumiem ¿e je¶li nie istniej± kolorowe fotografie to mogê przedstawiæ opis malowania np. z Modelarza w którym s± ilustracje jak ten dany samolot mia³ wygl±daæ w rzeczywisto¶ci? |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 15.10.2017 19:32
|
Moderator
|
je¶li nie istniej± kolorowe fotografie to mogê przedstawiæ opis malowania np. z Modelarza w którym s± ilustracje jak ten dany samolot mia³ wygl±daæ w rzeczywisto¶ci?
Dok³adnie tak, ale nie tyle ilustracje co opis dok³adnego malowania.
Mo¿e byæ czarno-bia³a ilustracja z zaznaczonymi kolorami + legenda kolorów i oznaczeñ.
Co do wystaj±cej g³owicy, w moim Fly Baby wystaje 1.5cm i widaæ j± "jak na d³oni". Myslê, ¿e w pó³makietach to nie stanowi du¿ego problemu, ale w F4H to ju¿ mo¿e mieæ znaczenie. Ale mogê siê myliæ.
Edytowane przez robloz dnia 15.10.2017 19:41
Robert
Taranis-2.4Ghz
Makiety -Fly Baby.
|
|
|
Grifon |
Dodany dnia 17.10.2017 23:00
|
modelarz
|
Znalaz³em kolejnego krecika, Beta Minor BE 50 znowu replika.
|
|
|