Zobacz temat
 Drukuj temat
Sterownik oświetlenia modeli latających ALS-8 by atom
atom
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 04.08.2020 23:16
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 26.04.10

Witam Was serdecznie! Już od dawna się nie odzywałem... aż nadeszła ta wiekopomna chwila Smile

Otóż w nagłym przypływie weny twórczej i inspiracji od naszego Kolegi Tomka Siołka w domowym zaciszu powstało coś takiego

YouTube Video

Co by nie odkrywać Ameryki na nowo, poniżej zamieszczam skopiowany tekst z przygotowanej wcześniej przez mnie instrukcji obsługi. Dobre na sen. Napiszcie proszę co o tym projekcie myślicie? Konstruktywna krytyka również jest mile widziana Smile

"Sterownik oświetlenia ALS-8 dedykowany jest zdalnie sterowanym modelom latającym takich jak:
samoloty, szybowce, helikoptery, wielowirnikowce. Zaprogramowane sekwencje symulują realistyczne
oświetlenie statków powietrznych. Sterownik posiada 8 wyjść sterujących niezależnie ośmioma
sekcjami świateł. Ultrajasne diody LED o kącie świecenia aż 140° zapewniają bardzo dobrą widoczność
w szerokim zakresie kąta obserwacji.
Moduł został zminimalizowany pod względem rozmiarów oraz masy tak, by mógł być zastosowany
również w modelach klasy micro. Cechą charakterystyczną urządzenia jest możliwość zdalnego
sterowania poszczególnymi sekcjami przy użyciu tylko jednego kanału wraz z przypisanym mu
przełącznikiem dwupozycyjnym (ON-OFF) znajdującym się w nadajniku. W sytuacji gdy wolny kanał w
odbiorniku nie jest dostępny, urządzenie będzie pracowało w trybie tzw. offline- sterownik po
włączeniu zasilania i po wykryciu braku sygnału sterującego automatycznie aktywuje wszystkie
sekwencje. W przypadku gdy dane oświetlenie nie będzie wykorzystywane to należy po prostu
odłączyć daną diodę LED od sterownika. Przykładem jest światło lądowania, które podczas właściwego
lotu nie powinno być włączone, zatem w tym trybie pracy układu zaleca się całkowitą rezygnację z tego
światła. Szczegóły zdalnego sterowania oświetleniem przedstawiono w sekcji pt. "Tryby pracy".
Poniżej przedstawiono opis wyprowadzeń modułu, który w formie naklejki znajduje się również na
module. Przedstawiono także zdjęcia gotowego sterownika z prawidłowo podłączonymi przewodami.
Biały znacznik umieszczony na złączu jest punktem odniesienia przydatnym podczas czynności
łączeniowych.

rcplock.pl/images/_userfiles/190/Foty.jpg

Opis wyprowadzeń:

1. GND- 0V, "masa" układu (2 piny, wewnętrznie połączone)
2. +5V- zasilanie bezpośrednio z odbiornika lub innego źródła (10 pinów wewnętrznie
połączonych. 2 piny służą do podłączenia zasilania, 8 pozostałych pinów zasila diody LED)
3. SIG- sygnał PWM (1-2ms, 50Hz) z odbiornika.
4. POSITION-1- światło pozycyjne, zielone (umieszczone na końcu prawego skrzydła od strony
natarcia) lub czerwone (umieszczone na końcu lewego skrzydła od strony natarcia)
5. STROBO-1- światło stroboskopowe, białe, umieszczone na końcu prawego lub lewego skrzydła
od strony spływu, za światłem pozycyjnym.
6. BEACON-1- światło antykolizyjne, czerwone, umieszczone w centralnej części górnego lub
dolnego poszycia kadłuba samolotu lub końcu statecznika pionowego.
7. STROBO-3- światło stroboskopowe, białe, umieszczone na szczycie bądź dolnej części
statecznika pionowego.
8. LANDING- światło lądowania oraz startu, białe, umieszczone w przedniej części samolotu tak,
by oświetlało pas podczas startu i lądowania. Podczas lotu wyłączone.
9. BEACON-2- światło antykolizyjne, czerwone, umieszczone w centralnej części górnego lub
dolnego poszycia kadłuba samolotu lub końcu statecznika pionowego.
10. STROBO-2- - światło stroboskopowe, białe, umieszczone na końcu prawego lub lewego
skrzydła od strony spływu, za światłem pozycyjnym.
11. POSITION-2- światło pozycyjne, zielone (umieszczone na końcu prawego skrzydła od strony
natarcia) lub czerwone (umieszczone na końcu lewego skrzydła od strony natarcia)

Tryby pracy:

Offline- bez podłączonego sygnału PWM z odbiornika aparatury zdalnego sterowania, tylko zasilanie
+5V. Po podłączeniu zasilania od razu aktywne są wszystkie światła. Proponuje się rezygnację ze świateł
lądowania, ponieważ będą świeciły cały czas a podczas właściwego lotu powinny być wyłączone. W
tym celu należy odłączyć diodę "Landing" od sterownika.

Online- tryb ten umożliwia sterowanie światłami zdalnie, z nadajnika. Do tego niezbędny jest jeden
wolny kanał w odbiorniku RC z przypisanym mu przełącznikiem dwupozycyjnym (ON-OFF) znajdującym
się w nadajniku. Ponieważ układ wykorzystuje tylko jeden kanał, w sterowniku zaprogramowano
automatyczną sekwencyjną aktywację i dezaktywację odpowiednich sekcji świateł synchronizowaną
zmianami pozycji przełącznika ON-OFF. Układ reaguje wyłącznie na zmianę pozycji tego przełącznika.
Sterowanie z poziomu jednego przełącznika oprócz oszczędności w zakresie potrzebnych kanałów
ogranicza również zaangażowanie pilota na potrzeby sterowania światłami, a tym samym minimalizuje
rozproszenie jego uwagi podczas sterowania modelem.

Sekwencje są następujące:

1. Włączamy nadajnik, włączamy zasilanie modelu (odbiornik, sterownik)- żadne światła nie świecą
2. Pierwsza zmiana pozycji przełącznika- włączają się światła pozycyjne i antykolizyjne
3. Druga zmiana pozycji przełącznika- włączają się stroboskopy
4. Trzecia zmiana pozycji- włączają się światła startu/ lądowania- gdy startujemy
5. Czwarta zmiana pozycji- wyłączają się światła startu/ lądowania- gdy samolot jest już w powietrzu
6. Piąta zmiana pozycji- ponownie włączają się światła startu/ lądowania- gdy podchodzimy do lądowania i lądujemy
7. Szósta zmiana pozycji- wyłączają się światła startu/ lądowania- gdy samolot wylądował i zatrzymał się
8. Siódma zmiana pozycji- wyłączają się stroboskopy
9. Ósma zmiana pozycji- wyłączają się światła pozycyjne i antykolizyjne.

Na rysunkach znajdujących się na następnej stronie przedstawiono propozycję aranżacji oświetlenia w
modelach: samolotu, helikoptera oraz wielowirnikowca (na przykładzie hexacoptera).

rcplock.pl/images/_userfiles/190/Samolot.jpg

rcplock.pl/images/_userfiles/190/Helikopter.jpg

rcplock.pl/images/_userfiles/190/Hexa.jpg

Wchodzące w skład zestawu diody LED wyposażone są w rezystory ograniczające prąd o odpowiednio
dobranych wartościach rezystancji. Przewody diod LED posiadają jedną żyłę w izolacji czerwonej, którą
należy podłączyć do pinu "+5V" oraz jedną żyłę w izolacji czarnej, którą należy podłączyć do
odpowiedniego pinu opisanego powyżej w rozdziale "Opis wyprowadzeń" punkty 4- 11.

Zawartość zestawu:

- Moduł sterownika

- Diody LED z przewodami silikonowymi i 2-pinowymi gniazdami typu goldpin 8szt:
1. Position-1 zielona, standardowa długość przewodu to 60cm
2. Strobo-1 biała, standardowa długość przewodu to 60cm
3. Beacon-1 czerwona, standardowa długość przewodu to 30cm
4. Strobo-3 czerwona, standardowa długość przewodu to 60cm
5. Landing biała, standardowa długość przewodu to 30cm
6. Beacon-2 czerwona, standardowa długość przewodu to 30cm
7. Strobo-2 biała, standardowa długość przewodu to 60cm
8. Position-2 czerwona, standardowa długość przewodu to 60cm
9. Przewód zasilająco- sygnałowy 3-pin, standardowa długość przewodu to 30cm zakończony z
obu stron gniazdami typu goldpin.

- Niniejsza instrukcja

- Opakowanie: pudełko kartonowe oraz torebka strunowa

Parametry modułu sterownika:
- Wymiary (wraz ze złączem goldpin), szerokość x głębokość x wysokość: 29mm x 28mm x 6mm
- Masa: 5g
- Napięcie zasilania: 5V DC
- Sygnał sterujący: standardowy PWM dla aparatur RC, zakres 1-2ms, częstotliwość 50Hz. Sterownik
reaguje na czas trwania impulsu przełączany przełącznikiem ON-OFF dla jednej pozycji przełącznika
mniejszy niż 1,2ms a dla drugiej pozycji większy niż 1,4ms.

Zestaw dostarczany jest z podłączonymi prawidłowo wszystkimi diodami LED oraz przewodem
zasilająco- sygnałowym zgodnie z przedstawionymi w instrukcji zasadami.

UWAGA: Uszkodzenia modułu będące skutkiem obsługi niezgodnej z niniejszą instrukcją (błędy
popełnione podczas podłączenia okablowania, np. odwrotne podłączenie zasilania, zwarcie
bezpośrednio pinu "+5V" z pinem wyjściowym sterownika, zastosowanie innego napięcia zasilania
niż podano w instrukcji lub samodzielne modyfikacje) nie podlegają naprawie gwarancyjnej!!!"
Aparatury: Spektrum Dx5e 2.4GHz, E-Sky ET4 2.4GHz, Copterx CX-CT6A 2.4GHz, Turnigy 9X V2 + FrSky
Modele: WD Sportster (tuning), Lama V4, Big Lama, TT Mini Titan E325, EPP FPV, Ursus, YAK 54 1.7m, DHC-2 Beaver

SlavikS
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 05.08.2020 07:37
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

SUPER OK
Z opisu wynika, że zestaw przygotowany jest do sprzedaży - brakuje tylko informacji ile to cudo kosztuje Wink
Na pewno chętnych nie zabraknie. No i mam nadzieję zobaczyć Beavera znowu na lotnisku Smile
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

uNx
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 05.08.2020 11:29
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 20.07.20

Świetne to. OK Jakby ktoś chciał to można też wypróbować zestaw z ali. Coś takiego znalazłem:
https://pl.aliexp...web201603_

TommiLee
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 05.08.2020 12:02
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 05.05.17

własnie coś takiego z Ali kupiłem i tragiedia - mogę odsprzedać po kosztach.
Układ zaproponowany od Andrzeja super sprawa - ja wziąłem 2 zestawy do SBACH i P-40.
diody od Andrzeja widac nawet w dzień praktycznie przy każdym kącie.
super sprawa sekwencja właczania poszczególnych świateł ale dla tych co się obawiają że się pogubią - można je pod baterie podpiąć i świeci wszystko na stałe.

robloz
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 05.08.2020 12:35
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Fajny zestaw, gdyby mój Zlin miał oświetlenie to już bym zamawiał, no chyba że do nowego projektu, który czeka na zimowe wieczory w pudełku...... Grin
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

atom
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 05.08.2020 17:51
Awatar

modelarz

Cieszę się z jak do tej pory samych pozytywnych opiniiSmile Koszt zestawu to 180zł, długości poszczególnych przewodów są takie jak podałem w instrukcji. Oczywiście długości te można zmienić drogą indywidualnych ustaleń. Mój Beaver bardzo się stęsknił za lotniskiem, ja również. Jednakże narodziny dziecka wywracają (pozytywnie) życie o 180stopni i oczywiście priorytety również musiały ulec zmianie więc modele się zakurzyły. Ale teraz już wszystko się ładnie stabilizuje i to bez użycia żyroskopów . Nie mogę się doczekać by spotkać się z Wami na lotnisku i wspólnie podbijać niebiosa Smile
Pozdrawiam Was!
Aparatury: Spektrum Dx5e 2.4GHz, E-Sky ET4 2.4GHz, Copterx CX-CT6A 2.4GHz, Turnigy 9X V2 + FrSky
Modele: WD Sportster (tuning), Lama V4, Big Lama, TT Mini Titan E325, EPP FPV, Ursus, YAK 54 1.7m, DHC-2 Beaver

atom
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 18.02.2022 20:13
Awatar

modelarz

Dobry Wieczór!

Powstała wersja 2 sterownika, która od poprzedniej różni się wyłącznie sposobem sterowania z aparatury. Szczegóły na poniższym filmiku. Zachęcam do obejrzeniaSmile

Trzymajcie się!

YouTube Video

Edytowane przez atom dnia 18.02.2022 20:15

lopez 16
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 19.02.2022 09:10
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08

Elegancko. Sklecisz mi taki zestawik do trenerka. ? Diody i przewody do nich dokupię
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

Piotr K
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 19.02.2022 09:46
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10

Czemu dopiero teraz Angry? Zamocowałbym do Dromadera teraz juz za późno.
Mimo to też poproszę jeden zestaw,ja mam aparaturę Radio Link AT9S Pro.
Daj znać na priv ile Ci jestem winienOK
Piotr Kubiak

atom
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 19.02.2022 10:00
Awatar

modelarz

lopez 16 napisał/a:
Elegancko. Sklecisz mi taki zestawik do trenerka. ? Diody i przewody do nich dokupię

Rozumiem, że chciałbyś sam sterownik- nie ma problemu, natomiast do swoich diod musiałbyś dobrać rezystory ograniczające prąd. Jeśli wiesz jak to zrobić to ok, jeśli nie wiesz- chętnie pomogę, ale musiałbym wiedzieć jakie to mają być dokładnie diody. A tak swoją drogą dlaczego nie chcesz diod z zestawu? Świecą porządnie i mają szeroki kąt świecenia 140 stopni.

atom
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 19.02.2022 10:01
Awatar

modelarz

Piotr K napisał/a:
Czemu dopiero teraz Angry?

Ależ Piotrze premiera odbyła się 1,5 roku temu. Odezwę się na priv.

lopez 16
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 19.02.2022 12:33
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08

atom napisał/a:
lopez 16 napisał/a:

Rozumiem, że chciałbyś sam sterownik- nie ma problemu, natomiast do swoich diod musiałbyś dobrać rezystory ograniczające prąd. Jeśli wiesz jak to zrobić to ok, jeśli nie wiesz- chętnie pomogę, ale musiałbym wiedzieć jakie to mają być dokładnie diody. A tak swoją drogą dlaczego nie chcesz diod z zestawu? Świecą porządnie i mają szeroki kąt świecenia 140 stopni.

Może być zestaw. Z lutowaniem nie ma problemu. Jakie max napięcie można podać na światła lądowania ?
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

atom
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 19.02.2022 13:12
Awatar

modelarz

Cały zestaw zasilany jest napięciem 5V, czyli typowym dla układów znajdujących się w modelu. Wyjścia zasilające te diody pobierają "plus" z BECa którym zasilany jest odbiornik RC, czyli te 5V natomiast wyjściowy układ mocy zwiera "minus" diody LED do masy, czyli wyjścia sterujące są w układzie OC (open collector). Jednakże zastosowany w sterowniku układ mocy dysponuje napięciem maksymalnym aż 50V i prądem ciągłym na kanał o wartości 0,5A tak więc możliwości są spore. Np. można podłączyć do wyjścia typową taśmę LED na 12V. Jej "minus" podłączyć do wyjścia a "plus" zasilić np. z zewnętrznego pakietu 3S ale należy pamiętać, że sam sterownik (mikrokontroler) należy zasilać napięciem 5V. Jak chcesz mogę Ci rozrysować schemat jak np. taką taśmę podłączyć. Jednakże ja daję gwarancję na pełny zestaw z podłączonymi diodami. Jeśli na skutek błędów popełnionych podczas czynności łączeniowych dojdzie do uszkodzenia sterownika- tej sytuacji gwarancja nie obejmuje. Oczywiście sterownik jest naprawialny a zastosowany stopień mocy jest tani i łatwo dostępny. Jedyną trudnością byłaby jego wymiana, ponieważ jest wykonany w technologi SMD.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania- służę pomocą Smile

atom
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 23.06.2023 11:56
Awatar

modelarz

Cześć Wszystkim!

Mała aktualizacja. Na poniższym filmie przedstawiam różne sekwencje błysków w zależności od sposobu podłączenia diod LED do wyjść sterownika.

YouTube Video

Dla porządku pozmieniałem opisy wyjść sterownika

rcplock.pl/images/_userfiles/190/DSC01815.JPG

Poniżej przedstawiam kształt sygnałów na poszczególnych wyjściach sterownika.

rcplock.pl/images/_userfiles/190/Trendy.jpg

Miłego Dnia!
Edytowane przez atom dnia 23.06.2023 11:59

Przeskocz do forum: