Andy napisa�/a:
Wojtek, chodzi這 mi nie o pr鏬 odci璚ia napi璚ia przez regulator, ale w豉郾ie o warto嗆 napi璚ia, jak� najlepiej jest ustawi� w monitorze napi璚ia:
aby uprzejmie mnie informowa�, 瞠 ju� czas "sadowidsta k pasadkie"
No , nie mo瞠sz mie� odci璚ia w heliku w g鏎ze, ustaw sobie na 3.7 v na cele wska幡ik , regulator 3.2 ~~ 3 V odci璚ie.
Dzi瘯i Wojtek,
w豉郾ie o to mi chodzi這. Tak te� my郵a貫m, 瞠 w豉軼iw� warto軼i� napi璚ia do ostrzegania przez wska幡ik b璠zie warto軼 3,7V i tak te� ustawi貫m. Ale wola貫m potwierdzi� u specjalist闚
Pozdrawiam
Edytowane przez Andy dnia 21.07.2009 08:13
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
M鎩 problem jest taki:
Moje pakiety od combat闚 (1,3 TURNIGY 20-30C) popuch造 jeszcze na jesieni. Sta這 si� to zapewne od "latania na maxa", bo taki styl preferowa貫m od kiedy przesta貫m wali� w ziemie przy ka盥ym zakr璚ie
Dok豉dniej sprawa wygl康a tak, 瞠 po lataniu (oczywi軼ie dalej na maxa) pakiety s� podpuchni皻e wyra幡ie bardziej. Jak troch� pole膨 opuchlizna schodzi, ale nie do ko鎍a. Co ciekawe maj� r闚niutkie napi璚ia na celach i oddaj� jak mi si� wydaje ca陰 swoja pojemno嗆. Czyli teoretycznie mog� ich u篡wa�, ale czym to grozi?? W jakich okoliczno軼iach taki pakiet mo瞠 wybuchn望??
No i najwa積iejsze pytanie? Co zrobi�, 瞠by ta sytuacja si� nie powt鏎zy豉? Te pakiety s� dost瘼ne w wersji 30-40C, ale bior帷 pod uwag�, 瞠 silnik ma pob鏎 pr康u : 13,8 A przy 10 V, max. 16,2 A, to te 20-30C powinny da� rad�. Zdaj� sobie spraw�, 瞠 te dane z pakietu s� zawy穎ne, ale w takim razie, czy zakup 30-40 za豉twi spraw�?? Nie bior� grawitacji na powa積ie.
Mo瞠 by� jeszcze problem nadmiernego roz豉dowania cel przy bardzo intensywnym lataniu do samego odci璚ia.
Nawet chwilowe roz豉dowanie poni瞠j 2.8 V to ju� b璠zie po celi.
Regulatory ustawiamy na najwy窺zy pr鏬 odci璚ia. latasz 1 minut� kr鏂ej ale za to par� miesi璚y d逝瞠j.
To odpada. Mam miernik i cz瘰to mierzy貫m po wyl康owaniu. Nigdy nie spad這 poni瞠j 3,4V - 3,2V I tak jest ustawiony regulator.
Artyku� fajny, ale dla mnie troch� smutny. Wynika z niego, 瞠 robi� od kilku miesi璚y co� czego robi� nie wolno - czyli 豉duj� podpuchni皻e pakiety. Ale mo瞠 ja to 幢e rozumiem. Mo瞠 spuchni皻y to taki, kt鏎y wyra幡ie jest "balonem". A podpuchni皻y mo瞠 mo積a dalej eksploatowa�?
Edytowane przez Piotrek B dnia 10.02.2010 10:59
Nie bior� grawitacji na powa積ie.
Piotrek,
Ja tak mia貫m ze swoimi pierwszymi pakietami LiPo w Twinstarze - 幢e dobrane i pracowa造 na max'a. W modelu si� mocno grza造 i puch造 tak, 瞠 si� klinowa造 w kad逝bie i ci篹ko je by這 wyci庵n望. Jak ostyg造 to opuchlizna prawie gin窸a. D逝go na nich nie polata貫m cho� sezon wytrzyma造. Takie eksploatowanie dla pakiet闚 zdrowe nie jest. Pakiety, tak jak Ty, 豉dowa貫m i nic si� nie sta這. Dla pewno軼i 豉dowa貫m w piwnicy na betonie przykrywaj帷 pakiet ceramiczn� doniczk� ζdowanie w mieszkaniu, szczeg鏊nie takich podpuchni皻ych pakiet闚, jest ryzykowne (chyba grabos opisywa� w kt鏎ym� z w徠k闚 jak zapali� mu si� pakiet i sfajczy� futryn� od okna). Ja kupi貫m sobie taki patent w HC i teraz 豉duj� pakiety zamkni皻e w tej torebce. Torba s逝篡 mi r闚nie� do przechowywania pakiet闚. Mo瞠 kto� m闚i�, 瞠 to lekka przesada, ale w por闚naniu z ryzykiem sfajczenia domu to niewielki wydatek. Pakiety podczas 豉dowania powinny by� ca造 czas na oku, ale przecie� fizycznie to niemo磧iwe - za d逝go ten proces trwa. 疾by na豉dowa� ca造 zapas pakiet闚 potrzeba kilka godzin i nie wierz�, 瞠 ka盥y stoi i gapi si� na pakiety czy przypadkiem si� nie dymi�
http://www.hobbyc...oduct=4364 http://www.hobbyc...oduct=4134S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
A czy jest mo磧iwo嗆, ze pakiet zapali si� lub wybuchnie w modelu podczas lotu?? To by by豉 pi瘯na 鄉ier� modelu Aby nie nad g這w�
No i pytanie o zaradzenie tej sytuacji pozosta這 bez odpowiedzi? Czy i嗆 w pakiety 30-40C, czy mo瞠 zosta� przy 20C ale innej firmy. Na razie zrobi� sobie tak� z陰czk� z mo磧iwo軼i� pod陰czenia miernika tak� jak Wojtek gdzie� prezentowa� i zobacz� ile ten m鎩 zestaw rzeczywi軼ie pr康u ci庵nie.
Torba super Kolega 豉duje w garnkach
Ale w sumie to chyba poczu貫m si� "troch�" nastraszony i przestan� 豉dowa� je w nocy pod 堯磬iem
Edytowane przez Piotrek B dnia 10.02.2010 12:22
Piotrek B napisa�/a:
Na razie zrobi� sobie tak� z陰czk� z mo磧iwo軼i� pod陰czenia miernika tak� jak Wojtek gdzie� prezentowa� i zobacz� ile ten m鎩 zestaw rzeczywi軼ie pr康u ci庵nie.
Miedzy tymi z陰czkami s� odpowiednio dobrane kawa貫czki drutu o odpowiedniej 鈔ednicy. Mi tak jak S豉wkowi wyliczy� ten bocznik Pawe�. Mo瞠 po篡� na razie od S豉wka taki komplecik bo pisa� 瞠 ju� b璠zie mu zb璠ny i sobie pomierzysz.
Wpinaj帷 szeregowo zwyk造 miernik, pokarze ci g逝poty.
Wepnij sobie to zobaczysz, nic nie uszkodzisz o ile nie przekroczysz zakresu.
Ten kawa貫k drucika mi璠zy wtyczkami jest tak dobrany by pe軟i� funkcje bocznika. I tak jak wcze郾iej napisa貫m, pod dwa kabelki te cienkie podpinasz nie amperomierz a woltomierz.
To wszystko Wojtku co napisa貫� o boczniku i woltomierzu zrozumia貫m bez pud豉 I st康 by這 moje pytanie czy nie mo積a w prostszy spos鏏 zbada� tego amperomierzem. Dlaczego poka瞠 g逝poty? Przyjmuje do wiadomo軼i, ale nie rozumiemNie bior� grawitacji na powa積ie.
Bo je郵i po陰czymy amperomierz szeregowo z naszym ca造m nap璠em to miernik b璠zie dawa� zak堯cenia regulatorowi a regulator miernikowi Ja kiedy� w ten spos鏏 chcia貫m zmierzy� to mi wszystko g逝pia這 miernik oraz regulator...
Edytowane przez Grabos dnia 10.02.2010 14:30
Bez ta鄉y i tak nie poleci...
OK. wszystko jasne. Dzieki za odpowiedzi.
Wpadn� z tym majdanem i pomierzymy, a ten kabelek od S豉wka postaram si� przechwyci� swoja drog�.
Edytowane przez Piotrek B dnia 10.02.2010 14:49