Nie wsadzał bym lipola do zamrażarki bo żeby nam czasem lodówki nie wysadziło;p A ktoś mówił ze latanie w zimę szkodzi pakietom a tu jak widać odwrotnie wiec panowie wyjmować modele z pod kołderek i latamyBez taśmy i tak nie poleci...
Z tego filmiku zrozumiałem, że trzeba do zamrażalnika włożyć rozładowane pakiety (oczywiście do rozsądnego napięcia), potem wyjąć na pól godzinki aby nabrały temperatury pokojowej i naładować. Sprawdzę na pewno czy to prawda.
Akurat w laptopach sa baterie Li-Ion używane tez w modelarstwie. Nawet nasze ładowarki modelarskie sa przystosowane do ładowania Li-Ion. Inny skład chemiczny ale może na lipolki tez działa. No i na jak długo ?
W ogóle to gdzieś wyczytałem , że li pole powinno się przechowywać na dłuższe terminy w temperaturze około max 10 C na przykład w lodówkach.
Edytowane przez stawoj dnia 11.02.2010 23:52
Robiłem tak z baterią od telefonu i starego laptopa, ta od telefonu lepiej trzymała prąd przez około 5 następnych ładowań, a od laptopa zero oznak "życia" tyle że przed tym zabiegiem też nie dawała żadnych oznak "życia".
Pozdrawiam Kamil
Apka - DX6i
Model - Twinstar II - modernizacja
---------------------------------------------------
Wreszcie zmierzyłem pobór prądu mojego układu w modelu (zwykłym miernikiem z zakresem do 20A wpiętym szeregowo bez żadnego problemu). Wyszło ok. 15 A przy gazie do oporu i baterii naładowanej na maxa. Czyli nawet jeżeli wartości prądu rozładowania są zawyżane przez producenta to chyba nie w tym rzecz. Z tego co wiem to 20C dla pakietu 3S 1,3 to powinno być 26 A. Czyli prawie dwa razy tyle
Edytowane przez Piotrek B dnia 22.02.2010 11:48
Nie biorę grawitacji na poważnie.