Stoisko modelarskie - pokazy 2010
|
lopez 16 |
Dodany dnia 06.03.2010 12:41
|

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08
|
No fakt trochę się zagalopowałem jak to mówią ,,polatamy ,zobaczymy,,
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
|
|
|
juras |
Dodany dnia 06.03.2010 13:03
|

modelarz

Data rejestracji: 15.05.09
|
Mnie się wydaje ,że mozna pogodzić przyjemne z pożytecznym. Powinnismy wspólnie znaleźć miejsce nad Wisła w najlepszym punkcie obserwacyjnym , otaśmować , postawić namioty , krzesełka , wystawic parę modeli , rozwiesić baner RC Płock i spokojnie we wspólnym gronie oglądać pokazy przez cały dzień a jak Arek czy Andy odpalą swoje heli i wzbiją się na 2-3 metry w góre to nikomu nic się nie stanie a tłumy ludzi będą pod wrażeniem. Podejrzewam ,że tego dnia będzie wielka ludożera i przemieszczanie ludz będzie stanowiło duży problem
[pamiętacie Rajd Orlen ,zdobycie dobrej miejscówki graniczyło z cudem} Służę jednym otwartym namiotem ,grilla się załatwi i możemy siedzieć do wieczora do samych fajerwerków . |
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 06.03.2010 14:43
|

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08
|
JURAS - no i o to chodzi !!!! Już jest nas dwóch
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 06.03.2010 15:34
|

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08
|
Jeżeli wystawka będzie nad wisłą to ja się piszę z modelami.Na poprzednich pokazach też się pilnowało modeli i obejżało się cały pokaz. Jakiś pomysł nad rezerwacją miejsca?
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
lopez 16 |
Dodany dnia 06.03.2010 15:43
|

modelarz

|
Jeżeli będzie można obejrzeć pokazy to i na mnie można liczyć
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 06.03.2010 15:47
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Ja popieram stanowisko Sławka i Jurka. Chętnie też pokażę kilka swoich modeli, chyba, że wcześniej je rozbiję Problem jest tylko taki, że nie wiem jak z tym miejscem. Trzeba to chyba uzgodnić z organizatorem i to jak najszybciej (oczywiście jeżeli zdecydujemy, że w to wchodzimy). A może by można wyświetlić jakiś film o modelach (tzn. o lataniu). Sprzęt do wyświetlenia mogę załatwić. Nie wiem czy by to kogoś zainteresowało, ale może może;-) Wojtek ma dobra rękę do kamery, a do pokazów jeszcze chwila jest
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
Vertigo |
Dodany dnia 06.03.2010 20:37
|
modelarz

Data rejestracji: 13.12.08
|
Wystawka modeli nad Wisłą z dobrym widokiem na pokazy to świetny pomysł.Cała nasza grupa w jednym miejscu plus modele to mile spędzony czas dla Nas , a dla widowni to okazja zapoznać się z modelarstwem. Jest jednak ale - musimy mieć pozwolenie wjazdu samochodami do naszej wystawki żeby przywieźć modele. Trudno sobie wyobrazić że przyniesiemy modele w rękach.
Edytowane przez Vertigo dnia 06.03.2010 20:55 |
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 06.03.2010 22:03
|

Administrator

|
Piotrek, też przewijały mi się pomysły o wyświetlaniu filmików Wojtka z naszego latania. Już trochę się tego uzbierało. Skoro Tobie też to przyszło do głowy to może coś w tym jest. Miałem tylko obawy jak będzie z widocznością rzucanych na ekran obrazów. W końcu to będzie słoneczny (mam nadzieję) dzień. No i jak ustawić rzutnik. Przez długość namiotu raczej będzie za krótko. Wyświetlać od tyłu (zza ekranu?). No i w takim razie będzie potrzebny prąd. Pogadamy o tym.
Co do wjazdu z modelami to raczej warunek konieczny i nie podlega dyskusji. W zeszłym roku też wjechaliśmy, a potem każdy furkę odstawił tam gdzie było można parkować. A dobre miejsce na stoisko trzeba wynegocjować z organizatorami - mamy trochę czasu. Cieszę się, że jednak kilka zainteresowanych zorganizowaniem wystawki osób się znalazło
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 07.03.2010 01:14
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
Dobrze , że tyle osób się w tym temacie wypowiada i mam nadzieje, że coś z tego wyniknie. Fajnie , że wypowiadają się też ci najmłodsi, to bardzo ważne ,że ktoś nie boi się mówić swojego zdania, nawet jak jest inne niż oczekiwane. Wszystkie nasze wybory będą jak zawsze demokratyczne. Proszę brać pod uwagę realia a nie górnolotne hasła albo obietnice z góry nie realne.
Po przeanalizowaniu tematu, jedynym realnym pomysłem będzie dobra miejscówka nad samą Wisłą, gdzieś zaraz koło przystani żeglarskiej. Stamtąd będziemy idealnie widzieli niskie przeloty na Wisłą i slalomy między pylonami. Możemy się tam ogrodzić, rozłożyć modele w okół i leżeć, a przed nami żadnych głów i tłoku, tylko cała panorama Wisły.
O lataniu zapomnijcie chyba, że po pokazach. Jutro zrobię i w kleje zdjęcie z panoramą sobótki, plaży, bulwaru i całego widoku ze skarpy.
Pytania :
Jeżeli będzie stoisko to przez dwa dni czy tylko jeden ?
SlavikS napisał/a:
Do zorganizowania stoiska, czy pokazów nie potrzeba nam 4 miesięcy
Powiem tak w przenośni: Lepiej jak by narzeczony odszedł 4 miesiące przed ślubem niż uciekł z przed ołtarza 
A tak na poważnie to lepiej teraz wiedzieć czy będziesz nad Wisłą z modelami w miejscu wcześniej wybranym i zgłoszonym przez nas a nie na przykład koło Sobótki, gdzie stoi ściana drzew na samym brzegu Wisły lub może dalej, koło przepompowni i przez lornetkę będziesz oglądał "przelot Żelaznego" pod mostem. Albo wybierzemy sobie miejsce gdzie później stanie nie chcący trybuna honorowa.
Fakt, że co innego słyszę prywatnie a co innego czytam, nie napawa mnie wielkim optymizmem od samego początku i stąd taki a nie inny pierwszy post w tym temacie.
Po ostatnich zawodach makiet w Płocku zacząłem na to wszytko inaczej patrzeć, realniej.
Jeżeli będę widział , że są szczere i realne chęci sporej grupy, to też w to wchodzę ale na zasadach jak napisałem wyżej.
Lotnisko w moim przypadku skreśliłem całkowicie.
Na razie jest 6 osób na NIE i 6 osób na TAK.
2 osoby są ZA A NAWET PRZECIW
więc na razie jest remis...
Edytowane przez stawoj dnia 07.03.2010 01:27 |
|
|
|
lopez 16 |
Dodany dnia 07.03.2010 07:27
|

modelarz

|
Co do wyświetlania obrazu to też tego nie widzę w słoneczny dzień,chyba że da się jakoś odwrócić obraz i rzucać od tyłu na ekran no ale ja się nie znam hehe. Miejsce koło przystani jest dla mnie jak najbardziej na tak o ile uda się załatwić prąd
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
|
|
|
Grabos |
Dodany dnia 07.03.2010 13:32
|

modelarz

|
Fajne miejsce jest tutaj widok z góry na wszystko bo tak jak napisał Wojtek przy samej Wiśle to na samoloty będziemy patrzeć od dołu tak jak na lotnisku a po to jest ta impreza robiona przy skarpie żeby patrzeć na samoloty od góry

Według mnie jeśli będzie ładna pogoda to przyjdą wszyscy na ta imprezę a niech tylko bd troszkę chłodno i mokro to przyjdzie kilka osób tak jak to było na zawodach makiet
Jeśli już by doszło do tej wystawki to najlepiej jak byśmy się podzieli na dwie grupy i jedna grupa by stacjonowała pierwszego dnia, druga grupa drugiego dnia.
Bez taśmy i tak nie poleci... |
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 07.03.2010 14:28
|

Administrator

|
stawoj napisał/a:
A tak na poważnie to lepiej teraz wiedzieć czy będziesz nad Wisłą z modelami w miejscu wcześniej wybranym i zgłoszonym przez nas a nie na przykład koło Sobótki, gdzie stoi ściana drzew na samym brzegu Wisły lub może dalej, koło przepompowni i przez lornetkę będziesz oglądał "przelot Żelaznego" pod mostem. Albo wybierzemy sobie miejsce gdzie później stanie nie chcący trybuna honorowa.
Wojtek,
Absolutnie się z tym zgadzam. Co do tego nie ma wątpliwości. Mój tekst był w kontekście żeby nie podejmować już teraz decyzji i robić głosowania jak nic tak na prawdę nie wiemy. Nie ma programu pokazów. Za dużo niewiadomych - przynajmniej dla mnie. Jeżeli jest chęć zrobienia wystawki to trzeba zacząć rozmawiać z organizatorami nt. miejsca, które spełniłoby nasze oczekiwania. Jak takie miejsce się znajdzie i zostanie dla nas zaklepane to wystawkę zorganizujemy w tydzień.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 07.03.2010 22:31
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
Postanowiliśmy się dziś przejechać nad Wisłę i pooglądać ewentualne, teoretycznie możliwe miejsca.
Pierwszą miejscówkę przedstawił Robert i oczywiście trzeba się jej przyjrzeć. Nie ma zdjęć z bliska więc nie bardzo wiadomo o który plac chodzi i może by ci się udało Robert takie porobić. Dla mnie osobiście trochę za daleko. Biorąc pod uwagę przelot samolotów gdzieś środkiem Wisły to będzie około kilometra między nami a samolotami. Zresztą tam nie widziałem takiego placu który nie byłby oddzielony tym szerokim spacerniakiem przez który będzie przechodziło przed naszymi głowami tysiące ludzi i w życiu stojąc na takim placu nie zobaczysz co się dzieje w dole.
Chodząc na miejscu, lepiej to widać niż oglądać zdjęcia satelitarne.

Zacznę od jeziorka Sobótki. Cały teren a nawet ciut przed, jest odgrodzony wysoką ścianą drzew gdzie nie będzie widać nic, tylko wysokie przeloty.

Rzuciły się nam dwa miejsca. Pierwsze na trawniku przy bulwarze.

Tu jest trawnik a przed nim będzie główna aleja przez którą będą przewijać się cały czas ludzie.
Drugie miejsce , moim zdaniem najlepsze to cypel przy przystani Morce. Widok jest fantastyczny, nie ograniczony, żadnymi przeszkodami z widokiem na całą długość Wisły z jednej i drugiej strony.Z jednej strony jest ogrodzenie przystani a z drugiej strony może być nasze. Modele będzie widać z głównej drogi, i z całej skarpy. Myślę , że z każdego miejsca będzie nas widać i kto będzie chciał to podejdzie do modeli. Są tez tam dołki, przy samym ogrodzeniu, gdzie można trzymać klamoty aby się nie rzucały w oczy lub też można rozstawić namiot przy samej głównej ulicy z rzutkami i uważam , że trzeba zrobić tego dużo , dużo więcej niż w tamtym roku.

Kto chce to można tan podjechać samochodem i popatrzyć.
Edytowane przez stawoj dnia 07.03.2010 22:55 |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 08.03.2010 08:08
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Mi się też wydaje, że tylko dół wchodzi w rachubę. Inaczej tego nie widzę. Miejsca dobre. Tylko czy organizator się na to zgodzi? Nie wiem jak to jest? Jakieś strefy bezpieczeństwa itp, itd?
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
India |
Dodany dnia 08.03.2010 08:32
|

modelarz

|
Panowie, za dużo słów ( uzgodnić z organizatorem i tego typu), trzeba porozmawiać o tym, co proponujecie- Organizatorm jest Nasz (mam nadzieję , że wszystkich) Aeroklub...
Co do uzgodnień, odbyły sie juz dwa spotkania ze wszystkimi ważnymi ludźmi z miasta, jak mamy się dopasować do możliwości i przepisów (ustawa o imprezach masowych, zapraszam do lektury).
Co do terenu- mamy na dole ustawić kilka ładnych tysięcy ludzi, punkty konsumpcyjne, stoiska, Toy-toyki, o strazy i karetkach nie wspomnę
Musimy coś wspólnie wypracować, moja luźna propozycja, o wymianie ludzi na stoiskach nie była wam podana.
Panowie, sorry, że piszę rzadko, ale na etapie uzgodnień mam czas w ujemnym wektorku .
Może trzeba wybrać modelarską delegację d/s pokazów?
Zapraszam i działamy!
--
Sławek |
|
|
|
lopez 16 |
Dodany dnia 21.05.2010 22:10
|

modelarz

|
Odświeżam temat. Do pokazów zostało jeszcze 28 dni. I tu moje pytanko może zorganizujemy sobie jakieś miejsce gdzie moglibyśmy się spotkać tzn rozłożyć krzesełka,grilla i spędzić fajnie ten dzień.
Co o tym myślicie ?
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 22.05.2010 08:52
|

Moderator

|
Na stronie Urzędu miasta są kamery skierowane na Wisłę (super obraz i na żywo) Może na ich podstawie wybierzemy sobie miejsce?
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 23.05.2010 13:56
|

Administrator

|
Trzeba zobaczyć gdzie jeszcze można Proponuję wybrać się do Sławka do blaszaka i zobaczyć "plan zagospodarowania terenu" (bo myślę, że coś takiego powinno być), obejrzeć to w terenie i na tym planie sobie miejsce zaklepać. Namiot mam. Modelarzy na pokazach nie powinno zabraknąć - jest co pokazać
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 25.05.2010 21:48
|

Administrator

|
Byłem dzisiaj u Sławka i rozmawiałem nt. miejsca na stoisko. Nie ma problemu. Musimy tylko sobie jakoweś wybrać. Z grubsza wiem co jest gdzie przewidziane - musimy na tej podstawie wybrać sobie miejsce, które nam pasuje i je dostaniemy. Sławek deklaruje, że mamy pierwszeństwo wyboru przed innymi stoiskami typu place zabaw dla dzieci i inne okazyjne stoiska. Moim zdaniem trzeba odsunąć się od nagłośnienia, kibelków i lądowiska helikoptera (bo nam piachem zasypie). Poczekamy na koniec akcji powódź i wybierzemy się na oględziny. Tymczasem, jako że zostało 3 tygodnie, proszę o info kto deklaruje się do zorganizowania i pilnowania wystawki, no i przede wszystkim na czyje modele można liczyć. Mam nadzieję, że nie jestem jedynym "entuzjastą" i orędownikiem zorganizowania tego tematu bo sam nie dam rady
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 25.05.2010 22:15
|