No to po ostatnich lotach dzieciaczkowej cessny poskleja貫m to jako� w ca這嗆 gotow� do ponownego rozwalenia. Jednak po bli窺zych ogl璠zinach okazuje si�, 瞠 silnik z przek豉dni� tam zamocowane nie b璠� pracowa� prawid這wo. Na wi瘯szej z瑿atce, tej przenosz帷ej nap璠 na 鄉ig這, s� po軼inane niekt鏎e z瑿y. Generalnie nadaje si� do wyrzucenia.
Obejrza貫m dok豉dnie silnik i nie ma na nim 瘸dnych danych poza dat� produkcji. Na regulatorze napisane jest "125 stopni Celsjusza (fi 16)" i nic wi璚ej.
I teraz pytanie - co z tym fantem zrobi�. Czy kombinowa� i szuka� jakiej� nowej z瑿atki, czy wymieni� ca造 silnik (i wtedy pewnie te� regulator) na nowe? Je郵i tak to jakie, 瞠by by這 w miar� wytrzyma貫, wsp馧pracowa這 z obecnym tam odbiornikiem (co� na 35 MHz), i nie rujnowa這 kieszeni? Czy dalej mechanizm taki jak jest (z przek豉dni�), czy mo瞠 w og鏊e bez przek豉dni?
A mo瞠 jeszcze jakie� inne pomys造? Wszelkich porad ch皻nie wys逝cham, szczeg鏊nie, 瞠 sprawa jest do嗆 pilna
Edytowane przez StaryMikolaja dnia 30.05.2010 20:53
Przemek,
Mam na sk豉dzie silnik Permax 400. http://modele.skl...cts_id=336
Powinien poci庵n望 ten modelik bez przek豉dni. Jak nie znasz parametr闚 regulatora to mo積a spr鏏owa� pod陰czy� silnik i zobaczy� jak z jego temperatur�. Silnik ci庵nie 鄉ig這 8x4. Wydaje mi si�, 瞠 te� takie mieli軼ie, wi璚 regulator powinien wytrzyma�. Na o鄂� silnika da豚ym propeler saver. To b璠zie najtaniej. Ka盥y regulator b璠zie wsp馧pracowa� z odbiornikiem. Jak chcesz troch� zainwestowa� to wymie� silnik i regulator na bezszczotkowy, ale to koszt ok. 150,00 z�. My郵�, 瞠 na tym etapie latania Miko豉ja nie ma sensu pcha� si� w t� stron�.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
SlavikS napisa�/a:
Przemek,
Mam na sk豉dzie silnik Permax 400. http://modele.skl...cts_id=336
Powinien poci庵n望 ten modelik bez przek豉dni. Jak nie znasz parametr闚 regulatora to mo積a spr鏏owa� pod陰czy� silnik i zobaczy� jak z jego temperatur�. Silnik ci庵nie 鄉ig這 8x4. Wydaje mi si�, 瞠 te� takie mieli軼ie, wi璚 regulator powinien wytrzyma�.
No jest to jaki� pomys�, faktycznie. 妃ig豉 mieli鄉y 8x4 i 8x6 (konkretnie to 8040, 8043 i 8060 chyba oznaczenie). Poczyta貫m w necie o tym silniczku, w jednych miejscach pisz�, 瞠 ci庵 ma maksymalnie 160g, w innym miejscu facet tego u篡wa bez przek豉dni z modelem o wadze do lotu 550g... nie wiem, nie znam si�, zarobiony jestem
SlavikS napisa�/a:
Na o鄂� silnika da豚ym propeler saver. To b璠zie najtaniej. Ka盥y regulator b璠zie wsp馧pracowa� z odbiornikiem.
No nie wydaje mi si� w豉郾ie, 瞠by w tym akurat modelu by� jaki� super regulator, najmniejsze s� 8A (z tego co widzia貫m), a ten silniczek dok豉dnie tyle ma poboru pr康u (na podanej przez Ciebie stronie). Powinno dzia豉�. O ile zakr璚i
Nasuwaj� mi si� jednak pytania - czy te obroty tam podane (17,400) to s� maksymalne, sta貫 czy na 1 V (chyba nie? )? I jak si� to b璠zie mia這 ewentualnie do latania? No i czy masz w komplecie jeszcze do tego silnika pasuj帷y na jego o鄂� propeller saver? ;-)
SlavikS napisa�/a:
Jak chcesz troch� zainwestowa� to wymie� silnik i regulator na bezszczotkowy, ale to koszt ok. 150,00 z�. My郵�, 瞠 na tym etapie latania Miko豉ja nie ma sensu pcha� si� w t� stron�.
Na tym etapie sensu nie ma. Gdy si� nauczy lata� na tyle, 瞠by jeden model wytrzyma� powiedzmy 10 lot闚, to wtedy tak. Cho� nie powiem... sam sobie mam ochot� co� sprawi�, i si� (przynajmniej spr鏏owa�) nauczy� lata� Na razie jednak trzeba powalczy� z tym modelem dzieci璚ia, mimo, 瞠 ju� rozgl康am si� za kolejnym... ;-)
Reasumuj帷 - je郵i uwa瘸sz, 瞠 to zadzia豉, to pakuj silniczek w komplet z propeller saverem, krzycz ile za to chcesz, a przy okazji mo瞠sz podpowiedzie�, jak to zamocowa� .. zrobi� p造tk� z otworkami, przykr璚i� i gotow� p造tk� przymocowa� do "ryjka peki鎍zyka", czyli z na sp豉szczonym ju� dziobie cessny?
Jesli na silniku czy w instrukcji w parametrach jest napisana warot嗆 z oznaczenie kV to s� to obroty na volt, jesli silnik ma 540kV i zasilasz napi璚iem np, 12,4 V to obroty wyliczysz 540kV * 12,4V.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//
2 takie silniki ci庵n窸y Twinstara II (ok 1,5 kg) http://modele.skl...cts_id=105 Nota bene polecam do nauki latania !!!
Wrzuc� jutro silniczek i ten saver w kiesze� to mo瞠sz do mnie podej嗆 i odebra�. My郵�, 瞠 cena 20,00 z� b璠zie do przyj璚ia Silnik jest nowy - nigdy nie u篡wany.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
private9 dzi瘯i za podpowied�, tam jednak w opisie podane jest, 瞠 silnik ma 17,400 obrot闚 na minut� ... podejrzewam, 瞠 przy tych 6 woltach, wi璚 b璠zie mia� zapewne 2900 na 1 V.
SlavikS
No to bior�, mo瞠 b璠� potrafi� co� z tego zmontowa� ;-)
Skontaktuj� si� jutro telefonicznie i podejd� po ten komplecik, daleko chyba nie mam ;-)
StaryMikolaja napisa�/a:
No to po ostatnich lotach dzieciaczkowej cessny poskleja貫m to jako� w ca這嗆 gotow� do ponownego rozwalenia. Jednak po bli窺zych ogl璠zinach okazuje si�, 瞠 silnik z przek豉dni� tam zamocowane nie b璠� pracowa� prawid這wo. Na wi瘯szej z瑿atce, tej przenosz帷ej nap璠 na 鄉ig這, s� po軼inane niekt鏎e z瑿y. Generalnie nadaje si� do wyrzucenia.
Je郵i rozumiem jeste� ojcem Miko豉ja kt鏎y ostatnio zapisa� sie na modelarnie
Pierwsze pytanie co si� sta這 瞠 model si� rozbi�? Przecie� w tyg sam oblatywa貫m Miko豉jowi model wytrymerowalem mu go i model lata� sam A Mikolaj ma naprawde juz bardzo du瞠 umiej皻no軼i pilota簑 je郵i chodzi o podstawy
Dla przyk豉du powiem 瞠 wyl康owa� u nas przy parku na p造tkach o wymiarach 10metrow na 10metr闚 za pierwszym razem tylko powiedzia貫m 瞠by nie dawa� wi璚ej gazu ni� po這w� dr捫ka gazu bo wtedy jest bardzo nerwowy.
StaryMikolaja napisa�/a:
I teraz pytanie - co z tym fantem zrobi�. Czy kombinowa� i szuka� jakiej� nowej z瑿atki, czy wymieni� ca造 silnik (i wtedy pewnie te� regulator) na nowe? Je郵i tak to jakie, 瞠by by這 w miar� wytrzyma貫, wsp馧pracowa這 z obecnym tam odbiornikiem (co� na 35 MHz), i nie rujnowa這 kieszeni? Czy dalej mechanizm taki jak jest (z przek豉dni�), czy mo瞠 w og鏊e bez przek豉dni?
A mo瞠 jeszcze jakie� inne pomys造? Wszelkich porad ch皻nie wys逝cham, szczeg鏊nie, 瞠 sprawa jest do嗆 pilna
Rozmawia貫m ju� na ten temat z synem i wiem ze ma sam nadajnik Dx5 kt鏎ego u篡wa tylko do symulatora a wi璚 wystarczy dokupi� taki odbiornik http://www.allegr...d_pin.html i to ju� b璠zie profesjonalny zestaw na 2.4GHz a wi璚 bez zak堯ce� co mo瞠 potwierdzi� Pawe� bo ma identyczny nadajnik
Edytowane przez Grabos dnia 31.05.2010 15:49
Bez ta鄉y i tak nie poleci...
Aeronca ju� niemal瞠 gotowa. W wolnych chwilach zaczynam wi璚, na razie na brudno, my郵e� o nast瘼nym modelu. Podoba mi si� Klemm l25. Chcia豚ym, 瞠by mia� 200, czy ponad 200 cm rozpi皻o軼i. pami皻am o zaletach spalin dla takiego rozmiaru, kt鏎e mi przedstawiali軼ie, jednak p鏦i co b璠zie to elektryk. Mo瞠 w przysz這軼i b璠� mia� gdzie gara穎wa� spalin�. Zastanawiam si� nad jego wyposa瞠niem. Nie chc� demona pr璠ko軼i, tylko 瞠by by� spokojny ale i z bezpiecznym zapasem mocy. B璠� wdzi璚zny za rady:
Jaki powinienem zastosowa� silnik, regulator i 鄉ig這?
Jak du瞠 serwa i czy mog� by� wci捫 zasilane z odbiornika?
Czyta貫m ostatnio o Power boxach do zwi瘯szenia niezawodno軼i zasilania i mam mieszane uczucia. Dok豉damy w gruncie kolejny element, kt鏎y mo瞠 ulec uszkodzeniu i dodatkow� mas�. Czy nie lepiej da� zdrowy pakiet i regulator z zapasem pr康u? Czy u篡wacie Power box闚? Jarek
------------
BIXLER v.3
Power box jest do spaliny 瞠by zapewni� pewne zasilanie elektroniki. Chodzi o unikni璚ie sytuacji 瞠 silnik chodzi, a odcina sterowanie. W elektryku tego problemu nie ma - koniec pakietu = koniec nap璠u. Silnik jest odci皻y, a elektronika zasilana - masz sterowanie. W elektrykach si� tego nie stosuje, chyba, 瞠 b璠ziesz stosowa� dwa systemy zasilania - pakiet nap璠owy i oddzielnie pakiet do zasilania elektroniki, ale to raczej nie ta skala modelu 瞠by o takich rozwi您aniach my郵e�.
Masz model klemma L25 zasilany silnikiem elektrycznym
"Wymagane serwomechanizmy to: standardy ok. 5kg.
Do nap璠u wystarczy silnik 12-15cm3 2T lub 4T.
W modelu testowym zainstalowano silnik Hacker 1250W, 5 cel i 70A regulator."
Bardzo fajne parametry - b璠zie spokojnie i wolno lata�.
Serwa jak najbardziej podpi皻e do odbiornika. Poleca豚ym jedynie zainwestowa� w lepszy ni� do ParkFlyer闚 odbiornik - ja stosuje Orange z dwoma satelitkami.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Ooo, sporawy, ale to super. Dzi瘯i, zaraz si� odezw� do cz這wieka.
Co do zasilania, je郵i nie jest konieczne, tzn. je郵i jest bezpieczne, to jestem za jednym zasilaniem ( jak najmniej urz康ze�, jak najmniej po陰cze�). Widzia貫m, 瞠 w wi瘯szych modelach macie wi瘯sze serwa, a na wysoko嗆 2 szt. I st康 by豉 moja w徠pliwo嗆, czy to nie za du穎 pr康u dla odbiornika. Ale w gruncie rzeczy nigdy przecie� wszystkie serwa nie pracuj� jednocze郾ie.
Jarek
------------
BIXLER v.3
Nie taki sporawy Ten typ ma po prostu spor� rozpi皻o嗆 (taki praktycznie motoszybowiec). D逝go嗆 tylko 1,4m. Gabaryty i waga podobne do mojego Motha, wi璚 mo瞠sz sobie wyobrazi� jaki to rozmiar.
Przecie� to nie odbiornik zasila serwa Plusy i minusy s� w odbiorniku ze sob� po陰czone. R闚nie dobrze mo瞠sz serwa zebra� na jakiej� innej szynie zasilania. Dla takiego modelu ze standardowymi serwami w zupe軟o軼i wystarczy. Jak zaczniesz my郵e� o gigantach to pogadamy o innych rozwi您aniach
Edytowane przez SlavikS dnia 30.10.2017 09:42
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Aaa, no to mnie uspokoi貫� z tym zasilaniem. Na forach r騜ne cuda ju� przeczyta貫m na temat zasilania serw. Co do wielko軼i modelu... dla mnie p鏦i wielki.
Jarek
------------
BIXLER v.3