Jako, że RWD-5 zakończone (bez oblotu i maski), to przyszedł mi do głowy kolejny pomysł na model.
Zawsze bardzo lubiłem dwupłatowce, jak pierwszy raz zobaczyłem w akcji p Marka Szufę na swoim modelu to mi opadła koparka
Polubiłem depron , tak więc zassałem z tej strony http://www.aeropl.../3-1.shtml plany Christen Eagle
Mam 3szt A0 więc mogę się podzielić jakby ktoś był chętny.
Plany są dla modelu w całości z depronu 3mm, ja chcę wykonać tylko poszycie z 3-ki resztę z 6-ki.
Dane techniczne:
rozpiętość skrzydeł 750 mm
waga 320 gram
powierzchnia skrzydła 23 dm2
skrzydło obciążenie 13 gr/dm2
Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie to muszę się uporać z wycięciem tego wszystkiego bo moją wycinarką jest skalpel i mozolnie to idzie bo plany są udziwnione, zwłaszcza kadłub
Co ciekawsze to sam się z siebie śmieję, bo latać nie umiem, a biorę się za kolejny model
CDN...
Edytowane przez dorob dnia 26.01.2011 21:24
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Marcin, nie przejmuj się - jesteśmy z Tobą - będziesz miał na czym uczyć się latać.
A tak na marginesie, to realizacja kolejnych projektów dodaje Tobie doświadczenie w ewentualnej przyszłej ich naprawie.
Trzymamy kciuki za obloty - Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17
Niestety nie mam i przez moment kadłub też chciałem robić z 6-ki, ale niestety kadłub jest jednoczęściowy więc przetłumaczyłem sobie, że ten ryflowany łatwiej się wygnie
Marcin, nie przejmuj się - jesteśmy z Tobą
Wiem i bardzo mnie to cieszy.
dodaje Tobie doświadczenie w ewentualnej przyszłej ich naprawie
Napraw nie będzie, w odwodach czeka Leszkowy Falcon z EPP do nauki latania
Buduję dla zabawy i złapania podstaw konstrukcji, a jak do tego się ulotni to będę HAPPY
Edytowane przez dorob dnia 26.01.2011 22:38
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Depron bezrowkowy jest w "Schronie". Zawsze można dać rowki od środka kadłuba.
Tutaj masz coś o tym modelu: http://pfmrc.eu/v...p;start=30
Edytowane przez robloz dnia 27.01.2011 07:12
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Elementy wycięte
Nie mam niestety szczęścia do wyginania
Kadłub jest jednoczęściowy, więc trzeba go wygiąć, a przy sterze kierunku kadłub się zwęża.
A ja sierota zapomniałem nakleić taśmę a od drugiej strony delikatnie porobić dodatkowe rowki, efekt => pęknięcie.
Budować, budować, budować i wyrabiać w sobie nawyki !!!
Trzeba wyciąć nowy, ale najpierw ten jeszcze spróbuje uratować, choć szans zbyt dużych sobie nie daję.
Znalazlem jeszcze taki filmik symulatora lotów bardzo ciekawie się prezentuje. YouTube Video Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Ze względu na pękanie depronu wole projekty które są kwadraciakami z wieloma warstwami na rogach, które się zaokrągla po sklejeniu papierem ściernym. Kleje teraz z Piotrem K po Predator Drone'nie i tam jest jeszcze inny wynalazek - krawedzie zamiast byc klejone - warstwowo (zaokrąglanie papierem) lub "do czoła"(pod kątem prostym) - są zaprojektowane jako klejone pod kątem 45 stopni. Projektant miał fajny nóż do cięcia pod takim kątem - my mamy problem - ja upraszczam i bede ciął pod kątem prostym i kleił pod kątem prostym - zawsze jakiś mod zastosowywuje w takich przypadkach.
Ja chyba też "kanciaki" bardziej polubię.
Ktoś kto projektował tego Christen Eagle z jednego kawałka depronu i do tego 3 był niezłym masochistą.
Drugie poszycie ładnie się wygięło, ale z racji małej grubości "języczki" na nosie, którymi łączy się obie połówki kadłuba pourywały się.
Trzeciego nie będę wycinał, pokombinuję z maskowaniem łączenia. Przy okazji usztywni to lekko konstrukcję.
Projektant zapomniał również o mocowaniu górnego płata do kadłuba, a bez niego niestety skrzydło strasznie się ugina w środkowej jego części.
Nawet gdyby udało się wystartować to po krótkiej chwili skrzydło by odleciało w swoją stronę, a Orzeł szukałby kretów
Edytowane przez dorob dnia 31.01.2011 11:05
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob