Nie zapomn� czas闚 kiedy to po raz pierwszy zamontowa貫m chi雟k� kamerk� na moim WingDragonie i odtworzy貫m nast瘼nie zapisany film, cho�... min窸o ju� prawie dwa lata. Chocia� by� on marnej jako軼i to rado嗆 z efekt闚 by豉 ogromna Pierwszy raz ujrza貫m widok na moje podw鏎ko i okolic� z lotu ptaka. Dostrzeg貫m wtedy now� drog� rozwoju dla swojego hobby. Po d逝窺zym zastanowieniu zdecydowa貫m si� na budow� porz康nej platformy do nagrywania film闚. Po wielu wieczorach przemy郵e� i analizach for闚 internetowych zdecydowa貫m si� na zakup samolotu URSUS XXL zaprojektowanego przez Marka Rokowskiego o docelowej rozpi皻o軼i 2,2m. Mn鏀two informacji i link闚 jest na stronie www.napolskimnieb... W tytule napisa貫m "3XL" a to dlatego 瞠 zwi瘯szy貫m rozpi皻o嗆 do 2,5m Budow� rozpocz掖em w po這wie pa寮ziernika ubieg貫go roku. Teraz zaawansowanie jest na poziomie 80%. Cho� trwa to leniwie d逝go to staram si� budowa� samolot najdok豉dniej jak tylko potrafi�
Zatem przedstawiam Wam relacj� z budowy mojej platformy FPV.
Na pocz徠ek zdj璚ie nie mojego autorstwa przedstawiaj帷e zawarto嗆 zestawu. Jednym s這wem WSZYSTKO co potrzebne jest do budowy p豉towca.
Przyklejanie szkieletu do podstawy i bok闚 kad逝ba wyci皻ych z pianki EPP.
Zrezygnowa貫m z k徠owych bagnet闚 z zestawu na rzecz prostych wykonanych z listew sosnowych. Poni瞠j bagnety w czasie klejenia.
Nadszed� czas na skrzynki bagnetowe.
Klejenie przodu kad逝ba.
No i czas na centrop豉t.
Wst瘼ny szkic pod belki ogonowe.
Poni瞠j belki z wklejonymi w堯knami szklanymi oraz przygotowane przed逝瞠nie skrzyd豉.
Przed逝穎ne skrzyd這 z nie wklejonymi jeszcze skrzynkami.
Poni瞠j centrop豉t z zamocowanymi belkami, SW i SKx2 symetria oczywi軼ie zachowana
Mocowania serw w trakcie tworzenia
Wst瘼na przymiarka serw
Przewody serw w trakcie zarabiania wtyk闚
A oto m鎩 patent na zrobienie kana逝 dla przewod闚 w centrop豉cie- prowadnica+gor帷a rurka
No i ci庵niemy elektryk� Zainstalowa貫m wi璚ej przewod闚 dla o鈍ietlenia
Wszystkie kabelki ju� na swoim miejscu
Wn皻rze kad逝ba
Jedna z najwa積iejszych czynno軼i- klejenie centrop豉ta do kad逝ba
Wymy郵i貫m sobie takie drewniane chassis dla elektroniki- p騧niej wszystko b璠zie wsuni皻e do kad逝ba pod centrop豉t, w razie czego 豉twy demonta�
Przygotowywanie otwor闚 w skrzydle pod mocowania serw
Monta� serw
Przygotowane zarobione przed逝瘸cze serw do wklejenia w skrzyd豉
Czas na gole� przedni�- tu sklejkowa p造ta na kt鏎ej b璠zie osadzona mechanika
Mocowanie trzpienia goleni wykona貫m z tarnamidu- powinno trzyma�
K馧ko przednie z resorem
Testowanie goleni za pomoc� serwotestera
Testowanie serw lotek
Poniewa� konstrukcja kad逝b-centrop豉t-belki wydawa豉 mi si� zbyt "wiotka", postanowi貫m dorobi� zastrza造 z listew sosnowych.
Wst瘼na przymiarka
By� to trafiony pomys�. Zastrza造 dobrze usztywni造 konstrukcj�
Poni窺ze zdj璚ia przedstawiaj� m鎩 patent na ukrycie po陰cze� elektrycznych skrzyde� z kad逝bem. Skrzynki zamykane s� na ma貫 magnesy neodymowe.
Popychacze serw w przygotowaniu
Testy lotek.
Przygotowanie ty逝 kad逝ba pod mocowanie silnika- uwaga drastyczne
Wr璕a silnika ma wymiary 7x8 cm. Konieczne by這 wykonanie kieszeni w spodniej cz窷ci kad逝ba.
Wr璕a przed wklejeniem...
...i w trakcie klejenia. U篡貫m sporej ilo軼i 篡wicy, a dzi瘯i wspomnianej wy瞠j kieszeni wr璕a silnika bardzo mocno trzyma si� reszty
Magnesy neodymowe 陰cz帷e skrzyd豉 z kad逝bem jeszcze przed klejeniem.
Sklejkowa p造ta podwozia w przygotowaniu
Plastikowe mocowania rury podwozia
Aluminiowa rura podwozia z zamontowanymi ko豉mi
I podwozie skompletowane
Ehhhh no i w ko鎍u relacja do軼ign窸a stan faktyczny samolotu. Zdj璚ia b璠� teraz przesy豉ne na bie膨co w miar� post瘼闚
Poniewa� sprawa gwarancji zasilania dla odbiornika oraz serw jest spraw� kluczow�, samolot b璠zie posiada� uk豉d power managera. Poniewa� fabryczne urz康zenia s� dosy� drogie, jako do鈍iadczony elektronik postanowi貫m zaprojektowa� i wykona� bardzo prosty uk豉d managera, kt鏎y przejmuje pr康 zasilaj帷y dla serw odci捫aj帷 tym samym linie odbiornika oraz zawiera dwa modu造 BEC. W stanie normalnej pracy uk豉dy te pracuj� razem, w razie awarii kt鏎egokolwiek akumulatora (g堯wny lub rezerwowy) b康� jednego z uk豉d闚 BEC zasilanie jest nadal zapewnione.
Poni瞠j zdj璚ia. Zastosowa貫m p造tk� uniwersaln�
Power manager w trakcie test闚
Przymiarka do opisanego wcze郾iej drewnianego chassis
A tu po zamontowaniu dw鏂h BEC-闚
Umieszczenie na pr鏏� w kad逝bie, wszystko gra
Regler w trakcie przed逝瘸nia przewod闚 zasilaj帷ych
Jak si� okaza這, 12" 鄉ig這 Master AirScrew wymaga這 wywa瞠nia
Poni瞠j kolejne chassis tym razem dla regulatora
Po przyklejeniu na w璕lowe ko趾i za pomoc� CA do kad逝ba
Oraz z zamontowanym regulatorem. Ca這嗆 na rzep plus opaski nylonowe. W przysz這軼i ca這嗆 b璠zie przykryta plastikowym cylindrem tworz帷ym tunel- przep造waj帷e powietrze b璠zie ch這dzi� regulator.
Lutowanie z陰czy wysokopr康owych do regulatora i akumulatora- co� za czym nie przepadam, dla mojej transformator闚ki lutowanie takich obj皻o軼i miedzi to prawdziwe wyzwanie
No i znowu� pl徠anina kabli
Czas zabra� si� za pokryw� odbiornika. Wykonana zosta豉 z listew balsowych i forniru. Zamykana na ma貫 magnesiki neodymowe.
Kabinka zosta豉 wykonana z epp- odpowiednio wyci皻e elementy by造 zawarte w zestawie.
Kabink� pomalowa貫m na czarno. A ca造 samolocik prezentuje si� tak:
Do wykonania pozosta豉 jeszcze os這na regulatora i malowanie
Nooooo, przyznam, 瞠 wyszed� Tobie bardzo fajny model. Tym bardziej, 瞠 jest to "kawa貫k modelu". Ciekawa konstrukcja i ciekawe zastosowane przez Ciebie rozwi您ania. No i to co r闚nie� istotne - gratulacje za precyzj� wykonania.
Trzymam kciuki za test powietrzny.
Edytowane przez Andy dnia 11.07.2011 23:52
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
Waga gotowego do lotu ale bez wyposa瞠nia FPV to dok豉dnie 2,430kg. Powierzchnia rzutu prostopad貫go to oko這 76dm2, co daje obci捫enie 32g/dm2. Powinno by� dobrzeAparatury: Spektrum Dx5e 2.4GHz, E-Sky ET4 2.4GHz, Copterx CX-CT6A 2.4GHz, Turnigy 9X V2 + FrSky
Modele: WD Sportster (tuning), Lama V4, Big Lama, TT Mini Titan E325, EPP FPV, Ursus, YAK 54 1.7m, DHC-2 Beaver
Fajna relacja. Mam tylko propozycj�, aby� zamontowa� amortyzator na popychaczu przedniego podwozia lub serwo z metalowymi trybami. Przy tej wadze to mo瞠sz cz瘰to wymienia� z瑿atki w serwie.
Edytowane przez robloz dnia 12.07.2011 08:45
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
robloz napisa�/a:
Fajna relacja. Mam tylko propozycj�, aby� zamontowa� amortyzator na popychaczu przedniego podwozia lub serwo z metalowymi trybami. Przy tej wadze to mo瞠sz cz瘰to wymienia� z瑿atki w serwie.
Serwo na goleni przedniej posiada metalowe tryby, jest to TP MG90. Dodatkowo na stalowym popychaczu wykona貫m kompensacj�, sprawdzi貫m dzia豉nie- amortyzuje dobrzeAparatury: Spektrum Dx5e 2.4GHz, E-Sky ET4 2.4GHz, Copterx CX-CT6A 2.4GHz, Turnigy 9X V2 + FrSky
Modele: WD Sportster (tuning), Lama V4, Big Lama, TT Mini Titan E325, EPP FPV, Ursus, YAK 54 1.7m, DHC-2 Beaver
Fachowa robota i 鈍ietna relacja z budowy - gratulacje !!!!
Nie wiem czy dobrze zrobi貫� rezygnuj帷 ze wzniosu p豉ta. Jako platforma do FPV by豉by stabilniejsza - takie mam wra瞠nie. Zobaczysz po oblocie. W razie czego to chyba raczej niewielka przer鏏ka.
Ciekaw jestem malowania.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
SlavikS napisa�/a:
Nie wiem czy dobrze zrobi貫� rezygnuj帷 ze wzniosu p豉ta. Jako platforma do FPV by豉by stabilniejsza - takie mam wra瞠nie. Zobaczysz po oblocie.
Wiesz d逝go si� zastanawia貫m czy zostawi� wznios czy nie. Nie zabrzmi to technicznie ale bez wzniosu po prostu bardziej mi si� podoba. My郵� 瞠 podczas lotu skrzyd豉 delikatnie wygi皻e w 逝k b璠� minimalnie stabilizowa造 lot. No ale w豉郾ie pierwszy oblot b璠zie decyduj帷y. Dzi� jest 豉dna pogoda tylko delikatnie wieje wi璚 mo瞠 spr鏏uj�. SC jest ok 7cm od natarcia czyli ok 29% d逝go軼i ci璚iwy, czy to jest wystarczaj帷e to si� oka瞠. Je郵i chodzi o malowanie to od spodu dla lepszej widoczno軼i b璠zie szachownica- cz窷ciowo ju� jest namalowana. Czarno pomalowany nos przypomina prom kosmiczny Co do kad逝ba i skrzyde� w g鏎nej cz窷ci to jeszcze nie wiem, ale musi to by� wyra幡y kolor. No i chcia豚ym umie軼i� jakie� fajne napisy
Nie wiem dlaczego. ale co� mnie wzi窸o na rozgl康anie si� za jakim� EPA.
Edytowane przez Andy dnia 23.12.2011 18:42
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Tak tak Andy, min窸o ju� sporo czasu a nic nie pisa貫m co dalej z moim Ursusem.... Ot騜 po酥iech sprawi� 瞠 zamiast startowa� z ziemi to spr鏏owa貫m z r瘯i. Dr捫ek gazu na 2/3 i do przodu. Jednak pr璠ko嗆 z jak� rzuci貫m samolot okaza豉 si� za niska. W konsekwencji model uderzy� w ziemi� lewym skrzyd貫m i z豉ma� si� bagnet. Poniewa� zosta� on wklejony w skrzynk� skrzyd豉, niemo磧iwe by這 wyj璚ie z niej pozosta貫j cz窷ci bagnetu. Planuj� w wolnej chwili zakupi� odpowiednie cz窷ci u Marka R. Na razie jednak nie mam na to czasu Gdybym pomy郵a� wcze郾iej to nie wkleja豚ym tego bagnetu, m鏬豚ym go wtedy bez problemu wymieni� na nowy, a tak to musz� odbudowa� skrzyd這. Dobrze 瞠 kad逝b nie ma 郵ad闚 uszkodze�.
Jednak pr璠ko嗆 z jak� rzuci貫m samolot okaza豉 si� za niska
- no to pech straszny. Ja gaz ustawi豚ym na 100% - dopiero do przodu i w g鏎� - w sumie tak robi貫m ze swoj� Cessn�.
No nic, czekamy na napraw� i ponowne ulotnienie.
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Andy Epp ma niestety wag� du膨. Wzi掖em model ze skrzyd豉mi z EPO i plastikowym kad逝bem (cz窷ci du穎 l瞠jsze) a i tak ci篹ko wysz這, model jest ceg這waty i szybowanie jest, ale zawsze w kierunku ziemii Nie lata sie nim jak Easy Gliderem. A co do produkcji "Na polskim niebie" to z ogromn� przyjemno軼i� zaopiekowa豚ym si� skrzyd貫m, kt鏎e nazywa si� chyba VEGA. Poczya貫m o nim i poogl康a貫m jak ludzie nim lataj� i je郵i co� stanie si� z moim FPV Raptorem to Vega zago軼i w mojej modelarskiej piwnicy.
Edytowane przez Bienias dnia 30.12.2011 15:29