Witam i zapraszam do oglądania Filmy są z zeszłego roku, moje początki z FPV. Polecam najlepszą jakość i pełny ekran.
Pierwszy film jest z motoszybowca 2,2 [m] - zmodyfikowana konstrukcja Toto5 Motylastego. Kamera z zestawem nadawczo-odbiorczym FlyCamOne 2.
Drugi film to model Raptor FPV, kamera HD z Hobbyking w charakterystycznej przezroczystej koszulce. Na filmie widać rurkę Prandtla od zestawu EagleTree.
Masz jeszcze raptora? Chciałem się dowiedzieć co w niego wsadziłeś - mój po włożeniu "wszystkiego" lata cegłowato i bez silnika to może conajwyżej wracać na ziemie.
Witaj Paweł. Mam raptora, w środku są:
1) Pakiet 3200 mAh 3 cele,
2) kamera płytkowa, serwo do jej obrotu i zrobiona przekładnia zwiekszajace zakres ruchu kamery
3) system Eagle Tree: Guardian, Logger, OSD, czujnik Prandtla, czujnik baro, GPS
4) nadajnik Fox 700mW wyjęty z obudowy z zamocowanym radiatorem chyba z karty graficznej. 1,2GHz.
Jeśli interesuje Cię silnik to napisz, sprawdzę.
Mój też zachowuje się kiepsko bez napędu ale to dla niego chyba charakterystyczne. Taki kadłub musi mieć ogromny opór czołowy, śmigło się nie składa. Spróbuj podłączyć lotki na oddzielne kanały i wychylaj razem z klapami do dołu o jakieś 10 stopni przy wyłączonym napędzie. Ja planuję tak zrobić u siebie.
Edytowane przez Jacoslaw dnia 08.04.2012 23:36
Pozdrawiam, Jacek.
Tak, nie latałem daleko do tej pory i mi spokojnie wystarczał. Wszystko zasilane z jednego pakietu. Na początku kamerkę miałem tak jak pisałem wyżej - taką w koszulce. Teraz mam płytkową
Pozdrawiam, Jacek.
Muszę się pochwalić, że wczoraj rano i później na lotnisku zaliczyłem swoją pierwszą termikę. Na lotnisku nawet miałem w kominie towarzystwo w postaci bociana Oto filmik z ciekawszymi widokami, druga połowa dotyczy lotniska. Youtube mocno ścięło mi jakość ale i tak polecam full screen.
mnie to bardziej twoje osd interesuje. sam mialem kupic eagle a koniec koncow wzialem FeiuTech FY31AP z Hornet OSD - ktore jest zamkniete jak narazie na opcje anteny sledzacej. Dla mnie przewaga Eagla jest to ze dodatkowo za 80$ mam urzadzenie diversity+antena tracking.
A tak w zasadzie jak patrze na twoj filmik to z checia bym obczaił twój setup FPV...
Edytowane przez Bienias dnia 10.04.2012 18:48
jak będzie wszystko w centrum skrzydła i z jednego pakietu to tak ,ale może być ciężko.Chyba że setup bez osd sam nadajnik i kamera .Koszulke na nadajnik masz już czy wozić z sobą?
Paweł, chętnie zaprezentuję. W tym modelu jeszcze nie zainstalowałem awioniki bo staram się trochę w niego wczuć, nie chcę ryzykować. Ten filmik był robiony bez elektroniki na pokładzie i bez podglądu więc to jeszcze nie FPV.
A jeśli chodzi o ustawianie EagleTree to pracuję nad tym razem z tatą. Mamy zrobiony już mechanizm obrotu anten, została tylko konfiguracja samej stacji naziemnej - opcji śledzenia. Autopilota też jeszcze nie mamy przetestowanego bo całość była zakupiona późną jesienią kiedy już były niskie temperatury. Myślę, że wszystko uda się ustawić w ciągu najbliższego miesiąca (deficyt czasu) i wtedy już odpowiem na wszystkie Twoje pytania, pokażę sprzęt. Powiem szczerze, że miałem nadzieję Paweł, że Ty masz EagleTree bo do ustawiania tego samemu mi nie pilno Pozdrawiam, Jacek.
Sorry za post pod postem. Dzisiaj nietypowo: kamera na końcówce skrzydła A sama kamera jest ukryta w zapalniczce do papierosów, zakup z allegro Rozdzielczość 1280x960:
(Generalnie to polecam kamerkę, łatwo wyjąć ją z obudowy i wmontować w nietypowe miejsce na modelu, jest bardzo leciutka).
Edytowane przez Jacoslaw dnia 15.04.2012 01:33
Pozdrawiam, Jacek.
ja polecam breloczek w wersji #16 fajnie nagrywa i leciutka jest chłopaki też kupili i są zadowoleni.Pamiętaj im kamera bliżej centrum modelu tym mniej buja, link do sprzedawcy tu masz jak by co http://www.ebay.c...2a1721820c
Edytowane przez magneto dnia 15.04.2012 00:35
Na zdjęciu widzę, że taki sam obiektyw jak przy mojej, bateria też niczym się chyba nie różni.
To położenie wcale nie wpłynęło na zachowanie się modelu. On ma bardzo lekkie skrzydło (3,20m waży dokładnie 1 kg) i taki wiatr około 20km/h czasem nim rzuci.
Pozdrawiam, Jacek.
Jacek ale to położenie ma wpływ na obraz z kamery,zobacz tu kamera na kadłubie a wiatr był wtedy 8-10 m/s http://youtu.be/E...
Edytowane przez magneto dnia 15.04.2012 09:37
AA źle Cię zrozumiałem. Racja, trzęsie nią mocno ;/
Poprzedni filmik (Pierwsza termika) i ten na którym widać czujnik ciśnienia były filmowane tą kamerką: http://www.hobbyk..._CMOS.html
Jakość i kolory sami widzicie. Ona z opisu nie ma przekazu live ale tak naprawdę jest sposób żeby taki przekaz jej włączyć. Służy mi już ponad rok.
Pozdrawiam, Jacek.
Też kupiłem tą kamerkę, ale z breloczka (w/g mnie) nagrany obraz jest nieporównywalnie lepszy, zwłaszcza przy mniejszej ilości światła.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.