|
Nieuport 17 ACES
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 10.09.2014 09:43
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
Przysz豉 kolej i na mojego dwup豉ta ACES. Nieuport 17 - ma造 zgrabny samolocik made in France . Podobno najlepszy model do elektryfikacji w tej klasie. Spalinowy czterosuw jest na razie poza moim zasi璕iem. Projekt zosta� wi璚 dostosowany do silnika elektrycznego i sporego pakietu. Technika wykonania b璠zie kombinowana (podobnie jak w przypadku I堯w-2 z tego w徠ku: http://rcplock.pl...ad_id=1655) czyli skorupa styrodurowa wzmocniona sklejk� i laminowana tkanin�, podobnie skrzyd豉 i usterzenie. D逝go kombinowa貫m jak w taki model wsadzi� do嗆 spory pakiet, tak 瞠by by這 i bezpiecznie i wygodnie. Do tego ten kr鏒ki prz鏚...Wykombinowa貫m, 瞠 wr璕a silnikowa razem z os這n� b璠zie zdejmowana i pakiet b璠zie 豉dowany "odprzodowo" mo瞠 to niezbyt wygodne, ale solidne -tak mi si� wydaje, jak b璠zie - si� oka瞠. Poza tym zale篡 mi, 瞠by ty� by� jak najl瞠jszy i wi瘯szo嗆 mas ma by� skupiona z przodu.
Oczywi軼ie bez planu nie ma roboty - przynajmniej z ploterem. Lubi� mie� wszystko wcze郾iej przemy郵ane:

Wyci皻e elementy kad逝ba, stara貫m si� jak najmocniej oszcz璠za� na masie, ale tak 瞠by nie by這 za s豉bo:

Elementy sklejkowe: g堯wny pok豉d (do niego b璠� mocowane serwa, elektronika, i st鎩ki skrzyde�), wr璕i i mocowanie statecznika poziomego:

Klejenie element闚 styrodurowych (oczywi軼ie na poliuretanowy Soudal), elementy s� tak spasowane, 瞠 w sumie niewiele trzeba, 瞠by je jako� ustawia� przy monta簑:

Sklejona g堯wna cz窷� kad逝ba:

I przymiarka na sucho grzbietu i wr璕i silnikowej:

c.d.n.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 10.09.2014 09:56
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 10.09.2014 10:33
|

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08
|
Jak b璠ziesz mocowa� wr璕� silnikow�? (To co wida� to jakie� zatrzaski?)
A nie lepiej by by這 np. wsuwa� pakiet przez kokpit pilota?
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 10.09.2014 10:52
|

Moderator

|
To co wida� to 鈔uby M4, wkr璚aj� si� w nakr皻ki k這we w tej wr璠ze przyklejonej do kad逝ba. Z tym pakietem to rozwa瘸貫m wszystkie mo磧iwo軼i, i od do逝 (jak w ESA) i przez kokpit - ale wbrew pozorom to w 鈔odku jest ma這 miejsca i pakiet by si� "na zakr璚ie nie zmie軼i�". Poza tym popychacze by przeszkadza造...Wiem to troch� ma這 wygodne ale w tym przypadku chyba jedyne rozwi您anie.
Acha i zapomnia貫m doda� , 瞠 model wymiarami pasuje do metr闚ki w ESA, wi璚 pewnie na przysz造 sezon powstanie wersja EPP - z niewielkimi zmianami.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 10.09.2014 10:55
C. Lindberg |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 15.09.2014 10:41
|

Moderator

|
Usterzenie - pocz徠kowo mia這 by� z laminowanego styroduru, ale stan窸o na balsie. Na p造tce 3mm poprzykleja貫m imitacj� u瞠browania, potem to przeszlifowa貫m, na to tkanina 33 g i do worka pr騜niowego. Pr騜niowo lamiowa貫m w sumie pierwszy raz-troch� z tym zabawy, ale warto. Stateczniki wysz造 bardzo lekkie (wi瘯szo嗆 篡wicy wsi彗豉 w papierowy r璚znik, podci郾ienie -0,8 bara) i sztywne. Wersja styrodurowa usterzenia te� jest w planach - tak dla por闚nania.

Weekend zako鎍zy貫m wygi璚iem z p豉skownika aluminiowego konstrukcji pod g鏎ny p豉t. Mam wra瞠nie, 瞠 to troch� za pancerne jest , ale taki p豉skownik mia貫m akurat pod r瘯�:
Edytowane przez AQUARIUS dnia 15.09.2014 10:42
C. Lindberg |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 15.09.2014 11:30
|

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08
|
Pi瘯na modelarska robota 
Jestem pod wra瞠niem mnogo軼i stosowanych technik.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 26.09.2014 08:37
|

Moderator

|
Tymczasem budowa idzie drobnymi krokami do przodu. Wklejanie bowden闚:

Doklejenie pozosta造ch element闚 kad逝ba:

Usterzenie w ca貫j okaza這軼i:

Szlifowanie kad逝ba. Najpierw os這na silnika, 瞠by 豉dnie wysz豉 ta krzywizna to spreparowa貫m sobie taki oto "pilnik&" (oczywi軼ie ploter+styrodur+papier 軼ierny):

Oszlifowane oprofilowanie z boku i z grubsza kad逝b prezentuje si� tak:

To co na zdj璚iu wa篡 290 g - mam wra瞠, 瞠 troch� sporo. Gdybym robi� to jeszcze raz, to styroduru by這by po這w�, kad逝b sprawia wra瞠nie pancernego, dojdzie jeszcze laminat...
Edytowane przez AQUARIUS dnia 26.09.2014 09:45
C. Lindberg |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 12.11.2014 08:33
|

Moderator

|
W zwi您ku z tym, 瞠 ostatnio co� nie mog� si� zebra� do "grubszych" prac, postanowi貫m sobie troch� pod逝ba�. Regulamin ACES przewiduje dodatkowe punkty za karabiny przy modelu. No skoro tak, to nie mo瞠 to by� byle co, tym bardziej, 瞠 N17 ma uzbrojenie na wierzchu. Znalaz貫m plan karabinu vickers, przeskalowa貫m, wrzuci貫m na ploter i w ci庵u wieczora wyd逝ba貫m taki oto ma造 arsena� - w sumie potrzebny jest tylko jeden, ale tak mi si� jako� przyjemnie przy tym d逝ba這, 瞠 zrobi貫m ca造 arsena� ... na za�. G堯wne elementy s� ze styroduru, do tego jakie� drobiazgi z depronu 2 mm, troch� papieru samoprzylepnego i kawa貫k rurki aluminiowej. Malowanie - najpierw bia豉 emulsja, potem czarna i srebrna akrylowa. Jeden taki dziurkacz wa篡 2,5 grama Wiem, wiem - powiecie, 瞠 to w kombacie zb璠ny szczeg馧, i strata czasu, ale zima si� w sumie jeszcze nie zacz窸a, a przy tej technologii to w zasadzie chwila moment (czytaj jedno piwko jasne pe軟e ):

I przymiarka na sucho do modelu:
Edytowane przez AQUARIUS dnia 12.11.2014 08:35
C. Lindberg |
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 12.11.2014 09:26
|

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08
|

Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 12.11.2014 11:38
|

Administrator

|
Cu� pi瘯nego
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| Andy |
Dodany dnia 12.11.2014 12:31
|

modelarz

Post闚: 1402
Data rejestracji: 07.12.08
|
No, no, no Szanowny Aquariusie - a� szkoda tak pi瘯nych detali, jak przytrafi si� w walce jaka� pora磬a - 
Ale robota przednia -
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17 |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 12.11.2014 12:35
|

Moderator

|
Dlatego zrobi貫m wi瘯sz� ilo嗆. Jak mnie jeszcze najdzie to zrobi� km lewis - ten z kolei b璠zie umieszczony na g鏎nym skrzydle.
C. Lindberg |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 23.11.2014 23:02
|

Moderator

|
S這wo si� rzek這 - km lewis gotowy! Nieuporty nosi造 go na g鏎nym skrzydle na specjalnej szynie - w sumie jeszcze nie wiem, czy b璠� go w og鏊e instalowa� - pewnie przy pierwszym kapota簑 zniknie razem z ca造m misternym rusztowaniem... Ale jako� mnie d逝banie przy tych miniaturach wci庵n窸o - ca趾iem weso豉 d逝banina. W razie czego przerobi� je na magnesy na lod闚k� .
Technika podobna - elementy wyci皻e ze styroduru i depronu 2 mm, lufy z patyczk闚 do szasz造k闚 (czy wycieczka do spo篡wczaka po patyczki do szasz造k闚 z suwmiark� to normalne, czy ju� nie?). Par� pask闚 papieru samoprzylepnego, a owini璚ie lufy. Klejenie na UhuPor:

W tym modelu zastosowa貫m element z blaszki alu, ktorym planuj� przykr璚i� karabin do modelu:

Styrodur materia� wdzi璚zny, 豉dnie si� tnie i jeszcze 豉dniej wgniata przet這czenia:

Ca這嗆 zmontowana do kupy - prawda, 瞠 urocze? :mrgreen:

Malowanie - najpierw podk豉d z bia貫j emulsji, potem akryle:

By豚ym zapomnia� o r帷zce przy magazynku:

I w豉la - cztery lewisy w jeden wiecz鏎, ka盥y wa篡 poni瞠j 3 g:

Wiem to nie jest normalne...
Edytowane przez AQUARIUS dnia 23.11.2014 23:04
C. Lindberg |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 24.11.2014 07:19
|

Administrator

|
Musz� przyzna�, 瞠 obr鏏k� pianek opanowa貫� do perfekcji. Montowanie na modelu chyba faktycznie mija si� z celem - no chyba, 瞠 tylko do oceny statycznej.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 23.12.2014 15:19
|

Moderator

|
Karabiny si� wycinaj�, jak kto� jest zainteresowany to polecam si�. Tymczasem wracam do budowy modelu. Maska-mia豉 by� pocz徠kowo ze styroduru, ale si� okaza這, 瞠 serwa s� za wysokie i nie bardzo mia造 ochot� si� zmie軼i�. Wi璚 maska b璠zie z laminatu na kopycie z traconego styropianu:

Nast瘼nie skrzyd豉. Kombinuj�, jakby tu zrobi� w styrodurze imitacj� 瞠ber i si� nie narobi�. Wymy郵i貫m co� takiego - na wyci皻ych i oszlifowanych do kszta速u rdzeniach naklei貫m zamaskowa貫m paskami papieru samoprzylepnego i potraktowa貫m to opalark�. W teorii nieos這ni皻y styrodur powinien si� lekko stopi� i powinno wyj嗆 wkl窷ni璚ie... Niby proste, ale trudno jest to zrobi� w miar� r闚nomiernie. Efekt wyszed� taki jak na foto - metoda obiecuj帷a ale jeszcze do dopracowania:

Wi瘯sze skrzyd這 ju� tradycyjnie-paski balsy 1 mm naklejone na rdzenie. Wcze郾iej rdzenie oszlifowane i lotki wyci皻e i obrobione bals�:
Potem wypalanie kana堯w do okablowania:

I laminowanie. Nie przepadam za tym etapem, ale jak si� wszystko wcze郾iej zaplanuje i przygotuje to idzie w miar� sprawnie. Laminuj� 篡wic� LH160 i tkanin� 48g/m2:
Oraz lotki. Potraktowa貫m je jako trening do laminowania skrzyde�, bo zamierzam je zrobi� w worku pr騜niowym i troch� si� ba貫m jak tkanina u這篡 si� na ostrych za豉maniach. Zupe軟ie niepotrzebnie bo efekt wyszed� ca趾iem obiecuj帷o. Poza tym zale瘸這 mi na tym, 瞠by tkanina 豉dnie si� u這篡豉 na 瞠brach - nie b璠zie tego sztucznego efektu doklejonych pask闚:

I 瞠by nie by這 - nie u篡wam do tego 瘸dnego kosmicznego sprz皻u:
Moja super wypasiona "pompa pr騜niowa" z kompresora lod闚kowego i wakuometr. To co pod spodem to wczesny system do histerezy, ale to by這 zbyt skomplikowane, 瞠by dzia豉� sprawnie... Pomin掖em to. Po prostu wk豉dam wszystko do worka, uszczelniam silikonem sanitarnym odsysam do -0,8 bara i zostawiam na noc - jak si� wszystko porz康nie uszczelni to po 24 h jest wci捫 -0,8 bara. Tyle w tym odcinku.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 23.12.2014 15:30
C. Lindberg |
| |
|
|
| Piotrek B |
Dodany dnia 23.12.2014 15:40
|

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09
|
Za 豉dnie to wszystko robisz. Mo瞠 nie chcie� lata�
Nie bior� grawitacji na powa積ie. |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 03.01.2015 21:39
|

Moderator

|
Najlepszego w nowym roku. Oby nam Niemcy nie namieszali za bardzo w regulaminie WWI!
W tym odcinku skrzyd豉. D逝go si� zbiera貫m do tego laminowania... To najwi瘯szy element jaki laminowa貫m pr騜niowo i pomimo obaw jestem ca趾iem zadowolony z efektu. W czasie laminowania, okaza這 si�, 瞠 jest jaka� minimalna nieszczelno嗆 - co ja si� nalata貫m do piwnicy, 瞠by co jaki� czas uruchomi� kompresor... (a do piwnicy mam pi耩 pi皻er bez windy!)
A teraz fotki - skrzyd豉 w worku (wida� jak du穎 篡wicy wsi彗a w papierowe r璚zniki):
Po kilkunastu godzinach rozpakowanie - to m鎩 ulubiony moment. Folia perforowana 豉dnie przylega do rdzeni:
I rdze�, jeszcze z nieobci皻� tkani�, wygl康a na to, 瞠 poza tym miejscem w rogu tego wyci璚ia pod lotk� wszystko wysz這 ok:

A tu przymiarka z lotkami-skrzyd這 jest sztywne i wygl康a na ca趾iem mocne. W tym stanie (skrzyd這 ma chyba 104 cm) wa篡 to wszystko 125 gram闚!:

Teraz skrzyd這 dolne, te� b璠zie zalaminowane w worku, ale ze wzgl璠u na niewielki profil postanowi貫m da� d德igar z listwy sosnowej chyba 2x5, wklejonej na poliuretan. Pocz徠kowo mia� by� wklejony p豉skownik z w璕la, ale co� czuj�, 瞠 to skrzyde趾o b璠zie pierwsze do wymiany wi璚 nie ma co popada� w koszty. Na tej fotce wida� rowki wytopione przy pomocy jednej z moich "oporowych rowkownic":
... a tu wklejone i oszlifowane d德igary:
C. Lindberg |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 06.01.2015 15:37
|

Moderator

|
No to zalaminowane - ze wzniosem i w jednym kawa趾u-a co! Sam si� dziwi�, 瞠 to w og鏊e wysz這, a jednak. Po堯wki sklei貫m na 鈔odku daj帷 wznios taki jak mi na planach wychodzi�-czyli ok 15 mm. Ca這嗆 zalaminowa貫m, na 鈔odku po dodatkowej warstwie tkaniny g鏎a i d馧 i do wora:
Po wyj璚iu i oszlifowaniu nadlewek wysz這 takie oto skrzyde趾o:

Poza kilkoma niedolewkami wysz這 ok, cho� nie tak idelanie jak g鏎ne.
W mi璠zyczasie zrobi貫m zawias steru kierunku. Akurat w tym samolocie zawias jest stosunkowo niewielki w por闚naniu z wielko軼i� statecznika, wi璚 musi by� dosy� solidny. A 瞠 ster wydawa� mi si� troch� za cienki 瞠by wkleja� w niego zawiasy poliestrowe to u篡貫m blachy aluminiowej (drukarskiej) przyklejonej i przylaminowanej jak na fotkach poni瞠j. Do tego 2 mm o鄂a z w璕la - chodzi elegancko i wygl康a dosy� solidnie.
Na koniec nie mog貫m sobie odm闚i� - z這篡貫m ca這嗆 do kupy i zwa篡貫m:
W tym stanie 485 gram闚 - mam ambitny plan 瞠by zmie軼i� si� w kilogramie plus jakie� 100 gram闚 marginesu na wywa瞠nie i duperele. Tyle w tym odcinku.
C. Lindberg |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 06.01.2015 22:05
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
Co� czuj�, 瞠 idziesz w nagrod� za naj豉dniejszy model zawod闚 . Ja bym tym na pewno nie walczy� ! |
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 07.01.2015 15:38
|

Moderator

|
Nie ma takiej konkurencji "naj豉dniejszy model" - to jest wojna a nie konkurs pi瘯no軼i. Cho� nie ukrywam, 瞠 (o i le w og鏊e poleci) jak mi go trykn� to troch� mnie w krzy簑 zaboli
C. Lindberg |
| |
|
|
| Piotrek B |
Dodany dnia 17.01.2015 10:34
|

modelarz

Post闚: 1242
Data rejestracji: 12.08.09
|
Jestem ciekaw jak rozwi捫esz podwozie, bo w moim jest lipnie zrobione.
Nie bior� grawitacji na powa積ie. |
| |
|