Musi by� ESP ?
ESP s� drogie co� kolo 2000
Pomy郵 o wersji CF lub GF http://www.helish...a&k=32
Np. Kupisz wersje GF za 1400+ serwa takie jak ja mam za 250 zeta(3 sztuki) i zostaje CI pare setek w kieszeni
Zauwa篡貫m , 瞠 wersja ESP ma naped ogona wa趾iem
Podobno jest to dobre rozwi您anie , ale delikatne
Przy tr帷eniu o ziemie polec� "z帳ki " z wa趾a i znowu koszty
Pomy郵 o zewnetrznym Bec,u i musisz kupic takie ustrojstwo na serwo ogonowe (moge Ci sprzedac bo kupilem ale nie uzywam ) http://www.helish...mp;id=1995
Cyba , ze dasz napieci z zewnetrznego Beca 5,1V (ja tak mam zrobione )
Edytowane przez artplo dnia 23.04.2009 08:57
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2
Go嗆 od modelu T-REX 500 ESP Superior Combo Carbon, odezwa� si� wreszcie i my郵�, 瞠 dopniemy transakcj� w dniu jutrzejszym. Wiem, 瞠 wersje CF lub GF sa ta雟ze, ale mysle, 瞠 uzyskaniu korzystnej ceny za ESP, suma sumarum b璠zie to niewiele dro瞠j. Pozostaje kwestia nap璠u wa趾iem, a nie paskiem - no c騜 my郵�, 瞠 jako� to prze篡j�.
Proponujesz, abym zastanowi� si� na zewn皻rznym BEC-em. Jak pami皻am w zestawie b璠zie "Regulator do silnika bezszczotkowego (Govener Mode) z wbudowanym BEC 5-6V ustawianym". Czy m鏬豚y� przybli篡� mi, jakie korzy軼i mozna uzyska� przy zastosowaniu zewn皻rznego BEC-a, oraz jaki proponujesz.
Piszesz o "ustrojstwie" na servo ogonowe. A jakie jest przeznaczenie tego ustrojstwa - obni瞠nie napi璚ia - dwudro積y regulator napi璚ia.
My郵�, 瞠 dobrze by這by jakby� to rozrysowa� i pokaza�, co gdzie i jak jest po陰czone. W prezentowanych rysunkach na linku w jwdnym przypadku ten regulator jest wpi皻y pomi璠zy Gyro za servo ogonowe, a w drugim pomi璠zy regulator a odbiornik w modelu. Ja jestem oczywi軼ie za wszelkimi unowocze郾ieniami, ale chcia豚ym wiedzie�, co one wnosz�. "Ustrojstwo" (oczywi軼ie, je瞠li chcesz) mo瞠sz przekaza� SlavikS-owi, on niebawem b璠zie przesy豉� do mnie zam闚ione rzeczy z HC, to i t� do這篡, a ja jemu razem prze郵� pieni康ze dla Ciebie i od niego obierzesz. Chyba, 瞠 masz jakie� inne rozwi您anie - oczywi軼ie r闚nie� przedstaw swoj� ofert� cenow� tego regulatora.
Dzi瘯i za linka do sklepu i to w Wace.
Ja my郵�, 瞠 chyba rozs康nie b璠zie, jak b璠� ju� mia� model na warsztacie to chyba utworz� osobny w徠ek z jego sk豉dania, tak jak z Katan� i tam bed� Was m璚zy� moimi pytaniami i zdj璚iami.
Artplo, mam jeszcze jedno pytanie w tej serii - czyta貫m na forach, 瞠 modele helikopter闚 w wersji kit, czyli z這穎ne podzespo造, najrozs康niej jest rozkr璚i� na czynniki pierwsze i z powrotem je z這zy� (skr璚i�) przy zachowaniu wszelkich regu� - czyli 鈔ubki na klei. Czy to jest prawda, czy te� nie. Nie chcia豚ym, aby model nagle w powietrzu sam roz這篡� si� na czynniki pierwsze.
Je瞠li tak, to jaki polecasz klei do tych 鈔ubek?
No i jeszcze jedno pytanie. Czy wiesz, czy warto jest wpina� do modeli spm1600 - ochronny kondensator - wyr闚nuje spadek napi璚ia na odbiorniku DSM przy szpilkach pr康owych spowodowanymi du篡m poborem pr康u przez serwa?
Edytowane przez Andy dnia 23.04.2009 11:50
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
Wewn皻rzny Bec w ryglu potrafi zawie嗆 i kret murowany (chocia� du瘸 grupa ludzi lata i nie ma problemu)
Po prostu dmucham na zimne
Co do step,a zmiejsza napi璚ie na serwo ogonowe do 5.1V (chodzi o futabe)
Te serwa nie lubia wyzszego napiecia niz 5.1V (ulegaj� uszkodzeniu )
Co do pod豉czenie ,step,a
jak pod陰czysz do odbiornika to b璠ziesz mia� napi璚ia 5,1V na wszystkie serwa (tarcza i ogon)--nie polecane, lepiej mie� napi璚ia na tarcze 6V (szybsze dzialanie serw )i dac step,a na ogon
Chociaz ja mam Bec ustawiony na 5,1V na wszystko i jakos helik lata bez problemu
Co do rozkr璚enia , zr鏏 to sam , b璠ziesz wiedzia� , 瞠 jest wszystko OK--klej do gwint闚 , niebieski
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2
Dzi瘯i za szczeg馧owe wyja郾ienia nurtuj帷ych mnie kwestii. A co do kwestii step'a, co postanawiasz? Z ch璚i� nab璠� od Ciebie. Wska� spos鏏 obustronnego przekazania.
Cho� przyznam, 瞠 mnie korci, aby Was nawiedzi� na otwarciu sezonu - troch� daleko, jeszcze nie zdecydowa貫m si�. Wtedy by這by bez problemu - oczywi軼ie jakby� go wzi掖 ze sob�. Na wszelki wypadek we�. Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Artur,
jakby co to mo瞠sz dorzuci� tego step'a do przesy趾i, kt鏎� b璠� Andy'emu wysy豉� - zakupy z HC - b璠zie ch這pak mia� taniej - zap豉ci za jedn� przesy趾�, a chyba mu si� nie spieszy Kas� te� Ci mog� przekaza�. Andy ma troch� pod g鏎k� z wysy豉niem przelew闚 - o ile wiem lata z nimi na poczt� i te� pewnie wygodniej dla niego pu軼i� jeden przelew do mnie. Dla mnie nie ma problemu - trza se pomaga�
Andy,
oczywi軼ie gor帷o zapraszamy na nasze lotnisko - nie zastanawiaj si� d逝go i przyje盥瘸j ze sprz皻em na otwarcie - mamy pas w sam raz dla Twojej Katany
Edytowane przez SlavikS dnia 23.04.2009 21:09
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Dzi瘯i S豉wek, takie w豉郾ie rozwi您anie wcze郾iej proponowa貫m Arturowi.
Jak wszystko dobrze si� u這篡 to oczywi軼ie nie omieszkam Was nawiedzi� - i to nie sam. Moja druga po這wa te� mocno si� pali do tego planu.
Edytowane przez Andy dnia 23.04.2009 21:13
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Andy napisa�/a:
Jak wszystko dobrze si� u這篡 to oczywi軼ie nie omieszkam Was nawiedzi� - i to nie sam. Moja druga po這wa te� mocno si� pali do tego planu.
No i super Po spotkanku koniecznie zafunduj drugiej po這wie spacer po Tumach i lody na star闚ce. Oczywi軼ie 瞠by utrwali� wra瞠nia i zach璚i� do cz瘰tszych wizyt w naszym pi瘯nym mie軼ie.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
No i T-REX 500 ESP Superior Combo Carbon - "na pok豉dzie"
Je瞠li pozwolicie to tak, jak poprzednio przy Katanie, w najbli窺zym czasie za這輳 osobny w徠ek dot. "Monta� i wyposa瞠nie T-REX 500 ESP". Tam w豉郾ie b璠� Was n瘯a� swoimi pytaniami, pro軸ami o pomoc w rozwi您ywaniu problem闚, ale i fotkami z post瘼闚 prac (od razu zaznaczam, 瞠 nie jestem "w gor帷ej wodzie k徙any" i troch� to potrwa.
Edytowane przez Andy dnia 26.04.2009 22:27
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM